tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest to najprostszy, ale i najsmaczniejszy miodownik, można powiedzieć, że to idealny miodownik pachnący miodem, karmelizowanymi orzechami i wanilią, przełożony jest kremem na bazie kaszki manny. Miodownik uwielbiam, ale jakoś nigdy do tej pory nie zabrałam się za jego pieczenie. Na Boże Narodzenie zawsze go jadłam(...)zrobiłam wielu cienkich warstw ciasta, tylko dwie ale grubsze, nie oblałam całej powierzchni czekoladą, tylko smugi czekoladowe na powierzchni miodownika, przygotowałam też miodową masę orzechową, która zapiekała się podczas pieczenia ciasta. Krem do miodownika zrobiłam tzw. grysikowy na bazie kaszki manny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodstawić do lodówki.Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić.Ż eberka wraz z ziemniakami , cebulą i marchewką ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Jeżeli pieczemy w naczyniu z pokrywą po godzinie i 15 minutach należy zdjąć pokrywę i piec pozostałe 10 - 15 minut
Moje domowe kucharzeniePrzepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki Antosik z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 3/4 szkl. cukru pudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek(...)cukru 60 g mąki 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać
Słodkości i nie tylkoPrzy cieście ucieranym należy trzymać się ściśle kilku podstawowych zasad, aby wyszło jak trzeba. Składniki, takie jak masło i jaja, wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki - 2 godziny przed planowanym pieczeniem - aby miały jednakową temperaturę pokojową. Ewentualnie jajka można dla szybszego ogrzania włożyć do miseczki z ciepłą wodą. Miód, sok z cytryny i suszony cytryniec podgrzać w garnuszku(...)spektakularnie opadnie. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną . Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Nie otwierać bez potrzeby piekarnika podczas pieczenia. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasto studzić
Grunt to przepis!umyć i pokroić w kostkę. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Groszek osączyć. Udka włożyć z warzywami do rękawa do pieczenia. Rękaw ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Piec ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 o C. Uwaga – sprawdzona rada 1) zamiast świeżej fasoli można użyć mrożonej Życzę smacznego
Świat Smakugrubych oczkach. Dodajemy do nich mąkę besan, jajko, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – za pomocą łyżki – wylewamy 4 placki. Pieczemy przez 30 minut. Gorące placki smarujemy sosem chrzanowym, układamy łososia, posypujemy kaparami i posiekanym szczypiorkiem
OstryKęslodówce około 4 godzin. Rozgrzać piekarnik do temp. około 180-200 stopni, nóżki ułożyć na blasze, piec ok. 60 min, odwracając i smarując marynatą, aż kurczak będzie miękki. Podawać gorącego kurczaka przybranego skórką z cytryny i pokropić resztą marynaty z pieczenia. Uwagi: Chcąc sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, nakłuć szpikulcem część udka. Jeśli wypływający sok jest przejrzysty, kurczak jest
Gorący kąsekinna odmiana tradycyjnych kotletów drobiowych. Siekany kurczak z dodatkiem pieczarek, sera żółtego i jajek sprawiają, że kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Podawane z pieczonym ryżem, który często wykorzystuję do przygotowania z pieczonymi udkami lub skrzydełkami (przepis niedługo na blogu). Tym razem upiekłam go solo. Był równie pyszny, sypki(...)aromatyczny, doskonale komponował się z kotlecikami. Zachęcam do wypróbowania. Post Kotleciki z piersi kurczaka z pieczonym ryżem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepomidorach. Posypujemy wszystko solą, cukrem i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek i wsadzamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy 1 h. Jak pomidory ostygną, zdejmujemy skórkę, odchodzi łatwo i szybko. Wraz z powstałym podczas pieczenia płynem blendujemy pomidory. Dodajemy bulion - ja użyłam warzywny- i gotujemy ok 10-15 min. Każdy może ją doprawić według własnego gustu
Olikowa kuchniaoliwę. Odstawiamy na 30 minut. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C na 20 minut. Bataty pieką się bardzo szybko :) Smacznego
Delicious Titbitsjest to konieczne. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżeczką oliwy z oliwek tak by nic nam nie przywarło i układamy w nim nasze roladki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut. W połowie czasu pieczenia najlepiej obrócić roladki by równomiernie upiekły się z każdej strony. Smacznego
Mango PapajaPosypujemy tymiankiem, oregano, kminkiem, chili w płatkach, solą i pieprzem. Dodajemy jeszcze odrobinę oleju rzepakowego i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50 minut. Podczas pieczenia ziemniaki mieszamu od czasu do czasu. Czas na przygotowanie mięsa. Mięso mielone mieszamy w misce wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką oraz ogórkami małosolnymi, doprawiamy solą(...)układamy kotlety, na kotlecie plaster sera, następnie cebula i pomidor. Przykrywamy drugą połową bułki. Ja w każdego hamburgera wbiłam przygotowanego przeze mnie szaszłyka z polską flagą. Hamburgery podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sosem. Uczta
Mango Papajapapierem do pieczenia zachowując odstępy, bo pączki trochę urosną. Odkładamy blachy z pączkami w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy pączki przez ok 15 minut. Po ostygnięciu nadziewamy masą kajmakową za pomocą szprycy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjączasu. Niestety nie działa to tak, że wrzucimy do wody, wyjmiemy i już. Najpierw musi poleżeć sobie w lodówce natarta solą. Później godzinka lub dwie gotowania i drugie tyle pieczenia. W między czasie trzeba sprawdzać, polewać piwem itd. Ważne, żeby golonkę wrzucić do wrzącej wody, mięso będzie wtedy zwarte i nie będzie się rozlatywać. Składniki: - 2 golonki wieprzowe(...)golonki są miękkie przekładamy je na blachę, polewamy odrobinę piwem i wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Można wcześniej posypać skórę ostrą papryką, będzie wtedy miała ładniejszy kolor;) Pieczemy około 1,5 godziny, co jakiś czas obracamy i polewamy piwem. Golonki po upieczeniu mają delikatny posmak piwa :) Wasza cierpliwość będzie nagrodzona;) Najlepiej podawać z kuflem ulubionego piwa
Kraina Tysiąca Smakówkiedy nic od nas nie zależy, pozostaje tylko się śmiać, bo załamywać albo denerwować się nie opłaca. Szkoda zdrowia, nerwów... ;) Pamiętajcie o tym! Dziś kolejny przepis na pieczoną rybę... lubię pieczoną, bo jest taka delikatniejsza od usmażonej. No i nie trzeba przewracać każdego kawałka na tej patelni, wrzucasz przyprawioną do piekarnika, wyciągasz i już. Składniki(...)stopni piekarnika. 6. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić dokładamy rybę (można ją jeszcze delikatnie posolić, w zależności od tego, jak dużo soli było w marynacie) na tą samą blaszkę. Pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut. Jeśli ziemniaki będą rumienić się zbyt mocno zmniejszamy temperaturę (spokojnie nawet do 180 stopni
Kraina Tysiąca Smaków