pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:99/160)

Proziaki w wersji mini 385

dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy ciasto. Na początku mieszamy za pomocą dużej np. drewnianej łyżki, a gdy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy ręką.   Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek).  Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min.  Ciasto rozwałkowujemy na grubość(...)moim przypadku od szklanki, bo to mini proziaki. . Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować.  Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe

Moniki Smakołyki
Jarmark bożonarodzeniowy pod Narodowym. Bez klimatu Świąt. 198

ustawionych w dwóch rzędach drewnianych domków, w których mieszczą się kramiki sprzedawców. Asortyment standardowy jak na tego typu imprezach: słodycze, ciasta, grzane wino, wędliny, chleby, propozycje prezentów, a także pierogi, bigosy i kiełbasy. Tylko jakoś tak mało tego i całość można obejść w 15 minut.Z ciekawych stoisk to serdecznie polecam Wam Czekoladowy Warsztat sprzedający perfekcyjnie oddane narzędzia wykonane(...)posypce. Taka jadalna suwmiarka czy klucz francuski może być fajnym prezentem dla niejednego majsterkowicza. My także skusiliśmy się na zakup takiego nietypowego upominku :)Zawitałam też do budki sprzedającej pieczone kasztany, świąteczny przysmak z południa Europy. Jedliśmy je z Mężem po raz pierwszy - smakowały jak skrzyżowanie ziemniaka i orzechów :)Spodobały mi się też urocze "ciasteczka-bałwanki" w jednej

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki z parówką " ziołowe gąsieniczki " 212

około 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części. Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek i położyć na nim obraną z folii parówkę. Złożyć jak pieróg i zlepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta. Naciąć w poprzek na 6-8 części w zależności od długości parówki, tylko w miejscu w którym jest parówka(...)zacząć rozkładanie - jeden kawałeczek kładziemy na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian. Uzyskamy kształt a'la gąsieniczka. Piekarnik nagrzać do 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem. Piec około

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Uszka z grzybami 155

tyle starcza. Barszczyk zdecydowanie wolimy do popijania z filiżanek. Zazwyczaj robię farsz z 30 g suszonych grzybków, robię podwójną porcję ciasta na pierogi , najpierw lepię uszka wykorzystując przygotowany farsz a następnie z reszty ciasta lepię pierogi: z kapustą i grzybami oraz ruskie. A Wy, lepicie dużo uszek? :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepsza T500) 250 ml ciepłej(...)garnuszka, zalać wodą do przykrycia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Gotuję zawsze w szybkowarze 15 min na wysokim ciśnieniu. Ugotowane grzyby odcedzić (wodę można zachować do podlania pieczeni, czy do zupy) i drobno posiekać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na złoto. Do podsmażonej cebulki dodać posiekane grzyby i chwilkę razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem

Kocham..lubię..gotuję..
Kopytka z batatów dla dzieci – przepis 72

Kopytka z batatów dla dzieci Pierogi, pyzy, kopytka, kluski to dania, które uwielbia moja rodzina. Kopytka to smaczna, delikatna propozycja dla amatorów klusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kopytek. Ich fajne kształty ro zasługa wspólnego poranka z dziećmi ich aktywności w kuchni. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy na frytki(...)batatów , chipsy , humus z batatem , zupę z batatów , bataty pieczone . To również kolejna inspiracja jak wykorzystać ugotowane ziemniaki , które zostały z obiadu. PRZEPIS NA KOPYTKA Z BATATÓW DLA DZIECI Składniki : 500 g batatów ugotowanych lub upieczonych (zobacz Jak upiec bataty ) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki 1 szkl mąki orkiszowej (lub pszennej) lub kukurydzianej

Dorota Smakuje
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 349

Paszteciki z pieczarkami są zawsze u mnie na święta. Podaję je z czerwonym barszczem. Można je przygotować wcześniej zamrozić po upieczeniu i wystudzeniu. Najlepiej rozmrażać w

O kuchni z uczuciem
Jak przygotować grilla 138

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Cztery Fajery
Pakieciki z tuńczykiem i ricottą w cieście filo 133

Dopadła mnie ochota na tuńczyka, więc kontynuuję publikowanie przepisów z jego udziałem. Dziś danie główne inspirowane kuchnią grecką - chrupiące pakieciki z tuńczykiem i ricottą. Rukoli, mięcie

Weekendy w domu i ogrodzie
CHIŃSKIE CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ 184

metalową obręczą koła (moje miały średnicę 7cm). Na środku każdego krążka układamy wróżbę złożoną na pół i następnie zrolowaną lub poskładaną na kilka warstw. Ciasto sklejamy tak jak pierogi, jest bardzo elastyczne i lekko lepkie więc nie ma z tym problemu. Dlatego nie podsypywałam ciasta mąką, część podsypałam mąką wewnątrz (by wróżba się nie przykleiła), ale nie było(...)klei nam się do blatu, można go delikatnie przesmarować oliwą. Gotowe ciastka przewiesić na chwilę na rancie miski, by nabrały kształtu. A następnie odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika ciasteczka posmarować rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na termoobiegu ok.20 minut. Pamiętajmy przy przed skonsumowaniem przełamać ciacho na pół i wyjąć wróżbę

Smaczne Zdrowe
Przepis na ciasto francuskie. 136

pół szklanki mąki zrobić ciasto maślane, uformować z niego kwadrat. Z 50 dkg mąki,jajka,octu i wody zrobić ciasto. Powinno mieć ono konsystencję trochę wolniejszą niż ciasto na pierogi. Obydwa ciasta włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć oba ciasta rozwałkować na prostokąt i złożyć na trzy, znów rozwałkować na prostokąt i złożyć na cztery, następnie znów złożyć(...)cztery. Gotowe ciasto włożyć na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Po tym czasie możemy wałkować ciasto na stolnicy podsypując od czasu do czasu odrobiną mąki. Możemy piec z tego ciasta blaty na kremówki, robić rożki z serem, szlafroczki z jabłkami oraz wiele innych słodkich pyszności.  Gorąco polecam ten wypróbowany przepis

Przepisy i porady kulinarne
Napoleonka 211

będziemy dodać masła. Napoleonka to ciasto, które dość długo zachowuje swoją świeżość, jednak wymaga tego, aby była trzymana w lodówce. W internecie znajdziecie również przepis na Napoleonkę bez pieczenia, ja Wam pokażę jak przygotować klasyczną wersję tego ciasta. Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również przepis na kremówkę z bitą śmietaną, która jest bardzo podobna do napoleonki, jednak z dodatkiem bitej(...)przez 1 godzinę W tym czasie z 1 jajka, pozostałej części mąki, octu i wody, zagniatamy ciasto. Wody dajemy tyle aby ciasto było dość elastyczne i przypominało ciasto na pierogi. Tak przygotowane ciasto należy rozwałkować. Na środku układamy wyjęte z lodówki ciasto i składamy brzegi do środka (w kopertę). Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Następnie składamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie śniadanie na ciepło – przepisy 35

botwinką Placki z serka waniliowego danio Placki z pierniczkami Placki z dojrzałych bananów Bananowo – kokosowe placki z amarantusem Placki z mąki kasztanowej Placki na kozim mleku Placuszki dla niejadka Pierogi z serem, bananem i cynamonem Jak ugotować kaszę jaglaną w szybkowarze Szybka granola z patelni Czekoladowa kaszka jaglana z jabłkiem i marchewką Kaszka na mleku z kajzerką Kaszka śniadaniowa(...)mini kiwi, bez cukru Kaszka Leśny Mech Zimowa owsianka mocy Kaszka z komosy ryżowej na mleku kokosowym ze śliwkami Kaszka z samopszy na mleku Kaszka dla dzieci bez cukru Pieczona owsianka bananowa Pieczona owsianka czekoladowo – orzechowa Szarlotkowa owsianka Koreańska ryżanka z pak choi Artykuł Szybkie śniadanie na ciepło – przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Sałatka z bobem i zielonymi szparagami 116

zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki...   Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników(...)bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z ziemniakami serem i boczkiem 215

Krokiety z farszem jak na ruskie pierogi , podane z sosem pomidorowym to moja propozycja na obiad. Idealnie smakują z filiżanką gorącego czystego barszczu. Lubię naleśniki i różne sposoby ich podania. Zaczynając od tortu naleśnikowego (przepis) , a podane na wytrawnie naleśniki z pieczarkami i serem  . Polecam Wam również moje ulubione zapiekane z serem tutaj Składniki Ciasto naleśnikowe 2 szklanki(...)mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki po 1 minucie z obu stron. Farsz 4 duże ziemniaki 150 g twarogu 50 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka oleju sól

O kuchni z uczuciem
Keks wg. mgazynu Kuchnia 114

przez bark śniegu? Zresztą jak już gdzieś pisałam - nie przepadam za tymi świętami. No ale, jeśli jest coś co mi się kojarzy ze świętami, obok Stefanki mojej Babci i pierogów ostnych, to keks. Puszysty, pachnący z dużą ilością bakalii. Dzisiejszy przepis pochodzi z grudniowego magazynu Kuchnia - to jeden z magazynów, który z chęcią kupuję. Przepis lekko zmodyfikowałam jeśli chodzi(...)masła 100 g cukru 4 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 170 g mąki pszennej 70 g zmielonych migdałów 100 ml mleka 300 g kandyzowanych owoców 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku. Dosypujemy sól, sodę oczyszczoną i proszkiem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!