piekę babeczki czy chleb albo jeszcze coś innego to przemycam Mu warzywka i zjada nawet o tym nie wiedząc. Ale wracając do surówki, miałam piękny seler naciowy i musiał on wylądować w surówce. Wiem, wiem selera naciowego też nie każdy lubi. A ja lubię i nawet czasami chrupię go bez niczego. A surówkę podałam do pierogów, na które przepis
Ewa w kuchnipieczone . Moja wersja jest smażona z farszem z kurczaka i pieczarek , najbliżej im chyba do wersji meksykańskiej Cóż takie malutkie pierożki , a takie światowe Polecam są naprawdę pyszne i wcale nie trudniejsze niż nasze krajowe Składniki : ciasto : 2 szklanki mąki pszennej gorąca woda 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju farsz : 2 szklanki mięsa z pieczonego(...)patelni , również na maśle , smażymy pokrojone pieczarki i papryczki jalapeno . Ciasto na pierożki rozwałkowujemy cienko , wycinamy okrągłe kawałki i na każdym umieszczamy farsz , pieczarki z jalapeno . Sklejamy w zgrabne pierogi . Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju , aż zrobią się złociste i chrupiące . Podajemy na gorąco , po uprzednim odsączeniu na papierowym ręczniku . Doskonałe z salsą pomidorową i dipami . Smacznego ! Artykuł Empanadas
Ogrodnik w podróżyProsty czerwony barszcz (bez zakwasu) Lubicie czerwony barszcz? My uwielbiamy. Dziś polecam Wam prosty czerwony barszcz bez zakwasu. Pyszny i szybki w przygotowaniu. Choć zawsze polecam
Słodkie okruszkiUszka z kapustą i grzybami Uszka, to tradycyjne świąteczne danie. Najlepiej smakują z dobrze doprawionym domowym czerwonym barszczem . Ich przygotowanie jest dość pracochłonne, ale efekt jest
Słodkie okruszkiLubicie śliwki? My bardzo. Zawsze czekam na jesień, aby skosztować tych soczystych, słodkich owoców. Są one zresztą obecne w mojej kuchni przez cały rok, ale jesienią
W mojej kuchnisię od dawna, zwłaszcza, że wszystkie opinie, jakie słyszałam na jego temat od znajomych były bardzo pochlebne. Jak na razie jestem zielona w użytkowaniu, chociaż chleb w maszynie piecze się podobno intuicyjnie - wszystko wymaga odrobimy wprawy :)) Mój pierwszy wypiek to jednak nie chleb, a drożdżowe ciasto, które jak się okazuje również w automacie można upiec. Ciasto wyszło(...)drożdżowe ręcznie, użycie automatu pozwala zaoszczędzić czas, co dla ludu pracującego jest rzeczą bardzo ważną :) Poza tym automat daje nad wiele różnych możliwości np. umożliwia zarobienie ciasta na pizzę, pierogi, makaron. W automacie możemy też wyrobić ciasto na chleb, który upieczemy tradycyjną metodą - w piekarniku. Wypróbowane przepisy będę sukcesywnie zamieszczała w nowej zakładce WYPIEKI Z AUTOMATU DO CHLEBA.A
Walijskie PichcenieMamy sezon na borówki więc zaczynamy. Dużą cześć zamroziłam, jednak z tego co zostało zrobiłam już pierogi i szybkie ciasto na serku skyr. Możecie również zastąpić je jogurtem, ale zdecydowanie polecam wypróbować ten przepis. Czas przygotowania to tylko minut. Składniki: 300 g świeżych borówek 180 g masła 140 g cukru 50 g cukru wanilinowego(...)jajek (małe lub 4 duże) 170 g serka skyr 320 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik na 180C. Borówki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Masło ucieraj z cukrem oraz cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodaj jajka, jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko połącz na gładką masę za pomocą robota kuchennego
Niezły MłynekMamy sezon na borówki więc zaczynamy. Dużą cześć zamroziłam, jednak z tego co zostało zrobiłam już pierogi i szybkie ciasto na serku skyr. Możecie również zastąpić je jogurtem, ale zdecydowanie polecam wypróbować ten przepis. Czas przygotowania to tylko minut. Składniki: 300 g świeżych borówek 180 g masła 140 g cukru 50 g cukru wanilinowego(...)jajek (małe lub 4 duże) 170 g serka skyr 320 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik na 180C. Borówki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Masło ucieraj z cukrem oraz cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodaj jajka, jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko połącz na gładką masę za pomocą robota kuchennego
