alternatywa dla tych, którzy nie mają chęci, czy czasu piec szarlotkę, a mają ochotę na wybornie pyszne danie. Deser doskonały jeśli nawiedzili nas niespodziewani gości – prosty, szybki i banalnie łatwy. Polecamy każdemu! Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 35-40 minut pieczenia) Ilość porcji: 5 Składniki: Na masę(...)skórki. Następnie kroimy w plastry. Na patelni umieszczamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy jabłka, cynamon oraz miód. Krótko obsmażamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i obsypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35-40 minut w temp 160 stopni. Obserwujemy kolor zapiekanki, będzie dobra jeśli kruszonka nabierze złotego koloru. Upieczone jabłka podajemy na ciepło z lodami, polane czekoladą i obsypane płatkami
Kolizje Smakówdobry, Dziś chciałam Was zaprosić na jedno z moich ulubionych greckich dań , którym wprost zajadałam się na urlopie i również chętnie przygotowuję je w domu. Gigandes plaki , czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym , to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne. Gigandes plaki(...)fasola użyta do przygotowania Gigandes plaki. Przy niej moje fasolki wyglądają jak mikrusy. Drugi człon nazwy naszego dzisiejszego dania - plaki odnosi się do metody gotowania polegającej na pieczeniu w sosie składającym się z pomidorów, cebuli, czosnku i natki pietruszki. Dania przygotowywane w podobny sposób w Turcji zwane są pilaki . Choć na przygotowanie gigandes plaki
Chilli Czosnek i Oliwapowtykać je we wcześniej zrobione nacięcia, aby uzyskać bardziej dekoracyjny efekt. Polej ryby przygotowaną marynatą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20-25 min. W czasie pieczenia warto jest dodatkowo polewać rybę marynatą, aby stała się bardziej aromatyczna. Ja na ostatnie 5 min. włączyłam w piekarniku górną grzałkę i zwiększyłam temperaturę
Chilli Czosnek i Oliwakości. KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM. /własny;/ na 2-3 porcje 400-500 g buraków sól, pieprz, gałązki świeżego tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 szklanki bulionu warzywnego 250 g mleka kokosowego Z buraków odcinam nać i korzenie, dokładnie je szoruję, po czym przekrawam na pół, układam na blasze do pieczenia i skrapiam(...)olejem oraz posypuję solą, pieprzem. Układam gałązki tymianku, a wszystko wstawiam do piekarnika na około godzinę w 180 - 200 stopniach. Kiedy buraki są miękkie, wyjmuję je z pieca i pozostawiam do przestygnięcia, aby łatwiej było je obierać. Obrane kroję w mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewam olej, szklę posiekaną cebulę i czosnek, wrzucam buraki i chwilę przesmażam. Zalewam bulionem
W kuchni Karmel-itkiZiemniaki w tym wydaniu są idealnym uzupełnieniem każdego mięsa. Dzięki pieczeniu w rękawie są one jednocześnie chrupiące i niezwykle miękkie. Urzekają również wspaniałym aromatem. Składniki - 1,5 kg ziemniaków - 2 ząbki czosnku - 100 g masła - przyprawa do ziemniaków - zioła prowansalskie Wykonanie Ziemniaki obrać ( chyba, że są „młode” to wystarczy je umyć ) i pokroić w łódeczkę(...)Przyprawić przyprawą do ziemniaków oraz szczyptą ziół prowansalskich. Czosnek posiekać, masło pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać i przełożyć do rękawa. Ziemniaki piec 60 minut w temperaturze 200 o C, przewracając rękaw co jakiś czas. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby ziemniaki mogły się przyrumienić. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku
Świat Smakuwspólnego pieczenia chleba u Amber ..a Margot zaproponowała pyszny wypiek...Chlebek z mąki kukurydzianej piekłam po raz pierwszy..był smaczny...polecam..A ja dziękuję wszystkim piekareczkom i piekarzom za wspólne pieczenie pysznego chleba...i mam nadzieję, że w przyszłym miesiącu też dołączę do wspólnego pieczenia i znów będziemy coś piekły..Mój(...)formy ustawionej na dnie piekarnika pól szklanki wrzątku. Kiedy chleb zacznie się rumienić, otworzyć na chwilkę drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nadmiar pary. Piec ok. 40 minut. Lista piekących ten pyszny chlebek.: Amber z bloga Kuchennymi Drzwiami Ania z bloga Krzywa Kromeczka Ania W z bloga Moje pasje.Kuchnia i ogród. Anna z bloga Życie od kuchni
Moje domowe kucharzenielodówki na kilak godzin, a nawet na noc.Następnie wyjąć z marynaty i usmażyć, ułożyć na blaszce i polać marynatą, dodać marchewkę .Piec w temperaturze 180 stopni do miękkości żeberek [ około 1 godz.].Podczas pieczenia żeberka obracać i polewać powstałym sosem
Moje domowe kucharzenielodówce przez dobę. Rozmaryn wkłuwamy w kratownicę. Wyjmujemy z lodówki, jak osiągnie temp. pokojową, wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni pieczemy około 60 - 70 minut. Szynka idealnie nadaje się na kanapki lub jako pieczeń do obiadu. Smacznego
SMYKWKUCHNIzapiekania wysmaruj masłem, ułóż rybę, pomidory, kapary, posól, polej oliwą z oliwek i zalewą. Przykryj szczelnie folią aluminiową. Zapiekaj 30 minut w piekarniku. Pieczone frytki ziemniaczane: Ziemniaki obierz, pokrój na frytki, ułóż na pergaminie do pieczenia, delikatnie skrop olejem z suszonych pomidorów. Piecz 45 min. Wspaniała soczysta ryba i chrupiące frytki. Mniamiiii
SMYKWKUCHNIstopni i pieczemy 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 50 minut. Ja mięso podałam z ryżem, który dzięki obręczom do potraw udało mi się ładnie ułożyć na talerzu. Obok ułożyłam pokrojone mięso i warzywa. Ryż polałam powstałym podczas pieczenia bulionem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujewarzywami i kaszą kuskus Pierś pieczoną w maśle po prostu uwielbiam :) Jest miękka, wilgotna i lekko... maślana. Do tego przyjemnie się ją przygotowuje, bo dzięki temu, że pieczemy zawiniętą w papierze do pieczenia, mięso przenika aromatem masła i przypraw bez dłuższego marynowania. Cały maślany "sos" pozostaje w papierze i można polać nim kuskus, ziemniaki, ryż
Kraina Tysiąca SmakówMarcepan zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Margarynę, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć w robocie kuchennym na jednolitą masę. Dodawać porcjami tarte orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto(...)ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem. Masło, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodawać mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia, na przemian z jogurtem. Czytaj więcej
Ala piecze i gotujeminut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia. Dodaj napis W wspólnym pieczeniu udział brały: Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie Dorota z blogu Moje małe czarowanie Grażyna z blogu Grażyna gotuje Daria z blogu Breakfast Małgosia z blogu Smaki Alzacji Iza z blogu Smaczna pyza Jola z blogu Nasze
Ala piecze i gotujepuder do podsypania Wykonanie: MASA DEKORACYJNA - składniki na masę dekoracyjną przełożyć do miski, wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji - blachę, na której będziemy piec roladę, wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią papier do pieczenia (moja blacha ma wymiary 26x27cm) - gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub przygotowanego woreczka) i "rysować" na papierze odpowiedni szlaczek lub wzorek - tak przygotowany(...)blachę, na koniec wyrównać warstwę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni - piec przez około 15 minut, tuż przed końcem czasu możemy sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już upieczony (suchy) - przygotować czystą ściereczkę kuchenną, posypaną lekko cukrem pudrem oraz arkusz papieru do pieczenia wielkości naszego biszkoptu, również oprószony cukrem - wyjąć blachę z płatem biszkoptowym, delikatnie przełożyć
Smakołyki Bereniki