pieczenie - 19054 przepisów (strona:14/1271)

Pieczone udko kurczaka z Rösti 226

podałam je do pieczonego udka kurczaka. Pieczone udko kurczaka z Rösti ze szpinakiemi i duszonymi pomidorami 2 udka z kurczaka podgotowujemy w osolonej wodzie. Obsuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy 1 łyżką musztardy z chili i imbirem z dodatkiem 1 łyżeczki miodu i 1 łyżeczki oliwy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą bądź olejem. Ja mam swój(...)obieramy łupinki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 jajko, trochę sera pleśniowego i 1 łyżkę siekanego szczypiorku. Mieszamy. Układamy na papierze do pieczenia metalowe obręcze, w każdą wkładamy kopiastą łyżkę masy ziemniaczanej, lekko dociskamy i ściągamy obręcz, powierzchnię Rösti smarujemy delikatnie oliwą. Na papierze układamy również połówki pomidorów koktajlowych. Wkładamy do nagrzanego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjny schab pieczony z majerankiem i czosnkiem 350

oliwa z oliwek) lub smalec 3 łyżkiPrzygotowanie:Mięso posolić. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć schab z każdej strony. Wystarczy lekkie obsmażenie aby mięso nie wysychało podczas pieczenia. Czosnek drobno posiekać, obsypać schab z każdej strony. Na koniec posypać majerankiem.Piec w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie z przykrywką, jeśli takich nie mamy, to może być też forma(...)trochę oleju, włożyć mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem z pieczenia. Kroić po wystudzeniu

głodny alergik
Pieczona pierś z indyka w śmietanie. 383

poprawnie zamarynować i upiec, to będzie niesamowicie soczysty i smaczny. Dziś właśnie prezentuję przepis na pierś z indyka zapiekaną w śmietanie, czosnku i rozmarynie, która może służyć jako pieczeń na kanapki lub jako danie główne. Zapraszam! Składniki: Pierś z indyka (1,5 kg) 400 g śmietany (18%) 4 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego łyżeczka soli(...)Przygotowanie:  Pierś myjemy i osuszamy, nakłuwamy igłą lub nożem.  Do śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy indyka. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.  Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min.  Następnie wlewamy szklankę wody i pieczemy kolejnych 30 min, co 5 min smarujemy pozostałą marynatą i polewamy sokiem

Kuchnia Łukasza
Szynka pieczona w ziołach 242

świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w ziołach, która możemy potem wykorzystać na dwa sposoby: pokroić jak wędlinę i zjeść na zimno z chrzanem  lub sosem tatarskim, lub potraktować jak danie obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który powstał  w trakcie pieczenia.  Szynka pieczona w ziołach Składniki: 1,2 kg szynki(...) i umieszczamy w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy szynkę przez 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika szynkę studzimy w rękawie, następnie z niego wyjmujemy, a sos, który powstał w trakcie pieczenia, przelewamy do garnuszka do późniejszego wykorzystania

Kulinarne przygody Gatity
Mięso pieczone w cieście 222

papier do pieczenia,włożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C, ja swoje mięso piekłam 70 min.                               Podczas pieczenia z mięsa wypływają soki, które po upieczeniu możemy wykorzystać do sosu lub zrobić domowe kostki mięsne.Po wystudzeniu mięsa, ciasto(...)zdejmujemy i raczej wyrzucamy, kiedy nasiąknie trudno będzie się go pozbyć. Pewnie taką wersję pieczenia wymyślił ktoś komu zabrakło folii aluminiowej

Proste Potrawy
PIECZONY UDZIEC INDYCZY NA MARCHEWCE I SZPARAGÓWCE 186

szparagowej do wywaru:marchew,pietruszka,por,cebula,sól morska Kamis,pieprz Kamis,vegeta Wykonanie: Z udzca wyjmujemy kość i ścięgna.Mozemy tez upiec udziec z kością.Ja jeden udziec piekę pozbawiony kości drugi z kością.Mięso dobrze nacieramy solą,pieprzem,obficie posypujemy i nacieramy majerankiem.Układamy na blaszce,zawiązujemyw reklamówkę.Wstawiamy do lodówki na całą noc.  Udzce wkładamy(...)przygotowanym wywarem podlewamy mięso. W trakcie pieczenia co jakies 20 minut podlewamy wywarem z naczynia zaroodpornego. Po godzinie pieczenia do mięsa dorzucamy fasolkę szparagowa.Dalej pieczemy pod przykryciem. Po 1,5 godz pieczenia zlewamy wywar,zeby było go tylko na dnie,odkrywamy naczynie zaroodporne,pieczemy jeszcze ze 20 minut,zeby skórka na udzcu sie zarumieniła. Podajemy na marchewce

Z Majeczką w kuchni
Schab domowy pieczony 179

pytanie kupić gotowe wędliny czy upiec samemu? To ja wybieram to drugie. Wtedy wiem co jem i czym karmie moją rodzinę. Oczywiście nie zawsze mamy czas na domowe pieczenie, ale przynajmniej starajmy się. Polecam dzisiaj schab pieczony, który można jeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam.SKŁADNIKI1(...)wsypujemy  papryką i część wyciśniętego czosnku. Obtaczamy jeszcze raz mięso i wkładamy do  piekarnika nagrzanego, do 200 stopni. Pieczemy ok. 30 min w takiej temperaturze. Następne 30 min w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy pieczeń resztą czosnku i pieczemy jeszcze 15 min w temperaturze 160 stopni.  Wyjmujemy-  podajemy gorące do obiadu. Jak zostanie

W kuchennym oknie Ewy
Sernik owocowy siostry Anastazji 917

przesianą . Lekko wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut.   Biszkopt ciemny: 6 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem(...)piec ok. 40 minut.    Wkładka serowa : 600 g zmielonego sera 300 g cukru pudru 1 budyń waniliowy albo śmietankowy 6 jaj 150 g margaryny Wykonanie: Margarynę miękką utrzeć z cukrem. Dodając po 1 żółtku. Ser z budyniem i na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie i wylać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia

Słodkości i nie tylko
Kurczak pieczony w marynacie słodko-pikantnej. 198

Kurczak pieczony w marynacie miodowo-chrzanowej, jest to idealny obiad dla całej rodziny. Kurczak udaje się po prostu idealny, mięciutki z chrupiącą, bogatą w smaku skórką, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: Kurczak o wadze 1 kg-2 kg 1 łyżka soli 100 g masła (dodatkowo) Marynata: 2 łyżki miodu  10 łyżek oliwy(...)godzin.  Przed pieczeniem kurczaka ponownie nacieramy marynatą i wkładamy do brytfanki z trzema szklankami wody. Kurczaka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 90-100 minut. Co 10 min polewamy sokiem, który powstał w trakcie pieczenia.  Jeżeli chcemy w końcu pieczenia kurczaka można polać roztopionym masłem i piec jeszcze 20 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Pieczona dynia 162

pieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.     Jako baza do dań słodkich Dynie kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Kulinarne przygody Gatity
Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem i wspomnienia z wakacji 199

Lidlu. Mój dzisiejszy przepis to miks wspomnień portugalsko-chorwackich. W domowych warunkach ruszt zamieniłam na piekarnik z górną grzanką, aby przyrumienić skórkę ryby. Podałam ją z oliwą i czosnkiem, pieczonymi ziemniaczkami z szałwią i sałatką ze świeżych warzyw. P.s. Polecam Wam również przepis na doradę pieczoną po hiszpańsku - w białym winie. Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem i pieczone ziemniaczki(...)szałwią przepis na 2 osoby (i trochę więcej ziemniaków, ale my lubimy pieczone ziemniaki:) Składniki: na doradę 2 świeże dorady 5-6 ząbków czosnku oliwa sól, pieprz  na ziemniaczki 500 g małych ziemniaczków garść liści szałwi oliwa sól, pieprz   Przygotowanie: Zaczynamy od ziemniaków, bo one dłużej się pieką. Kroimy ziemniaki na kawałki wielkości kęsa i wrzucamy do brytfanki

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 187

suszonych lub świeżych borowików (lub innych leśnych grzybów) 200 g ryżu Arborio 80 ml białego wina wytrawnego 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub grzybowego 50 g parmezanu sól na pieczoną dynię: 600-800 g dyni pokrojonej w kostkę (waga bez skóry i pestek) - wykorzystałam połowę dyni, która została mi po robieniu tażinu sól morka oliwa Przygotowanie: Jeżeli używasz suszonych grzybów(...)spod grzybów , tylko dodaj ją do Twojego bulionu. Jeżeli używasz świeżych grzybów - oczyść je i pokrój na plastry.  Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej kawałki dyni, skrop oliwą i solą morską. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę ( czas zależy od dyni i wielkości kawałków, więc sprawdzaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 175

słodyczą deserów, zaś rabarbar jest dostępny zbyt krótko, abym mogła to zmarnować. Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem . Tosty francuskie w swojej najprostszej formie to po prostu czerstwe pieczywo namoczone w jajkach i mleku i usmażone na maśle. Z dodatkiem owoców i śmietany będą stanowić pyszne, dekadenckie śniadanie(...)cieszyć się dłużej jego smakiem i móc go połączyć z nowymi składnikami. Myślę, że zamiast rabarbaru możecie w tym przepisie wykorzystać sezonowe owoce, np. teraz świetnie sprawdziłyby się pieczone brzoskwinie. Tak więc zapraszam Was na pyszny deser w stylu francuskim. Kto się skusi?:) Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem na podstawie tego przepisu na 4 -5 tostów czas przygotowania

Chilli Czosnek i Oliwa
Sycące dania postne: Pieczone ziemniaczki 416

Ziemniaki są bardzo popularnym warzywem. Możliwości ich przyrządzania są niezliczone. Dziś pokażę dwa pomysły na pieczone ziemniaki. Pierwsza wersja jest delikatna, miękkie i chrupiące ziemniaczki, takie akurat dla dzieci. Wersja druga raczej dla dorosłych, polecam doprawić ostrzejszymi przyprawami. Do pieczenia ziemniaków (jak i do frytek) używam zazwyczaj odmian Irga lub Irys. Składniki: ziemniaki cebulka olej lub smalec sól, pieprz(...)krążki cebulę i wkładamy ziemniaki. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wersja druga - czekamy aż same się zrobią: Pokrojone ziemniaki mieszamy w misce z olejem, cebulą i przyprawami. Możemy dodać sproszkowaną słodką lub ostrą paprykę. Wykładamy na folię do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piec na 220 stopni. Pieczemy ok. godziny

prawdziwe jedzenie
Pieczone jabłka 222

nich ani cukru ani miodu. Pieczone jabłka są słodkie nawet bez nadzienia. Są też idealnym uzupełnieniem diety osób dbających o linię. Jabłka możemy piec w całości lub przekrojone na pół. Zawijamy je w folię do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na niecałą godzinę. Czas zależy od rodzaju jabłek. Jeśli zamiast piekarnika macie pod ręką(...)piec na drewno to układamy opał z tyłu pieca a przy drzwiczkach zawinięte jabłka. Pieczemy aż owoce będą miękkie a skórka zacznie delikatnie pękać. Pieczone jabłka zawsze możemy urozmaicić. Z owoców wycinamy gniazda nasienne a zamiast nich dodajemy nadzienie np. z kawałków bananów lub rodzynek. Przyprawy, które najlepiej pasują do jabłek to cynamon, goździki, wanilia, imbir. Przepis dodaję do akcji

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania