pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:240/377)

PROSTY SERNIK Z MALINAMI BEZ PIECZENIA 2485

PROSTY SERNIK NA SZYBKO Z MALINAMI BEZ PIECZENIA Ostatnio wiele dzieję się i stąd ta słaba obecność na blogu. Jak tylko wszystko poukłada się i już wszystko w domu będzie gotowe wrócę na bloga z pewnością, bo bardzo za tym tęsknie. Na całe szczęście kuchnia jest już gotowa i mogę gotować, tylko czasu brak :( . Obiecuję, że wszystko nadrobię(...)sernik znika w jeden dzień.  ~~SPÓD~~ tortownica 26 cm. suchary 230 g. ( 1 op. )  masło czekoladowe np.  Nutella 400 g.  Suchary mielimy np. blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa ( ja użyłam malaksera ). Masło czekoladowe lekko podgrzewamy w garnuszku z wodą lub w mikrofalówce ( niedługo u mnie 1 min.). Czekolada ma być płynna. Wlewamy do sucharów

Kuchnia Paulettes
Faszerowane bakłażany 158

kolorowe, jednym zdaniem wspaniałe danie na obiad. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej liczby składników a efekt jest powalający. Zapraszam! Składniki: 2 duże bakłażany 25 dag mielonego mięsa z indyka 20 dag boczniaków 10 dag sera feta 1 mała cukinia 1 żółta papryka 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1,2 1/2 pęczka bazylii(...)Dodajemy miąższ bakłażana, paprykę, cukinię, boczniaki oraz pomidora. Dusimy 10 minut. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy mięso oraz ser i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy przyprawy i mieszamy. 3. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany. Pieczemy je około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Posypujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Warzywa psiankowate

Życie ze smakiem
Rolada pasztetowa z kaszą jaglaną, szpinakiem i boczkiem 263

wraz z cebulą i wątróbką) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do maszynki wrzucamy także marchewki. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz roztartym w moździerzu tymiankiem z kolendrą. Dodajemy odciśniętą kajzerkę oraz jajka, mieszamy. Jeśli na patelni po smażeniu cielęciny z wątróbką zostało nam trochę sosu, dodajmy go do mięsa (wystarczy 1-2 łyżki, by dodatkowo nawilżyć pasztet). Kaszę(...)przykryciem, na małym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Lekko studzimy. Mozzarellę trzemy na dużych oczkach tartki. Łączymy z przestudzoną kaszą. Doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej. Dwa arkusze papieru do pieczenia smarujemy olejem. Mięso dzielimy na połowę i wykładamy na papier. Formujemy prostokąt. Rozkładamy plastry boczku, kaszę z serem oraz liście szpinaku (ja dałam jedną warstwę, ale można dać więcej

Smaki Na Talerzu
Ziemniaki faszerowane, mocno serowe, zapiekane w piekarniku. 11164

mogą być też świetnym dodatkiem do pełnego obiadu podane z mięsem i surówką stanowią fajnie urozmaicony posiłek. Polecam :) Składniki - 9 średniej wielkości ziemniaków -  łyżka masła - 3 łyżki śmietany 12 lub 18% - 15 dag sera żółtego - zielenina ( zielona cebulka, szczypiorek lub pietruszka czy koperek ) - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka mielona papryka Wykonanie Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam na półmiękko, odcedziłam(...)startego sera i zieleninę, masę doprawiłam do smaku i dokładnie wymieszałam. Powstałym farszem wypełniłam wydrążone połówki ziemniaków. Na wierzchu posypałam resztą startego sera, na ser mieloną papryką. Naczynie żaroodporne wyłozyłam papierem do pieczenia i poukładałam ziemniaczki. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 20 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Podałam gorące. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka mięsno - warzywna 162

podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparują wodę. Następnie przyprawiamy do smaku sol ą  i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mielone mięso. Dodajemy 1 łyżeczkę papryki w proszku, majeranek oraz s ó l i pieprz do smaku. Smażymy do miękkości mięska. Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka i zalewamy(...)Następnie wykładamy usmażone pieczarki, mięso oraz brokuła z kalafiorem. Śmietanę łączymy z jajkiem i przyprawiamy do smaku gałk ą  muszkatołową, sol ą  i pieprzem. Gotowy sos wylewamy na zapiekankę. Na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki pokrojone w plastry. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierch zapiekanki. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni

