pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:89/160)

Domowy kompot 163

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą 166

cytryny do smaku. Nadzienie do pierogów nie powinno być zbyt wilgotne, najlepiej przełożyć je na sito, aby usunąć nadmiar płynu. Ciasto pokroić na kwadraty, ułożyć na każdym z nich porcję wystudzonego nadzienia. Złożyć ciasto na pół i docisnąć brzegi pierożków. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi.  Pierożki posmarować rozkłóconym żółtkiem, mlekiem

Codziennik Kuchenny
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 196

ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo.  Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem i cytryną, są słodkie no i lekko tłuste, bo to przecież smażone pierogi. Myślę, że Wam zasmakują :)Uwagi do przepisu:Truchas

Chilli Czosnek i Oliwa
Metrowiec 144

mojprzepisna.pl | Metrowiec Metrowiec to ciasto z mojego dzieciństwa. Pamiętam czasy, kiedy całą rodziną szło się na imieniny do znajomych. U jednej ze znajomych zawsze były pierogi oraz właśnie sławny Metriowiec, to własnie tym ciastem zajadałam się jako mała dziewczynka. Dziś z chęcią powracam do tych smaków, zapomniałam, że jest to tak przepyszne ciasto. Sam biszkopt jest wilgotny, puszysty, przepyszny(...)umieścić w misce z bardzo ciepłą wodą i trzymać 10 min) 8 łyżek ciepłej wody (o temperaturze 36 – 45 st) 8 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Żółtka oddzielić od białek. Żółtka umieścić w misie miksera, dodać cukier, ucierać, aż cukier się rozpuści, można sprawdzić między palcami, jeżeli są kryształki, trzeba nadal miksować. Cały czas

moj przepis na
Smakowite odsmażane pyzy, knedle z mięsem w sosie pieczeniowym 97

się modom na unikanie lub wykluczenie z diety jakichkolwiek składników. Owszem pilnujemy ich jakości, ale uważamy że wszystko z umiarem jest zdrowe Pyzy są super, zresztą jak większość kluchów, pierogów itp. grzesznych przyjemności . Koniecznie musicie spróbować wersji z sosem pieczeniowym, wymiata Składniki: ciasto: 1 kg ziemniaków, obranych i ugotowanych 0,5 kg świeżych tartych ziemniaków 200 g mąki(...)wrzenia i wrzucamy na nią knedle. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia knedli na powierzchnię. Sos pieczeniowy przygotowujemy w dowolny sposób. Ja zazwyczaj korzystam z tego, który pozostaje mi po pieczeni. Na gorąco wlewam go do słoika, po wystygnięciu przechowuję w lodówce i używam wedle potrzeb. Pyzy, knedle nam najlepiej smakują po odsmażeniu na patelni, ale można serwować także

Ogrodnik w podróży
Przepis na udane kluski śląskie 261

Kluski śląskie fot. Moja Książka Kucharska Pyszne kluski śląskie. Prosty przepis na udane kluski śląskie z jajkiem.       Podstawowy przepis na zawsze udane kluski śląskie. Idealne do pieczonych mięs z sosem i kapustą. Równie pyszne jako samodzielne danie ze zrumienioną cebulką, okraszone stopionym boczkiem lub skwarkami ze świeżej słoniny. Kluski śląskie można podawać również na słodko(...)wodę, posolić jak na pierogi. Zmniejszyć ogień, włożyć porcję klusek, przemieszać drewnianą łyżką i doprowadzić do niewielkiego wrzenia. Kluski gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 3-4 minuty od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.  Ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową. Gotowe kluski podajemy polane sosem pieczeniowym, grzybowym lub koperkowym. Najlepiej smakują z pieczonym mięsem i kapustą

Moja Książka Kucharska
Tarta z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i żurawiną 134

pieczywem lub używam do farszu tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki szybko zagniatam do połączenia. Następnie owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum na 30 minut. Po tym czasie od ciasta odrywam 1/4 i odkładam na bok, resztę wałkuję i umieszczam w formie do pieczenia tarty, odkrawam wystające ciasto (jeśli robię

Mango Papaja
Ogórkowy chłodnik z pieczonymi młodymi ziemniakami 186

dziś na obiad?- zapytała Nina. – Chłodnik ogórkowy z pieczonymi ziemniaczkami. – Co to jest chłodnik? – Taka mizeria. – Nie lubię mizerii!!! -Przecież nigdy nie jadłaś, to skąd możesz wiedzieć? – Ale i tak nie lubię! Drodzy rodzice, znacie to? Regularnie przechodzę takie boje. Miśka niedługo skończy 7 lat i zależy mi na tym aby jadła(...)dawna nie gotuję specjalnie dla niej, ale dotychczas pod jej gust, ależ ile można jeść makaron ze szpinakiem albo pierogi (Miśka mogłaby codziennie). Tak więc, nie ma zmiłuj, je to co my. Do zjedzenia chłodnika skłoniła ją (uwaga!) różyczka z ogórka, którą tak naprawdę zrobiłam w ostatniej chwili, zupełnie tego nie planując wcześniej, gdy ją zapytała czy dla niej

greenscarf
Pierogi z burakami i grzybami 114

Pierogi pojawiają się tradycyjnie na wielu polskich stołach wigilijnych. Polecam przygotować je z farszem z buraczków i leśnych grzybów. Składniki choć popularne i dobrze znane, rzadko spotykane są w takim połączeniu. A szkoda bo są naprawdę przepyszne! Składniki: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 3 średnie buraki(...)około 10 suszonych grzybów łyżka masła sól, czarny pieprz Okrasa: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże białe cebule Wykonanie: Farsz:Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 1h. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Grzyby moczymy prze noc małej ilości wody. Gotujemy i drobno siekamy. Łączymy z burakami

Pyry na Gaz
Jak spełnić marzenia maluchów – zabawki od Smily Play 190

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zanim jednak nadejdą czeka nas jeszcze sporo wyzwań, bo zajęć jest naprawdę wiele. Lepienie uszek, pierogów, porządki, strojenie choinki i

Słodkie okruszki
Buraczkowe kluski śląskie 189

Było już  buraczkowe risotto , to dziś czas na buraczkowe kluski śląskie- równie urzekające kolorem i ciekawym smakiem, a przy tym są bardzo... przyjazne dla portfela

Kraina Miodem Płynąca
Paszteciki z grzybami (do barszczu) 46

wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy z nich posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 20 minut – ciasto powinno nieco wyrosnąć i ładnie się zezłocić. Podawaj na zimno lub na ciepło. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie : Krokiety wigilijne Uszka wigilijne Paszteciki z mięsem Uszka z grzybami Zakwas buraczany na barszcz Pierogi z kapustą

okolicepalnika.pl
Spaghetti bolognese z papryką 180

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 301

przykład na niedzielny obiad możecie zjeść pieczonego kurczaka. Na szkielecie z niego można np. zrobić pyszny, aromatyczny rosół orientalny (wystarczy cebula, czosnek, trochę przypraw i makaron), kawałki mięsa z niedojedzonej kury mogą z kolei wylądować w tortilli, albo na pizzy, stać się wartościowym dodatkiem do makaronu stir fry, farszu do pierogów lub ravioli. Wołowina z zupy może być

Niedzielny kucharz