pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:76/160)

Schab pieczony w migdałowej skorupce 68

się, że zawiera w sobie masę inspiracji. Bez zbędnych kombinacji. Są przepisy na kaczki, pączki, żurki, pierogi, itd. Nie wiem czy jest kompletna, jeżeli chodzi o kuchnię polską, dla mnie jest póki co wystarczająca. I to właśnie w niej znalazłam przepis na pieczoną szynkę, która jest inspiracją do dzisiejszego posta. Na początku chciałam zrobić właśnie szynkę

Kardamonovy
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis 53

drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut, aż ładnie zbrązowieją. Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem śliwek: Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami Pierogi ze śliwkami Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym Ciasto Śliwkowa Pokusa Dwukolorowe ciasto jogurtowe ze śliwkami Artykuł

e-PrzepisyKulinarne
Rogaliki z marmoladą 58

podgrzać + drożdże + cukier. Mąkę przesiać na stolnicę dodać podgrzane mleko i resztę składników zagnieść jak na pierogi. Podzielić na kilka części w zależności jak duże rogaliki chcesz mieć. Rozwałkować dość cienko na koło podzielić w trójkąty nakładać nadzienie według uznania zwijać rogaliki. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor 10-15min. Autor przepisu: Renata Janczura Artykuł Rogaliki

Wasze Przepisy
Bułeczki z młodą kapustą 213

podzielić na 16 kawałków. Każdy rozpłaszczyć w rękach, nałożyć nadzienie,zlepić brzegi (jak lepimy pierogi), końce podwinąć pod spód. Bułeczki ułożyć na blasze  i odstawić do napuszenia. Z wierzchu posmarować pozostawionym jajkiem i posypać sezamem. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut w temp. 180stC do uzyskania złotego koloru.Po upieczeniu studzić na kratce przykryte lnianą ściereczką

Obiad gotowy
Pierogi al forno 121

śmieciowe jedzenie potrafią wcisnąć jako gourmet :) Składniki: - wczorajsze pierogi - byle nie owocowe - przecier pomidorowy Wykonanie: Pierogi umieszczamy w naczyniu i zalewamy przecierem pomidorowym. Możemy dodać jakieś dodatkowe składniki lub ulubione przyprawy. Wstawiamy to do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jakieś 30 minut. Pierwsze 20-25 proponuję pod przykryciem

Kryzysowa Książka Kucharska
Ziemniaki z twarogiem i śledziem oraz konkurs "Śledź SEKO" 224

ziemniakach - weźmy chociażby kluski śląskie, babkę ziemniaczaną (kugel, zmiocarz), kopytka (szagówki), kartacze, kiszkę, moskole, pierogi ruskie, kartoflak, zupy i sałatki wszelakie albo pyry z gzikiem.  To, co mieszkańcy Wielkopolski nazywają pyrami z gzikiem, oznacza po prostu ugotowane w mundurkach albo pieczone ziemniaki z twarogiem. Twaróg oczywiście musi być specjalnie przyrządzony i doprawiony, żeby w połączeniu

Obiad gotowy
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 212

układamy na blasze do ponownego wyrośnięcia. Można również z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki i nadziewać formując pierogi. Po około 30 minutach smarujemy wyrośnięte paszteciki roztrzepanym żółtkiem (można je ponacinać ostrym nożem), posypujemy czarnuszką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się ładnie zarumienią. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Małe calzone. 225

Calzone. Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę. Ciasto -składniki. 250g maki pszennej 10 g drożdży 140-150ml wody 1 łyżeczka oliwy 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki cukru Nadzienie. 1 udko kurczaka wędzonego

Kulinarny karnet Christophera
Rogaliki i księżyce marcepanowe ( ciasteczka marcepanowe ) 166

cienki placek. Wykrawać kółka, np szklanką. Na każdy wykrojony okrąg kłaść porcję marmolady/dżemu - składać jak pierogi. Z pozostałej części ciasta uformować cienki wałeczek. Kroić w paski długości około 7-8 cm. Formować księżyce. Możecie zrobić tylko pierożki, lub tylko księżyce. Ciastka piec w 170 stopniach C około 15 minut. Ostygnięte ciastka posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Szlakiem WGL II 109

Wiemy, bo sprawdziliśmy. Pani Ewa prowadzi warsztaty z plastyki obrzędowej.  Wypieka opłatki, z których robi wycinanki i wyklejanki. Wykonuje ozdoby na choinkę, pisanki, kwiaty z bibułki, palmy wielkanocne. Piecze sękacze. W stodole znajduje się mini skansen starych przedmiotów gospodarstwa wiejskiego.  Znakiem rozpoznawczym tego gospodarstwa są również przetwory z własnych owoców i warzyw. Przetwory, wyroby rękodzieła ludowego do kupienia(...)Restauracja Stara Drukarnia – niestety najsłabszy punkt programu -placki ziemniaczane dobre, dobrze usmażone.  Pierogi ruskie tak pieprzne, że smaku już się nie czuło, zupa krem z dyni poprawna, ale nie zachwycała. Ciastka Sokołki – gościniec z podróży z Sokołowa – nie wiem, jak są pieczone i z czego, ale brak mi w nich smaku naturalnych składników. Przepis podobno tradycyjny

królestwo garów
Kuchnia polska dawniej i dziś 124

różnorodnością potraw rybnych. Jedzono głównie ryby słodkowodne, rzadziej ryby morskie. Ważne miejsce w jadłospisie zajmowały dania mięsne: między innymi dziczyzna, czy też dzikie ptactwo. Na staropolskim stole pojawiały się pieczone w całości prosięta, sarny, dziki oraz różne gatunki ptactwa i ryb. Nie mogło zabraknąć również zup i wywarów roślinnych. Istotnym elementem dań były przyprawy: pieprz, liście laurowe, cynamon(...)oleju, gotuje się je na parze lub piecze w piekarniku. W związku z tym, można wyciągnąć wniosek, iż współczesna kuchnia polska nawiązuje do kuchni tradycyjnej, jednak dostosowuje dawne potrawy do współczesnych zaleceń dietetyków. Współcześnie albo jemy głównie tradycyjnie w sensie PRL-u, czyli właśnie mięso, ziemniaki, surówka, tudzież produkty mączne – pierogi, naleśniki, trochę oczywiście jest wpływ kuchni włoskiej

365 dni dookoła kuchni
Szybki barszcz czerwony na suszonych buraczkach 148

Dziś zapraszam Was na szybki barszcz czerwony na suszonych buraczkach . Idealny w takie zimowe, mroźne dni. Po powrocie z sanek dzieci dostały ciepłą pożywną zupę, a

Słodkie okruszki
Kurki w sosie śmietanowym z czosnkiem i pomidorami 55

wszechstronny, że doskonale komponuje się z wieloma potrawami. A do tego tak łatwo go przyrządzić! łatwy i sprawdzony przepis na sos z kurkami i śmietaną doskonały do duszonego lub pieczonego mięsa sos jest delikatny i kremowy Kurki w sosie śmietanowym. Kurki w sosie śmietanowym      Delikatne kurki w sosie śmietanowym z dodatkiem koperku i cebulki to jeden(...)śmietanowym makaron ziemniaczane gnocchi, kopytka ( przepis tutaj>>> ), pierogi leniwe ( przepis tutaj>>> ), kluski kładzione ( przepis tutaj>>> ), kluski śląskie ( przepis tutaj>>> ) tłuczone ziemniaki (np. puree ziemniaczane z serkiem śmietankowym, puree ziemniaczane z kwaśną śmietaną i koperkiem) smażony lub pieczony drób: eskalopki z kurczaka ( przepis tutaj

Moja Książka Kucharska
Jajecznica z pomidorem 158

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najprostsza szarlotka świata - American Pie 230

wyciąłem z niego dwa koła - jedno wielkości talerza, a drugie o średnicy około 2 cm większa, niż średnica talerza. Większe koło z ciasta francuskiego umieściłem na papierze do pieczenia i na blaszce, a na nim ułożyłem podprażone wcześniej jabłka, pozostawiając po około 3 cm wolnego miejsca z każdej strony. Jabłka starałem się rozłożyć w ten sposób, aby na całej powierzchni(...)francuskiego i zalepiłem w podobny sposób, w jaki zalepia się pierogi - zawijając kawałki dolnego płata ciasta i zlepiając je z górnym kawałkiem. W górnym kawałku ciasta zrobiłem kilka nacięć nożem - mają one charakter nie tylko dekoracyjny, lecz umożliwiają swobodne wydostawanie się pary uwalniającej się z jabłek w czasie pieczenia i zapobiegają pękaniu ciasta. Całość posmarowałem roztrzepanym jajkiem i umieściłem

Wyprawy kulinarne