Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem to świetna propozycja dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche, z mocnym aromatem kokosa będą dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty
Cztery Fajeryrabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto(...)drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca
WojnaNaSmaki.plłyżka cukru pudru 1 mały cukier waniliowy nadzienie: 2 jabłka (użyłam odmianę Ligol), cynamon, cukier muscovado Przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto (moje było dość zwarte, jak na pierogi). Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do powolnego wyrastania na noc. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki (u mnie rosło w sumie 16 h) . Ciasto(...)pizzę, na każdym trójkącie kłaść małe cząstki jabłka, odrobinę cynamonu i cukru. Zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalika. Ciastka układać na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut (piekłam ok. 30 min), aż rogaliki będą rumiane. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i piekarnika. Podawać posypane cukrem pudrem. Rada
coolinarnastrefa.blogspot.comPrzesypujemy rozdrobnione płatki do miseczki, dodajemy sól pieprz i obydwie papryki. Obtaczamy w tej panierce pałki z kurczaka,kładziemy je do blaszki włożonej folią aluminiowa i zapiekamy w piecu koło godziny w 200 stopniach. Krok 2 Pomidory sparzmy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę, cebule tez kroimy w kostkę. Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz do smaku(...)jest cennym źródłem białka, doskonałym dodatkiem do wszystkich rodzajów mięsa. Można ją jadać na słodko, ugotowaną na mleku z dodatkami świeżych owoców. Świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów czy naleśników tworząc doskonałe połączenie smakowe. Dlatego polecam wam jeść kaszę, dla waszego zdrowia i po prostu z przyjemności
Różowa kuchniabardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną (bogatą w gluten) mąką pośród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią też zagęszczać zupy i sosy. Na rynku dostępna(...)zagniataniu kilka razy podsypujemy je mąką. W dotyku powinno przypominać ciasto na makaron – jedwabiste i lekko suche, jak ludzka skóra, ale powinno być miększe. Jak ciasto na makaron czy na pierogi, tak i to zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji (ja używam wagi), następnie każdą z nich na pół. Porcje
Karo in the KitchenKimchi z ogórków Prosty przepis na małosolne ogórki po koreańsku. Kimchi z ogórków jest najłatwiejszym koreańskim kimchi, jakie możesz zrobić w domu. W oryginale ogórkowe
Cztery Fajeryjabłka, którymi nadziałam gęś nafaszerowałam wcześniej posiekanymi orzechami włoskimi z miodem. Jabłka pomimo wielogodzinnego pieczenia zachowały kształt i były prawdziwą ozdobą talerza. A jakie pyszne! Sugestia, by czas pieczenia gęsi liczyć po 45-60 minut na każdy kg należy traktować tylko jako wskazówkę. Swoją gęś piekłam ponad 4 godziny. Przekroczyłam podane normy czasowe, ale gęś wyszła idealnie, skórka cieniutka(...)zachować!) usunąć pokrywę i dopiekać gęś około 20 minut, aż się zrumieni. Odwrócić gęś na "plecy" i piec kolejne 1,5-2 godziny do zrumienienia, już bez przykrycia. Można gęsiarkę obrócicćo 180`, bo domowe piekarniki nie pieką równomiernie. W międzyczasie można kilkakrotnie podlać gęś wytopionym tłuszczem upieczoną gęś wyjąć z piekarnika i porcjować dopiero po koło 10 minutach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mogły stanowić pokarm dla aniołów i dusz przodków. Przygotowują 12 postnych potraw wigilijnych . Na stole królują ryby – karp, szczupak i śledzie na różne sposoby. Jada się też pierogi z kapustą i grzybami, makiem oraz śliżyki, czyli pierożki lepione z ciasta drożdżowego z dodatkiem maku. Nie może zabraknąć kisielu z żurawin i z płatków owsianych. Posiłek popija się kompotem(...)Jedzą potrawy mięsne. Na rozpoczęcie Wigilii spożywają kapustnicę, czyli kapuśniak, potem kotlety schabowe. Na stole znajdziemy też gotowaną kiełbasę, ćwikłę z chrzanem oraz knedle z bryndzą. Spożywa się też pieczone ryby m.in. karpia z sałatką ziemniaczaną. Słowacy zajadają się również słodyczami m.in. ciastami np. struclą z makiem, ciastkami, orzechami, owocami, haluszkami z makiem i piją kompot z suszu
ProstePesto.plhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pieróg biłgorajski Składniki: Ziemniaki – 1kg Kasza gryczana – 200g Twaróg – 300g Jajka – 3 białka + 1 żółtko Cebula – 1 mała Olej rzepakowy – 4 łyżki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek mielony Wykonanie: Ziemniaki ugotować(...)tłuszczem na którym się smażyła. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Następnie ubić mocno białka i wymieszać z żółtkiem i masą ziemniaczaną Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i piec przez około 60-80 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło z kwaśną śmietaną lub z konfiturą z cebuli
Kuchnia Bon Appetitsera na pierogi ! Co prawda moje dzisiejsze ślimaczki rogów nie posiadają, ale za to ser już tak. No może nie koniecznie twarogowy, który byłby idealny na pierogi - ale żółty, który pięknie się zapieka w ślimaczkach :) Ślimaczki z ciasta francuskiego to bardzo szybka przystawka, którą na pewno możemy przygotować w parę chwil - np. w razie wizyty niezapowiedzianych gości(...)niej kawałki sera. Zaczynając od szerszego boku zwijamy ciasto w ciasny rulon. Ostrym nożem kroimy ciasto na około 2 centymetrowe kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - farszem do góry. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni - przez około 15 - 20 minut (do zarumienienia). Ślimaczki podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym, sosem czosnkowym, sosem koktajlowym - lub innym
Taste Therapymięsożerców. Małe wołowe klopsiki przyprawione kuminem i miętą. Podajcie z wykałaczkami, na które goście będą je nadziewać.6. Kolorowa tortilla z piekarnikaSławny hiszpański omlet z ziemniakami i papryką pieczony z piekarniku. Kroimy w kwadraty i nadziewamy na wykałaczki.7. Turecka sałatka z ciecierzycyŻadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą(...)komponują się z czerwonym winem.10. Hummus z południowych Włochczyli dip z ciecierzycy, migdałów i suszonych pomidorów. Możecie podać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.11. Empanadas z tuńczykiemChrupiące smażone pierogi z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów.12. Panna cotta z sosem malinowymA na deser proponuję małe porcyjki waniliowej panna cotty z dodatkiem sosu, który o tej porze roku można
Chilli Czosnek i OliwaSałatka z ogórka z imbirem. Prosta surówka z ogórka w stylu azjatyckim. Sałatka z ogórka z imbirem i sezamem nosi nazwę kyuri sunomono. Ta japońska
Cztery Fajeryzagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie wylepić nim dno prostokątnej formy (około 21 x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć i dodać drobno posiekane orzechy włoskie(...)cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Przełożyć na podpieczony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 45 minut. Ostudzić. Krem budyniowy: Zagotować 2 szklanki mleka. Mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtka i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Powoli dolewać
Oryginalny smakspróbuję kolejnego- ze źródła pewnego i polecanego, to się pewnie nie przekonam ;) Nie wzięłam go dużo, bo tylko jakieś 40dkg na próbę. Wiedziałam już, że chcę go wykorzystać do pierogów z czosnkiem niedźwiedzim, który zresztą w ususzonej formie nabyłam nieopodal zapory w Solinie. Nie miałam pojęcia jak je podam, ale kiedy po ugotowaniu nie miałam za bardzo możliwości zrobienia(...)odgrzane, na ciepło, polane cebulką i maczane w kwaśnej śmietanie to dla mnie prawdziwa rewelacja. Zdecydowanie będąc mieć znowu możliwość zakupu, na pewno to uczynię :) Składniki na ok. 30 pierogów: 250g mąki ½ szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Farsz: 350g bundzu 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego suszonego Sól, pieprz do smaku Do podania: Cebulka przyrumieniona na maśle, kwaśna
Kuchnia w czekoladzieDodawałam już wcześniej przepisy na potrawy wigilijne takie jak uszka, pierogi, kompot czy makowiec. Do tej pory nie wstawiałam jednak przepisu na wigilijny barszcz czerwony. Stanowił on dla mnie pewne wyzwanie, ale myślę, że tym razem dałam radę. Przepisem na barszcz wigilijny żegnam stary rok i wkraczam w nowy. Z tej okazji składam Wam najserdeczniejsze życzenia(...)łyżki suszonego majeranku łyżka octu spirytusowego kopiata łyżka cukru pieprz sól Wywar jarzynowy ugotowałam na marchewce, pietruszce, selerze i porze. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około godzinę. Przestudzone obrać ze skórki i pokroić wedle uzniania. Wyciągnąć warzywa z wywaru po czym dolać zakwas. Doprawić do smaku majerankiem, cukrem, solą
Karola gotuje