Pieczone buraczki to jest to...Nie dość, że zdrowsze niż gotowane, bo nie uciekają z nich witaminki, to nawet smaczniejsze :D~ Pieczone buraki ~Składniki:małe burakisok z cytrynyprzyprawy: sól pieprz, czosnek staropolskiBuraki myjemy i owijamy srebrną folią. Pieczemy w 180* po godzinie sprawdzamy widelcem czy są miękkie i wyciągamy. Buraki odwijamy z folii i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy
Kuchenny Skrawek NiebaPyszny, mocno czosnkowy pieczony boczek do kanapek - bo czasami można sobie na to pozwolić :)SKŁADNIKI1,5 kg boczkugłówka czosnku2 małe cebule lub 1 duża :)sól czosnkowamajeranek PRZYGOTOWANIEBoczek nacieramy solą czosnkową. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części. Nakłuwamy nożem boczek (z góry i po bokach) i wciskamy kawałki czosnku.Posypujemy 2 łyżkami majeranku.Cebulę kroimy w półplasterki
Moje Kuchenne Rewelacjenauczyła mnie moja Mama), że na każde jajko daję po 1 łyżce cukru (ksylitolu) i po 1 łyżce mąki, kiedyś dawałam pszenną- tortową , teraz daję orkiszową. Piekę zawsze bez dodatku proszku do pieczenia, puszystość gwarantuje dobre ubicie piany z białek. Dzięki temu, że czas pieczenia jest niezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według(...)razem ubijamy. Na końcu dodajemy partiami mąkę i za każdym razem delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut. Składniki masy jabłkowej: - 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych - 2 galaretki cytrynowe Obydwie
Smaczne Zdrowestartej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki - ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) - 2,5 szklanki mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - półtorej łyżeczki sody oczyszczonej - ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf 2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu (lub przyprawy korzennej) ewentualnie garść rodzynek i skórka pomarańczowa (u mnie występuje) Jajka ubijam z cukrem na jasną masę. Następnie wlewam olej cienką strużką, cały czas ubijając. Dodaję marchewkę, dobrze odciskając z soku. Następnie przesiewam mąkę z proszkiem i sodą, dodaję porcjami do ciasta, dokładnie mieszkając. Blaszkę
W kuchni Karmel-itkikażdej muffinki. Papierowe papilotki umieszamy w metalowej formie na muffiny i napełniamy je masą do około 3/4 wysokości. Na wierzch każdej układamy plasterki jabłka. Babeczki pieczemy 25-30 minut. Po mniej więcej połowie czasu pieczenia, gdy widocznie już urosną do góry ich wierzch smarujemy niewielką warstwą rozkłóconego jajka za pomocą pędzelka i posypujemy niewielką ilością cukru trzcinowego. Dopiekamy
Symfonia Smakówpomarańczy - pozostawiłem jedynie 2 plasterki wycięte ze środka pomarańczy, z których nie ocierałem skórki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolitą konsystencję, a następnie odstawiłem do lodówki. Blachę do pieczenia wyłożyłem folią aluminiową, którą natłuściłem oliwą, aby ryba do niej nie przywierała. Skórę ryb natarłem niewielką ilością soli morskiej oraz czarnego świeżo mielonego pieprzu, sól i pieprz dodałem(...)pół i włożyłem po jednym półplasterku do każdej z ryb. Ryby delikatnie skropiłem oliwą, a na nich położyłem plasterki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim rybę przez 30 minut. Tuż przed podaniem lekko podgrzałem puree, intensywnie je mieszając. Na talerze wyłożyłem niewielką ilość puree i sałatki oraz rybę. Na rybę położyłem odrobinę wcześniej
Wyprawy kulinarnePyszny dodatek do wielu dań - alternatywa dla zwykłych ziemniaków - pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami. SKŁADNIKI 5 ziemniaków tymianek suszony rozmaryn suszony czosnek granulowany papryka słodka sól, pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki (ósemki, szesnastki - w zależności od wielkości ziemniaków). Wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Od momentu wrzenia zostawiamy na małym(...)łyżeczki ziół. Zalewamy 4 łyżkami oliwy i mieszamy łyżką, tak by ziemniaki dobrze pokryły się przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. Świetny dodatek do mięs - smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepierogów. Wykrawamy kształt przy pomocy szklanki. Jabłka kroimy na paseczki/kostkę - nie za duże, nie za małe. Układamy na środku wykrojonego ciasta i lepimy jak najzwyklejsze pierogi. Pieczemy na folii aluminiowej i pieczemy 25 minut 1 80 stopniach (10 min jedna strona, przewracamy, 10 minut druga i 5 minut podwyższamy temperaturę - czas należy dostosować do własnego piekarnika, bo zapewne znacie(...)już jego możliwości i "uchylenia" od normy :> ") Ciasteczka posypujemy obficie cynamonem. Serowe pieczone pierożki z jabłkiem Przepis bierze udział w konkursie Veggieola
Czarnawisienkaścianki około 1 centymetra. Miąższ drobno posiekać i dodać do mielonego. Wypełnić wnętrze mięsem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, nakryć pokrywką i piec około 50 minut w temperaturze 180 o C. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryć i zostawić do ładnego zrumienienia potrawy
Kulinarny karnet Christopheraminut w temp.180 stopni. Czas zależy od tego jak miękką lubimy kukurydzę. Z upieczonej kukurydzy zdejmujemy liście i kroimy na kawałki lub obgryzamy całą. Rada. Zbyt długie gotowanie, pieczenie kukurydzy powoduje ,że robi się znowu twarda, podobnie jak solenie wody na początku gotowania
Kulinarny karnet Christopherauprzednio boczek. Zawinąć mięso w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po wyjęciu z lodówki boczek przełożyć do formy żaroodpornej lub do rękawa do pieczenia. Piec w tem 180C ok 1 godziny. źródło,,mięsa Siostry Marii
Apetyczna babeczkapolewamy nim ziemniaki, mieszamy. Oleju powinno być tylko tyle, żeby ziemniaki były nim pokryte, nie powinny w nim pływać. Ziemniaki przekładamy na blachę i pieczemy ok. 40 minut w temp. 220 st. C W połowie pieczenia dobrze jest je zamieszać, żeby się nie przypaliły. Smacznego
chwile dla mniepieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut. BISZKOPT II Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z cukrem na puch. Do masy żółtkowej przesiać przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut. CIASTO Z MAKIEM Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec
Kuchnia DanusiDzisiaj na obiad serwuję pieczoną troć z pesto bazyliowym z dodatkiem marynowanego imbiru i gruszki konferencji. Ryba wyszła obłędna, talerze wylizane hihih! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 duże filety pstrąga tęczowego (troć) - ziemniaki - kilka ząbków czosnku - oliwa z oliwek + masło - 2 garście liści bazylii - 1/2 gruszki - łyżka marynowanego imbiru (plastry) - oliwa z oliwek - 20 orzechów laskowych - zmiksuj w/w Naczynie wysmaruj(...)masłem i oliwą, ułóż ryby wylej pesto i ułóż kilka plastrów marynowanego imbiru. Piecz 20- 25 minut w nagrzanym piecu. Smacznego
SMYKWKUCHNIchleba łyżka rozbełtanego jajka 3 łyżki mleka przyprawy: sól, pieprz, czosnek ciasto: 1/2 puszki białej fasoli 35g serka ziołowego almette reszta jajka czubata łyżeczka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól, pieprz, czosnek + dowolne dodatki (u mnie kosteczka sera żółtego) Mieszamy mleko, łyżkę jajka i przyprawy. Chleb kruszymy(...)zalewamy masą mleczną i wyrabiamy jak ciasto. Fasolę odcedzamy, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Kokilkę smarujemy masłem, układamy kolejno: ciasto chlebowe, dowolne dodatki i masę fasolową. Pieczemy 35 minut w 180*C. Życzę smacznego, bo naprawdę warto poświęcić kilka chwil na zrobienie tego cuda
Kuchenny Skrawek Nieba