pieczenie - 19054 przepisów (strona:19/1271)

Zupa z pieczonej botwinki 146

dodajemy do garnka.  Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pokrojoną ugotowaną marchew. Doprawiamy solą, cukrem, świeżo zmielonym  pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Zupa z pieczonej botwinki, to istny koncentrat smaku. Sposób przygotowania (pieczenie) nadaje jej bardzo intensywnej barwy i aromatu. Podałam z jajkiem ugotowanym na twardo, bez innych dodatków. Oczywiście, jak kto lubi, mile widziane są ugotowane(...)młode ziemniaczki i… kleks śmietany, czy jogurtu. Ale, to już według gustu. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Zupa z pieczonej botwinki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej 183

Jedni lubią ziemniaki gotowane, inni frytki, smażone, pieczone, czy puree. Oprócz tego, mamy swoje ulubione odmiany ziemniaków. Tym razem, moje ulubione będą… czerwone  ziemniaczki pieczone inaczej. Przepis oryginalny trochę zmieniłam. Początkowo miałam zamiar użyć masła, ale uznałam je za zbędne. Nie dałam również sera – danie jest lżejsze. I oczywiście wolę jogurt, niż śmietanę.     Składniki:  - po 2-3 ziemniaki(...)chwili zagotowania wody). Odlewamy wodę i gorące przekładamy na ręcznik papierowy. Przykrywamy drugim ręcznikiem i delikatnie naciskamy ręką, uważając, aby całkiem ich nie rozpłaszczyć. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, zraszamy oliwą i przekładamy rozpłaszczone ziemniaczki. Każdy kolejno skrapiamy oliwą, oprószamy  solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 205°C na 15 minut. W międzyczasie przesmażamy boczek na skwarki

mojewypiekiinietylko
Pieczone kasztany 125

Najlepsze kasztany są na placu Pigalle. Ponoć Zuzanna lubi je tylko jesienią. Mowa oczywiście o kasztanach jadalnych, nie tych zbieranych w parku, z których dzieci robią „ludziki”. Przepisu na pieczone kasztany nawet nie musiałam szukać. Był na opakowaniu.    Składniki:  - 500g kasztanów jadalnych (u mnie włoskie)           Kasztany myjemy w ciepłej wodzie i dokładnie osuszamy. Ostrym, cienkim nożem (najlepiej(...)Należy pamiętać o tym – w przeciwnym wypadku wybuchną w piekarniku. Im dłuższe będą nacięcia, tym łatwiej będzie je obierać. Gotowe, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230° C  i pieczemy ok. 15 minut. Gdy skorupki się rozchylą, kasztany są upieczone. Wyjmujemy je, a gdy lekko przestygną

mojewypiekiinietylko
Sałatka Nie bo piekło 180

swój czas na świeżym powietrzu, bo przecież o to właśnie chodziło. Oj czeka nas dłuuuga droga nauki chodzenia na luźnej smyczy. Książki Pana Gałuszko mam...Sałatka Nie bo piekło is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Grillowany łosoś z cytryną i granatem, podawany z purée z groszku i pieczonymi batatami 129

granatów.Pieczone bataty:4 średniej wielkości bulwy batatów2 łyżki oliwy z oliwekgruboziarnista sól morska1-2 łyżeczki czarnuszkiBataty obieramy i kroimy jak na frytki. (Obrane kawałki można wrzucić do miski z wodą, by nam nie sczerniały podczas krojenia). Przygotowane kawałki dokładnie osuszamy, smarujemy oliwą, solimy i posypujemy czarnuszką. Następnie przygotowane bataty wysypujemy na blachę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy

Food Square
Pieczony pstrąg łososiowy w czarnym sezamie i glonach nori 191

teriyaki, soku z cytryny i odrobinie soli. Odstawić na godzinę. Glony nori utłuc w moździerzu z sezamem. Zamarynowaną rybę obtoczyć w otrzymanej posypce. Piec przez 10-15 minut w 200ºC na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą, aż skórka stanie się chrupiąca. Podawać z pieczonymi batatami z tego przepisu lub z ryżem

Food Square
Pieczony camembert z płatkami migdałów oraz świeżymi jeżynami. 122

camembert pieczony z płatkami migdałów i świeżymi jeżynami prosto szybko i smaczne coś dla smakoszy sera pleśniowego. Przepis ten dostałam od mojej ukochanej cioci- dziękuję :)Korzystając z dobroci natury, która teraz daję nam pyszne jeżyny dodałam je do przekąski. Chrupiące migdały, słodki z charakterystyczną nutą ser w dodatku ciepły i do tego świeże jeżyny  kwaskowate ... cóż chcieć więcej. SKŁADNIKI(...)sklarowane 1 łyżkę jeżyny garść  SPOSÓB WYKONANIA :- rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni bez termoobiegu- wkładamy nasz ser na blaszce (ja go dodatkowo ułożyłam na papierze do pieczenia, aby łatwiej było mi go potem wyjąć i nie rozwalić go)- pieczemy go ok 15 minut pilnując, aby nie pękł, gdy dotkniemy po palcem będziemy czuć, że w środku

Basia w kuchni
Kurczak pieczony z dynią i pomidorkami / Roasted chicken with pumpkin and tomatoes 318

chyba nic prostszego do przygotowania. Kurczak podany wraz z warzywami i lekką sałatką na pewno przypadnie wszystkim do gustu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony z dynią, groszkiem i pomidorkami (4-5 porcji) Składniki: 1 kg dyni, umytej i pokrojonej w grubą kostkę (o boku ok. 2 cm) sól i pieprz oliwa z oliwek lub olej roślinny(...)praskę 2 łyżki papryki wędzonej 1 cały kurczak 150 g groszku cukrowego (lub fasolki szparagowej) 200 g pomidorów koktajlowych garść posiekanych listków bazylii Przygotowanie: Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia dużą blaszkę i wyłóż na nią dynię. Skrop ją od serca oliwą lub olejem i dobrze posól. W małej miseczce wymieszaj czosnek, małą łyżeczkę soli, paprykę i dolej tyle

karmelowy
Indyk a’la książę Orloff. 234

zostawić  przed krojeniem na 20-30 min. W tym czasie robimy już sos. Płyn z pieczenia przecedzić i zostawić do przyrządzenia sosu w etapie 4. Etap 2 - ryż duszony z cebulą - soubise. Ryż przygotowujemy razem z pieczenią ,albo dzień wcześniej ,kiedy mamy czas. Soubise  to smaczna wersja ryżu jako dodatku ,a nawet sam  w sobie jest(...)podajemy w sosjerce. Na tym etapie ,jeżeli potrawę robimy wcześniej, wstawiamy  ją do lodówki. Na 25 min przed podaniem , wyjmujemy z lodówki i  wstawiamy mięso do pieca nagrzanego do 190stop. na środkowy lub górny poziom  ,żeby sos się zagotował ,a wierzch zarumienił. Do tej potrawy  pasuje duszona sałata i czerwone Bordeaux - medoc lub biały burgund. Niestety

Kulinarny karnet Christophera
Kolejna pasta do chleba! Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety. 270

zadowolona z otrzymanego efektu - w kontraście z błękitem htipiti nabrało pięknej koralowej barwy. Magia koła barw :) Htipiti , pasta z pieczonej papryki i fety przepis podpatrzyłam u Malwiny , pozmieniałam w nim proporcje składników czas przygotowania: 10 min. + 40 min. pieczenie papryk Składniki: 3 średnie czerwone papryki 1 papryczka chilli 150-200 g sera feta (im więcej sera, tym pasta(...)czerwonych papryk i papryki chilli. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C z opcją grill, papryki przekrój na pół i ułóż na blasze skórą do góry. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min., aż skórka papryk pokryje się czarnymi plamami.  Wyjmij z piekarnika, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 min. Po tym czasie zdejmij folię, poczekaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowa karkówka pieczona 172

Najlepsza domowa karkóweczka Domowa karkówka pieczona SKŁADNIKI: 1 kg karkówka bez kości 1 łyżeczka czosnek granulowany 1 łyżeczka kolendra 1 łyżeczka pieprz wielokolorowy 1 łyżeczka sól kamienna krople tabasco do smaku 12 ziaren jałowiec 2 łyżki olej 1 łyżka zioła prowansalskie suszone PRZYGOTOWANIE: Rozetrzeć w młynku sól, pieprz, kolendrę, jałowiec, wymieszać z czosnkiem. Posmarować mięso olejem, skropić sosem tabasco(...)posypać zmieloną mieszanką od wewnętrznej strony. Zwinąć mięso w ciasny rulon, włożyć w siatkę do szynki, posmarować całość olejem i obtoczyć w ziołach. Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić na 12 godzin do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godz. przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 175 stop. i piec 1,5 godz. (function

Kuchnia Danusi
Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 208

Martynosia ,  Mirabelka ,  Mops i Zuzia (witam swoją imienniczkę :)). Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking , Beverley Jollands na 6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. z czego 1 godz. na pieczenie warzyw Składniki: 1 dynia piżmowa, przekrojona na pół 2 główki czosnku, usunięte zewnętrzne łuski kilka gałązek(...)pół dynią, przekrojonymi na pół i pozbawionymi pestek pomidorami, przekrojoną na pół czerwoną papryką oraz papryczką chilli. Delikatnie posmaruj dynię oliwą po czym wstaw blachę do piekarnika.  Warzywa piecz przez 25 min, po czym wyjmij pomidory, paprykę słodką i chilli. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i dopiekaj dynię wraz z czosnkiem przez ok. 25-30 min., aż będą

Chilli Czosnek i Oliwa
Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem 182

Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-). Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach 35 x 45 cm Czas przygotowania: 150 minut Składniki: 300 g   pieczonej dyni 650 g maki pszennej 500 30 g świeżych drożdży 250 g letniej wody 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonego rozmarynu grub(...)podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, odgazowujemy i formujemy placek o wymiarach około 32 x 42 cm, przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W focacci robimy placem dziurki, wierzch smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy świeżym rozmarynem i grubą

Kulinarne przygody Gatity
Chleb francuski pieczony w garnku 167

ręką aktywnego zakwasu chleb francuski będzie doskonałą alternatywą. I faktycznie jak twierdzi Bernika, nie może się nie udać :) Chleb francuski pieczony w garnku Składniki: 30 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej wody 3 1/2 szklanki mąki pszennej 650 1 1/2 łyżeczki soli 1 1/4 szklanki wody Wykonanie: W sporej misce drożdże rozpuszczamy(...)Następnie ciasto wykładamy na posypany mąką blat i kilkukrotnie składamy w kopertę, po czym formujemy z niego kulę i posypujemy mąką. Na blacie układamy kawałek papieru do pieczenia i na nim kładziemy ciasto. Pozostawiamy je tam na  następne dwie godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy do niego naczynie w którym

Kulinarne przygody Gatity
86.Jesienna symfonia: czyli pieczone na dyni i chili polędwiczki z dorsza, chrupka panierka, camembert i świeża kolendra! 248

polędwiczki rybne, na których wierzch wsmarowujemy chrupiącą panierkę. Całość posypujemy jeszcze całymi orzeszkami ziemnymi i pieczemy ok. 45 minut ( w zależności od piekarnika - należy obserwować kiedy zaniknie surowość ryby w przekroju, ponieważ podpieczeniu ulegnie tu jedynie panierka). 10 minut przed końcem pieczenia do reszty składników dołączamy obtoczony w kolendrze ser camembert - dzięki temu rozpłynie się w ustach! Smacznego

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania