papierem przenieść nad formę do tarty ( średnica ok.25cm) odwrócić, delikatnie zdjąć papier i wykleić nim( ciastem) dokładnie formę wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Zakryć papierem do pieczenia i wysypać na nim groch lub ryż ( w celu obciążenia). Podpiec w nagrzanym do 190*C piekarniku ok. 15 minut. Następnie papier z grochem usunąć i piec dalej ok.20 minut(...)łyżki płynnego miodu lub golden syrup Składniki umieścić w naczyniu i dokładnie zmiksować. Nadzienie jogurtowe przelać na upieczony spód. Wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec ok.30 minut ( termoobieg). Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte na całej powierzchni. Na środku także. Wyjąć z piekarnika, wystudzić- ok.2h w lodówce. Dodatkowo: - 200g malin - 200g borówek - mielony ksylitol do posypania ( lub zwykły
Smaczne Zdrowesmakowo ryb środziemnomorskich. Ma nadzwyczaj chude i delikatne mięso, oraz duże, łatwe do usunięcia ości. Klasycznie przyrządza się ją w pierzynce z grubej soli, ale równie pysznie smakuje pieczona w foli, z warzywami, z aromatycznym masełkiem, wyfiletowana, czy pieczona na grilu, lub jako baza do pysznego weneckiego risotto, aromatyzowanego liśćmi laurowymi i czosnkiem. Zapraszam na proste, ale zarazem wykwintne(...)danie z okonia pieczonego z plastrami ziamniaków i pomidorkami koktajlowymi. Z tego względu, że okoń szybciej się upiecze , proponuję pokroić ziemniaki na dość cienkie plasterki i piec razem z okoniem, lub pokroic na grubsze plasterki i przez 10 minut piec same ziemniaki lub ugotować wstępnie w osolonej wodzie (dosłownie parę minut). Do tej pysznej i delikatnej rybki polecam
Mia Cucina Sofietasuszonego rozmarynu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Posypać solą, rozmarynem, skropić oliwą. Przełożyć na blaszkę i piec 20 minut w temp. 200st, następnie ziemniaki przemieszać i piec kolejne 20 minut w temp. 200st. Przestudzić. Ciasto właściwe: 600g mąki chlebowej, wyrośnięty zaczyn, 1 i 1/4 szklanki letniej wody, łyżka soli morskiej ziołowej (użyłam Kamis), upieczone(...)włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zawinąć i wstawić na około 8-12 godzin do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, naciąć z wierzchu, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temp. 220st. Ostudzić. Razem ze mną w akcji brali udział: Aciri Alutka Ania Amber Asia Beata Bożenka
Z miłości do słodkościdobrze kurczaka przyprawami z olejem rzepakowym. Pieczemy w woreczku na złoty kolor. Ziemniaki kroimy na większe frytki , wrzucamy do woreczka i dodajemy masło oraz sól. Całość pieczemy około 1,5 godziny. Z pieczenia powstaje pyszny sos do mięsa. Można zagęścić ale dla mnie sam w sobie był pyszny
Magiczne Życie Martyroku postanowiłam przełamać lęk przed pieczeniem pierniczków. Przełamałam. Mało tego, jak zaczęłam je piec, nie mogłam przestać :) Pierniczki "Prawie jak Alpejskie" - strzał w dziesiątkę! Super! Miękkie. Nawet jak wystygną, można je jeść:) Bardzo rosną, więc odpuściłam sobie nadziewanie ich. Zrobiłam próbę nadziewania i małe gwiazdki nadziane urosły do wielkości mini bułeczek, więc nadziewałam Pierniczki Katarzynki, ale o nich(...)mocno rośnie, więc pierniczki układamy w pewnych odstępach, a w jakich? Sami zobaczycie jak upieczecie pierwszą blachę. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 7 - 12 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości naszych pierniczków.Po upieczeniu studziłam na kratce. Pierniczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem, żeby po upieczeniu były błyszczące
Blondynka Gotujetych pachnących, gorących jabłek znalazły się jeszcze lody waniliowe, byłaby pełnia szczęścia;) Pieczone jabłka z żurawiną Składniki: jabłka żurawina (dżem ze słoika) Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek (od strony ogonka) i nożem wydrążyć gniazda nasienne. Owoce ułożyć w naczyniu do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec około 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez(...)upieczeniu jabłek natknęłam się w necie na informację, że przed ich wypełnieniem nadzieniem, na ich dno można wcisnąć po kawałeczku chleba - zapobiegnie to wyciekaniu soków z jabłka podczas pieczenia - muszę zastosować tą podpowiedź, bo faktycznie troszkę mi się rozlały, ale mimo to pysznie się zjadły
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapączki pieczone można nazwać prawdziwymi? Moim zdaniem sami musicie odpowiedzieć sobie na to pytanie. Dla mnie pączki pieczone to idealne połączenie pączka i delikatnej drożdżówki. Prawdę powiedziawszy wolę je od tradycyjnych pączków. Ponadto nie kojarzą mi się jedynie z tłustym czwartkiem. W okresie karnawału piekę pączki z różą, można powiedzieć że nadaje im tradycyjnego charakteru. Latem uwielbiam pieczone pączki(...)świeżymi malinami lub jagodami. Pieczone pączki z jagodami są super alternatywą dla jagodzianek. Moim zdaniem są delikatniejsze i bardziej puszyste. Ja uwielbiam. Nowy post Pączki pieczone pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcekminkiem i wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego lub fali do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Aby mięso było bardziej przypieczone ok. 20 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.Piec w temp. 190 stopni ok. 1 h 20 min.Po wyłączeniu piekarnika zostawić mięso jeszcze na ok 10 min.Z powstałego wywaru można przygotować sos do mięska
Mix smakuPrzepyszny krem z pieczonych warzyw -pomidory, papryka, cebula i czosnek nadają mu wspaniały smak, a zapach w domu przy przygotowywaniu jest po prostu obłędny.. SKŁADNIKI(...)czerwona cebula 5 ząbków czosnków sól, pieprz, chili 150 g sera feta świeża bazylia PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papryki przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze skórą do góry. Pomidory kroimy na połówki, wykrawamy twarde części i kładziemy na blaszce (tym razem skórką
Moje Kuchenne Rewelacjekucharza ! Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek pieczonych pomidorów 15 dag startego żółtego sera suszone oregano suszona bazylia suszone płatki chili sól oliwa z oliwek Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy straty żółty(...)upieczone pomidory. Wszystko posypujemy przyprawami i delikatnie skrapiamy oliwą. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. insertCookd("ae554cb3ae11abbf697b306bc2a5c69d
Kulinarne przygody Gatityszpinakiem , sałatka: szparagi szpinak i mozzarella , ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili . tagliatelle ze szparagami wiosenna sałatka ze szparagami i musztardowym winegretem zielona pizza ze szparagami Pieczone szparagi Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista świeżo zmielony pieprz sok z cytryny Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób(...)Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy na nim szparagi. Skrapiamy je oliwą z oliwek i posypujemy solą. Pieczemy około 20 minut. Szparagi wykładamy na talerz, kropimy oliwą
Kulinarne przygody Gatitykulinarnie kojarzy mi się m.in. z pieczonymi warzywami. Dziś w ten szczególny, bo pierwszy dzień jesieni podałam na obiad pierogi z pieczoną dynią, marchewką i pietruszką. Pierogi z pieczoną dynią. Składniki dla 4 osób: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 łyżka oleju 1 jajko 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka soli Farsz: 1 mała dynia 2 duże marchewki(...)twardego sera + do posypania sól, pieprz oliwa z oliwek Warzywa obieramy i myjemy. Z dyni usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do miękkości. Następnie warzywa studzimy i przeciskamy przez praskę
Miksturownikposypujemy równomiernie sezamem. Resztkę marynaty mieszamy z 3 łyżkami wody i odstawiamy na bok. 2. Polędwicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut, 3-4 razy polewając sosem powstałym z pieczenia. Po tym czasie podlewamy naszym odłożonym sosem z wodą (nie polewamy po mięsie tylko obok), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy(...)wodę do wrzenia. Wrzucamy Pak Choi w całości i gotujemy przez 2 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 4. Polędwicę podajemy pokrojoną w plasterki, polaną sosem powstałym z pieczenia, obok kładziemy Pak Choi w całości w formie "kwiatuczka" lub w listkach. Smacznego ! :) P.S. Tak przygotowana polędwica rewelacyjnie smakuje na zimno jako dodatek do kanapek
Tajskie smakikolejne danie, które daje się przyrządzić w pół godziny, a nawet w 20 minut. Łosoś piecze się bardzo szybko, a pieczenia nie należy przedłużać, by ryba nie zrobiła się sucha. Zbyt długo pieczonego łososia może też nie udać nam się wyjąć w jednym kawałku. Składniki (dwa 2 osób): filet z łososia (ok. 400 g) 1 łyżka oliwy 1 cytryna(...)posypać świeżo mielonym cytrynowym pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować oliwą, wyłożyć rybę i bez przykrycia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Pod koniec czasu pieczenia przygotować sos. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i na średnim ogniu mieszać przez ok. 1 minutę. Następnie dodać kieliszek wina i szybko wymieszać, by nie powstały grudki
W SMAKkakao. kroimy go w plasterki w kształcie sęków i układamy na pianę. ( tak jak widać na zdjęciu wyżej ). Pieczemy w temperaturze 180 C około 1 godziny i 15 minut,tak aby piana się lekko zarumieniła. Dobrze jest aby po upływie czasu pieczenia skręcić temperaturę do około 140 C i jeszcze z 15-20 minut podsuszyć pianę aby nie była(...)prawdziwe sęki. Ten przepis dostałem ponad 20 lat temu od mojej Pani nauczycielki technologi żywienia. Dziś chciałem się podzielić nim z wami. Piekłem już go wiele razy i zawsze wszystkim smakuje. Smacznego ! PAMIĘTAJ ! - Formy do pieczenia z czarnej lub ciemno barwionej blachy są ekonomiczniejsze,bo łatwiej absorbują ciepło i przekazują je wprost do ciasta. Formy
Przepisy i porady kulinarne