Krakowie ostatnio na stoisku WarzywaodZbrojki piękne liście młodej botwinki, kolorowej botwinki. Wyjęłam je w domu i wiedziałam, że jedyne co mogę z nich zrobić to gołąbki, ale że mięsa mielonego w domu brak, pomysł przyszedł sam. Gołąbki w liściach boćwiny liście boćwiny zielone udka z kurczaka bez skóry i kości 250 ml maślanki 2 łyżki(...)związujemy” plasterkiem boczku. Tak przygotowane zawijańce kładziemy w naczyniu do zapiekanie, które wykładamy liści boćwiny. Całość podlewamy wodą około 1 szklanką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 C. Ja podałem gołąbki z karmelizowanymi warzywami i wiosennymi młodymi ziemniaczkami. Obiad był pyszny
Kuchnia na wzgórzuzrobi się lekko przeźroczysta. Solimy i pieprzymy. Dodajemy mięso, starty ser i wszystko razem mieszamy. Bułki od środka smarujemy pełną łyżką majonezu. Przekładamy gorące nadzienie do bułek, nie oszczędzając Na wierzch rozkładamy pociętą mozzarellę, bułki szczelnie zawijamy w folię aluminiową i nadzieniem do góry układamy w blaszce do pieczenia. Wstawiamy na środkową półkę do piekarnika na 20 minut. Podajemy(...)średnie cebule – czerwona i biała 2 ząbki czosnku 4 półbagietki 100g sera cheddar 4 plasterki twardego sera mozzarella 4 łyżki majonezu olej do smażenia masło klarowane do smażenia świeżo mielony czarny pieprz sól
Karo in the Kitchenuruchamiamy termoobieg – finalnie da nam to temperaturę 180⁰C. Pieczemy kurczaka z ‘nawiewem’ kolejną godzinę, co 15-20 minut obracamy i smarujemy mięso. Ściągamy upieczonego delikwenta z komina, dzielimy na porcje. Podajemy z ziemniakami i cebulką uduszonymi pod mięsem. Cieniutka i wypieczona skórka, soczyste mięso, śródziemnomorski zdecydowany smak. Cytrusy w połączeniu z czosnkiem i rozmarynem to naprawdę świetny zestaw(...)cytryna 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 2 gałązki świeżego rozmarynu – same listki 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
Karo in the Kitchengrube plastry. Czosnek obierz i drobniutko pokrój. Kluski pokrój w cieńsze plasterki. W szklance wymieszaj zimną wodę ze śmietaną, pieprzem ziołowym, solą ziołową i papryką mieloną. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem na dnie i brzegach. Wyłóż połową kaszy jaglanej i wyrównaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzucaj pojedynczo kawałki filetów. Smaż na dużym ogniu parę minut, do zbrązowienia. Obracaj(...)minutki, od czasu do czasu mieszając. Połowę mięsa z porem wyłóż na kaszę, polej częścią sosu. Wyrównaj i posyp połową żółtego sera. Na to wyłóż resztę kaszy, wyrównaj i dodaj pozostałe mięso. Na to ułóż pokrojone kluski śląskie. Polej je resztą sosu z patelni. Posyp żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180stC ok 20 minut. Produkty
Anioszek w kuchniziemniakami, surówkami lub po prostu na kanapkę do pracy. Bardzo pysznie i zdrowo, bo przecież soczewica jest substytutem białka dla osób nie jedzących mięsa. WARTOŚĆ ODŻYWCZA SOCZEWICY : źródło przyswajalnego białka kwas foliowy niezbędny dla kobiet w ciąży potas - obniża ciśnienie we krwi beta-karoten ( włosy, skóra, paznokcie ) witaminy z grupy(...)drobno w kostkę. Dodać do soczewicy, doprawić przyprawami. Konsystencja powinna być taka jak na tradycyjne mielone. W sytuacji kiedy będzie za rzadka dodać bułkę tartą lub kaszę. Formować kulki, delikatnie zgnieść na formę kotleta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z PIECZONYMI BATATAMI oraz BURACZKAMI
pieprzny smaczeksmażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni. Porcja na 13-15 Naleśników Farsz: 250 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczkę pasty węgierskiej 1 łyżeczka(...)pieprz do smaku 150 g sera żółtego startego ( może być gouda) szczypiorek do dekoracji Wszystkie składniki znajdziesz tutaj Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż mięso, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i sprasowany czosnek. Wszystko podsmażaj ok 5 minut, dodaj puszę pomidorów i pastę węgierską, delikatnie osól. Dodaj zioła, opłukaną czerwoną fasolę
Niezły Młynekoliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę z patelni, jajko i dosypujemy tyle bułki tartej aby zagęścić masę i łatwo formować kotlety. Masę doprawiamy solą. Z masy fomujemy spore kotlety. Trzy parówki przekrajemy wzdłuż i wkładamy je w mięso. Pozostałe 2 parówki kroimy na 3 części. Trzy zewnętrzne części(...)centymetra i przeznaczamy na głowę, w którą wbijamy ziarenka pieprzu jako oczy. Z pozostałych 3 części wycinamy ogonki. Tak przygotowane żółwiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i układamy na żółwikach pancerz z cienkich paseczków ciasta francuskiego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidzielę się tym przepisem z Wami, bo uważam, że warto. Mięso jest kruche i aromatyczne, myślę, że Wam posmakuje. SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych 1 puszka białej fasoli 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 4 łyżki pikantnego ketchupu majeranek zioła prowansalskie sól pieprz papryka słodka mielona 2-3 łyżki oleju A jak to zrobić: Żeberka umyć(...)wierzchu żeberek. Cebulę obrać, posiekać i dodać do pasaty, którą doprawić ziołami, papryką, solą i pieprzem. Polać żeberka i zamknąć naczynie. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 1 godzinę. Swoją wersję podałam z kopytkami
Kuchnia w opałachSkładniki: 1 świeży kurczak - 2 kg, 500 g mięsa mielonego, 10 pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki oliwy, 1 jajko, 2-3 łyżki kaszy manny, sól, pieprz, majeranek, słodka papryka. Polecam także kurczaka faszerowanego pieczarkami, przepis tutaj . Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie(...)kurczaka przyprawami wymieszanymi z oliwą. Na patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami. Ostudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Dodajemy również jajko, kaszę mannę, sól i pieprz. Mieszamy. Zimnym farsz nakładamy na kurczaka. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Pieczemy 120 minut. W 200 stopniach- przez 10 minut, później w 180 stopniach
Aga w kuchnichce się żyć i zrobić coś pożytecznego. Dzisiejszy wpis, tak jak wspomniałyśmy na fejsbuku będzie o kruchych, słodkich i nadzwyczaj prostych... ciastkach! Ciastka, w dodatku z maszynki takiej do mięsa ze specjalną nakładką o różnych kształtach, kojarzą mi się z opowiadaniami babci i jej zeszytem pełnym przepisów. Przed upieczeniem ciasto jest bardzo delikatne, ale nie powinno się rwać(...)uznania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajo i żółtka, następnie masło i cukier puder. Zagniatamy miękkie ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (lub dłużej, ciasto będzie bardziej spójne i zachowa formę). Maszynką do mielenia ze blaszką robimy ciastka o różnych
Symfonia SmakówPożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z
Moja Delicjazapiekankę, chleb mielę na bułkę tartą itp. Z wczorajszego obiadu pozostało mi mięso – stało się ono pretekstem do przygotowania pasztecików Paszteciki francuskie z mięsem przepis na ok. 30 pasztecików 2 opakowania ciasta francuskiego jajko ok. 500 g ugotowanego mięsa (ja użyłam resztek kurczaka oraz indyka) 3 duże cebule oliwa sól, pieprz sezam do posypania Ugotowane mięso odziel od kości(...)dodaj ją do mięsa, całość przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Na blacie rozłóż ciasto frncuskie. Na jego krótszy brzeg wyłóż farsz, zawiń go w rulon oraz odetnij resztę ciasta. Powstały wałek z nadzieniem porój na ok. 4cm kawałki. W ten sam sposób przygotuj resztę kapuśniaczków. Na koniec ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed pieczeniem
365 dni dookoła kuchnicebulę i pora pokroić drobno. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Dodać cebulkę, pora i posiekany czosnek. Smażyć aż lekko wszystko zmięknie. Dodać mielone mięso i smażyć aż straci kolor surowizny. Doprawić mięso do smaku solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, suszoną pietruszkę i oregano, cukier, wodę. Wymieszać i gotować około 5 minut. Doprawić do smaku(...)łyżki gorącego sosu ale zawsze po każdorazowym dodaniu sosu dokładnie wymieszać. W ten sposób zahartowujemy żółtka i nie powstanie jajecznica. Dodać masę jajeczną do sosu i dokładnie wymieszać. Pieczenie – naczynie żaroodporne o dowolnym kształcie posmarować masłem. Na dno wrzucić połowę makaronu. Następnie włożyć połowę masy z mięsem oraz połowę sosu. Ponownie położyć makaron, masa z mięsa
Kuchnia Pokoleńkrólestwa o crock-pot z misą metalową ( taki jak ten ) odpadło nam też... zmywanie patelni. Żeberka z wolnowaru są znacznie lepsze, bardziej soczyste i aromatyczne, niż te pieczone w piekarniku, a mięso bez problemu odchodzi od kości. Wspaniale smakują z opiekanymi ziemniakami. Ps. Jeżeli szukacie więcej informacji na temat wolnowarów - czym są, jak działają i do czego można(...)cukru 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki opcjonalnie pół łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku (my zazwyczaj dodajemy po 1 niepełnej łyżeczce) opcjonalnie szczypta mielonych goździków Przygotowanie marynaty: wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Ps. Jeżeli nie chce Wam się samodzielnie przygotowywać marynaty możecie użyć gotowych, dostępnych w sklepach mieszanek przypraw do żeberek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamielonego 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) 1 czubata łyżka majeranku PRZYGOTOWANIE: Golonki myjemy (jeżeli trzeba -opalamy)wkładamy do garnka. Zalewamy woda. Dodajemy ziele, liście laurowe, pieprz. Przed zagotowaniem zbieramy powstałe burzowiny. Gotujemy godzinę.Sprawdzamy,czy powstały wywar jest dosyć słony, jeżeli nie-to dosalamy. Do garnka wkładamy włoszczyznę.Gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mięso(...)góry, zalewamy marynatą, wrzucamy marchew (pokrojoną w półksiężyce) pietruszka i seler -pokrojona w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Co 15 minut podlewamy wywarem, w którym się pieką.Następnie polewamy golonkę miodem....i zapiekamy jeszcze 10 minut. Skórka stanie się chrupiąca. DO PODANIA: kapusta zasmażana, ziemniak pieczony z masłem rozmarynowym, sos chrzanowy
Kopystką po garach