dokładnie mieszamy. Risotto jest gotowe. Pieczony dorsz z migdałami Filet z dorsza kroimy na 3-4 mniejsze kawałki, każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały z dodatkiem szczypty soli. Siekamy migdały dość drobno i posypujemy nimi kawałki ryby. Dorsza układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni na 7-9 minut. Ostatni szlif... Na talerzu układamy risotto, posypujemy całość tartym parmezanem oraz listkami rukoli. Na risotto układamy kawałki pieczonego dorsza. Gotowe
Mango Papajagodzin w chłodne miejsce. Rozgrzać patelnię i na odrobinie oleju, przesmażyć piersi, zaczynając od strony skóry. Obsmażone piersi przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać owoce, związać końce i piec w piekarniku w temp. 180 stop. około 70 minut. Wyjąć z piekarnika, dać im chwilę odpocząć, pokroić w plastry i obłożyć owocami. Smacznego. Piersi z gęsi pieczone
Kulinarny karnet Christopherazamiarem kupienia kaczki (chciałam przygotować kaczkę po pekińsku), jednak dowiedziałam się, że "kaczka tylko na zamówienie".. Po dłuższym namyśle wybrałam indyka. Nigdy jeszcze nie smażyłam indyka, jedynie piekłam, ale kupiłam tylko 300 g filetu i jakoś aż głupio mi było włożyć go do piekarnika :) Efekt smażenia bardzo mnie zadowolił - indyk był soczysty (wyszedł chyba nawet lepszy od tego pieczonego(...)dokładnie obtaczamy w sosie. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 2. Dymkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Polewamy 1 łyżką oleju arachidowego i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyciągamy i odstawiamy na bok. 3. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy i ciepły łączymy z łyżką czarnego sezamu. Wkładamy łyżką
Tajskie smakiwłoskich robimy marynatę. Nóżki kaczki doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, następnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Nóżki kaczki wraz z całą marynatą pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez 1 godzinę i 40 minut, następnie podwyższamy temperaturę do 200 stopni na dodatkowe 20 minut (w sumie około(...)pieprzem. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Na talerzu kładziemy puree kalafiorowo-ziemniaczane a na nim upieczoną nóżkę kaczki. Na nóżce kładziemy karmelizowaną pigwę i całość polewamy sosem z pieczenia kaczki. Obok nakładamy kilka łyżek surówki. Gotowe
Mango Papajamajerankiem i kolendrą. Smarujemy kaczkę. Najlepiej jak ją odstawiamy do lodówki na całą noc, by przeszła nam przyprawami. Jeśli nie macie czasu, to dobrze jak poleży chociaż godzinkę przed pieczeniem w przyprawach. Jabłka kroimy w ćwiartki(...)usuwamy nasionka i mieszamy je z miodem. Faszerujemy kaczkę jabłkami. Układamy ją piersiami do góry, tak by jabłka nie wyleciały z kaczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Po godzinie odlewamy tłuszcz, który wypłynął z kaczki i zdejmujemy pokrywkę. Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30 minut
Aga w kuchniniezwykle pyszne, śliczne i zawsze się udają . Jeśli jeszcze nikt z Was nie próbował tego ciasta to bardzo zachęcam :) Wymiary blaszki : Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 40 min. + 30 min Składniki: Wcześniej należy zrobić galaretkę czerwoną i odstawić do wystygnięcia i stężenia. Ciasto kakaowe: 7 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)temp. 180 C Ciasto jasne z dziurkami: Ubić pianę z białek. Dodawać kolejno cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 180 C ( najlepiej sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia). Po upieczeniu kieliszkiem albo szklanką wykrajamy dziurki w biszkopcie. Masa: Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki do której wsypujemy oba budynie
Słodkości i nie tylkoprzedstawiam i proponuję: "Pasztet z bakłażanów i drobiu"! Idealny na jesienne kanapeczki! Pasztet robi się na prawdę łatwo i szybko, a efekt zadowoli nawet wybornych smakoszy. Pasztet przygotowałam z pieczonych bakłażanów, które o tej porze roku można kupić w dobrej cenie, i drobiu, głównie podrobów drobiowych. Pasztet jest bardzo kremowy i na pewno nie zawiera aż tak dużej ilości tłuszczu(...)jaja - 1/2 kajzerki namoczonej w mleku - 2 łyżki masła 1. Upiecz bakłażana: bakłażana myjemy kroimy na plastry, układamy w naczyniu wysmarowanym masłem, posyp solą, ułóż czosnek i cebulę, pieczemy 30 minut. 2. Podroby i kurczaka - oddziel mięso od kości, zmiksuj z żółtkami i namoczoną bułką, dodaj upieczone bakłażany i warzywa, wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę. 3. Białka ubij
SMYKWKUCHNIWczoraj pisałam o pieczonej dyni , a dziś zgodnie z daną obietnicą podaję pierwszy przepis na wykorzystanie upieczonej dyni. Oczywiście do dzisiejszej zupy możemy wykorzystać dynię gotowaną na parze lub ewentulanie wrzucić surową do wody lub bulionu. Jednak zachęcam do upieczenia dyni, nie wymaga to wiele zachodu, a efekt znakomity ! I różnica w smaku znaczna :-) Zupa krem z pieczonej dyni(...)Składniki: 600 g pieczonej dyni 1 litr bulionu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki chili 2 ząbki czosnku 2 łyzki oliwy z oliwek 2-3 łyżki startego ostrego sera Wykonanie: Pieczoną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Po zagotowaniu trzymamy zupę na ogniu przez 5 minut, następnie ją zdejmujemy i dodajemy czosnek
Kulinarne przygody GatityDzisiaj moja kuchnia serwuje szybkie danie na bazie makaronu, pieczonych pomidorów i mozzarelli. Lubię takie szybkie danka, jak wpadam głodna do domu i mogę przygotować pyszne drugie danie w dosłownie kilkanaście minut, czyli tyle ile będzie nam się gotował makaron. Nie wiem czy jestem bardzo odkrywcza, pewnie nie, ale taki skład wymyśliłam na szybko, przeglądając zawartość(...)lodówki ;-). Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto Składniki: 250 g spaghetti 1 kula mozzarelli 3 łyżki pesto (polecam pesto z natką lub z rukolą i bazylią ) ok. 10 połówek pieczonych pomidorów świeża bazylia oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. W międzyczasie w misce, do której później włożymy ugotowany makaron, umieszczamy
Kulinarne przygody Gatitycharakterystyczny smażony smak frytek, a piekę, żeby ograniczyć ilość oleju, którego łyżka nie wystarczyłaby, aby dynia była mięciutka w środku. Składniki: 600-700 g obranej dyni (u mnie: 630 g) zioła prowansalskie sól 1 łyżka oleju Przygotowanie: 1. Dynie kroimy na cienkie proste paski. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tak, żeby kawałki dyni się nie dotykały(...)dynia zajęła 1,5 blachy. Posypujemy ziołami prowansalskimi. 2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni i pieczemy 25 - 30 min (grzałka: góra-dół, na koniec włączyłam na chwilę termoobieg) 3. Jak dynia się upiecze (końce są mocno przypieczone) podsmażamy ją chwilę na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. (W razie potrzeby po wrzuceniu na patelnie posypujemy jeszcze raz ziołami
Malowane smakiemlata i do tego zachęcam również Was! Zapas ajwaru spokojnie czeka sobie w szafce kuchennej, dlatego postanowiłam zmajstrować coś innego, no wiecie, tak dla miłej odmiany ;) Tak więc do pieczonej papryki dodałam więcej bakłażanów i pomidorów uzyskując pastę o bardziej warzywnym smaku (trochę jak tzw. leczo). Warzyw nie miksowałam tylko posiekałam je drobno, dzięki czemu konsystencja pasty jest dużo ciekawsza(...)paluszków grissini - ja mam takie ciasteczka z oliwą z tygodnia hiszpańskiego w Lidlu - smakują z pastą wybornie! Mój dzisiejszy przepis przygotowałam specjalnie w ramach wspólnego gotowania potraw z pieczonej papryki na akcję Shinju "Paprykujemy 5". Razem ze mną w akcji udział wzięły: Martynosia i Mirabelka . Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów przepis własny czas przygotowania
Chilli Czosnek i OliwaDziś dla wszystkich miłośników ziemniaków proponuje pieczone,aromatyczne ziemniaczki w duzej ilości przypraw... Składniki:(porcja dla 4 os) 1 kg ziemniaków cukinia 300 gram pieczarek 2 male lub 1 duża główka czosnku pieprz ziarnisty, papryka chili, papryka słodka, kurkuma, sól, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do ziemniaków olej Ziemniaki kroimy w ósemki, cukinie w grube plastry a pieczarki(...)pół układamy wszystko na blasze do pieczenia polewamy dużą ilością oleju by cała blacha była nim pokryta...Posypujemy ziołami i przyprawami następnie układamy ząbki czosnku w łupince.. Ja piekłam przez 30 min w temp 200 stopni następnie 35 min w temp. 160-180 stopni i 20 minut znowu w temp. 200 stopni... My uwielbiamy mocno spieczone podane
NaKońcuJęzykawiem jak Wy, ale jeśli ja miałabym wybrać warzywo, które lubię najmniej, chyba padłoby na paprykę. Ale tylko surową. Każda inna postać, czy to pieczona, czy duszona jest dla mnie po prostu pyszna. Uwielbiam leczo i paprykę w zapiekankach warzywnych. Stąd ten przepis. Krem jest ostry dzięki papryczce chili, a jego słodycz to zasługa dojrzałych pomidorów i papryki(...)papryczka chili (lub 1/4 zwykłej) 1 łyżeczka miodu sól (w moim przypadku himalajska) opcjonalnie: jogurt grecki, kilka listków świeżej bazyli 1. Paprykę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut. 2. Do papryki dodajemy całe pomidory. Pieczemy kolejne 20 minut. 3. Do piekarnika dorzucamy ząbki czosnku w łupinkach. Pieczemy 20 minut, cały czas w tej samej temperaturze
kuchnia do kwadratuproblem, co by tu zjeść... Nie miałam ochoty na klasyczne kanapki, jogurty raczej jadam na śniadanie. Coś smażonego to tak trochę za ciężko na noc. Myślałam, myślałam... i wymyśliłam - Pieczone placuszki ziemniaczane. Od razu uprzedzam, że smakują trochę inaczej niż te smażone w głębokim tłuszczu, ale również są pyszne :) Można podawać z łososiem jako danie główne, kwaśną śmietaną i czymkolwiek(...)dokładnie mieszamy z resztą składników. Przekładamy na sitko i dokładnie odsączamy (ja pomagałam sobie łyżką, mocno dociskając). 2. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Na blasze układamy papier do pieczenia i smarujemy go dokładnie pędzelkiem. Z masy tworzymy "kulki", układamy na papierze i zgniatamy formując placuszki (6 placuszków). Przy pomocy pędzelka smarujemy je z wierzchu odrobiną oleju. Pieczemy
My Culinary ArtJednym z moich ulubionych deserów są pieczone banany. Cieplutkie, rozpływające się w ustach o słodkim smaku. Podawane z dowolnymi dodatkami zawsze smakują wyśmienicie :) Czas przygotowania: 10-12 minut pieczenia + czas na dekoracje Ilość porcji = Ilości bananów Składniki: Banany Oraz dowolne dodatki na przykład: Lody Polewa czekoladowa Cynamon Migdały Listek mięty Banany pieczemy w nagrzanym na 150 stopni piekarniku. Umieszczamy
Kolizje SmakówGrangera, kucharza który całkowicie nas zauroczył swoją osobowością oraz pomysłami kulinarnymi. Na pewno jeszcze nie raz i nie dwa będziemy wypróbowywać jego przepisy. Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała(...)mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny Kilkanaście pistacji Oliwa Ćwiartka łyżeczki cukru Szczypta soli Przygotowujemy dużą brytfankę do pieczenia (nasza jest nieco mała i zawsze mamy problem by upchnąć wszystkie składniki : )) Czerwoną cebule kroimy w duże kawałki i wrzucam do brytfanki. Półtora cytryny kroimy w ćwiartki, a każdą
Kolizje SmakówJabłka pieczone pod ciastem francuskim to pyszny i aromatyczny deser. Soczyste owoce zapieczone z miąższem przyrządzonym z miodem i cynamonem, a całości dopełnia delikatne ciasto francuskie. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi i listkiem mięty. Deser niezwykle efektownie wygląda, a wyglądowi dorównuje jedynie smak :) Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 4 jabłka(...)dokładnie się połączą. Ciasto francuskie kroimy w paski mniej więcej równej szerokości. Przygotowany farsz wkładamy do wydrążanych jabłek, następnie na wierzchu układamy kratkę z ciasta francuskiego. Tak przygotowane jabłka pieczemy około 15-17 minut w temp 200 stopni Celsjusza (piekarnik ustawiamy na grzanie góra i dół, w żadnym wypadku nie włączamy termoobiegu, gdyż ciasto zacznie odchodzić od jabłka). Smacznego
Kolizje Smakówprzepis. Jabłka pieczone wypełnione pianką bananową na bazie jogurtu naturalnego, lub greckiego. Nie ma tu nawet grama białego cukru, a jedno jabłko ma ok. 140 zdrowych kalorii. :-) Całość wychodzi niezbyt słodka, więc to dobry przepis dla osób ceniących delikatne przekąski i desery. Na dodatek wszystko przygotowuje się błyskawicznie- nie dłużej niż 10 minut, nie licząc czasu pieczenia. Przepis(...)możemy też dodać troche cynamonu). Od jabłek odcinamy "kapelusiki", nożem wycinamy gniazda. Środek po brzegi wypełniamy przygotowaną masą i zakrywamy "kapelusikami". Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut. Po wyjęciu jabłko możemy skropić odrobiną miodu. Smacznego
kuchnia do kwadratużaroodpornym ok 40 minut w spokojnej temp. 150-160oC z czego pierwsze 15 minut nakrytą kawałkiem folii aluminiowej. Podczas pieczenia 2-3 razy polewam sokiem powstałym przy pieczeniu. Smacznego
Mechanik w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam Wam smaczną i zdrową propozycję na lina pieczonego w piekarniku z plasterkami cytryny i masłem z dodatkiem ziół i pietruszki. Dzięki pieczeniu w piekarniku lin jest mało kaloryczny bez zbędnego tłuszczu i panierki. Taka rybka smakuje wyśmienicie. Dodam jeszcze, że lin został złowiony(...)przez mojego męża Post Pieczony lin z cytryną pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesmażenia wykonanie: Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blachę do pieczenia razem z ząbkiem czosnku i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy do momentu gdy skórka papryki stanie się pomarszczona, lekko przypieczona. Wyciągamy z piekarnika. By skóra lepiej odchodziła wkładamy paprykę do woreczka foliowego. Po 10 minutach wyciągamy paprykę i pozostawiamy do ostygnięcia(...)Gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy i doprowadzając do wrzenia doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, Na środku każdego talerza nakładamy łyżkę serka mascarpone. Uwagi : Czosnek pieczemy w łupinie, obieramy go dopiero przed dodaniem do pomidorów i szalotek. By serek mascarpone się dobrze rozpuścił w zupie musi być ona bardzo gorąca
Przysmaki Karolkipiecze ciasta z jabłkami więc ja też upiekłam i łączę się z sadownikami. Kupujcie nasze jabłka bo są pyszne. Do upieczenia tej rolady użyłam formy którą otrzymałam z sklepu internetowego Przyjemnegotowanie.pl z akcesoriami kuchennymi klik gdzie możecie zrobić udane i szybkie zakupy z bardzo profesjonalną i służącą dobrą radą obsługą. Ja otrzymałam do przetestowania dwa produkty. Formę do pieczenia(...)sprawdziła się na medal, jestem bardzo z niej zadowolona i szczerze polecam wszystkim którzy lubią piec. Składniki: 1 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru waniliowego Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru szczypta soli 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych
Ala piecze i gotujewody i zalać mięso. Odstawić na 2 godziny. Wyjąć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso. Zawinąć w folię do pieczenia i schłodzić godzinę. Piec 45 minut w temperaturze 220 o C. Folię rozciąć i rozchylić. Piec jeszcze 10 minut. Uwaga – sprawdzona rada 1) do potrawy pasuje również filet z kurczaka Życzę smacznego i zapraszam również
Świat Smakuwszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Mięso o temperaturze pokojowej umieszczamy w specjalnym woreczku do pieczenia bez użycia tłuszczu. Pieczemy mięso ok. 30 minut (bez termoobiegu). Sałatka: Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Mieszamy je z rukolą, cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, sokiem z cytryny i siemieniem lnianym. Sos jogurtowy: wszystkie
OstryKęsProsty przepis na kacze udka z ziemniakami i tymiankiem. Błyskawiczne przygotowanie, ale długie pieczenie. Pochodzi z programu Nigelli Lawson. Składniki: 2 udka kacze 2 duże ziemniaki kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na małej patelni, którą można potem wstawić do piekarnika, ułożyć udka skórą do dołu i obsmażyć je na średnim ogniu(...)udka i zdjąć z ognia. Ziemniaki pokroić na niewielkie kawałki i ułożyć wokół kaczych udek. Udekorować całość gałązkami tymianku i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5- 2 godziny, od czasu do czasu obracając ziemniaki. Po półtorej godzinie sprawdzić kaczkę - jest gotowa, gdy mięso jest delikatne, a ziemniaki chrupiące
wyzwania kuchennechlebek był gotowy do pieczenia...ale w końcu upiekłam.. i wyszło to co widać na zdjęciu... Chlebek piekłam na kamieniu do pizzy .. Dziękuję innym piekącym ten chlebek za wspólne pieczenie.. Chleb z czekoladą i rodynkami, na zakwasie Emmanuel Hadjiandreou ‘How to make bread’ 170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu pszennego* (u mnie żytni(...)objętość – w zależności od tego, jak mocny jest nasz zakwas (oraz w zależności od temperatury) może to zająć od 3 do 6 godzin). Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240 st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy wodę (przygotować szklankę wody). Gdy ciasto podwoi już objętość, przekładamy je na łopatę lub na papier
Moje domowe kucharzeniePieczone jabłko z cynamonem, syropem różanym, kardamonem, brązowym cukrem, orzechami, masłem, zwieńczone bezą z płatkami migdałowymi.... Kochani wydaje mi się, że nie trzeba nic mówić wystarczy popatrzeć, aż leci ślinka hehehh Przepyszne ;-) składniki: - jabłko wydrylowane - orzechy włoskie - 2 łyżki masła - cynamon - kardamon mielony - 3 łyżki syropu różanego - łyżka serka mascarpone - płatki migdałowe Do wydrylowanego jabłka, wkładamy płaską łyżeczkę(...)masła, przyprawy, orzechy, zalewamy syropem, na sam wierz serek mascarpone. Wstawiamy do pieca na 15 minut. Jabłko dokoła smarujemy masłem. Górną "pokrywkę " jabłka też wstawiamy w naczyniu do pieca. Po tym czasie wyjmujemy z pieca wykładamy bezę. Przykrywamy "pokrywką" jabłko. Posypujemy cynamonem i polewamy syropem różanym. Zapiekamy kolejne 15 minut. na bezę migdałową: - 1 białko - szczypta soli - 1 łyżeczka
SMYKWKUCHNIserii lżejszych obiadów, zapraszam na pstrąga pieczonego z bakłażanami i soczewicą. Bardzo smaczne połączenie smaków, sycące i zdrowe. składniki: - 2 pstrągi wypatroszone i gotowe do pieczenia - przyprawa ziołowa do ryb - duży bakłażan - puszka konserwowej soczewicy - ząbek czosnku - masło, oliwa z oliwek - sól morska - pieprz cytrynowy Duże naczynie smarujemy masłem i oliwą, układamy pociętego w plastry bakłażana, soczewicę z puszki(...)posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą morską, przyprawą do ryb i pieprzem ziołowym. Wszsytko skrapiamy oliwą z olwiek. Pieczemy 30 minut. Smacznego
SMYKWKUCHNIPIECZONY KURCZAK W MAŚLE I OLIWIE Z OLIWEK Z ŻURAWINĄ I WINNYM JABŁKIEM Nowy pomysł na pieczonego kurczaka, powstał zupełnie przypadkowo a okazał się strzałem w dziesiątkę. Kurczak okazał się niesamowicie chrupiący i aroamtyczny. Dodatek żurawiny i jabłka sprawił, że kurczak smakuję bardzo wybornie i ma wysublimowany smak. Wszystko dzięki dodatkowi wysokiej jakośći oliwy z oliwek i winnych jabłek(...)przyprawiamy, pod skórę wkładamy kawałki jabłka, resztę jabłek kroimy w kostkę i mieszamy z posiekaną natką, wkładamy do wnętrza kurczaka. Kurczaka smarujemy 4 łyżkami żurawiny, resztę wkładamy do środka. Pieczemy 1godzinę do 1godz. i 15 minut. Szpikulcem sprawdzamy czy kurczak się upiekł (ja piekłam na 5 w piekarniku gazowym). Niesamowity pomysł na kurczaka. Smacznego! Na jutrzejszy niedzielny
SMYKWKUCHNIPomidory stanowią podstawowy składnik zup, sosów, czy sałatek. A ja postanowiłam je podać trochę w mniej klasycznej postaci, jako Faszerowane pieczone pomidory. Pomidory w środku miały farsz z pieczarek, ryżu, czerwonej cebuli i natki pietruszki.Tak przygotowane pomidory były smaczne i sycące, wyglądały też bardzo apetycznie. Polecam. Polecam z pomidorami: Sałatka à la caprese Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Hiszpańska zupa(...)pomidorowa Sos pomidorowy na zimę Błyskawiczny sos pomidorowy Faszerowane pieczone pomidory podałam do kotlecików z grilla. Składniki: 8 dużych dojrzałych pomidorów 100 g ryżu 1 czerwona cebula 2 łyżki masła 4 pieczarki Sól i ognista mieszanka przypraw natka pietruszki Przygotowanie: Z każdego pomidora ścinamy wierzch, łyżeczką ostrożnie wydrążamy ze środka miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki, pomidory odwracam i układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmajerankiem. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić niewielką ilością marynaty teriyaki (ok 3 łyżki) oraz olejem. Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec ok 1 godzinki na 190 C, pod koniec pieczenia można zdjąć przykrywkę aby skrzydełka się lepiej przyrumieniły. Ryż ugotować. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę. Chwilę(...)smażyć a następnie dodać ryż. Wszystko razem chwilę smażyć, dodać ok 3 łyżek marynaty teriyaki. Wymieszać i podawać z pieczonymi skrzydełkami
Monia miesza i gotujemnie dowiedzieć, to zapraszam... 1. Kawa czy herbata? Herbatka. Najlepiej owocowa lub zielona i niezbyt mocna. 2. Gotowanie czy pieczenie? Lubię jedno i drugie. Kiedyś odpowiedziałabym, że pieczenie, ale teraz obie te czynności dają mi dużo satysfakcji. 3. Słone czy słodkie? Słooodkie :) Patrz powyżej ;) 4.Owoc czy warzywo? Na co dzień warzywo, ale owoce też uwielbiam(...)dobrego tatara. 10. Mogłabyś zostać wegetarianką na rok czasu? Miałam już taki etap w życiu, ale to nie dla mnie. 11. Dlaczego blog kulinarny? Od zawsze uwielbiałam gotować, piec i przebywać w kuchni. To wyszło całkiem naturalnie i spontanicznie, a teraz nie wyobrażam sobie życia bez mojego bloga :))) PS. Jako że sama nominowałam już jakiś czas temu 11 blogów
Ratunku obiadUwielbiam ten sposób pieczenia rybki. Uwierzcie mi wcale nie jest za słony. Pycha! Pstrąg w soli pieczony. Składniki na 2 porcje: 2 świeże pstrągi; pęczek koperku; jajko; 1 kg soli; pieprz; cytryna; Pstrągi myjemy. Cytrynę parzymy, ocieramy z niej skórkę. Do środka pstrągów wkładamy plasterki cytryny i koperek. Posypujemy pieprzem. Sól mieszamy z otartą skórką, jajkiem, i pieprzem(...)wody i mieszamy. Konsystencja tej papki ma przypominać mokry piasek. W naczyniu żaroodpornym/brytfance wysypujemy połowę masy i układamy na niej pstrągi.I zasypujemy drugą połową soli. Dociskamy mocno. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C przez 20 - 25 min. Przed jedzeniem rozbijamy skorupkę. insertCookd("06187a04e4135a6fb45cb00c44d9c5ba
Miksturownikobłędnie i ledwo wystarczyło mi cierpliwości, żeby zrobić zdjęcia :) Bardzo lubię ten sposób przygotowania ziemniaczków, są delikatnie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Łososia chwalić nie trzeba:) Pieczony jest moim zdaniem najlepszy - mięciutki i bez zbędnego tłuszczu. Do tego polecam sos czosnkowo-koperkowy. Składniki (4 porcje): - 500 g łososia norweskiego - 600 g ziemniaków - małe opakowanie(...)odparowały, a następnie dodajemy do nich łyżkę oliwy, mieszamy i przekładamy ziemniaki na blachę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. 4. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić (po około 10 - 15 minutach pieczenia) kładziemy obok nich na blaszce łososia (skórą do dołu). Pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut. 5. Wykładamy na talerz, ziemniaki posypujemy grubą solą. Podajemy z ulubioną surówką, u mnie
Kraina Tysiąca SmakówUwielbiam pieczone pierożki, zresztą podobnie jak takie tradycyjne. Może dlatego, że można zrobić mnóstwo kombinacji smakowych. Dziś konkursowa - farsz z dodatkiem serka Almette. Na mój przepis można głosować TU . Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)farszu dodać serek Almette i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać łyżeczką na ciasto i zlepiać jego brzegi kształtując pierogi. Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać suszonymi ziołami. Pierogi piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 30-40 minut. Jeśli mój przepis Ci się spodobał zachęcam
Pasja Smakunależymy to tej pierwszej grupy ludzi, którzy uwielbiają wszelakie podroby. Nie zamierzam na siłę nikogo do niej przekonywać, a przepis dodaję dla jej wielbicieli, gdyż przepis na wątróbkę pieczoną z jabłkiem i śliwkami est godny polecenia. My wątróbkę przygotowujemy przynajmniej raz w miesiącu, a przepisów na blogu jest kilka w różnych zestawieniach smakowych: Wątróbka drobiowa w sosie chili Wątróbka(...)zupełnie innym zestawieniu smakowym: z jabłkiem i suszonymi śliwkami, czerwoną cebulą z dodatkiem octu balsamicznego, wątróbka była pyszna. Skuście się na taką ze śliwkami i jabłkiem. Jest rewelacyjna! Wątróbka pieczona z jabłkiem i śliwkami 1 kg wątroby wieprzowej 1 czerwona cebula 13 suszonych śliwek 1 duże jabłko 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku zioła prowansalskie 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKulinarnych Inspiracji Ewelina z bloga: Przy kubku kawy Dorota z bloga: Moje Małe Czarowanie Grażyna z bloga: Grażyna gotuje Justyna z bloga: Mama i Pomocnicy Olimpia z bloga: Pomysłowe Pieczenie Karolina z bloga: Kresowa panienka Rafał z bloga: Old White Table Marta ze strony: strona
Ala piecze i gotujeDzisiaj kolejne wspólne pieczenie z fajnymi ludźmi. Nazwa została zmieniona i teraz pieczemy pod nazwą "Wypiekanie na śniadanie" ale w dalszym ciągu organizatorką jest Małgosia z bloga Smaki Alzacji . Tym razem zaproponowała chałkę z makiem z bloga Tatter Piekarnia . Ja zrobiłam z mąki pszennej typ 550, i nie trzymałam się dokładnej wagi jajek i żółtek ale mimo(...)części. Z każdej części uformować wałek. Z trzech części ciasta zapleść warkocz. Tak samo postąpić z następnymi trzema częściami ciasta. Zaplecione chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piec około 20 min w 185 st. Po wyjęciu przełożyć
Ala piecze i gotujeżaroodpornego naczynia i pieczemy od 15 do maksymalnie 20minut. W tym czasie przygotowujemy sos – śmietankę łączymy z miętą, miodem lub aromatem waniliowym wstawiamy do lodówki i zostawiamy go tam aż do wyjęcia fig z piekarnika. Następnie migdały wysypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy je, dość często mieszając – pilnując by się nie spaliły. Po upływie czasu pieczenia figi układamy
Symfonia SmakówTłusty Czwartek wcale nie musi być taki "tłusty":) Wystarczy, że zamienicie tradycyjnie smażone pączki na pieczone. Ja w tym roku robiłam je po raz pierwszy i okazały się równie smaczne jak te tradycyjne, ale o wiele mniej kaloryczne. Nadziałam je nasza ulubioną konfiturą różaną, ale Wy możecie użyć dowolnego nadzienia:) Składniki: 7 szklanek mąki tortowej, 2 szklanki mleka(...)miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. I po tym czasie ciasta już nie zagniatać!! Całość rozwałkować na grubość około 2cm, wycinać szklanką kółka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Odstawić jeszcze na 30 minut. Pączki piec około 10-13minut w temp. 180st. Ostudzić. Następnie przy pomocy szprycy z długą końcówką nadziać pączki ulubioną marmoladą
Z miłości do słodkościcukinie sól, pieprz, paprika, chilli oliwa Wykonanie: Kurczaka myjemy , układamy na blaszce do pieczenia z niewielką ilością oleju. Kładziemy marchew I pietruszkę pokrojoną w talarki. Doprawiam przyprawami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 220 C ok 30 min. Odwracamy kurczaka, dodajemy cukinie I pieczemy około 20-25 min. I obiad gotowy. Kurczaka podałam z makaronem. Smacznego
Smaki Edytypierwsze mięso jest delikatne , rozpływa sie w ustach. Po drugie mogę zrobić w ten sposób nawet mały kawałek ( w piekarniku raczej pół kg piec nie będę). I po trzecie Pozostaje mi jeszcze wspaniały sos po takim pieczeniu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPokrojonego kurczaka obtoczyć w przyprawie i obsmażyć na oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec około godzinę pod przykryciem. Po tym czasie polać piwem i piec kolejne 20 minut bez przykrywania. Polewać piwem w czasie pieczenia kurczaka. Podawać z frytkami oraz ulubioną surówką
Magiczne Życie MartyOstatnio mam problem z jedzeniem mięsa, nie idzie mi w ogóle. Za to warzywa mogę jeść na potęgę ;D Pieczone cukinie z dipem z sera feta znalazłam na blogu Bo życie ma smak!!! Muszę przyznać, że dip jest świetny, ale bardziej smakuje mi z marchewkami, może dlatego że uwielbiam marchewki ;) Porcja dla 2 osób. Sosu tylko wychodzi sporo, może lepiej(...)wycieramy powstałą wodę i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchewki obieramy, gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, posypujemy oregano i czosnkiem granulowanym. Warzywa układamy na blasze lub kratce do pieczenia na opcji "grill". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja piekłam przez godzinę na opcji "grill" ale bez termoobiegu. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione
Czerwona Porzeczkamasła. Zwiększyłam także ilość sera i bananów, a więc zmieniłam proporcje składników. Nie ma to jak dokładne czytanie przepisów. Taa, jasne. Jednak... efekt okazał się zaskakujący. SERNIK BANANOWY PIECZONY. /na drodze pomyłki stał się autorski;/ na tortownicę o śr. 28 cm spód : 180 - 200g (paczka) okrągłych biszkoptów 200g masła sernik : 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1kg twarogu (może(...)masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru Biszkopty pokruszyłam, zagniotłam wraz z masłem coś a'la kruche ciasto. Tortownicę wysmarowałam tłuszczem, wylepiłam masą i wstawiłam do pieca. Podpiekłam 5-7 minut w 180 stopniach. Jajka ubiłam z cukrem bardzo dokładnie, aż masa wyraźnie pojaśniała. Budyń dobrze rozrobiłam w mleku. Do jajek dodałam ser, zmiksowałam. Następnie wlałam budyń
W kuchni Karmel-itkiczosnku 2 duże cebule ew. sól, pieprz Paprykę oraz chili pozbawiam gniazd nasiennych i pestek. Układam na blasze wyłożonej folią aluminiową, skórą do góry. Wstawiam na 30 minut do pieca rozgrzanego aż do 225 stopni. Kiedy skórki się napowietrzą, spieką lub popękają, oznacza to, iż są już odpowiednie. Wyłączam piekarnik i studzę. Obieram, kiedy są jeszcze ciepłe. Do garnka(...)Następnie wszystko miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco. Idealnie pasuje zimna, kwaśna śmietana, która znakomicie przełamuje ostrość. Wskazówka: jeśli nie mamy czasu na zabawę z pieczeniem i obieraniem papryki, a zajmuje to troszkę, można te papryki przygotować znacznie wcześniej, schować do pudełka próżniowego i umieścić w lodówce maks. do tygodnia. Smacznego! Pozdrawiam rozgrzewająco
W kuchni Karmel-itkiartystę. Każde dzieło unikalne, niewyobrażalnie piękne, misterne. I pomyśleć, że to sprawka kompana Natury, starszego dziadka Mroza... Gdzie ludzka ręka nie ma nic do roboty. PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło : CODZIENNE GOTOWANIE ; / na 4 - 5 porcji 6 czerwonych papryk 4 dojrzałe pomidory 2 czerwone papryczki chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 500ml bulionu warzywnego(...)ząbki czosnku szklanka śmietanki 12% Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Papryki i papryczki chili przekrawam na pół, pozbawiam gniazd nasiennych. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Pomidory dzielę na pół i również kładę przekrojoną częścią do góry. Polewam oliwą, posypuję solą i pieprzem. Piekę niecałą godzinę. Drobno posiekaną cebulę
W kuchni Karmel-itkiprezentuje na stole. Z podanej porcji wychodzi duża blacha, tzw. "sernikowa". Miodowo-kakaowe ciasto z kremem PRZEPIS /źródło MW / Ciasto kakaowe Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180ºC Czas pieczenia: 15-20 min. 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g margaryny lub masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)podzielić na 2 części. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wym. 20 x 35 wyłożon ej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. Drugi placek upiec w ten sam sposó b , ostudzić . Jasne ciasto biszkoptowe Temperatura pieczenia jasnego biszkoptu: 160-170ºC Czas pieczenia: ok. 30 min. 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki cukru
coolinarnastrefa.blogspot.comMoże jakaś wędzona nuta i coś z ziół ? Kilka plastrów boczku, gałązki mięty, koperku i do pieca ! I do tego mało zmywania bo tak przygotowaną rybę piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który potem po prostu zdejmuję i wyrzucam. Nic się nie przypala a ryba nie przywiera do naczynia i łatwo ją przełożyć na talerz. Pstrąg upiekł się
Smaczna Pyzadużo zmywać a składniki podczas wspólnego gotowania czy pieczenia przechodzą wzajemnie swoimi smakami i aromatami więc dania są bardziej smakowite. Piekąc kurczaka często dorzucam na blachę warzywa i piekę razem - całość nabiera wyjątkowego smaku a ja nie muszę mieszać w kilku garnkach. Poza tym pieczone warzywa zachowują więcej smaku. Zobacz przepis na inne danie jednogarnkowe - Klopsiki duszone z warzywami
Smaczna Pyzaspiżarni przed kolejnym sezonem na jabłka ( przepis na jabłka prażone z wanilią TU ), postanowiłam zrobić szarlotkę. Jest to jedno z pierwszych ciast jakie w ogóle zaczęłam w zyciu piec. Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą, tuż po wyjęciu z piekarnika, rozpływającą się w ustach i pachnącą wanilią i cynamonem. Dla dodatkowej rozpusty można tu jeszcze zaszaleć z gałką lodów waniliowych(...)Położyć resztę piany i przykryć pozostałym ciastem - kroić w bardzo cienkie plastry aby wystarczyło do pokrycia całej blachy. Piec ok. 50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu). Po 30 min. pieczenia zmienić zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Można
Grunt to przepis!Paprykowych Skrytożerców;)) Pieczona Papryka Składniki: 6 czerwonych papryk 6 ząbków czosnku ok. 350ml oliwy z oliwek (lub jak proponuje autorka mojej inspiracji - oleju rzepakowego) suszone zioła (np.oregano, bazylia) świeże zioła (np. bazylia, natka pietruszki) Papryki należy umyć, wyciąć ogonki wraz z gniazdami nasiennymi i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (można użyć termoobiegu) - czas pieczenia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWykonanie.3 gęsie piersisólpieprzmajeranek2 pomarańcze4 jabłka1 łyżeczka estragonu1 łyżeczka majerankuWykonanie.Mięso natrzeć przyprawami, odstawić przynajmniej na 1 h.Opiec i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dołożyć ćwiartki pomarańczy oprószone estragonem i piec około 1,5 h. Dodać ćwiartki jabłek posypane majerankiem i piec mięsko jeszcze 20 minut.Wyjąć, chwilę odczekać i kroić pod kątem w plastry.Podawać z cząstkami jabłek i pomarańczy.Jako
Kulinarny karnet ChristopheraPiękna złota jesień za oknami. A wraz z jesienią, przyszła pora na kolejną odsłonę "Lubelskiego kociołka" . Jak już pewnie niektórzy kojarzą, jest to akcja lubelskich blogerek. Gotujemy i pieczemy sezonowo. Tym razem z jabłkami w roli głównej. Ja na tą okazję przygotowałam jabłka pieczone, wypełnione twarogiem i oblane słodkim sosem karmelowym z orzechami włoskimi. Jednym słowem - rozpusta dla podniebienia(...)żółtkiem. Białko upić na sztywna pianę. Pianę z białka dodać do sera, delikatnie wymieszać. Masą serową wypełniać wydrążone jabłka. * Do masy serowej można dodać suszoną żurawinę lub rodzynki. Jabłka piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez 20-25 minut. W tym czasie przygotować sos karmelowy. Cukier wsypać do rondelka z grubszym dnem, zalać woda - wymieszać. Gotować na dużym
kolorowotorcikowoOtoczka mojego schabu jest pikantna, gdyż nie żałowałam pieprzu ! Czy Wy też najbardziej lubicie wyjadać tę pyszną galaretkę, która się tworzy po włożeniu upieczonego schabu do lodówki ? :-) Schab pieczony w przyprawach Składniki: 1,5 kg schabu (u mnie z warkoczem) sól 4 ząbki czosnku pieprz czarny młotkowany słodka papryka opcjonalnie czerwony pieprz Wykonanie: Schab myjemy(...)nacieramy schab, wkładamy do szklanego naczynia i odstawiamy w chłodnie miejsce na około 12 godzin. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno naczynia, w którym będzie pieczony schab skrapiamy olejem. Do piekarnika wkładamy zamknięte naczynie żaroodporne ze schabem i pieczemy przez 1,5 godziny. insertCookd("70e604e81cd9f999746b914c2646d4b9
Kulinarne przygody Gatitysezonie pomidorowym zrobiłam parę słoiczków sosu z pieczonych pomidorów , teraz nadeszła pora, żeby wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z makaronem, tak jak to zrobiłam ja, ale równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki(...)łopatki wieprzowej 1 jajo sól pieprz Na sos: ok. 500 ml sosu z pieczonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka suszonych płatków papryki 1 łyżeczka pieprzy cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie: Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko
Kulinarne przygody Gatitystopni C. na około 35 min.,podlewając, kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem. Podajemy na zimno lub na ciepło...pyszne:) Można upiec w prodiżu (ale wtedy pieczemy o połowę mniej jabłek, w naczyniu żaroodpornym, które zmieści się w prodiżu), ja umieściłam je w blaszanej foremce do babki. Inspiracją był przepis z ulotki-Tesco- Smak łowi Makłowicz
Proste Potrawywzdłuż i pokroić w słupki długości ok. 5 cm. Po wyjęciu schab obsmażyć delikatnie na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, spryskać odrobiną wody i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 200 o C, następnie 25 minut w temperaturze 180 o C. Warzywa wymieszać z olejem na którym podsmażał się schab, przełożyć do mięsa i piec
Świat Smaku