jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko jajka – do posmarowania ciasta *** Przygotowujemy farsz – kapustę z grzybami. Farsz mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach lub blendujemy *** *** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia *** *** Masło(...)bokach kilka centymetrów wolnego miejsca *** *** Zawijamy najpierw krótsze boki na zakładkę *** *** Następnie zawijamy dłuższe boki i sklejamy *** *** Kulebiak odwracamy sklejeniem do dołu i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem *** *** Na górze ciasta wykonujemy kilka poprzecznych nacięć *** *** Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego gwiazdki za pomocą foremki do pierniczków *** *** Gwiazdki przyklejamy
Blog z Apetytemkotlety stają się bardziej wyraziste, a po przekrojeniu wypływa z nich lejący ser 🧀 Podsumowując...kotlety mielone z cukinią i serem pleśniowym są rewelacyjne! Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia pęczek natki pietruszki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz 100 g sera pleśniowego (u mnie: Lazur) 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Panierka(...)drobno. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser pleśniowy kroimy na małe kostki.Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy zmieloną cukinię, posiekaną natkę pietruszki, cebulę, jajko oraz bułkę tartą. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Dzielimy około 10 części. Każdą część wykładamy na folię spożywczą, formując okrągły kształt i lekko
Kuchnia MagdaLenypół puszki, cebula czerwona 1 szt, kukurydza pół puszki, pomidory z puszki 1 szt, papryka czerwona 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat 3 łyżki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, chili, sol, pieprz do smaku, olej do smażenia, Ponadto: ser żółty 250 g, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto(...)dodatku tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Z podanych składników zrobiłam 9 naleśników. Cebule obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, chwile podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojon ą w kostkę czerwon ą paprykę, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Farsz co jakiś czas należy
kulinarne odsłony patismaku trufli ja preferuje to drugie dzięki temu podkręcimy smak delikatnej sarny. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Szpagatujemy wiążemy tak jak do wędzenia tu macie przykład dzięki temu zachowamy piękny kształt i marynujemy Marynujemy w oliwie truflowej,soli i pieprzu i pozostawiamy mięso najlepiej na cała noc w lodówce. ALBO KILKA GODZIN Sos: Do rondelka dodajemy(...)bulion ,jagody z drzewa jałowca ,ocet balsamiczny,czosnek miód odrobinę soli i pieprzu . Gotujemy około 15 minut często mieszając , Następnie blendujemy i pozostawiamy . Mięso wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy w 180 C na funkcji Fun albo w 200 C gdy nie mamy termoobiegu Wstawiamy mięso do piekarnika DODAJĄC smalec gęsi w zależności
Viola cooks with passionKolejny przepis z serii pochodnych pizzy. Mój ulubiony temat kulinarny :) Szczerze mówiąc jeszcze nigdy tego nie robiłam, wpadł mi do głowy ten pomysł jak zobaczyłam zawijasy z mięsem mielonym w mojej teczce z przepisami. I pomyślałam sobie a może by spróbować zrobić zawijasy a'la pizza?? To był dobry pomysł, efekt był zachwycający! Mam nadzieję, że będę miała więcej(...)brzegu. Potem posypuję startym serem i zwijam w roladę (zwijam dłuższy bok). Roladę kroję na ok 2 cm paski i układam poziomo na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na koniec zostaje już tylko poukładać salami na zawijasy i wstawić do nagrzanego piekarnika do ok 250 st i piec 13-15 minut. Teraz Twoja kolej, wypróbuj przepis
Kuchnia VikiJestem ogromną fanką mięsa z kaczki i wciąż poszukuję nowych możliwości jej przyrządzenia. Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książka Mateusza Gesslera pt. „Moja kuchnia polska” gdzie znalazłam wiele fajnych i bardzo łatwych przepisów. Kaczka wpadła mi w oko już przy pierwszym przeglądaniu książki, więc postanowiłam ją sprawdzić. Takim tez sposobem powstały udka kacze, najpierw marynowane(...)wydłużyłam czas pieczenia, żeby wręcz rozpływały się w ustach. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Miodowe udka z kaczki (2 porcje) Składniki: 2 udka z kaczki 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz
karmelowyBabkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają. Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane(...)bardzo małych pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 jajka, 200 ml śmietany 18%, 150 g kaszy kuskus, 20 g tartego sera żółtego, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki, pieprz czarny do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki. Oprószamy solą i odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce ubijamy
Moniki Smakołykimałym ogniu 15 minut. Odcedzamy. 2. Gotujemy ryż na pół twardo (2 szklanki ryżu + 3 szklanki osolonej wody). Studzimy. 3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany czosnek i wyrabiamy. Do mięsa dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. 4. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju przez kilka minut. Zalewamy passatą i szklanką wody przyprawiamy solą(...)pieprzem, vegetą i bazylią. 5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym. 6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUznają ją tylko pod postacją surówki – kapusta pekińska na ciepło. Składniki: - średnia główka kapusty pekińskiej - 250g boczku (wędzony, pieczony, parzony) - 2 duże cebule - kawałek młodego pora - duży pęczek kopru - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz Boczek kroimy w paski, przesmażamy na patelni wytapiając tłuszcz. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku – smażymy(...)przesmażony boczek z cebulą, pokrojony w talarki por oraz posiekany koper. Doprawiamy pieprzem i, w miarę potrzeby, solą. Kapusta pekińska na ciepło może być podana, jako danie obiadowe – do mięsa, z jajkiem sadzonym, czy też z chlebem jako danie kolacyjne. Większość z nas kapustę pekińską jada pod postacią różnego rodzaju surówek, ale bez wątpienia smażona też jest wspaniała, gdyż
mojewypiekiinietylkozapiekania z warzywami, mięsem lub serem. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 1 łyżka orzeszków piniowych 3 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami(...)podsmażamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą posiekaną cebulę i czosnek, rodzynki, orzeszki piniowe i migdały. Wszystko razem smażymy, a następnie mieszamy ze szpinakiem. Roztapiamy masło, smarujemy nim każdy płat ciasta i składamy na pół. Na każdym podwójnym płacie ciasta układamy farsz. Brzegi ciasta zawijamy i rolujemy. Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy masłem
Smakowity Blog KulinarnyRuskie pierogi, to prawdziwy przysmak, uchodzą za danie pracochłonne, może to i prawda, niemniej warto się ofiarować i je przyrządzić, gdyż warte są tego zachodu, smakują
kgwjanczewoNastępnie rozwałkowujemy i tniemy w prostokąty (tak jak na lazanie ok. 10×20 cm). Gotujemy w osolonej wodzie. składniki na sos mięsny: ok. 1000 g mięsa, mielonego 1 puszka pomidorów, krojonych 1 marchewka 1 cebula ok. 2-3 gałązki selera naciowego 3 ząbki czosnku ok. 100 ml białego wina, wytrawnego sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia(...)ostra papryka wykonanie: Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Selera siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz marchewkę, chwilkę dusimy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i dusimy przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany seler naciowy i chwilkę dusimy. Dodajemy wino, gotujemy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy
Domowy Smak JedzeniaPyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru,
chleba naszegośmietany 30 % sól,pieprz,maggi,papryka słodka mielona kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy ,wyjmujemy z woreczków. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce smalcu,dodajemy do ryżu i kaszy, mięso smażymy na smalcu doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką ,dodajemy przeciśnięty(...)słona więc nie musimy niczym posypywać liści,(na sam wierzch można ułożyć pozostałe liście kapusty lub nawet liście pekińskiej,żeby tylko od wierzchu się nie przypiekły),przykrywamy pokrywką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godz.ja potem zostawiam jeszcze na ok 1 godz w wyłączonym piekarniku ,żeby sobie "doszły",wtedy ta kapusta się wprost rozpływa gołąbki nam się pieką
Swojskie jedzonkorazu przenosi mnie do Włoch... Dziś przyrządził je mój ukochany z okazji moich zbliżających się imienin. Jak kochać to tylko po włosku. Składniki na lasagne (4 porcje): mięso mielone około 500 g makaron do lasagne (w przepisie został użyty oryginalny włoski makaron firmy Arrighi) puszka krojonych pomidorów pomidor puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli konserwowej cebula ser żółty(...)mąkę stale mieszając tak, aby nie zrobiły się grudki. Doprawić gałką muszkatołową. Układać lasagne w naczyniu żaroodpornym warstwami: mięso, makaron, sos. Wierzch lasagne posypać serem żółtym (utartym na dużych oczkach), a na nim ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Posypać przyprawami. Piec w temperaturze 180 stopni 20 - 25 minut
Karola gotujedajemy troszkę oleju około 3 łyżki i dajemy pokrojoną cebulkę oraz pieczarki, całość podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę, mieszamy i dusimy chwilkę, dodajemy mięso, i dusimy, jak z mięsa wyjdzie woda odlewamy ją z farszu. następnie dodajemy przyprawy oraz koncentrat i na końcu kaszę jaglaną. Całość mieszamy i farsz gotowy. Można spróbować i ocenić(...)układamy je w naczyniu żaroodpornym Posypujemy je startym żółtym serem i posypujemy oregano :-) Wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut. WAŻNE po 10 minutach pieczenia wlewamy do naczynia około 0,5 szklanki wody. Dzięki niej cukinia będzie miękka. Po tym czasie cukinia jest gotowa :-) Nie rozpada się, jest
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudalszej kolejności pieczemy wołowinę, by na koniec przejść do wieprzowiny. Na koniec, gdy żar nieco przygaśnie, na kratce grilla umieszczamy steki wołowe , które mają pozostać krwiste. To, czy mięso będzie dobre nie zależy jednak tylko od tego, w jaki sposób zostanie upieczone. Nie wolno zapominać również o jego zamarynowaniu. Wykorzystywanie mokrej marynaty do wieprzowiny sprawi, że mięso stanie się miękkie(...)marynata do mięsa<<< Dużo prościej sprawa przedstawia się w przypadku marynowania kurczaka . Tu możemy użyć marynat różnego rodzaju, gotowych mieszanek suchych przypraw lub ziół. Kurczaka nacieramy i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Wówczas mięso przesiąka zapachem i smakiem wybranych przypraw. Wołowina nie potrzebuje marynaty. Po upieczeniu można ją posypać gruboziarnistą solą i mielonym pieprzem . Post
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gałki muszkatołowej przyprawy: sól i pieprz WYKONANIE Cebulę drobno siekamy, podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy mięso i dusimy na ogniu pod przykryciem. Dodajemy pokrojone pomidory sól, pieprz i dalej dusimy pod przykryciem do momenty aż pomidory dobrze zmiękną. Pod koniec odkrywamy mięso, by odparowała woda i wszystko zgęstniało. Dodajemy czosnek , przeciśnięty przez praskę i bazylię. Gotujemy płaty lazanii , studzimy(...)beszamelowy. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy mąkę, podgrzewamy do zagotowania, dodajemy masło, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż sos zgęstniej. Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno: Płaty makaronu układamy na dnie naczynia na nich cienką warstwę sosu beszamelowego, potem warstwę mięsa i tak na każdą warstwę. Ostatnia warstwa
W kuchennym oknie Ewy