kulinarne odsłony pati
Cukinia z mięsem mielonym i mozzarellą 175

najeść. Idealnie nadaje się jako danie obiadowe lub przekąska - na różnych uroczystościach i w plenerze. Danie można przygotować na grillu (*). 2 cukinie (około 350-400g każda) 250g mięsa mielonego (można nieco mniej) 120g mozzarelli 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 1 pomidor (duży) 2 łyżki oliwy bazylia sól, pieprz Dodatkowo: 8 plastrów pomidora kilka pomidorków miniaturek(...)Czosnek i cebulę (grubo posiekane) podsmażyć na oleju. Dodać mięso oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Całość dusić przez 15 minut, po czym przełożyć do miski i lekko ostudzić. Dodać ser (pokrojony w kostkę), wymieszać i doprawić do smaku (solą, pieprzem, bazylią). Cukinie napełnić farszem i poustawiać w formie do pieczenia. Na wierzchu każdego kawałka położyć plasterki pomidorków, lekko posolić

Di gotuje
Pieczarki faszerowane mięsem 152

mały pomidor 1 mała cebula 2 ząbki czosnku oliwa pół płaskiej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili sól pieprz 100 g mielonej karkówki Wykonanie: Z umytych pieczarek wycinamy ogonki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki wody i układamy w nim pieczarki. Każdą pieczarką dość mocno solimy i pieprzymy oraz do środka każdej(...)paprykę, sól oraz pieprz  i całość podsmażamy do odparowania wody z warzyw. Na koniec na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki. Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Smacznego

Smak mojego domu
Najprostsze szaszłyki z kiełbasy z dodatkiem papryki i cebuli 198

szaszłyka szaszłykiem jest prawidłowe ;) Bo przecież szaszłyk kojarzy się nam z mięsem, a taka forma to chyba prędzej kiełbasa w plasterkach na patyku ;) Echhh...jak zwał, tak zwał, ważne, ze jest pyszne ;) Składniki: kiełbasa - użyłam Kiełbasy Długiej Natura ZMNove , świeża czerwona papryka , cebula , szalotka , suszony rozmaryn , grubo mielony pieprz , olej do posmarowania szaszłyków, patyki do szaszłyków . Kiełbasę pokroić(...)szaszłyk przesmarować olejem za pomocą pędzelka. Układać na blasze wyłożonej papierem lub na ruszcie. Posypać świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać ze świeżym pieczywem i dowolnym sosem - ja przygotowałam musztardowy, który bardzo dobrze pasuje do pieczonej kiełbasy oraz grzanki. Sos musztardowy: gęsta kwaśna śmietana , ulubiona musztarda , sól , szczypta cukru . Wszystkie składniki wymieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami 456

piwem i musztardą, zapraszam zatem na żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami mojego przepisu. Myślę, że każdy powinien być zadowolony. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych, 3 średnich cebul, 1 kg kiszonej kapusty, 750 gram ziemniaków, 500 ml jasnego piwa, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek mielonego kminku, 2 łyżek sosu sojowego(...)mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania jest nad wyraz proste, a jedynym, czego tak naprawdę potrzeba do tego, aby smakowało ono wybornie jest cierpliwość. Żeberka powinny marynować się dość długo, aby należycie przesiąknąć aromatem marynaty - ja zostawiłem je w marynacie w lodówce na całą noc. Istotnym jest także odpowiedni wybór żeberek - polecam takie, które mają jak najwięcej mięsa

Wyprawy kulinarne
Dietetycznie: stek w sosie z pieczoną marchewką 192

Dzisiaj propozycja na porządny obiad. Na pewno Wasz facet z chęcią przyłączy się do uczty, bo kto by pogardził kawałem pysznego mięsa, a dokładnie stekiem?! Do tego cudowna surówka z pieczoną marchewką. No cudo! Przepis pochodzi z książki "Szczypta smaku". Składniki: NA STEKI: 600 g rostbefu bez kości 1 szalotka 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina 2 goździki 2 łyżki klarowanego(...)Marchewkę mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Marchewkę rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy ok 7 min. Rostbef kroimy na 4 steki, myjemy, osuszamy. Oprószamy grubo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej - 3 minuty z każdej strony. Steki odkładamy na deskę aby odpoczęły. Na patelni na łyżce masła

Brzuszki Łakomczuszki
Pieczony łosoś z kiszoną kapustą curry 242

U nas ostatnio wzrosło spożycie ryb - zgodnie z noworocznym postanowieniem  - i dobrze, że się tego trzymamy :) Dzisiaj propozycja na kolendrowego łososia z przepyszną kapustą curry

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pomidorami 123

Ziemniaki zapiekane z mięsem, pomidorami i serem. Świetna propozycja na dobry obiad dla całej rodziny! Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 800 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 3 małe pomidory, puszka pomidorów krojonych, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, łyżka suszonej bazylii, łyżka oregano, szczypta soli i pieprzu ziołowego, łyżka masła, 200 g sera żółtego(...)Dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy przez 5minut, żeby zaczęło nabierać koloru. Następnie dodajemy przecier oraz pomidory w puszce i dusimy przez około 7minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w około 5-7 mm plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, następnie połowę mięsa z pomidorami, plastry pomidorów, pozostałe ziemniaki oraz pozostałe mięso. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez

Lena Gotuje
Ratatouille i recenzja książki "Sekrety francuskiej kuchareczki. 151

żyła sobie pewna arystokratka, którą należało wydać za mąż. Oczywiście należało ją wydać jak najlepiej :) Po negocjacjach wysłano ją do Francji. Niestety francuska kuchnia była wtedy bardzo prymitywna - średniowieczne pieczone mięso. Medyceusze byli rodem, który bardzo chciał wyjść z mroków średniowiecza, co było bardzo widoczne w ich konflikcie z kościołem, tak i Kaśka postanowiła unowocześnić trochę francuskie obyczaje kulinarne(...)biedy. Była to mieszanka najtańszych rzeczy tj. wina, które było powszechne, pieczarek, które rosły wszędzie oraz mięsa koguta, które się do niczego nie nadaje, bo nikt normalny nie zabija młodego koguta. No chyba, że się ledwo wykluł, ale te się masowo mieli na paszę, a nie zjada. W każdym razie ten aspekt biedy bardzo mnie interesuje i nie chodzi tylko

Kryzysowa Książka Kucharska
Faszerowane pieczarki 127

świerzych pieczarek 1 kg mięsa mielonego może być wieprzowe polecam również kurczęce 1 cebula 2 jajka 1 bułka sucha namoczona w mleku i wyciśnięta 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku natka pietruszki sól,pieprz do samku tarkowany ser zółty Sposób; Zaczynamy jak zawsze od mięsa ponieważ potrzebuje przejść przyprawami. Mięso wsadzamy do miski,wbijamy dwa jajka,dodajemy bułkę(...)Smarujemy blachę oliwą i nadziewamy naszym mięsnym farszem pieczaki, Do rozgrzanego piekarnika 200C wsadzamy blachę z pieczrkami na około 45 min. Następnie gdy będą juz zrumienione posypujemy serem i pieczemy około 10 min zmiejszając temperaturę piekarnika na 150C Smacznego

Viola cooks with passion
Strucla z makiem, zawijaniec 462

przemiale 500, jakość mąki będzie wyznacznikiem w wyrastaniu ciasta - 4 żółtka - 1/2 szklanki mleka - 10 dag ciepłego roztopionego masła - 3 dag świeżych drożdży - 6 łyżek cukru lub ksilitolu - mielona wanilia - szczypta soli mak: - 40 dag maku, u mnie 20 dag maku białego i 20 dag maku niebieskiego - 4 białka - 2 łyżki roztopionego masła - bakalie: rodzynki, migdały, daktyle, pekany, orzechy(...)cukru - 2-3 łyżki miodu 1. Bakalie zalewamy zagotowaną zalewą i odstawiamy na noc. Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 20 minut, odsączamy z nadmiaru wody, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Łączymy z bakaliami w syropie, mieszamy. Przed wyłożeniem maku na ciasto ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą makową. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku

Apetyczna babeczka
galantyna z kaczki 154

mocnego zrumienienia. W maszynce do mielenia zakładamy sitko pasztetowe i mielimy na niej przesmażone mięso, odciśniętą z mleka bułkę oraz surowe wątróbki. W misie wyrabiamy zmielone mięso dodając do niego namoczone owoce, posiekaną natkę pietruszki,  sporą szczyptę majeranku,gałkę muszkatołową oraz ewentualnie sól i pieprz (pamiętajmy że mięso zostało już wstępnie przyprawione). Na blasze układamy skórę kaczki, rozcinamy(...)przy baleronach czy szynkach). Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą połową masła ( rozpuszczoną) i zawijamy ją w aluminiową folię. Całość kładziemy na blasze (w niej będzie się zbierał sos z pieczenia) i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekąc przez 80 minut. Kaczkę zostawiamy w wyłączonym piekarniku pozwalając jej ostygnąć.  Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika, odwijamy

Miód i pieprz
Enchiladas 210

papryki 1/2 szkl śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Podgrzać olej na patelni. Włożyć posiekaną cebulę, 1 ząbek czosnku i chili. Zeszklić. Dodać mięso mielone, zwiększyć ogień do średniego i smażyć, często mieszając, przez 8-10 min, aż mięso równomiernie się przyrumieni. Zdjąć patelnię z ognia. Sos: Rozgrzać olej. Dodać posiekane: cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory lub przecier, cukier, oregano(...)lekko ostudzić. 1/3 sosu dodać do mięsa. Smażyć chwilę, następnie dodać połowę startego sera żółtego. Wymieszać i smażyć do rozpuszczenia sera. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Każdą tortillę posmarować łyżką sosem. włożyć po ok. 2 łyżki mięsa i zawinąć tortille. Układać w żaroodpornym naczyniu i polać pozostałym sosem. Oprószyć pozostałym serem i piec 15-20 min. Udekorować kolendrą. Smacznego

Fabryka pomysłów
Cukinia nadziewana mięsem mielonym, warzywami i serem mozzarella 210

Składniki: 1 duża cukinia 250 g mięsa mielonego 1 średnia marchewka 3 ząbki czosnku 1 cebula garść świeżej pietruszki puszka pomidorów ( ja używam całych) mała papryczka chilli 100 g sera mozzarella 50 g sera gouda( dla tych co lubią dużo sera) świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię umyje i obierz (nie musisz(...)smaż mięso, dodaj sprasowany czosnek, starkowaną marchewkę i pomidory. Dodaj papryczkę chilli i wcześniej usmażoną cebulę, wszystko dobrze mieszając smaż jeszcze przez 15 minut na małym ogniu doprawiając do smaku.   Gotowym farszem wypełnij łódeczki, posyp serem mozzarellą i serem gouda. Czas pieczenia: Piecz w piekarniku

Niezły Młynek
Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 174

ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki wędzonej papryki 1 małe czerwone chilli, bez pestek i drobno posiekane 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 duże pomidory, z grubsza posiekane 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka czerwonego(...)była w temperaturze pokojowej. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Rozłóż bakłażana na 2 blaszkach do pieczenia i wysmaruj oliwą każdy plaster z obu stron. Piecz przez 30 minut odwracając je w połowie pieczenia, po czym wyjmij z piekarnika. Przestudź przez 5 minut, następnie pokrój je grubszą kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z czosnkiem, natką

karmelowy
Papryka nadziewana kaszą gryczaną i wołowiną 155

znajdziecie bardzo smakowity przepis na faszerowane warzywa psiankowate, do których należy między innymi papryka. Składniki: 5-6 papryk (użyłam żółtych) 2/3 szklanki kaszy gryczanej 500 g mięsa mielonego wołowego 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 4 duże pomidory malinowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 2 płaskie łyżki ziół śródziemnomorskich lub do pizzy(...)Papryki przekroić w poprzek, wyciąć gniazda nasienne. Posolić w środku. Faszerować po poprzek kaszą z mięsem, układać w naczyniu do zapiekania podlanym olejem. Piec około 45 minut w 175 stopniach z termoobiegiem. 15 minut przed końcem pieczenia wyjąć i ułożyć na wierzchu pokrojoną w plastry mozzarellę. Dopiekać aż papryka będzie miękka (wystarczy wbić widelec w miąższ papryki

Czerwień i błękit
Zapiekanka makaronowa z filetem z kurczaka i kukurydzą. 150

mielony do smaku olej rzepakowy 1 łyżka ziół prowansalskich 1 płaska łyżka czubrycy czerwonej 1 łyżka suszonych  pomidorów z bazylią i czosnkiem ( przyprawy ) 1 łyżeczka masła Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie mielimy w maszynce. Cebule i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie paseczki, a czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso(...)zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4. Do makaronu dodajemy usmażone mięso, kukurydzę, zioła prowansalskie i połowę sera żółtego, całość dokładnie mieszamy. Formę to zapiekania smarujemy cieniutko masłem i przekładamy makaron, posypujemy pozostałym serem żółtym i wstawiamy do piekarnika. Zapiekankę pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 5. Gorąca zapiekanka jest gotowa do podania. 6. Smacznego

Izabelawkuchni
SZASZLYKI EGZOTYCZNE 97

łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka mielonej chili 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięso myjemy, osuszamy - kroimy w kostkę o boku około 3cm. Krok 2. Cebulę i czosnek obieramy - drobno siekamy. Krok 3 . Plastry ananasa odsączamy z zalewy - kroimy na kęsy. Krok 4. W misce mieszamy kawałki mięsa, posiekaną cebulę, czosnek, ananasa oraz(...)pół, obieramy, łyżką usuwamy gniazdo nasienne - miąższ kroimy w kostkę i wraz z kawałkami mięsa, ananasa i papryki nabijamy na patyczki lub szpilki do szaszłyków. Krok 7. Ocet mieszamy z oliwą oraz sosem sojowym - możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Szaszłyki pieczemy na grillu przez około 5 minut, następnie odwracamy je , smarujemy marynatą octowo-olejową i pieczemy przez

Moja Książka Kucharska
Gołąbki z kaszą jęczmienną, ryżem i mięsem 124

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Gołąbki z kaszą jęczmienną, ryżem i mięsem Składniki: Młoda kapusta – 1 główka Ryż – 200g Kasza pęczak – 100g Mięso mielone drobiowe – 500g Marchew – 1 sztuka Cebula – ½ sztuki Czosnek – 2 ząbki Natka pietruszki – ½ pęczka Masło – 1 łyżka Sól, pieprz, oliwa Składniki – sos pomidorowy: Przecier pomidorowy (passata) – 1 szklanka Masło – 1 łyżka(...)dużej misce wymieszać wszystkie składniki – cebulę, marchewkę, kaszę, ryż i mięso. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na liściach układać farsz i zawijać gołąbki. Następnie ułożyć je w naczyniu do zapiekania, zalać 1 szklanką bulionu lub wody, przykryć największymi liśćmi kapusty i piec przez 1,5h. Wykonanie – sos: W garnku roztopić masło i wymieszać energicznie

Kuchnia Bon Appetit
Zielone gołąbki z grzybową nutą 192

liści kapusty młodej zielonych bocznych 1 szkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta estragonu oregano 200 ml śmietany 1 szkl(...)wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 30. Wystudzić. Dodać mięso i jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zawijać nadzienie ostrożnie by nie porwać liści (są bardzo delikatne) ułożyć w brytfance, podlać ok pół szkl wody i skropić oliwą. Przykryć jednym odłożonym liściem całość, Piec 30 min w temp 180 st. sos: w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę

Gotowanie jest łatwe
Kalafior faszerowany mięsem z udek kurczaka 296

pszennej pół opakowania sera pleśniowego (ja użyłam lazura) Udka umyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i pokrojony w kostkę ser pleśniowy (najlepiej ser podzielić na 2 równe części; jeden kawałek pokroić i dodać do mięsa, a drugi również pokroić i dodać do sosu beszamelowego).  Kalafiora umyć i pozbawić liści(...)łyżki delikatnie wydłubać środek, w taki sposób aby utworzyć wgłębienie (nie można przedziurawić kalafiora!). Następnie do przygotowanego wgłębienia dodać zmielone mięso i wszystko delikatnie ubić. Piekarnik rozgrzać do 195°C. Kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego (farszem do dołu) i piec pod przykryciem około 35 minut.  W międzyczasie przygotować sos beszamelowy - na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Wszystko

Ugotować
Cukinia z mięsnym farszem 185

właściwie ze wszystkim. Chętnie bym je wyhodowała we własnym ogródku ! Muszę ususzyć nasionka :-) Cukinia z mięsnym farszem Składniki: 1 kg okrągłych cukinii 100 g cebuli 500 g mielonego mięsa wieprzowego, u mnie z łopatki 20 g czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukiniom odkrawamy kapelusiki, odkładamy je na bok. Następnie wydrążamy(...)się lekko zeszkli dodajemy mięso i smażymy dalej, do momentu, aż mięso się zrumieni. Następnie kroimy drobniutko kawałki cukinii, które wydrążyliśmy wcześniej ze środka warzywa, wrzucamy na patelnię, dodajemy koncentrat, posiekany czosnek, przyprawiamy i smażymy około 10-15 minut. Gdy farsz jest gotowy, nadziewamy nim cukinie, które umieszczamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Cukinie pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania