pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:71/160)

Małe drożdżowe co nie co… 175

powinny mieć formę kulek wielkości - u mnie piłki do tenisa ale moja Babcia robi na przykład bardzo duże pierogi - jak kto lubi a ja lubię takie na 3 gryzy układamy na blasze blisko siebie i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni. Aż się zarumienią. Z tego przepisu wychodzi

sierotka maRysia w kuchni
Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym 156

Festiwalu Pierogów... od razu obiecaliśmy je sobie na naszą Wigilię I oto są: Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym SKŁADNIKI: 100 g maku 1 szklanka mleka po 1 łyżce: masła, miodu, cukru kilka pieczonych kasztanów kilka posiekanych orzechów włoskich  1 żółtko 200g mąki pszennej gorąca woda olej sos migdałowy (100 g płatków migdałowych

MarciochaKucharzy
Kapuśniaczki 61

Święta zbliżają się, a co za tym idzie - pieczenie, gotowanie, smażenie. Święta - czyli domowy czerwony barszcz, a do niego uszka, albo.. kapuśniaczki. Ja uwielbiam i jedno i drugie.  Składniki: 350 ml letniego mleka 60 g roztopionego masła pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka pół kilo mąki 20 g drożdzy Przygotowanie: Drożdze rozpuścić w połowie mleka(...)25x45 cm. Przekroić na pół.  Na każdej połowie ciasta nakładac nadzienie (takie jak na pierogi), tak jak pokazano na zdjęciu. Każdą połowę ciasta zawinąć w rulonik. Tak samo zrobić z pozostałą częścią ciasta. Ruloniki pokroić w lekkim skosie. Przełożyć na blachę i piec  18- 20 minut

My World by Dagmara Rek
Pierogi z mięsem i marchewką 161

Hej! Dzisiaj na tapecie mamy pierogi. I sama zarządziłam jakie. Ano nafaszerowałam je mięsem żeberkowym i marchwią. Mniam. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 204

Ostatnio dzieliłam się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Dziś kolejna obowiązkowa potrawa na świąteczny stół – pierogi z kapustą i grzybami

Słodkie okruszki
Tradycyjne pierogi ruskie z dodatkiem mięty 112

Ruskie pierogi, to prawdziwy przysmak, uchodzą za danie pracochłonne, może to i prawda, niemniej warto się ofiarować i je przyrządzić, gdyż warte są tego zachodu

kgwjanczewo
Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną 171

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. I wygrał dla

Buniabaje w kuchni
CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZY 350

łączy ze słodko-kwaśną żurawiną. Użyłam żurawiny świeżej, ale jak najbardziej możecie zamienić ją na mrożoną, dostepną w większych marketach albo po prostu suszoną, wybór należy do Was. Ciasto pieczone z tej porcji jest bardzo duże, potrzebna Wam bedzie więc większa keksówka:) Możecie też na początek upiec je z połowy składników, ale nie radzę, Rodzina Wam nie wybaczy(...)lepsze!) i będziecie mogli się nim zajadać między świątecznym karpiem a pierogami:D Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 250 g gęstego jogurtu naturalnego  120 g masła, stopionego 3 duże jajka kilka kropel aromatu pomarańczowego 450 g mąki pszennej 220 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 250 g świeżej żurawiny (albo

Słodko-Słony Świat Ilony
Florian Ogień czy Woda - pyszne polskie smaki w Warszawie 110

randkę, spotkania rodzinne czy imprezy kulturalne, wernisaże lub koncerty.  Na "dzień dobry" naszym stole pojawia się najpierw czekadełko, czyli domowy smalec i pyszne czosnkowe masło w akompaniamencie świeżutkiego pieczonego na miejscu chleba z żurawiną. Początek naszego obiadu we Florianie zapowiada się pysznie, a potem jest już tylko lepiej. W pierwszej kolejności pojawia się danie z ognistego menu, czyli(...)misce. Po przystawce i zupie przyszedł czas na drugie dania. Nasz wybór padł na pierogi z kaczką, żurawiną i orzechami laskowymi, podane na powidłach z  cebuli (33 zł). Jakie to było pyszne! Musze przyznać, że dawno nie jadłam w restauracji tak pysznych pierogów. Ciasto cienkie, miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 166

sposób pieczone piersi kurczaka, które zamiast natychmiastowej konsumpcji warto odłożyć na bok i wykorzystać do innych szczytnych celów. Tak przynajmniej jest u nas w domu. Dzieląc kurczaka z góry zakładamy, że piersi trafią do dań w pozostałe dni tygodnia. Patentów na wykorzystanie pysznych, pieczonych filetów jest bardzo wiele. Zobacz co jeszcze można zrobić z resztek pieczonego(...)pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki oliwy lub oleju A przecież tortilla to genialnie prosty zamiennik kanapki, zdrowszy, bo można w rulonik wsadzić więcej warzyw niż między dwie kromy. Dlatego warto zrobić tortille samemu. Jeśli kupicie gotowe placki – przygotowanie jedzenia zajmie Wam 5 minut. Jeśli tortille będziecie piec sami – za konsumpcję zabierzecie się

Niedzielny kucharz
Pieczone pierożki z dynią i Toczonym z czarnuszką 31

Podpłomyk level master, a zarazem ultra łatwa wersja pierogów. Robicie super szybkie ciasto podpłomykowe, wykorzystujecie przepyszny i kremowy Toczony z czarnuszką – czyli cudowny „serek” z nerkowców od Wege Sióstr i dodajecie pieczoną dynię. To się nie może nie udać – wpadajcie po przepis na  … Artykuł <strong>Pieczone pierożki z dynią i Toczonym

Flymetothespoon
Jagodzianki 78

placek o średnicy minimum 10 cm. Na środku każdego nakładać pełną łyżkę jagód i zlepiać brzegi, jak pieroga. Uformować podłużne bułeczki. Jagodzianki układać na blaszy z wyposażenia piekarnika, łączeniem do domu, zachowując przy tym odstępny, ponieważ bułki urosną jeszcze podczas pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na 15 minut. 6. W międzyczasie piekarnik nastawić na 175 stopni

Gotuj z Prezesem
Jagodzianki z kruszonką 136

lodówki.  4. Wyjąć połowę ciasta, chwilkę wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 1,5cm. Kółkiem do wycinania pierogów lub szklanką wycinać kółka, lekko je spłaszczyć, nałożyć łyżkę farszu, dokładnie zlepić. Zlepieniec do dołu ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, by chwilkę podrosły.  5. Podrośnięte bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec

Kuchnia domowa Ani
Pieczone pierożki drożdżowe 151

wycinać kółka. Na środek każdego pieroga nałożyć po łyżeczce nadzienia i zalepić. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godzina). Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.  Piec 20 minut w 200*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog