pieczenie - 19054 przepisów (strona:15/1271)

Risotto z grzybami i pieczoną dynią 155

suszonych lub świeżych borowików (lub innych leśnych grzybów) 200 g ryżu Arborio 80 ml białego wina wytrawnego 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub grzybowego 50 g parmezanu sól na pieczoną dynię: 600-800 g dyni pokrojonej w kostkę (waga bez skóry i pestek) - wykorzystałam połowę dyni, która została mi po robieniu tażinu sól morka oliwa Przygotowanie: Jeżeli używasz suszonych grzybów(...)spod grzybów , tylko dodaj ją do Twojego bulionu. Jeżeli używasz świeżych grzybów - oczyść je i pokrój na plastry.  Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej kawałki dyni, skrop oliwą i solą morską. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę ( czas zależy od dyni i wielkości kawałków, więc sprawdzaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 149

słodyczą deserów, zaś rabarbar jest dostępny zbyt krótko, abym mogła to zmarnować. Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem . Tosty francuskie w swojej najprostszej formie to po prostu czerstwe pieczywo namoczone w jajkach i mleku i usmażone na maśle. Z dodatkiem owoców i śmietany będą stanowić pyszne, dekadenckie śniadanie(...)cieszyć się dłużej jego smakiem i móc go połączyć z nowymi składnikami. Myślę, że zamiast rabarbaru możecie w tym przepisie wykorzystać sezonowe owoce, np. teraz świetnie sprawdziłyby się pieczone brzoskwinie. Tak więc zapraszam Was na pyszny deser w stylu francuskim. Kto się skusi?:) Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem na podstawie tego przepisu na 4 -5 tostów czas przygotowania

Chilli Czosnek i Oliwa
Sycące dania postne: Pieczone ziemniaczki 390

Ziemniaki są bardzo popularnym warzywem. Możliwości ich przyrządzania są niezliczone. Dziś pokażę dwa pomysły na pieczone ziemniaki. Pierwsza wersja jest delikatna, miękkie i chrupiące ziemniaczki, takie akurat dla dzieci. Wersja druga raczej dla dorosłych, polecam doprawić ostrzejszymi przyprawami. Do pieczenia ziemniaków (jak i do frytek) używam zazwyczaj odmian Irga lub Irys. Składniki: ziemniaki cebulka olej lub smalec sól, pieprz(...)krążki cebulę i wkładamy ziemniaki. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wersja druga - czekamy aż same się zrobią: Pokrojone ziemniaki mieszamy w misce z olejem, cebulą i przyprawami. Możemy dodać sproszkowaną słodką lub ostrą paprykę. Wykładamy na folię do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piec na 220 stopni. Pieczemy ok. godziny

prawdziwe jedzenie
Pieczone jabłka 191

nich ani cukru ani miodu. Pieczone jabłka są słodkie nawet bez nadzienia. Są też idealnym uzupełnieniem diety osób dbających o linię. Jabłka możemy piec w całości lub przekrojone na pół. Zawijamy je w folię do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na niecałą godzinę. Czas zależy od rodzaju jabłek. Jeśli zamiast piekarnika macie pod ręką(...)piec na drewno to układamy opał z tyłu pieca a przy drzwiczkach zawinięte jabłka. Pieczemy aż owoce będą miękkie a skórka zacznie delikatnie pękać. Pieczone jabłka zawsze możemy urozmaicić. Z owoców wycinamy gniazda nasienne a zamiast nich dodajemy nadzienie np. z kawałków bananów lub rodzynek. Przyprawy, które najlepiej pasują do jabłek to cynamon, goździki, wanilia, imbir. Przepis dodaję do akcji

prawdziwe jedzenie
Obiad na niedzielę: pieczone ziemniaki i gołąbki 188

gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy(...)liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakiś czas sosem żeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy

prawdziwe jedzenie
Polędwica pieczona w porach i ziemniaczki zasmażane z tymiankiem 109

przerobiłam po swojemu:) Moja polędwiczka marynowała się około 20 godzin, bo posmarowałam ją marynatą wieczorem, a piekłam dopiero następnego dnia na obiad. Dzięki temu była pyszna - pikantna nie tylko z zewnątrz, ale również w środku. Warto przygotować ją sobie chociaż kilka godzin przed pieczeniem (np. rano przed wyjściem do pracy), zawinąć w folię lub zamknąć w plastikowym pojemniku(...)stopni piekarnika. Ja piekłam bez przykrycia, ale jeśli chcesz, żeby mięso było bardziej wilgotne, możesz piec pod pokrywką. 5. Polędwiczkę pieczemy ok. 40 - 45 minut. Ziemniaki kroimy w kostkę. 10 minut przed planowanym końcem pieczenia podsmażamy ziemniaczki na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż ładnie nam się zrumienią. Posypujemy tymiankiem. 6. Po wyjęciu z piekarnika polędwiczkę kroimy na kawałki

Kraina Tysiąca Smaków
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 152

pieczone, soczyste mięso, które najpierw mogę zjeść na ciepło, a potem ze smakiem spożyć na zimno, na kolację - np. jako dodatek do kanapek! Tak więc dzisiaj zapraszamy Was na pieczone polędwiczki wieprzowe w towarzystwie lekko ostro-słodkiej salsy z buraków z dodatkiem awokado. Duet ten wypadł doskonale - delikatny smak mięsa idealnie komponował się z salsą, w której dominowały półchrupkie buraki(...)obtaczamy je również w rozdrobnionych ziarnach gorczycy i kolendry, a finalnie w czosnku i śliwkach ( nie muszą być mocno przymocowane, ponieważ i tak będą lekko dociśnięte w torebce do pieczenia).  Polędwiczki umieszczamy jedną obok drugiej w rękawie spożywczym lub torebce do grillowania lekko łamiąc je w pół ( możemy je również przepołowić). Opakowane już polędwiczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Symfonia Smaków
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 226

mianowicie zapraszamy Was na: pieczone pierogi z farszem z upieczonych buraków, ugotowanych ziemniaków, sera feta, usmażonego boczku, czosnku i duuużej ilości natki pietruszki(dość niecodziennie prawda?) Pierogi pieczone są o tyle świetne, iż smakują idealnie nawet na zimno - np. przekąskę do pracy, czy na spotkanie z przyjaciółmi.  Spokojnie sądzę, iż jako potrawa idealnie spełniłyby się w walentynkowy wieczór(...)pomocą pędzla rozkłóconym jajkiem (ja dodatkowo oprószyłam je jeszcze zmieloną solą morską i szczyptą curry). Kolejno wstawiamy je do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia ok. 25 minut ( jeśli mamy taką możliwość ostatnie 5 minut pieczemy tylko z funkcją od góry).  Z podanych składników sporządzamy sos. Pierożki oczywiście można sporządzać

Symfonia Smaków
Kurczak pieczony w glazurze 245

kurczka.Składniki glazury dobrze ze sobą wymieszać.Kurczaka za pomocą pędzelka lub łyżką posmarować/polać połową glazury.Kurczaka piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1,5 godziny, przy czym po godzinie pieczenia (jak skórka będzie już przyrumieniona) kurczaka ostrożnie przewrócić na drugą stronę i posmarować pozostałą częścią glazury. Pozostałe(...)minut kurczaka piec bez przykrycia, żeby skóra się zarumieniła.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja piekłam kurczaka o wadze 1,5 kg.Kurczak doskonale smakuje na ciepło, z ziemniakami, frytkami czy ryżem i surówką, jak i na zimno - do kanapek.Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem.Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka.Ostrą paprykę w glazurze można zastąpić słodką

Gospodyni Miejska
Schab z warkoczem pieczony w majeranku 151

wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha.  W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie na zdjęciu Schab(...)można podać również na ciepło, jako danie obiadowe, z dodatkiem sosu. Schab z warkoczem pieczony w majeranku Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego z warkoczem 2-3 łyżki majeranku około 1 łyżeczki soli około 1 łyżeczki słodkiej papryki pieprz olej Wykonanie: Mięso płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy mieszamy w żaroodpornym naczyniu

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków 140

Chłodnik z pieczonych buraków, to idealna propozycja do letniego menu. Niedawno zakochałam się  w pieczonych burakach. Generalnie bardzo lubię pieczone warzywa, ponieważ ta forma ich obróbki wydobywa z nich cały smak i aromat. Buraki piekę od niedawna i stąd pojawił się pomysł na chłodnik. Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień(...)kiedy wszystkie smaki się dokładnie się przenikną. Wkrótce też na blogu pojawi się sałatka z pieczonych buraków z  dodatkiem fety. Pieczone buraki możemy tez wykorzystać do przygotowania  pure . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek   gazpacho: hiszpański chłodnik zielony chłodnik

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona pierś z indyka 253

dziecka jadłam głównie 3 dania na zmianę: klopsiki w sosie koperkowym, leniwe i pieczoną pierś z indyka. Może to i monotonne, ale to gwarantowało mi, że i ja i Maluch spaliśmy w nocy i czuliśmy się bardzo dobrze, a do tego wszystkiego ja chudłam. Pieczeń tylko brzmi trudno, a tak na serio to jest najłatwiejsza i najmniej pracochłonna(...)naczynia żaroodpornego, lub brytfanki wlać oliwę i posypać 2-3 szczyptami soli. Położyć mięso i również posolić. Całość podlać wodą - nie za dużo, nie za mało. 3. Piec w temperaturze 200 C, aż będzie wyglądać apetycznie (ok 30 minut), a potem jeszcze chwilę w 180 C. Im większa pierś tym trzeba oczywiście piec ją dłużej. Moja miała

Matka Żywicielka
29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 172

minut piersi przekładamy na drugą stronę. Do marynaty w żaroodpornym naczyniu dodajemy konfiturę żurawinową i przekrojone "słodkie" pomidorki, lekko mieszamy. Piersi pieczemy kolejne 60minut (jeśli mamy możliwość przy ostatnich 10minutach zmienamy program na funkcję- pieczenie od góry). Dodatki komponujemy wedle uznania. Do kaczki pasuje zarówno chrupka bagietka jak i ryż, czy pieczone ziemniaki!  Smacznego! (; Po upływie tego(...)czasu kaczka będzie jeszcze lekko różowa w środku, ale taki stopień wypieczenia jest na ogół najbardziej preferowany. Jeśli jednak wolisz mocniejszy stopień wypieczenia, piecz piersi po obu stronach ok.30 minut dłużej.  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script

Symfonia Smaków
Kurczak pieczony na butelce z piwem 365

obejrzeniu powtórkowego odcinka "Kuchennych rewolucji" z generałem kurczakiem w roli głównej postanowiłam go zrealizować. Zachęcona obietnicą soczystego mięsa nadziałam biedaka na butelkę i upiekłam. I rzeczywiście było smacznie. Podczas pieczenia piwo wypływa z butelki (jeśli stawia opór, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, wtedy na pewno wypłynie). Na blaszce rozłożyłam również ziemniaki i marchew wymieszane z olejem i przyprawami, one również(...)otwartą butelkę z piwem. Na butelkę nakładamy kurczaka.  4. Blaszkę z kurczakiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczak tej wielkości powinien piec się około 1h 40 minut. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka. Kurczaka o wadze 1kg pieczemy 1h, 1,5kg pieczemy 1,5h a o wadze 2kg pieczemy 2h, itd.  5. Po upieczeniu ściągamy

Szefowa kuchni
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 168

moja ulubiona metoda przegotowania mięsa   skorzystałam z niej również  tym razem .   Powstały w czasie pieczenia sok wykorzystałam do zrobienia sosu pieczeniowego/gęstość należy odpowiednio uregulować/, który połączyłam z pieczarkami i zielonymi ziarenkami pieprzu. Pieczeń doskonale kroi się  na zimno i świetnie smakuje jako wędlina do pieczywa   Składniki:    udziec(...)Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, przestudzić i pokroić plastry.                      -  Sos powstały w trakcie pieczenia  przecedzić  i przelać do rondelka.                     - Obrane pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na łyżce oliwy , przełożyć do sosu,  dodać ok.1/2

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania