pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:97/160)

Mało obiektywna recenzja - Karczma Obrochtówka Zakopane. 203

zapiekane z serem". Brzmi ciekawie, a głodny turysta, czekając na nie ponad pół godziny, spodziewa się świeżego placka z nadzieniem szpinakowym i to wszytko zapiekane z serem w jakimś piecu na przykład. Nic takiego. Naleśniki były odsmażane na patelni z wcześniej zapieczonym serem, gdzie nawet nie pofatygował się ktoś wydający danie, by je "odświeżyć" kolejną warstwą świeżo startego sera(...)uszłoby płazem, czy jakimś innym gadem, gdyby nie okoliczność taka, że naleśniki były odsmażane na zimnym oleju i wszystko nim przeszło, ociekało, i,  celowo hamuję język, oddawało woń pierogów. Niestety, dobrze doprawiony farsz, który jakimś cudem zachował właściwą i przeznaczoną mu strukturę zniknął w całej natłuszczonej otoczce. Nie podejmuję nawet próby oceny kucharza, który to wypuścił, bo może

BaRepas
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 173

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów.  Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój.  Składniki: 33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego(...)gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych 100 g mąki orkiszowej 200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskich Dżem malinowy Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowe Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mikserem ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy ze zmielonymi

Czarnawisienka
TARTA Z RICOTTĄ I PESTO Z NATKI MARCHEWKI 150

wykorzystany w wielu przepisach, zarówno na słodko jak i na słono. W pierwszej wersji może zastąpić mascarpone w słynnym tiramisu, bądź też stanowić składnik wielu ciast, jak również farsz pierogów. Pomysłów z wykorzystaniem ricotty na słono też na pewno nie zabraknie. Ja mam dla Was propozycję wytrawnej tarty, w której połączenie ricotty z marchewką i pesto przyrządzonym(...)ciekawy efekt i oryginalny smak. Na uwagę zasługuje tutaj wykorzystanie natki marchewki, którą najczęściej wyrzucamy. Zapraszam Was zatem do wypróbowania tego przepisu „zero waste”. Czas przygotowania: 40 min. Czas pieczenia: 55 min. Składniki na tartę o średnicy 24 cm Porcja dla 4-6 osób Składniki na ciasto:* ● 250 g mąki pszennej (T 500 lub 550) ● 125 g miękkiego masła

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Czebureki- pierożki smażone w głębokim oleju z mięsnym farszem 133

bulionu(może być z kostki 1 biała cebula 1 łyżeczka tartego chrzanu ¼ łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku 1 jajko do smarowania Wykonanie: Ciasto wyrobić tak jak na pierogi i do powstałej kruszonki wlać 5-6 łyżek wody, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce. W międzyczasie ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z cebulą, dodać do mięsa, wlać(...)musztardę, przyprawić do smaku, dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wykrawać dużą szklanką kółka. Nakładać farsz, zlepiać pierożki, ułożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 20 minut. Możemy również usmażyć pierożki na głębokim tłuszczu

Tradycyjna Kuchnia
Wonton pierożki zrób je sam :) 222

wody letniej    Wszystko umieszczamy w misie miksera z hakiem i włączamy aż zrobi się kula. I gotowe, wałkujemy po kawałku ciasto tak jak na pierogi, tyle że musi być bardzo cienkie i kroimy na kwadraciki.    Na kwadraciku umieszczamy wybrany przez nas farsz i sklejamy tak jak chcemy :) czyli klasycznie w pierożka, w stojącego pierożka(...)więcej znajdziecie na youtube jak kleić pierożki ( TU )    Potem zostaje nam tylko ugotowanie na parze naszych pierożków. Gotujemy w koszyczku wyłożonym papierem ( u mnie zwykły papier do pieczenia ) i gotujemy około 10-12 minut jedną porcję, podajemy gorące wraz z naszym sosem.      I na końcu zdjęcie oczekujących na zrobienie zdjęcia ;) i może poczęstujesz, bo pięknie

Kuchnia na wzgórzu
Tarta rabarbarowa 71

odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie myję i kroję rabarbar na drobne kawałki (kilka paseczków rabarbaru zostawiłam do dekoracji). Ciasto rozgniatam na blaszce (dużej, z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Mniej więcej zachowuję formę koła. Ciasto powinno mieć grubość około 4 mm. Na środek wykładam połowę budyniu, rozprowadzam zostawiając około 4 cm rantu. Na budyń układam rabarbar, posypuję cukrem waniliowym(...)pozostałym budyniem (ostatnie zdjęcie ). Rant, który pozostał „zakładam” do środka lekko przykrywając budyń. (Ciasto będzie na siebie zachodzić i tworzyć ciekawe wzorki. Fragmenty, które na siebie zachodzą, ściskam jak pierogi. Na górze układam ozdobnie paski rabarbaru i truskawki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut, aż ciasto zrobi się rumiane. Gotowe ciasto możecie posypać

