Bardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych. Zapraszam ;-) PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNIRoulade-waffles without bakingSkładniki.2 wafle1 szklanka przecieru jabłkowego25 dag sera ricotta200 ml kremówki0,5 owocu kaki3 kawałki imbiru kandyzowanego1 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatynyWykonanie.Wafle
Kulinarny karnet ChristopheraPrzypuszczam, że raczej nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś słodkiego;) Ja sama szukam przepisów szybkich w wykonaniu. Tak właśnie trafiłam na ten przepis
Z miłości do słodkościSkładniki: herbatniki petit bery 220 gram, mleko 3 szklanki, budyń śmietankowy 2 opakowania, galaretka wiśniowa 2 opakowania,masło 1 kostka 200 gram, śmietana 30% 1 kubek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: herbatniki 40 dag, masło miękkie 1/2 kostki, truskawki 1/2 kg, serek homogenizowany 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, jogurt gęsty 250 ml, galaretka brzoskwiniowa 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: biszkopty (podłużne) Masa serowa: 1 kg g waniliowego serka homogenizowanego, 200 ml śmietany kremówki, 4-5 łyżki cukru pudru, 2 czubate łyżki żelatyny, ok. 300
Aga w kuchniWiatr huczy, miota bezbronnymi gałęziami w przypływie gniewu, a liście szeleszczą na pomoc. Zaraz zacznie padać. Oglądam ten spektakl przez okno. Żeby nie kusić losu (ponoć
W kuchni Karmel-itkiczasie jeszcze 20 min. w temp. 170 -180 stopni C.- folię zdjęłam. W trakcie pieczenia polałam mięso po wierzchu dwukrotnie wytworzonym sosem. Pierwszy raz przyrządziłam boczek z goździkami i muszę powiedzieć, że zapach goździków w tym mięsie bardzo nam pasował :) Żeby pieczeń była soczysta i smaczna mięso należy wyjąć z lodówki przynajmniej(...)godzinę przed pieczeniem, żeby miało temperaturę pokojową. Jeśli włożymy je do piekarnika schłodzone, stwardnieje i będzie niesmaczne. Najpierw wstawiamy mięso na 15-20 min. do pieca nagrzanego do 190-200 stopni C. następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C. Dzięki temu mięso będzie miało złocistą i chrupiąca skórkę. Dobrze jest po upieczeniu zostawić pieczeń jeszcze
Proste Potrawyłyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli Ziemniaki umyj, pokrój w kostkę ( ja obrałam ), włóż do miski, polej oliwą, posyp rozmarynem i solą. Przemieszaj i rozsyp na blachę do pieczenia. Piecz przez 20 min. w temp. 200 stopni C, potem przemieszaj i dopiekaj przez następne 20 min. na złoty kolor. Wtedy dodałam czosnek, ale uważać by za bardzo się nie upiekł(...)lodówce Wyrośnięty bochenek wyrzuć na deskę, natnij i piecz w piekarniku naparowanym, nagrzanym do 220 stopni C przez 40 min. Po 20 min. uchyl drzwiczki piekarnika, by uwolnić parę. Wstawiając chleb- przykryj go, a po 20 min. zdejmij pokrywkę. Chleb pieczemy na głęboko brązowy kolor. Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub w garnku żeliwnym. Cały proces
Proste Potrawytradycyjne połączenie, ale jakże udane;) Jeszcze lepiej będą smakować, gdy podacie je z sosem z pieczonych pomidorów - subtelna gra smaku słonego, kwaśnego (ocet balsamiczny z sosu) oraz pikantnego - dla mnie to najlepsze połączenie z możliwych. Böreği można smażyć, ja wybrałam zdrowszą metodę, czyli pieczenie. Sigara Böreği są przepyszne i myślę, że na stałe zagoszczą w moim imprezowym menu(...)przedzielonych cieniutkimi warstwami masła. Ciasto filo to pojedynczy cienki arkusz, który dopiero w czasie przygotowywania potrawy smarowany jest tłuszczem i "sklejany" w kilka warstw. Tak, czy inaczej, w czasie pieczenia w wysokie temperaturze tłuszcz powoduje odseparowanie poszczególnych płatów ciasta i powstaje charakterystyczna zarówno dla ciasta francuskiego, jak i filo wielowarstwowa struktura . Ale dość zbaczania z tematu
Chilli Czosnek i OliwaSernikowych wariacji ciąg dalszy . Czy sernik mi się kiedyś znudzi ? Hmmm... zdecydowanie nie ! :) Ciasto proste , szybkie i dość tanie jak na sernik . Po prostu idealne na
ciemna strona patelnipieczone nad ogniskiem – owszem są pyszne – ale to zdecydowanie za mało. To niesamowite ile wspaniałego jedzenia można przygotować w ognisku. Wszyscy znacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie w żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym garnku. Przejrzałam książkę i zdecydowałam, że na pierwszy ogień pójdzie kura pieczona w glinie (a dokładnie w masie solnej). O glinę odpowiednią do tego celu nie jest łatwo, skorzystaliśmy więc z opcji zaproponowanej w książce. Aby przygotować masę solną jedną część soli mieszamy z dwoma
OstryKęsBardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych. Zapraszam ;-) Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: - 4 paczki herbatników - 2 andruty - paczka biszkoptów - budyń czekoladowy z cukrem
SMYKWKUCHNIDziś idealna propozycja na upalne dni - lekki i orzeźwiający sernik z miętową nutą, którego recepturę po przepysznej degustacji pozyskałam od koleżanki z Gdańska - Karinko, dziękuję! Sernik
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBanoffee pie czyli esencja samej słodyczy, nazwa pochodzi od połączenia słów Banana i Toffee . Z dostępnych informacji wynika, że jest to angielski deser i zajadła
Mango PapajaUwielbiam serniki, szczególnie czekoladowe. Ten znalazłam na cincin już dawno temu i czekał na swoją kolej:) Przepis - jak zwykle - trochę zmodyfikowałam. Spód: * 140 g ciasteczek
Zdrowa Kuchnia SowyŚwięta bez domowego pasztetu to jak oktoberfest bez piwa. A nic nam nie zastąpi dobrego domowego pasztetu, zrobionego z myślą o śniadaniu świątecznym dla najbliższych. Ten
Bernika - moj kulinarny pamietnikWreszcie nadszedł upragniony piątek i przed nami dwa dni wolnego. A więc pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto
Słodkości i nie tylko1 opakowanie budyniu smietankowego 3/4 kostki masla 100g winogron lub innych owocow (wszystkie pasuja) 1 opakowanie herbatnikow mleko Robimy budyn tak jak na przepisie opakowania
Klaudynkowa kuchniawytrawno . Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Dziś z kolei prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej , nadziane aromatycznym(...)temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut za długo zaskutkuje w ich przypaleniu. Można tu odpowiednio żonglować temperaturą pieczenia: przy 220C piec 10 min, zaś przy 180C piec
Grunt to przepis!efekt? Dla mnie pyszny. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań, zwłaszcza że będąc umiarkowanym mięsożercą należę również do entuzjastów duszonej marchewki oraz pieczonych ziemniaków. Doskonałym dodatkiem do dania jest także wspomniany sos pozostały z pieczenia mięsa – smakuje naprawdę wyśmienicie. Co prawda najczęściej moją motywacją do ugotowania tej potrawy są nawet nie tyle jej walory smakowe, co brak czasu(...)pieczenia. Przez ostatnie 10 minut możemy je piec bez przykrycia, aby skórka stała się chrupiąca i nabrała ładnego koloru. Podajemy na gorąco razem z pieczonymi ziemniakami, duszoną marchewką oraz sosem z pieczenia. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-105 {margin: auto;} #gallery-105 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-105 img {border
Kulinarna Pokusacoraz częściej można spotkać w menu restauracji. Ja przyłączam się do akcji "Najlepsza gęsina na św. Marcina" i 11 listopada serwuję gęś pieczoną, do czego i Was gorąco zachęcam.Moja gęś została przygotowana metodą polegającą na długim pieczeniu w niskiej temperaturze, a następnie zrumienieniu skórki skórki pod grillem piekarnika. Jeśli nie macie aż tyle czasu na przygotowanie ptaka(...)spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki z metalową kratką na dnie. Na dno brytfanki wlewamy szklankę wody, przykrywamy. Pieczemy 15 godzin w temperaturze 80 st. C. Najlepiej późnym wieczorem wstawić brytfankę do piekarnika, wtedy następnego dnia na obiad gęś będzie gotowa. W trakcie pieczenia gęś nakłuwamy widelcem, żeby wytopił się tłuszcz. Przed podaniem gęś dopiekamy 20 minut bez przykrycia
Smakowity Blog KulinarnyCiasteczka podwójnie pieczone z ricottą są idealne na każdą porę dnia: moczone w ciepłym mleku doskonałe na słodkie śniadanie, na podwieczorek z popołudniową hertatą, jako wysublimowany deser nasiąknięty słodkim Vin Santo, lub jako pyszny polepszacz humoru, do zażywania w ciągu dnia na życzenie! Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrealizowania, a ciasteczka są lekkie i aromatyczne, pokryte(...)się to uda! Przepis z małymi modyfikacjami z tej strony . Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą 200 gr miękkiej margaryny / masła 450 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 2 żółtka 200 gr cukru pudru 250 g serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka z jednej cytryny bio 1 białko jajka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mia Cucina Sofietakażde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 - 12 minut. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html#sthash.GBQNXLuW.dpuf 2 szklanki płatków owsianych - półtorej szklanki mąki - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie) - 100 g roztopionego masła - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka(...)każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 - 12 minut. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html#sthash.GBQNXLuW.dpuf 2 szklanki płatków owsianych - półtorej szklanki mąki - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie) - 100 g roztopionego masła - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka
W kuchni Karmel-itki