upieczeniu zawinęłam w folię aluminiową i zostawiłam… do kolacji.Wołowina pieczona w niskiej temperaturze, to rewelacja. Idealnie nadaje się do obiadu, kolacji, czy też śniadania. Cieniutko pokrojona, podana na świeżej domowej bułce, z dodatkiem sałaty, czy nawet bez stanowi wykwintny posiłek nie tylko dla smakoszy. Gorąco polecam taki sposób pieczenia mięs. Wypróbowałam, więc wiem – jest super, a mięso(...)kruche, soczyste, delikatne… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Wołowina pieczona w niskiej temperaturze appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoSkładniki na pieczoną ciecierzycę: - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody)- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy(...)ciecierzycę odcedzić, osuszyć. Przełożyć do woreczka, dodać olej arachidowy, sól, paprykę słodką, wędzoną i chili. Woreczek zamknąć (gumką recepturką) i dokładnie wymieszać ciecierzycę z przyprawami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć warstwę ciecierzycy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 C na 40-45 minut. Upieczoną ciecierzycę przełożyć do gorącego wywaru, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić
mojewypiekiinietylkogust. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co jest dodatkowym atutem. Sałatki jarzynowe, owocowe, makaronowe, z owoców morza… i nie tylko. Tym razem, jedna z moich ulubionych – sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem. Składniki: - 2 upieczone filety drobiowe- 1 puszka ciecierzycy- 1 puszka czarnej fasoli- 1 puszka kukurydzy- ok. 40g mielonych migdałów- olej arachidowy- por (młode części)- 1 czerwona(...)sól himalajska- 10 pomidorków koktajlowych- świeża bazylia i koperek do przybrania Ciecierzycę, fasolę, kukurydzę płuczemy i dokładnie osączamy. Wszystko wsypujemy, obok siebie, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem arachidowym. Ciecierzycę dodatkowo posypujemy mielonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210° C i, co jakiś czas mieszając, pieczemy ok. 15 minut (aż się lekko zezłocą). Majonez
mojewypiekiinietylkodostała się do środka ryby, ma ja tylko przykrywać. Dlatego ważne aby sól której używamy była naprawdę gruba - taka raczej nie wsypie się w rybie otwory. Piekłam dwie małe dorady, były gotowe po 25 minutach. Dorada to moja ulubiona ryba. Pieczona metodą solną wyszła niezwykle delikatna i soczysta i bardzo pachnąca ziołami którymi ją nadziałam. Polecam(...)wgłębienie dla każdej ryby. Natrzeć rybę oliwą i umieścić we wgłębieniu. Położyć resztę soli na wierzchu, dociskając dłonią. Głowa i ogon ryby nie muszą być przykryte ( u mnie były)Piec rybę w rozgrzanym piekarniku przez 20-40 minut. Czas zależy od grubości warstwy soli, rodzaju piekarnika, wielkości i gatunku ryby oraz temperatury mięsa włożonego do pieca. Trudno zgadnąć, czy ryba
Stare Garychlebka… później dostałam smsa… że chleb jest tak dobry, że koty porwały kawałek i zjadły..:) Przyjmuję to jako komplement :)! Zapraszam na domową roladę z boczku…Boczek pieczony – składniki:1 kg boczku2-3 ząbki czosnkusól, pieprz, papryka, majeranek 1. Mięso – bez skóry – opłukuję i osuszam. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Wcieram w mięso(...)aluminiową. Polewam wierzch odrobiną oliwy a na spód foremki wlewam ok 1/4 szklanki wody.3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ponad godzinę. Kilka razy w trakcie pieczenia odwracam mięso, żeby się równo piekło. Przed wyjęciem sprawdzam patyczniem od szaszłyków czy jest miękkie. Po upieczeniu przykrywam folią i zostawiam do ostygnięcia. Smacznego Post Boczek pieczony pojawił się
UgotujmyTo.pldodatkiem brukwi. Gęś pieczona w musztardzie i majeranku, nadziana jabłkami i porem również smakuje wybornie. Wytopiony tłuszcz można zlać do pojemnika i przechowywać w lodówce, wykorzystując go do innych potraw.Można ją podać na kaszotto z grzybami lub z konfiturą jarzębinową. Marynowanie: najlepiej całą nocCzas pieczenia: każdy kg gęsi razy(...)minut(np. 4 kg gęsi x 45 minut = 3 godziny pieczenia) Składniki:Wypatroszona gęś (ok. 4 kg),3 łyżki musztardy dijon,3 łyżki majeranku,2 łyżki miodu,1/2 łyżeczki cynamonu,sól i pieprz,2 jabłka ze skórą,jeden por (biała część).Przygotowanie:Musztardę wymieszać z majerankiem, miodem, cynamonem, solą i pieprzem.Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć
SzczyptaSmaQPieczone ziemniaki pokrojone w ósemki, świetnie zastępują frytki. Są idealne jako dodatek do dań, ale można zajadać się też nimi bez niczego. Wykonanie ich to chwila, a pieczenie to tylko ok. 15 minut :)Składniki /dla 2 osób/:6 dużych ziemniakówświeżo mielony pieprzsóloliwa2 łyżeczki oreganoWykonanie:Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Ziemniaki umyć i dobrze oczyścić. Następnie osuszyć(...)pokroić w ósemki. Rozłożyć je na blaszce, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem oraz oregano. Piec w rozgrzanym do 200 st.C. piekarniku przez ok. 15-20 minut
Pasja Smakukurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo). Potem trzeba wszystko dobrze wymieszać i odstawić tak na około 15 minut, aby kurczak się zamarynował. Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Do formy wykładamy kurczaka i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez około 40 minut. ***** First we have to wash the chicken very(...)form of baking paper and smear a butter. We put chicken into a form and put in the preheated (200 degrees) oven. Bake his 40 minutes. Przepis na pieczone ziemniaki / Recipe for baked potatoes Przepis na mus ananasowy / Recipe for pineapple mousse
Projekty ze smakiemMuszę powiedzieć, że "sticksy" są bardzo smaczne, chociaż niestety czasochłonne, przygotowanie zajęło mi ok. 1 h 15 min plus pół godziny pieczenia. Pałeczki zainspirowane gotowym daniem mrożonym Vitasia Veggie Sticks z ryżem basmati (tydzień azjatycki w Lidlu) :) Polecam z ostrym sosem Składniki (duża porcja - zdjęcie):70 g ryżu naturalnego100 g (1 sztuka) marchewki55 g (1 sztuka) cebuli12
Malowane smakiemkotleciki, dodajemy bułki tartej. 11. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe lekko spłaszczone kotleciki. Pieczenie:Kotlety wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Temperatura: 200 stopni (grzałka góra - dół)Czas pieczenia: 30 min (po 15 min przewracamy kotleciki na drugą stronę) Kaloryczność:Porcja - ok. 420 kcal (bez bułki tartej 380 kcal
Malowane smakiemchłodziłam przez noc. Dynię również upiekłam poprzedniego wieczoru. Potem wystarczyło dokończyć farsz, ulepić i usmażyć. Empanadas z pieczoną dynią i chorizoprzepis własnyna 10-12 sztukczas przygotowania: 10 min. zagniecenie ciasta + 2 godz. chłodzenie + 30 min. pieczenie dyni + 20 min. przygotowanie empanadas + 15 min. smażenieSkładniki:ciasto:50 g masła150 ml wody300 g mąki pszennejszczypta(...)miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc.Z dyni usuń pestki, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez ok. 30 min, aż miąższ będzie miękki. Wyjmij z piekarnika i przestudź. Usuń skórkę i miąższ, pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski.Cebulę, chilli i chorizo pokrój w drobną
Chilli Czosnek i Oliwasamodzielnie, krótko przesmażyć na oleju. Doprawić, przyprawami, dodać do warzyw i ryżu, doprawić, dodać roztrzepane jajko. Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić dynię, nakryć " czapeczką". Piec 30 - 40 minut w temperaturze 190 o C. Czas pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy. Dynia Hokkaido, jest smaczna i nie wymaga obierania ze skórki. Skórka zmięknie podczas pieczenia
Kulinarny karnet Christopheradodać cukier, po 1 żółtku, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę, piec ok. 30 minut w tem. 180 C. Biszkopt ciemny: 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Postępować jak w przepisie na ciasto jasne. Ciasto orzechowe: 5 białek 15 dag cukru(...)dodać orzechy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec 30-40 min w temp. 170 s C. Ciasto kokosowe: 20 dag kokosu 15 dag cukru 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać
Apetyczna babeczkaPyszny Świąteczny schab z morelami i śliwką Schab pieczony ze śliwką i morelą SKŁADNIKI: schab b/k -1,5 kg morele suszone - 50 g śliwki suszone- 50 g tymianek -1 łyżka czosnek granulowany -1 łyżka sól i pieprz olej - 5 łyżek miód -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Schab opłukać, osączyć. Morele i śliwki opłukać w ciepłej wodzie, osączyć. W schabie długim i wąskim(...)wymieszać. Za pomocą pędzelka do smarowania, posmarować dobrze schab, włożyć do rękawa do pieczenia, odstawić na 3 godz. Po tym czasie przełożyć schab na brytfannę, piec 75 minut 190 stop. Przed końcem pieczenia, wyjąć schab z rękawa, posmarować wierzch miodem , przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec do zrumienienia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusiobsmażyć mięso. Do tego celu będziemy potrzebować sporej patelni oraz masła do smażenia. Taki zabieg zamyka pory w mięsie i cały smak pozostaje w środku a nie ucieka podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso układamy do naczynia(...)żaroodpornego, na wierzch kładziemy cebulę z mleka, w którym na początku moczyliśmy mięso, pokrojony w kostkę czosnek, 2 liście laurowe i całość wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w 190ºC przez ok. 1,5h. Czas pieczenia należy kontrolować w zależności od posiadanego piekarnika. Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie miękkie i soczyste w środku. Sos z podgrzybków: Ja użyłam
PastelFoodczasie pieczenia i wlać go do woreczków. Pieczona papryka Składniki: 1 kg dojrzałej mięsistej papryki 3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny świeżo zmielony pieprz sól oliwa z oliwek EV Wykonanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia i stawiamy na niej papryki wycięciami(...)gniazdkach do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż papryki lekko ściemnieją. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika i takie gorące wkładamy do torebki foliowej, którą szczelnie zamykamy. Gdy papryki lekko przestygną, kroimy je na pół lub na 3 części i zdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące w środku ! W moździerzu ucieramy
Kulinarne przygody Gatitypodać także jako danie główne, a gdy sezon na pomidory dobiegnie końca, wykorzystać pieczarki o dużych kapeluszach. Pieczone pomidory po prowansalsku przepis z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudia Roden dla 4-8 osób czas przygotowania: 20 min. + 20-30 min. pieczenie Składniki: 4 duże, twarde, ale dojrzałe pomidory, np. malinowe 1 łyżeczka cukru 3 kromki wczorajszego chleba(...)góry. Każdą połówkę posyp po wierzchu odrobiną cukru oraz soli. W misce wymieszaj okruchy chlebowe z czosnkiem, pietruszką, oliwą i szczyptą soli. Powstałą mieszaninę rozłóż na połówkach pomidorów. Piecz przez 20-30 min - pomidory powinny zmięknąć, ale mają utrzymywać kształt. Podawaj od razu na przystawkę, albo danie główne. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj proponujemy pyszny kurczak pieczony w pomarańczach z dodatkiem miodu i sosu sojowego. Kurczak wychodzi delikatny, chrupiący i niezwykle aromatyczny. Podczas pieczenia wspaniały zapach roznosi się po całym domu, aż ciężko wytrzymać do końca pieczenia. Nie wymaga przy tym zbyt wiele pracy, więc jest to idealny przepis dla zapracowanych :) Składniki: 3 nogi od kurczaka 2 pomarańcze(...)Mięso posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, obsypujemy również tymiankiem. Następnie umieszczamy mięso z marynacie i odkładamy na około 2 godz. w chłodne miejsce. Umieszczamy mięso w brytfance i pieczemy 30 minut w temp 180 stopni co jakiś czas polewając sosem. Po tym czasie dokładamy do brytfanki drugą pomarańcze pokrojoną w grube plastry i pieczemy jeszcze około 30 minut. Mięso
Kolizje Smakówczosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka natki pietruszki pieprz, sól Wykonanie: Myjemy schab, osuszamy ręcznikami papierowymi. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na min 30 min-schab powinien mieć temperaturę pokojową przed pieczeniem. Obieramy ziemniaki, kroimy w połówki lub ćwiartki. Marchew kroimy w grube talarki. Nalewamy do miseczki oliwę, dodajemy rozmaryn, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz- mieszamy. Wykładamy naczynie(...)nagrzanego piekarnika na 200 C na 20 min. Po tym czasie odwracamy mięso i pieczemy dalsze 20 min. Mięso i ziemniaki powinny być gotowe. Wyciągamy z piekarnika. Dajemy mięsu "odpocząć" około 10 min. Dopiero po tym czasie porcjujemy schab. Zapewni to naszej pieczeni soczystość. Gotowe :) Smacznego
Smaki EdytyŁapanowskim dania dla ok. 200 blogerów, no i oczywiście kierował autem. Kupiłam w piątek świeże pstrągi, więc na niedzielny obiad postanowiłam przygotować danie, które przygotowuje się w 3 kwadranse: Pieczone ryby. Pstrągi są pyszne, oraz zawsze dostępne, do tego są świeże. Pstrągi są bardzo popularne w Polsce. Przygotowuje się je przy małym nakładzie czasu i pracy. Pstrąg pieczony jest bardzo(...)prosty w wykonaniu, można go piec w folii, albo w bezpośrednio w piekarniku. Pstrąg pieczony w piekarniku jest delikatny, kruchy, do tego dla tych, którzy uważają na kalorie dietetyczny, pod warunkiem, że zrezygnujemy z pieczonych ziemniaków. Używałam do jego przyprawienia soku z cytryny, czosnku, czerwonej cebuli, ziół, masła. Pstrąg pieczony z ziemniakami w piekarniku to również idealne danie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękorzennej Dodatkowo: 4 kostki gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% 3 łyżeczki wody Przygotowanie: Mieszamy ze sobą mąkę, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao i przyprawy. Dodajemy mleko i ponownie krótko mieszamy, tak tylko, aby wszystkie składniki się połączyły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Mieszaninę odstawiamy na około 5 minut(...)czasie nabieramy 2 łyżki ciasta i wylewamy je na blachę natłuszczoną olejem lub pokrytą papierem bądź folią do pieczenia. Rozsmarowujemy je na kształt okrągłych placków. Pieczemy w piekarniku ok. 15-25 minut. 3 kostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub poprzez trzymanie rondelka wysoko nad palnikiem. Po całkowitym rozpuszczeniu dodajemy do czekolady wodę i mieszamy
Weganizm infantylnyręką białego wina, ale możecie dolać go odrobinę do sosu, będzie na pewno jeszcze lepszy. No i moje ulubione pieczone ziemniaczki - przepis podawałam tutaj przy okazji pieczonego łososia. Rybę warto zamarynować kilka godzin wcześniej. Jest pyszna, delikatna i zaskoczyła mnie niewielką ilością ości :) Składniki: - 2 okonie morskie (po 200 - 250 gram każdy) - 5 łyżek oliwy z oliwek(...)pieczenia wykładamy folią aluminiową i smarujemy cienką warstwą oliwy. Przekładamy na nią rybę wraz z marynatą. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. 3. Kilka minut przed końcem pieczenia przygotowujemy sos. Odkrawamy od serka skórkę i kroimy go na nieduże kawałki. Rozpuszczamy bardzo powoli na patelni z odrobiną śmietanki. Dodajemy pokrojone w kostkę
Kraina Tysiąca Smakówmoim rodzinnym domu. Zawsze robili to moi Rodzice, a od 15 lat przygotowuję ją wraz z moim mężem dla naszej Rodziny. Szyneczka jest pyszna a po tylu godzinach w piecu jest też baaardzo kruchutka, wprost rozpływa się w ustach. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i później już na zimno- sama lub jako dodatek do pieczywa. Ta szynka(...)górą, tak by nie było żadnej szpary. Górę można lekko oprószyć mąką lub otrębami i szczelnie obwinąć kilkoma warstwami folii. Wkładać do nagrzanego do 250 *C piekarnika i piec w tej temperaturze 1,5-2 godziny ( program góra-dół). Następnie zmniejszyć temperaturę do 180-200 *C i dopiekać jeszcze kilka godzin, tak by była miękka. Szynka piecze się tyle
Smaczne Zdrowepapierem przenieść nad formę do tarty ( średnica ok.25cm) odwrócić, delikatnie zdjąć papier i wykleić nim( ciastem) dokładnie formę wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Zakryć papierem do pieczenia i wysypać na nim groch lub ryż ( w celu obciążenia). Podpiec w nagrzanym do 190*C piekarniku ok. 15 minut. Następnie papier z grochem usunąć i piec dalej ok.20 minut(...)łyżki płynnego miodu lub golden syrup Składniki umieścić w naczyniu i dokładnie zmiksować. Nadzienie jogurtowe przelać na upieczony spód. Wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec ok.30 minut ( termoobieg). Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte na całej powierzchni. Na środku także. Wyjąć z piekarnika, wystudzić- ok.2h w lodówce. Dodatkowo: - 200g malin - 200g borówek - mielony ksylitol do posypania ( lub zwykły
Smaczne Zdrowesmakowo ryb środziemnomorskich. Ma nadzwyczaj chude i delikatne mięso, oraz duże, łatwe do usunięcia ości. Klasycznie przyrządza się ją w pierzynce z grubej soli, ale równie pysznie smakuje pieczona w foli, z warzywami, z aromatycznym masełkiem, wyfiletowana, czy pieczona na grilu, lub jako baza do pysznego weneckiego risotto, aromatyzowanego liśćmi laurowymi i czosnkiem. Zapraszam na proste, ale zarazem wykwintne(...)danie z okonia pieczonego z plastrami ziamniaków i pomidorkami koktajlowymi. Z tego względu, że okoń szybciej się upiecze , proponuję pokroić ziemniaki na dość cienkie plasterki i piec razem z okoniem, lub pokroic na grubsze plasterki i przez 10 minut piec same ziemniaki lub ugotować wstępnie w osolonej wodzie (dosłownie parę minut). Do tej pysznej i delikatnej rybki polecam
Mia Cucina Sofietasuszonego rozmarynu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Posypać solą, rozmarynem, skropić oliwą. Przełożyć na blaszkę i piec 20 minut w temp. 200st, następnie ziemniaki przemieszać i piec kolejne 20 minut w temp. 200st. Przestudzić. Ciasto właściwe: 600g mąki chlebowej, wyrośnięty zaczyn, 1 i 1/4 szklanki letniej wody, łyżka soli morskiej ziołowej (użyłam Kamis), upieczone(...)włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zawinąć i wstawić na około 8-12 godzin do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, naciąć z wierzchu, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temp. 220st. Ostudzić. Razem ze mną w akcji brali udział: Aciri Alutka Ania Amber Asia Beata Bożenka
Z miłości do słodkościdobrze kurczaka przyprawami z olejem rzepakowym. Pieczemy w woreczku na złoty kolor. Ziemniaki kroimy na większe frytki , wrzucamy do woreczka i dodajemy masło oraz sól. Całość pieczemy około 1,5 godziny. Z pieczenia powstaje pyszny sos do mięsa. Można zagęścić ale dla mnie sam w sobie był pyszny
Magiczne Życie Martyroku postanowiłam przełamać lęk przed pieczeniem pierniczków. Przełamałam. Mało tego, jak zaczęłam je piec, nie mogłam przestać :) Pierniczki "Prawie jak Alpejskie" - strzał w dziesiątkę! Super! Miękkie. Nawet jak wystygną, można je jeść:) Bardzo rosną, więc odpuściłam sobie nadziewanie ich. Zrobiłam próbę nadziewania i małe gwiazdki nadziane urosły do wielkości mini bułeczek, więc nadziewałam Pierniczki Katarzynki, ale o nich(...)mocno rośnie, więc pierniczki układamy w pewnych odstępach, a w jakich? Sami zobaczycie jak upieczecie pierwszą blachę. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 7 - 12 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości naszych pierniczków.Po upieczeniu studziłam na kratce. Pierniczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem, żeby po upieczeniu były błyszczące
Blondynka Gotujetych pachnących, gorących jabłek znalazły się jeszcze lody waniliowe, byłaby pełnia szczęścia;) Pieczone jabłka z żurawiną Składniki: jabłka żurawina (dżem ze słoika) Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek (od strony ogonka) i nożem wydrążyć gniazda nasienne. Owoce ułożyć w naczyniu do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec około 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez(...)upieczeniu jabłek natknęłam się w necie na informację, że przed ich wypełnieniem nadzieniem, na ich dno można wcisnąć po kawałeczku chleba - zapobiegnie to wyciekaniu soków z jabłka podczas pieczenia - muszę zastosować tą podpowiedź, bo faktycznie troszkę mi się rozlały, ale mimo to pysznie się zjadły
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapączki pieczone można nazwać prawdziwymi? Moim zdaniem sami musicie odpowiedzieć sobie na to pytanie. Dla mnie pączki pieczone to idealne połączenie pączka i delikatnej drożdżówki. Prawdę powiedziawszy wolę je od tradycyjnych pączków. Ponadto nie kojarzą mi się jedynie z tłustym czwartkiem. W okresie karnawału piekę pączki z różą, można powiedzieć że nadaje im tradycyjnego charakteru. Latem uwielbiam pieczone pączki(...)świeżymi malinami lub jagodami. Pieczone pączki z jagodami są super alternatywą dla jagodzianek. Moim zdaniem są delikatniejsze i bardziej puszyste. Ja uwielbiam. Nowy post Pączki pieczone pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcekminkiem i wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego lub fali do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Aby mięso było bardziej przypieczone ok. 20 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.Piec w temp. 190 stopni ok. 1 h 20 min.Po wyłączeniu piekarnika zostawić mięso jeszcze na ok 10 min.Z powstałego wywaru można przygotować sos do mięska
Mix smakuPrzepyszny krem z pieczonych warzyw -pomidory, papryka, cebula i czosnek nadają mu wspaniały smak, a zapach w domu przy przygotowywaniu jest po prostu obłędny.. SKŁADNIKI(...)czerwona cebula 5 ząbków czosnków sól, pieprz, chili 150 g sera feta świeża bazylia PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papryki przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze skórą do góry. Pomidory kroimy na połówki, wykrawamy twarde części i kładziemy na blaszce (tym razem skórką
Moje Kuchenne Rewelacjekucharza ! Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek pieczonych pomidorów 15 dag startego żółtego sera suszone oregano suszona bazylia suszone płatki chili sól oliwa z oliwek Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy straty żółty(...)upieczone pomidory. Wszystko posypujemy przyprawami i delikatnie skrapiamy oliwą. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. insertCookd("ae554cb3ae11abbf697b306bc2a5c69d
Kulinarne przygody Gatityszpinakiem , sałatka: szparagi szpinak i mozzarella , ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili . tagliatelle ze szparagami wiosenna sałatka ze szparagami i musztardowym winegretem zielona pizza ze szparagami Pieczone szparagi Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista świeżo zmielony pieprz sok z cytryny Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób(...)Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy na nim szparagi. Skrapiamy je oliwą z oliwek i posypujemy solą. Pieczemy około 20 minut. Szparagi wykładamy na talerz, kropimy oliwą
Kulinarne przygody Gatitykulinarnie kojarzy mi się m.in. z pieczonymi warzywami. Dziś w ten szczególny, bo pierwszy dzień jesieni podałam na obiad pierogi z pieczoną dynią, marchewką i pietruszką. Pierogi z pieczoną dynią. Składniki dla 4 osób: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 łyżka oleju 1 jajko 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka soli Farsz: 1 mała dynia 2 duże marchewki(...)twardego sera + do posypania sól, pieprz oliwa z oliwek Warzywa obieramy i myjemy. Z dyni usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do miękkości. Następnie warzywa studzimy i przeciskamy przez praskę
Miksturownikposypujemy równomiernie sezamem. Resztkę marynaty mieszamy z 3 łyżkami wody i odstawiamy na bok. 2. Polędwicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut, 3-4 razy polewając sosem powstałym z pieczenia. Po tym czasie podlewamy naszym odłożonym sosem z wodą (nie polewamy po mięsie tylko obok), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy(...)wodę do wrzenia. Wrzucamy Pak Choi w całości i gotujemy przez 2 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 4. Polędwicę podajemy pokrojoną w plasterki, polaną sosem powstałym z pieczenia, obok kładziemy Pak Choi w całości w formie "kwiatuczka" lub w listkach. Smacznego ! :) P.S. Tak przygotowana polędwica rewelacyjnie smakuje na zimno jako dodatek do kanapek
Tajskie smaki