Słodki sentyment
PRZYPRAWA DO SPECULOOS 97

pokrojoną w plastry margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek i wlać mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto przypomina konsystencję cista na pierogi, jest luźne w przypadku, gdy klei nam się do dłoni należy dodać stopniowo trochę mąki (w moim przypadku było to ok. 2- 3 łyżek). po wyrobieniu ciasta rozwałkować(...)dokładnie mąką na wysokość stępelka. Rada - gdy używamy foremek - stępelek należy obsypać mąką wierzch ciasta, ponieważ przykleja się do wzoru stępla. Ciasteczka układać ciasno na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 17 - 90 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Domowa przyprawa do pierniczków 182

Zamiast gotowych mieszanek przypraw możemy w domu zrobić doskonałą przyprawę piernikową. W jej skład wchodzi 6 składników. Taką przyprawę można stosować zarówno przy pieczeniu piernika, jak i świątecznych pierniczków. 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki goździków 2 łyżeczki imbiru mielonego 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5 kulek ziela angielskiego szczypta pieprzu Goździki i ziele angielskie wrzucamy do młynka elektrycznego lub moździerza(...)rozdrabniamy na proszek. Mieszamy z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i pieprzem. Gotowe! Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis Pasztet z żurawiną Kruche mini rogaliki makowe Brownie

Dieta bez mleka
Proziaki w wersji mini 401

dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy ciasto. Na początku mieszamy za pomocą dużej np. drewnianej łyżki, a gdy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy ręką.   Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek).  Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min.  Ciasto rozwałkowujemy na grubość(...)moim przypadku od szklanki, bo to mini proziaki. . Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować.  Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe

Moniki Smakołyki
Jarmark bożonarodzeniowy pod Narodowym. Bez klimatu Świąt. 219

ustawionych w dwóch rzędach drewnianych domków, w których mieszczą się kramiki sprzedawców. Asortyment standardowy jak na tego typu imprezach: słodycze, ciasta, grzane wino, wędliny, chleby, propozycje prezentów, a także pierogi, bigosy i kiełbasy. Tylko jakoś tak mało tego i całość można obejść w 15 minut.Z ciekawych stoisk to serdecznie polecam Wam Czekoladowy Warsztat sprzedający perfekcyjnie oddane narzędzia wykonane(...)posypce. Taka jadalna suwmiarka czy klucz francuski może być fajnym prezentem dla niejednego majsterkowicza. My także skusiliśmy się na zakup takiego nietypowego upominku :)Zawitałam też do budki sprzedającej pieczone kasztany, świąteczny przysmak z południa Europy. Jedliśmy je z Mężem po raz pierwszy - smakowały jak skrzyżowanie ziemniaka i orzechów :)Spodobały mi się też urocze "ciasteczka-bałwanki" w jednej

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki z parówką " ziołowe gąsieniczki " 231

około 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części. Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek i położyć na nim obraną z folii parówkę. Złożyć jak pieróg i zlepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta. Naciąć w poprzek na 6-8 części w zależności od długości parówki, tylko w miejscu w którym jest parówka(...)zacząć rozkładanie - jeden kawałeczek kładziemy na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian. Uzyskamy kształt a'la gąsieniczka. Piekarnik nagrzać do 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem. Piec około

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Uszka z grzybami 172

tyle starcza. Barszczyk zdecydowanie wolimy do popijania z filiżanek. Zazwyczaj robię farsz z 30 g suszonych grzybków, robię podwójną porcję ciasta na pierogi , najpierw lepię uszka wykorzystując przygotowany farsz a następnie z reszty ciasta lepię pierogi: z kapustą i grzybami oraz ruskie. A Wy, lepicie dużo uszek? :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepsza T500) 250 ml ciepłej(...)garnuszka, zalać wodą do przykrycia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Gotuję zawsze w szybkowarze 15 min na wysokim ciśnieniu. Ugotowane grzyby odcedzić (wodę można zachować do podlania pieczeni, czy do zupy) i drobno posiekać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na złoto. Do podsmażonej cebulki dodać posiekane grzyby i chwilkę razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem

Kocham..lubię..gotuję..
Kopytka z batatów dla dzieci – przepis 103

Kopytka z batatów dla dzieci Pierogi, pyzy, kopytka, kluski to dania, które uwielbia moja rodzina. Kopytka to smaczna, delikatna propozycja dla amatorów klusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kopytek. Ich fajne kształty ro zasługa wspólnego poranka z dziećmi ich aktywności w kuchni. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy na frytki(...)batatów , chipsy , humus z batatem , zupę z batatów , bataty pieczone . To również kolejna inspiracja jak wykorzystać ugotowane ziemniaki , które zostały z obiadu. PRZEPIS NA KOPYTKA Z BATATÓW DLA DZIECI Składniki : 500 g batatów ugotowanych lub upieczonych (zobacz Jak upiec bataty ) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki 1 szkl mąki orkiszowej (lub pszennej) lub kukurydzianej

Dorota Smakuje
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 362

Paszteciki z pieczarkami są zawsze u mnie na święta. Podaję je z czerwonym barszczem. Można je przygotować wcześniej zamrozić po upieczeniu i wystudzeniu. Najlepiej rozmrażać w

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania