pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:80/160)

Drożdżowe rożki z kabanosem – na przyjęcie lub piknik 231

drożdży instant mała szczypta soli 40 g masła lub margaryny niespełna szklanka ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania rożków 1 opakowanie kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania 175 g około 70-80 g startego żółtego sera 2 łyżki łagodnego ketchupu kolorowy pieprz w młynku Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy drożdże, łyżeczkę(...)gorące!) mleko. Całość dokładnie zagniatamy w razie potrzeby podsypując rękę delikatnie mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy kółka (ja używam lejka do pierogów, ale możecie równie dobrze użyć np. szklanki). Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, nie większe niż nasze kółka. Każde kółko smarujemy delikatnie ketchupem, następnie posypujemy żółtym serem i nakładamy

Słodkie okruszki
PĄCZKI PIECZONE - odchudzony, zdrowszy tłusty czwartek w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Przepis nr I z drożdży suchych 246

wysyłała nas na kardiologię, ani do wariatkowa. Nie trzeba się martwić o to, że ciałka przybędzie (choć patrząc w lustro poznaję kogoś, kto chciałby go trochę przygarnąć). Pączki pieczone! Niezbyt skomplikowane, nieociekające tłuszczem, mocno nadziane i wg mnie lepsze od tradycyjnych (ale, to już kwestia smaku). Można je wykonać w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Plusem jest(...)środek każdego placka nakładamy łyżeczkę marmolady Zlepiamy jak pierogi a następnie wszystkie brzegi zbieramy razem i układamy w dużych odstępach na wyłożonej papierem blasze, ciastem zebranym do dołu Przykrywamy ściereczką i czekamy aż podrośnie Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika (180 st, góra-dół bez termoobiegu) możemy posmarować rozkłóconym jajkiem Pieczemy 10 minut na złoty kolor Przestudzone lukrujemy lub polewamy

Wypisz Wymaluj
Truskawkowo waniliowa zebra 182

przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa

mojewypiekiinietylko
Świąteczne bułeczki z mięsnym farszem 286

ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy kółka jak na pierogi. Na jedno kółko kładziemy 1 porcję farszu wprost z zamrażarki. Zakrywamy drugim kółkiem, boki zlepiamy i formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki smarujemy rozkłóconym białkiem oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podajemy ciepłe razem

MamaOskarka
Ciasteczka krucho-drożdżowe z marmoladą wieloowocową. 182

olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne jak na pierogi. Rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy foremką w kształcie kwiatka kółeczka na środku układamy po 1/2 łyżeczki twardej marmolady i zlepiamy kwiatkowe brzegi. Ciastko układamy spodem tak jak byśmy je sadzali na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 12 minut na złoty kolor.Upieczone ciasteczka

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza z parówkami i serem 171

wody oraz oleju oraz szczypty soli zagnieść ciasto- tak jak na pierogi, następnie odstawić je w ciepłe miejsce na około 60 minut. Gdy wyrośnie wyrobić go jeszcze raz przez kilka minut i rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową pieczenia. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, następnie rozłożyć parówki pokrojone w cienkie plasterki

Camilla w kuchni
Rożki smalcówki z różą 196

róży Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto (o konsystencji ciasta na pierogi) i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 30 minut). Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać kwadraty, na każdym z nich kłaść małą łyżeczkę marmolady i formować małe rożki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około

Trzeci talerz
Pączki z konfiturą różaną, cytrynowym lukrem i migdałami 241

łyżeczkę konfitury różanej. Teraz najważniejszy etap! Sklejamy pączka, bardzo dokładnie jak pieroga, a potem formujemy go w kulę. Najlepięj "szczypać" ciasto na sklejeniu do momentu aż nie będzie widać linii sklejenia. To bardzo ważne aby pączki były szczelnie sklejone, bo inaczej marmolada może wypłynąć w czasie pieczenia. Należy pamiętać, że w czasie smażenia pączki jeszcze rosną i jeśli będą

DefinicjaSmaku
Bułeczki czosnkowe 286

Dobra przekąska na piątkowy wieczór. Idealna do sałatki albo do zjedzenia solo :) Szczególnie polecam wszystkim tym, którzy lubią mocny smak czosnku połączony z pietruszką i ciastem

Lawendowe Niebo
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA 180

nagle nabieramy ochoty  aby przygotować wszystkie potrawy własnoręcznie:) . Poczynając od pierogów, po przez rożnego rodzaju mięsa, kończąc na ciastach. I właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski z użyciem tej przyprawy, który należy upiec tydzień

RAROSSA
Francuskie pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu 142

gotowego świeżego ciasta francuskiego można wiele pyszności wyczarować… Tym razem proponuję Wam smakowite pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu. Świetna wytrawna przekąska na imprezę czy pomysł na lunch do pracy. Polecam Inną wytrawną propozycją przekąski z gotowego ciasta francuskiego to paszteciki z pieczarkami . Natomiast w wersji na słodko polecam ciasteczka z kremem i oowcami , z jabłkami , rabarbarem albo rogaliki(...)blaszce wyłożonej silikonową matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut lub do momentu aż będą złociście brązowe. Nam smakują najlepiej podane na ciepło Praktyczna uwaga: Tak przygotowany farsz ze szpinaku i wędzonego tofu świetnie nadaję się również jako nadzienie do naleśników czy pierogów. Smacznego! Artykuł Francuskie pierogi ze szpinakiem

Lamarida.pl
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 117

Pikantna zupa z pieczonych warzyw , mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale

Cztery Fajery
Bagietki pełnoziarniste 172

Otwieram domową piekarnię, gdyż pieczenie w domu odbywa się prawie każdego dnia. Dzisiaj wykorzystałam mąkę, którą otrzymaliśmy w paczce po warsztatach z marką Lubella. Ktoś się może zdziwić, gdyż ta marka raczej kojarzy się z makaronami, ale na warsztatach pierogowych mogłam się przekonać jaką świetną mąkę do pierogów produkują. Teraz przekonałam się, że mąka pełnoziarnista pszenna jest doskonała(...)kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na 4 części. Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijamy go spiralnie. Bagietki układamy na papierze do pieczenia obsypanym mąką, lekko obsypujemy bagietki mąką, nacinamy w kilku miejscach najlepiej żyletką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
bardzo szybkie ciasto do porannej kawy 128

mąkę, dodać jajko,śmietanę i sól ,zagnieść ciasto miękkie jak na pierogi. Z mąki i masła i cukru pudru zrobić kruszonkę. Pierwsze ciasto rozwałkować ,posypać grubo kruszonką,zawinąć w rulon. Podzielić na pół ,każdą polówkę ciasta rozwałkować na prostokątny placek-ja wałkowałam na blaszce -opis poniżej. Piec w nagrzanym do 200 ° C około 20 minuty na zloty kolor-piekarniki

mojej kuchni
Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka 215

nosi nazwę stolniki. Na wschodzie i południu Podkarpacia z tartych ziemniaków piecze się baby i zapiekanki. Popularne w regionie są też różnego rodzaju gotowane kluski z tartych ziemniaków. Na Ziemi Lubaczowskiej z tartych ziemniaków wymieszanych z ugotowanymi ziemniakami przygotowuje się szwaby, które nadziewa się farszem jak do pierogów ruskich. U Lasowiaków kluski te zwykle nadziewa się farszem z solonego

Trzeci talerz