będziemy dodać masła. Napoleonka to ciasto, które dość długo zachowuje swoją świeżość, jednak wymaga tego, aby była trzymana w lodówce. W internecie znajdziecie również przepis na Napoleonkę bez pieczenia, ja Wam pokażę jak przygotować klasyczną wersję tego ciasta. Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również przepis na kremówkę z bitą śmietaną, która jest bardzo podobna do napoleonki, jednak z dodatkiem bitej(...)przez 1 godzinę W tym czasie z 1 jajka, pozostałej części mąki, octu i wody, zagniatamy ciasto. Wody dajemy tyle aby ciasto było dość elastyczne i przypominało ciasto na pierogi. Tak przygotowane ciasto należy rozwałkować. Na środku układamy wyjęte z lodówki ciasto i składamy brzegi do środka (w kopertę). Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Następnie składamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!botwinką Placki z serka waniliowego danio Placki z pierniczkami Placki z dojrzałych bananów Bananowo – kokosowe placki z amarantusem Placki z mąki kasztanowej Placki na kozim mleku Placuszki dla niejadka Pierogi z serem, bananem i cynamonem Jak ugotować kaszę jaglaną w szybkowarze Szybka granola z patelni Czekoladowa kaszka jaglana z jabłkiem i marchewką Kaszka na mleku z kajzerką Kaszka śniadaniowa(...)mini kiwi, bez cukru Kaszka Leśny Mech Zimowa owsianka mocy Kaszka z komosy ryżowej na mleku kokosowym ze śliwkami Kaszka z samopszy na mleku Kaszka dla dzieci bez cukru Pieczona owsianka bananowa Pieczona owsianka czekoladowo – orzechowa Szarlotkowa owsianka Koreańska ryżanka z pak choi Artykuł Szybkie śniadanie na ciepło – przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujezjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników(...)bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem
Kulinarne przygody GatityKrokiety z farszem jak na ruskie pierogi , podane z sosem pomidorowym to moja propozycja na obiad. Idealnie smakują z filiżanką gorącego czystego barszczu. Lubię naleśniki i różne sposoby ich podania. Zaczynając od tortu naleśnikowego (przepis) , a podane na wytrawnie naleśniki z pieczarkami i serem . Polecam Wam również moje ulubione zapiekane z serem tutaj Składniki Ciasto naleśnikowe 2 szklanki(...)mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki po 1 minucie z obu stron. Farsz 4 duże ziemniaki 150 g twarogu 50 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka oleju sól
O kuchni z uczuciemprzez bark śniegu? Zresztą jak już gdzieś pisałam - nie przepadam za tymi świętami. No ale, jeśli jest coś co mi się kojarzy ze świętami, obok Stefanki mojej Babci i pierogów ostnych, to keks. Puszysty, pachnący z dużą ilością bakalii. Dzisiejszy przepis pochodzi z grudniowego magazynu Kuchnia - to jeden z magazynów, który z chęcią kupuję. Przepis lekko zmodyfikowałam jeśli chodzi(...)masła 100 g cukru 4 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 170 g mąki pszennej 70 g zmielonych migdałów 100 ml mleka 300 g kandyzowanych owoców 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku. Dosypujemy sól, sodę oczyszczoną i proszkiem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tarce żółtym serem i uformować cztery wałeczki (które będą nadzieniem kotletów). Na każdą porcję mięsa nałożyć po jednym wałku masła z serem. Każdy kotlet złożyć na pół (jak pieróg), a boki zbić tłuczkiem, obrócić i zbić z drugiej strony. Następnie każdy kotlet podwinąć i zbić końcówki, następnie formujemy w dłoniach w podłużne rolady (tak jak na kotlety de volaille (devolaj(...)mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Ponownie formujemy w dłoniach i odstawiamy. Smażymy na głębokim tłuszczu. Kolejno wyjmujemy kotlety i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzchu rozkładamy wiórki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 200 st. C przez ok. 10-15 minut. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Kotlety Twardowskiego
Kulinarne Przebojekolacji jest szynka wolno pieczona przez ok. 8-9 godzin w temp 120-140 stopni. Wcześniej zasolona i naszpikowana goździkami, a na koniec pieczenia pomalowana glazurą z musztardy oraz żółtek jaj, oprószona bułką tartą dla uzyskania chrupiącej skórki. Szynka podawana jest z sosem musztardowym lub jabłkowym sporządzanym na bazie ekstraktu mięsnego uzyskanego w czasie pieczenia. Szynce towarzyszy szereg zapiekanek(...)rządkach, a śmietana towarzyszy im obok w osobnym naczyniu. W zależności od regionu na stole pojawiają się lokalne dania, takie jak pulpeciki mięsne z żurawiną " Liha pulla t" lub pierogi karelskie " karjala pirakka " oraz wiele innych mniej lub bardziej znanych. Jak Finowie spędzają święta ? - W Finlandii okres świąteczny rozpoczynają się wcześniej niż w Polsce, bo już 21 grudnia
Cztery Fajerysię stało. I nie wiem, jak nad tym zapanować. Wszyscy już poczuli zapach Świąt - na blogach są pierniczki, piernikowe kawy, korzenne ciasta i aromaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi , i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu mam ciasta z jabłkami i śliwkami, lody, i jeszcze trochę dyni. Wariatka jedna(...)mąki pszennej 60 g zimnego masła 65 g cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 3 gruszki Ciastka na spód pokruszyć. Masło roztopić, wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastka, dokładnie ugnieść na spodzie dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Wszystkie składniki masy serowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony, który króluje w naszym rodzinnym domu już od kilkunastu lat. Zazwyczaj przygotowuje go moja mama, w dużym garze i jemy
Kuchnia MagdaLeny"Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem" Powyższe słowa znajdziecie na okładce książki Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna i trudno Autorce odmówić
Cztery Fajerybardzo lubi gotować ma gotowe, domowe lunche do pracy. Dzieci same robią sobie drugie śniadania czy kolacje – nie wymaga to już mojego czasu ani obecności. Zawsze kiedy coś piekę albo gotuję , co się sprawdzi w tym systemie – kilka sztuk od razu zamrażam . Co zamrażam na śniadanie / kolację: gofry, pizze, bułeczki drożdżowe, ślimaczki cynamonowe, ciasto drożdżowe pokrojone w plastry(...)serem, placuszki różnego rodzaju, chlebki naan. Co zamrażam na lunch: dania makaronowe w małych pojemniczkach, tak samo kaszotta, naleśniki z farszem na ostro, tortille, tarty na ostro, pizze, pierogi, kopytka itd. Artykuł Mrożenie posiłków – lifehack ułatwiający życie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujestolnicę podsypaną mąką wykładamy ciasto, dzielimy je na 4 części, rozwałkowujemy i wykrawamy trójąty.Na balszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki i smarujemy rozkłóconym białkiem, co nam zostało, pieczemy w nagrzanym pierkarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół, przez 20-25 minut do zarumienienia, można pod koniec włączyć funkcję termoobiegu. Moje rogale dodatkowo posypałam sezamem.Studzimy na kratce i przekładamy(...)pudrem.Ja jak zobaczyłam co to mi wychodzi z tych rogalików, nie mam wprawy do trójkątów niestety, to wpadłam na pomysł, by sobie ułatwić życie i...rozwałkowałam ciasto jak na pierogi. Wykroiłam kółka , każde posmarowałam bialkiem. Na środem powidła śliwkowe. Przykryłam drugim krążkiem i zlepiłam brzegi...widelcem. Posypałam Cynamonowym Rajem.Upiekłam. Myślalam że to będą płaskie sloneczka
Z Kuchni Do Kuchnireguły pasztet piekłam. Tyle , że ostatnio staje się to po prostu nie racjonalne .Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie pieczenie 30 dag pasztetu ( a tyle było by mi potrzebne). Mrozić pasztetu nie lubię ( to znaczy mroziłam -ale to był pasztet mało dietetyczny - takiemu przemrożenie nie szkodziło ). No i tak już się porobiło, że nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam pasztet. Obierałam mięso(...)wyjęte z rosołu ( kurczak i indyk) .Odłożyłam większe kawałki na II Danie ( w jakiś sos) . Drobne miały iść jak zwykle do zmielenia na farsz do pierogów itp. Przypomniałam sobie , że mam zamrożone kilka wątróbek- czemu by więc nie zrobić delikatnego paszteciku ugotowanego na parze ? Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniKiszona kapusta – przepis Jakiś czas temu pisałam Wam o garnku hermatycznym z kamionki ( tutaj ), który nabyłam w sklepie Zagroda . Dziś przyszedł czas na przepis na
Słodkie okruszki