pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:83/160)

bardzo szybkie ciasto do porannej kawy 111

mąkę, dodać jajko,śmietanę i sól ,zagnieść ciasto miękkie jak na pierogi. Z mąki i masła i cukru pudru zrobić kruszonkę. Pierwsze ciasto rozwałkować ,posypać grubo kruszonką,zawinąć w rulon. Podzielić na pół ,każdą polówkę ciasta rozwałkować na prostokątny placek-ja wałkowałam na blaszce -opis poniżej. Piec w nagrzanym do 200 ° C około 20 minuty na zloty kolor-piekarniki

mojej kuchni
Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka 196

nosi nazwę stolniki. Na wschodzie i południu Podkarpacia z tartych ziemniaków piecze się baby i zapiekanki. Popularne w regionie są też różnego rodzaju gotowane kluski z tartych ziemniaków. Na Ziemi Lubaczowskiej z tartych ziemniaków wymieszanych z ugotowanymi ziemniakami przygotowuje się szwaby, które nadziewa się farszem jak do pierogów ruskich. U Lasowiaków kluski te zwykle nadziewa się farszem z solonego

Trzeci talerz
bardzo szybkie ciasto do porannej kawy 151

mąkę, dodać jajko,śmietanę i sól ,zagnieść ciasto miękkie jak na pierogi. Z mąki i masła i cukru pudru zrobić kruszonkę. Pierwsze ciasto rozwałkować ,posypać grubo kruszonką,zawinąć w rulon. Podzielić na pół ,każdą polówkę ciasta rozwałkować na prostokątny placek-ja wałkowałam na blaszce -opis poniżej. Piec w nagrzanym do 200 ° C około 20 minuty na zloty kolor-piekarniki

w mojej kuchni
Domowe tortille - ciasto 127

Przepis na domowe tortille  Przepis na  ciasto - tortille 16 porcji. 3,5 szklanki mąki 1 łyżeczka soli pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki

Calzonella.com
Calzone 173

sobie równych. Po wyłożeniu składników składamy ciasto jak przy pierogach i zaciskamy brzegi (można zawinąć do góry, albo ścisnąć, jak kto woli). Można je jeszcze odstawić na 20 minut, żeby odpoczęły, po czym posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać wybraną posypką – u nas mak. Piec 30 minut w 175 stopniach. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jagodowe odrywańce 147

kulkę, rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć 1 łyżkę jagód i zlepić jak pieroga. Układać złaczeniem do dołu w foremce o przekroju 26 cm wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 minut pierkarnik nagrzać do 200`C. Bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20-25 minut do zrumienienia. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pączki pieczone 148

trochę rozpłaszczyć, ułożyć na środku łyżeczkę marmolady i zawijać jak pierogi i uformować w kulki - powinno ich wyjść 16 sztuk. Każdą kulkę włożyć do papilotki (takiej jak na muffiny) i ułożyć na dwóch blachach z piekarnika. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut.  Kiedy

Kulinarne Inspiracje
Sójki mazowieckie 216

Sójki mazowieckie to nic innego jak duże pieczone bułki, ze smakowitym nadzieniem. Prawdziwa sójka powinna mieć niezbyt grubą, złoto brązową skórkę z ciasta drożdżowego a w środku nie za bardzo zwięzły farsz z kapusty kiszonej, kaszy jaglanej i grzybów. Kształtem powinna przypominać duży pieróg, długości ok. 15 cm, na brzegu wykończony warkoczem albo falbanką.ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Andrzejkowe wróżenie z ... ciastek :) Czyli Chińskie Ciasteczka z Wróżbą. 187

rulon i zlepiamy brzegi ciasteczka - tak jak ciasto na pierogi. Łamiemy delikatnie w połowie ("łamiemy" całą krawędź, tą która nie była lepiona) i wieszamy na misce, tak jak na zdjęciu poniżej. W ten sposób ciastka "zapamiętają" swój kształt. Tak samo postępujemy z drugą cześcią ciasta. Pieczemy około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Miksturownik
Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem 184

Długo oczekiwane:) ulubione sezonowe pierogi. Tym razem z zielonym dodatkiem Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem SKŁADNIKI: farsz: 1 dynia Hokkaido 200g sera białego chudego 3/4 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny, chilli ciasto: 500-600g mąki tortowej łyżka oleju ciepła przegotowana woda Tym razem farsz przygotowałam dzień wcześniej(...)razu po pracy szybko dokończyć całość. Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć gniazda i piec do miękkości w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Obrać ze skórki i odłożyć do miski i dokładnie rozgnieść. Dodać zeszkloną na złoto cebulkę, zielony groszek oraz rozgnieciony biały ser. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Przykrytą miską z farszem odstawić

MarciochaKucharzy
Przepis na Makowiec w kształcie kwiatu - puszysty i wilgotny 407

białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do białek wszystkie składniki na masę makową, dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa. Foremkę w której będę piekła makowiec wykładam papierem do pieczenia, aby papier się nie ruszał wcześniej foremkę smaruję olejem. Jeżeli nie mamy foremki do tarty to możemy użyć tortownicy lub foremki prostokątnej. Końcowe przygotowanie ciasta: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat(...)dwie części. Nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut aby odpoczęło. Po 10 minutach: Ciasto wałkuję na grubość około 2 milimetrów, z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki tak jak na pierogi, skrawki ciasta zagniatam i chowam pod ściereczkę aby ciasto nie obsychało. Teraz na krążek ciasta nakładam czubatą łyżeczkę masy makowej, równo rozprowadzam i krążek składam na pół, rożki sklejam

Uwaga Babcia Gotuje
Konfitura z czerwonych buraków 79

Konfitura z czerwonych buraków  Proste przepisy na konfiturę i dżem z pieczonych buraków i jabłek.  Konfitura z czerwonych buraków i jabłek jest uniwersalnym

Cztery Fajery
Pierogi wiejskie z pysznym farszem 124

Pierogi wiejskie z pysznym farszem Rewelacyjne domowe pierogi z kapustą, ziemniaczkami i mięsem. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i mięciutkie, warto je dość cienko rozwałkować przed nadzianiem bo wówczas pierożki wychodzą jeszcze smaczniejsze. Gotowe pierogi możemy podać polane stopionym masłem lub posypane cebulką zasmażoną z wędzonym boczkiem lub po wystudzeniu podsmażyć na rumiano na masełku(...)łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) 20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego obiadu) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek       *** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy

Blog z Apetytem
Pierogi z mięsem z rosołu 169

przygotowując – pierogi z mięsem z rosołu.       Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone – wszystko(...)soli. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, cienko wałkujemy (pozostałe ponownie przykrywamy ściereczką lub przechowujemy w woreczku) i foremką lub szklanką wycinamy kółka. Na każde kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Odkładamy i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały w oczekiwaniu na ugotowanie. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 1 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Sposób podania – do wyboru

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania