pieczenie - 19054 przepisów (strona:29/1271)

PIECZONY KURCZAK W MAŚLE I OLIWIE Z OLIWEK Z ŻURAWINĄ I WINNYM JABŁKIEM! 198

PIECZONY KURCZAK W MAŚLE I OLIWIE Z OLIWEK Z ŻURAWINĄ I WINNYM JABŁKIEM Nowy pomysł na pieczonego kurczaka, powstał zupełnie przypadkowo a okazał się strzałem w dziesiątkę. Kurczak okazał się niesamowicie chrupiący i aroamtyczny. Dodatek żurawiny i jabłka sprawił, że kurczak smakuję bardzo wybornie i ma wysublimowany smak. Wszystko dzięki dodatkowi wysokiej jakośći oliwy z oliwek i winnych jabłek(...)przyprawiamy, pod skórę wkładamy kawałki jabłka, resztę jabłek kroimy w kostkę i mieszamy z posiekaną natką, wkładamy do wnętrza kurczaka. Kurczaka smarujemy 4 łyżkami żurawiny, resztę wkładamy do środka. Pieczemy 1godzinę  do 1godz.  i 15 minut. Szpikulcem sprawdzamy czy kurczak się upiekł (ja piekłam na 5 w piekarniku gazowym). Niesamowity pomysł na kurczaka.  Smacznego! Na jutrzejszy niedzielny

SMYKWKUCHNI
Faszerowane pieczone pomidory 225

Pomidory stanowią podstawowy składnik zup, sosów, czy sałatek. A ja postanowiłam je podać trochę w mniej klasycznej postaci, jako Faszerowane pieczone pomidory. Pomidory w środku miały farsz z pieczarek, ryżu, czerwonej cebuli i natki pietruszki.Tak przygotowane pomidory były smaczne i sycące, wyglądały też bardzo apetycznie. Polecam. Polecam z pomidorami: Sałatka à la caprese Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Hiszpańska zupa(...)pomidorowa Sos pomidorowy na zimę Błyskawiczny sos pomidorowy Faszerowane pieczone pomidory podałam do kotlecików z grilla. Składniki: 8 dużych dojrzałych pomidorów 100 g ryżu 1 czerwona cebula 2 łyżki masła 4 pieczarki Sól i ognista mieszanka przypraw natka pietruszki Przygotowanie: Z każdego pomidora ścinamy wierzch, łyżeczką ostrożnie wydrążamy ze środka miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki, pomidory odwracam i układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone skrzydełka na smażonym ryżu 442

majerankiem.  Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić niewielką ilością marynaty teriyaki (ok 3 łyżki) oraz olejem. Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec ok 1 godzinki na 190 C, pod koniec pieczenia można zdjąć przykrywkę aby skrzydełka się lepiej przyrumieniły. Ryż ugotować. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę. Chwilę(...)smażyć a następnie dodać ryż. Wszystko razem chwilę smażyć, dodać ok 3 łyżek marynaty teriyaki. Wymieszać i podawać z pieczonymi skrzydełkami

Monia miesza i gotuje
Letnie ciacho z owocami + trzecia nominacja do Liebster Blog Award 157

mnie dowiedzieć, to zapraszam... 1. Kawa czy herbata? Herbatka. Najlepiej owocowa lub zielona i niezbyt mocna. 2. Gotowanie czy pieczenie? Lubię jedno i drugie. Kiedyś odpowiedziałabym, że pieczenie, ale teraz obie te czynności dają mi dużo satysfakcji. 3. Słone czy słodkie? Słooodkie :) Patrz powyżej ;) 4.Owoc czy warzywo? Na co dzień warzywo, ale owoce też uwielbiam(...)dobrego tatara. 10. Mogłabyś zostać wegetarianką na rok czasu? Miałam już taki etap w życiu, ale to nie dla mnie. 11.  Dlaczego blog kulinarny? Od zawsze uwielbiałam gotować, piec i przebywać w kuchni. To wyszło całkiem naturalnie i spontanicznie, a teraz nie wyobrażam sobie życia bez mojego bloga :))) PS. Jako że sama nominowałam już jakiś czas temu 11 blogów