Niezły Młynekpierogi, kompot z suszu z naszego ogrodu... Uwielbiam to! Jeśli podobnie jak ja, macie pozytywnego fioła na własnoręcznym przygotowaniu świątecznych potraw, może skusicie się na upieczenie pasztetu z gęsiną? I choć gęsina bardziej się kojarzy z tradycją świętomarcińską, to warto sięgać po nią nie tylko w listopadzie. Gęsina to zdrowe i smaczne mięso. Świetnie smakuje gęś pieczona
Obiad gotowypestek a następnie pokrój w kostkę. Wymieszaj razem z olejem oraz solą. Wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz około godziny w temperaturze 180 º C do momentu kiedy dynia będzie miękka. Możliwe, że zajmie to więcej czasu – zależy to od wielkości pieczonych kawałków. Na koniec całość zmiksuj na puree
wysmienitysprawdzany przez dziecko, z wypiekami na twarzy. Wystarczy zabrać się za robienie ozdób choinkowych i przede wszystkim za pieczenie oraz gotowanie. Zachęcam Was zatem, żebyście już zabrali się za pieczenie, szczególnie pierniczków, ale też innych pysznych ciastek i ciast. Poniżej przygotowałam dla Was listę wszystkich świątecznych cudeniek, które przez ostatnie lata gościły na naszym stole, wszystkie pyszne i godne uwagi(...)Milanais Crinkles Czekoladowe serduszka Cranberry Noël Lebkuchen Orzechowe rożki Sernik dyniowo-fistaszkowy Sernik kawowy Sernik teściowej Pierogi ruskie Pierogi z kapustą i grzybami
Przepysznik - BLW i nie tylkojeść pierogi z mięsem. Alternatywą może być pasztet, który nie dość, że jest smaczny to w dodatku tani. Ponadto ma mało tłuszczu, a dużo błonnika z warzyw. Żeby zwiększyć jego ilość ja jeszcze dodaję do pasztetu otręby pszenne lub żytnie. Dodatkowo są one czynnikiem spajającym, poprzez wiązanie wody, której w takiej mieszance mięsno-warzywnej jest sporo. Piekę
Wiem co jemwieloletnią tradycją wytwarzania. Dzięki niemu zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie takie jak trzeba. Lekko wilgotne, nie za ciężkie i pyszne. Pamiętam, że mój tata robił z tego twarogu pierogi i moje ukochane serowe placuszki. Niezapomniany smak Ten twaróg jest od lat niezmiennie pyszny. Pakowany jest w pergamin i smakuje zawsze tak samo znakomicie. Najlepsze produkty mleczne mają oznaczenie(...)przepisu na pyszne ciasto z twarogiem i owocami. Składniki: 400 g mąki pszennej 250 g Twarogu Garwolińskiego Półtłustego 4 jajka klasy M 170 g rozpuszczonego masła lub margaryny do pieczenia 1 łyżeczka sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 190 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 średnie jabłko 4 truskawki cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód formy
Słodkie okruszkipierogów lub krokietów. Pomidorowy pasztet z soczewicy - przepis Do przygotowania pasztetu będziesz potrzebować: 200g czerwonej soczewicy, 2 czerwone papryki, 2 cebule, 6 suszonych pomidorów, mały koncentrat pomidorowy, 3 jajka, łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki chili, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki soli, łyżeczkę bazylii. 1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. 2. Papryki umyj, wstaw do piekarnika i piecz
Z notatnika dietetykapierogi. Ciasto podzielić na 3 części i wałkować na wielkość talerza [ u mnie część zrobiona przy pomocy rogalomanii] lekko podsypując mąką. Koło pokroić na 8 części,położyć nadzienie i zwijać rogaliki. Układać na blaszce końcem zwinięcia do blaszki. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie cukrem [ zapomniałam o cukrze]. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec rogaliki
Moje domowe kucharzenie