Ratunku obiad
Pstrąg w soli pieczony. 150

Uwielbiam ten sposób pieczenia rybki.  Uwierzcie mi wcale nie jest za słony. Pycha! Pstrąg w soli pieczony. Składniki na 2 porcje: 2 świeże pstrągi; pęczek koperku; jajko; 1 kg soli; pieprz; cytryna; Pstrągi myjemy. Cytrynę parzymy, ocieramy z niej skórkę. Do środka pstrągów wkładamy plasterki cytryny i koperek. Posypujemy pieprzem. Sól mieszamy z otartą skórką, jajkiem, i pieprzem(...)wody i mieszamy. Konsystencja tej papki ma przypominać mokry piasek. W naczyniu żaroodpornym/brytfance wysypujemy połowę masy i układamy na niej pstrągi.I zasypujemy drugą połową soli. Dociskamy mocno. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C przez 20 - 25 min. Przed jedzeniem rozbijamy skorupkę. insertCookd("06187a04e4135a6fb45cb00c44d9c5ba

Miksturownik
Pieczony łosoś z sosem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 192

obłędnie i ledwo wystarczyło mi cierpliwości, żeby zrobić zdjęcia :) Bardzo lubię ten sposób przygotowania ziemniaczków, są delikatnie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.  Łososia chwalić nie trzeba:) Pieczony jest moim zdaniem najlepszy - mięciutki i bez zbędnego tłuszczu. Do tego polecam sos czosnkowo-koperkowy.  Składniki (4 porcje): - 500 g łososia norweskiego - 600 g ziemniaków - małe opakowanie(...)odparowały, a następnie dodajemy do nich łyżkę oliwy, mieszamy i przekładamy ziemniaki na blachę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. 4. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić (po około 10 - 15 minutach pieczenia) kładziemy obok nich na blaszce łososia (skórą do dołu). Pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut. 5. Wykładamy na talerz, ziemniaki posypujemy grubą solą. Podajemy z ulubioną surówką, u mnie

Kraina Tysiąca Smaków
Pieczone pierożki z wytrawnym farszem 306

Uwielbiam pieczone pierożki, zresztą podobnie jak takie tradycyjne. Może dlatego, że można zrobić mnóstwo kombinacji smakowych. Dziś konkursowa - farsz z dodatkiem serka Almette. Na mój przepis można głosować TU . Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)farszu dodać serek Almette i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać łyżeczką na ciasto i zlepiać jego brzegi kształtując pierogi.  Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać suszonymi ziołami. Pierogi piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 30-40 minut.   Jeśli mój przepis Ci się spodobał zachęcam

Pasja Smaku
Wątróbka pieczona z jabłkiem i śliwkami 173

należymy to tej pierwszej grupy ludzi, którzy uwielbiają wszelakie podroby. Nie zamierzam na siłę nikogo do niej przekonywać, a przepis dodaję dla jej wielbicieli, gdyż przepis na wątróbkę pieczoną z jabłkiem i śliwkami est godny polecenia. My wątróbkę przygotowujemy przynajmniej raz w miesiącu, a przepisów na blogu jest kilka w różnych zestawieniach smakowych: Wątróbka drobiowa w sosie chili Wątróbka(...)zupełnie innym zestawieniu smakowym: z jabłkiem i suszonymi śliwkami, czerwoną cebulą z dodatkiem octu balsamicznego, wątróbka była pyszna. Skuście się na taką ze śliwkami i jabłkiem. Jest rewelacyjna! Wątróbka pieczona z jabłkiem i śliwkami 1 kg wątroby wieprzowej 1 czerwona cebula 13 suszonych śliwek 1 duże jabłko 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku zioła prowansalskie 2 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki solanki 151

Kulinarnych Inspiracji Ewelina z bloga: Przy kubku kawy Dorota z bloga: Moje Małe Czarowanie Grażyna z bloga: Grażyna gotuje Justyna z bloga: Mama i Pomocnicy Olimpia z bloga: Pomysłowe Pieczenie Karolina z bloga: Kresowa panienka   Rafał z bloga: Old White Table Marta ze strony: strona

Ala piecze i gotuje
Chałka z makiem 168

Dzisiaj kolejne wspólne pieczenie z fajnymi ludźmi. Nazwa została zmieniona i teraz pieczemy pod nazwą "Wypiekanie na śniadanie" ale w dalszym ciągu organizatorką jest Małgosia z bloga Smaki Alzacji . Tym razem zaproponowała chałkę z makiem z bloga Tatter Piekarnia . Ja zrobiłam z mąki pszennej typ 550, i nie trzymałam się dokładnej wagi jajek i żółtek ale mimo(...)części. Z każdej części uformować wałek. Z trzech części ciasta zapleść warkocz. Tak samo postąpić z następnymi trzema częściami ciasta. Zaplecione chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piec około 20 min w 185 st. Po wyjęciu przełożyć

Ala piecze i gotuje
7. Figa nie z makiem, czyli pieczona figa w wersji na słodko 181

żaroodpornego naczynia i pieczemy od 15 do maksymalnie 20minut. W tym czasie przygotowujemy sos – śmietankę łączymy z miętą, miodem lub aromatem waniliowym wstawiamy do lodówki i zostawiamy go tam aż do wyjęcia fig z piekarnika. Następnie migdały wysypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy je, dość często mieszając – pilnując by się nie spaliły. Po upływie czasu pieczenia figi układamy

Symfonia Smaków
Pieczone pączki nadziewane marmoladą 563

Tłusty Czwartek wcale nie musi być taki "tłusty":) Wystarczy, że zamienicie tradycyjnie smażone pączki na pieczone. Ja w tym roku robiłam je po raz pierwszy i okazały się równie smaczne jak te tradycyjne, ale o wiele mniej kaloryczne. Nadziałam je nasza ulubioną konfiturą różaną, ale Wy możecie użyć dowolnego nadzienia:) Składniki:  7 szklanek mąki tortowej,  2 szklanki mleka(...)miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. I po tym czasie ciasta już nie zagniatać!! Całość rozwałkować na grubość około 2cm, wycinać szklanką kółka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Odstawić jeszcze na 30 minut. Pączki piec około 10-13minut w temp. 180st. Ostudzić. Następnie przy pomocy szprycy z długą końcówką nadziać pączki ulubioną marmoladą

Z miłości do słodkości
Kurczak pieczony z warzywami I-chicken with veg 178

cukinie sól, pieprz, paprika, chilli oliwa  Wykonanie: Kurczaka myjemy , układamy na blaszce do pieczenia z niewielką ilością oleju. Kładziemy marchew I pietruszkę pokrojoną w talarki. Doprawiam przyprawami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 220 C ok 30 min. Odwracamy kurczaka, dodajemy cukinie I pieczemy około 20-25 min. I obiad gotowy. Kurczaka podałam z makaronem. Smacznego

Smaki Edyty
Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji) 132

pierwsze mięso jest delikatne , rozpływa sie w ustach. Po drugie mogę zrobić w ten sposób nawet mały kawałek ( w piekarniku raczej pół kg piec nie będę). I po trzecie Pozostaje mi jeszcze wspaniały sos po takim pieczeniu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kurczak pieczony z piwem 99

Pokrojonego kurczaka obtoczyć w przyprawie i obsmażyć na oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec około godzinę pod przykryciem. Po tym czasie polać piwem i piec kolejne 20 minut bez przykrywania. Polewać piwem w czasie pieczenia kurczaka. Podawać z frytkami oraz ulubioną surówką

Magiczne Życie Marty