SKŁADNIKI NA 12 szt: 12 naleśników KLIK TU 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 4 pieczarki 1 cebula Sól i pieprz 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki przecieru 2 lyzki pasty curry 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieram i trę na grubych oczkach(...)rozgrzaną patelnię dodaję warzywa oraz mięso smażę, dodaję przyprawy oraz przecier, koncentrat i pastę curry.Na koniec dodaję pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Całość mieszam i smażę aż zrobi się gęste. Farsz przekładam za pomocą łyżki na nalesniki ok 2 łyżki. Następnie kładę ser. Zawijam w ruloniki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładę naleśniki. Piekę
Gotowanie PatkiGołąbki z pęczakiem i grzybami Gołąbki zawsze są dobre , ba może nawet najlepsze " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tradycyjne z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym to pychota , ale te, są nie mniejszą ucztą . Dzisiaj , zrobiłam je po raz pierwszy , ale na pewno nie po raz ostatni . Ostrożne zaserwowałam dzieciom , myśląc ,że będą się krzywić(...)leśnych i shitake ) 2 cebule 1 czubata łyżeczka, czosnku granulowanego 2 kostki rosołowe grzybowe 1 płaska łyżeczka, mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki pieprzu mielonego sól do smaku 2 łyżki oleju do podsmażenia cebulki sos : Zlany wywar z pieczenia gołąbków woda pozostała po gotowaniu grzybów 1 cebula posiekana i podsmażona na złoty kolor garść grzybków suszonych
Ogrodnik w podróżyPizzę kocha każdy. Niestety większość jada taką ze sztucznym serem, na cieście z białej mąki, nierzadko z mięsem pełnym konserwatów, hormonów, antybiotyków. Generalnie pizza kojarzona jest z niezdrowym jedzeniem. Pora obalić ten mit, bo można przyrządzić jej zdrową wersję. Na taką właśnie zapraszam. U mnie na bezglutenowym cieście, z dużą ilością sosu pomidorowego i aromatycznymi warzywami. Pychotka! Składniki na formę(...)soli himalajskiej, szczypta pieprzu, pół cukinii, pół cebuli, 5 pomidorów suszonych, łyżeczka oregano. Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę i łączymy z wodą, olejem i 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim formę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut. W międzyczasie kroimy warzywa i przygotowujemy sos pomidorowy. Passatę przyprawiamy solą, pieprzem
Jeść, by żyć w zdrowiuprzez ostatnie miesiące. Lekko odchudziłam przepis, bo moja ciocia dawała bardzo dużo oleju, a u mnie jest jedynie troszkę masła ghee :) Składniki: 5 dużych papryk 350-500g mięsa mielonego 2 woreczki kaszy gryczanej (białej i prażonej) 1/2 cebuli 2 łyżeczka masła ghee 4 łyżki startego sera (u mnie cheedar i gouda, produkty seropodobne nie wchodzą w grę(...)opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na 1 łyżeczce masła ghee. Dodajemy mięso i doprawiamy w/w przyprawami według uznania i własnego smaku (ja sypnęłam bardzo dużo bazylii i oregano). Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i wyjąć pesteczki. Ugotowaną kaszę mieszamy z usmażonym mięsem. Nakładamy łyżką farsz i posypujemy całość startym serem. Papryki układamy na naczyniu
CzarnawisienkaPakieciki mięsne owinięte cukinią, a wszystko zapieczone w pomidorach. Troszkę pracy przy tym jest, ale warto. Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki to zapraszam tutaj Kotlety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 jajko sól pieprz papryka słodka majeranek Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystko(...)puszki wraz z sokiem miksujemy na gładko, dolewamy 1/4 szklanki wody. Doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i oregano. Zalewamy nasze mięso w naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy całość serem i pieczemy aż ser się rozpuści kotlety zapiekane w cukinii ułożenie cukinii przygotowanie mięsnego pakieciku mięso zawinięte
O kuchni z uczuciempiekę-mniam... farsz trochę nie standardowy bo dodałam kaszę jęczmienną,doprawiłam ketchupem z cukinii (przepis znajdziecie tutaj )ale można też normalny ketchup lub przecier pomidorowy -wyszło przepyszne-farszu zrobiłam więcej i wykorzystałam na drugi dzień jako dodatek do fasolki szparagowej i był kolejny fajny obiadek-polecam Składniki: 6-8 patosonków(można zastąpić je oczywiście cukinią) 500 kg mielonej łopatki(...)sól ,pieprz,ulubione przyprawy 1 woreczek kaszy jęczmiennej olej do smażenia Przygotowanie: kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu (oczywiście w osolonej wodzie) cebulę pokroić w kostkę -podsmażyć,dodać mięso mielone i przesmażyć,wcisnąć czosnek i dodać połowę startego sera,ketchup (lub przecier jak wolicie)i doprawić do smaku,solą ,pieprzem,maggi,ulubionymi ziołami,(fajnie sprawdzi się również curry
Swojskie jedzonkoPatisony nadziane mięsem mielonym z sosem pomidorowym. Składniki 2 patisony 200 g mielonej karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szalotka oliwa sól pieprz listki świeżej bazylii 150 ml bulionu warzywnego Sos : pulpa pomidorowa koncentrat pomidorowy suszona bazylia cukier 1 cebula olej słonecznikowy sól Przygotowanie Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem(...)mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos bazyliowy. Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia , skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał. Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i piekłem jeszcze 20-25 minut
R'n'G Kitchenzmielić, podgrzać i doprawić. Do barszczu jak znalazł:) Składniki na ok 45 sztuk: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli ok 0.5 kg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej gotowane na rosół skrzydełka, udka) przyprawy jajko kminek Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy i siekamy razem z margaryną i szczyptą soli. Robimy dołeczek i wlewamy(...)Kładziemy na blaszce spodem pozostałego brzegu. 3. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy górę pasztecików. Posypujemy kminkiem i odrobinką soli. Wkładamy do nagrzanego do 200-210 st piekarnika i pieczemy na złoty kolor, ok. 20 minut
Kuchnia w czekoladzieSzybka przekąska dla tych co mięso zjadają i dla tych co za nim nie przepadają. Pierwsze kabanosy przygotowujemy, w tym czasie fasolkę podgotowujemy i w kilkanaście minut będzie wszystko gotowe, smaczne i proste i wyjątkowe. Idealna przekąska do piwa pszenicznego, życzę więc(...)smacznego. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 120 długich cienkich kabanosów np. węgierskich, garść fasoli mamut, suszony czosnek świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony, 1 jajko, sól do smaku. Przygotowanie: Fasolę gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, studzimy i suszymy. Ciasto francuskie
Moniki Smakołykidodatkiem pomidorów i natki pietruszki smakuje wyśmienicie. Składniki na 2 porcje: 2 bakłażany 3 pomidory 1 cebula 2 łyżki oliwy 3 łyżki masła sól, pieprz 500 g mielonej wołowiny (lub mięsa wołowo-wieprzowego) 1 szklanka wody posiekana natka pietruszki 1. Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć. Posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wypłukać i dokładnie osuszyć(...)około 8 minut). 4. Dołożyć mięso i smażyć 5 minut. 5. Dodać pokrojone w kostkę 2 pomidory i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. 6. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażana nafaszerować mięsem. Na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki pomidora. 7. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wlać 1 szklankę wody. Piec 20 minut. 8. Podawać gorące, obficie
Moja Galeria Smakugusty, bo są delikatne i puszyste, a na górze pokryte chrupiącą skórką. Zaś mięso mielone z pomidorami nadaje wyrazistości całemu daniu. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 500 g ziemniaków 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 cebule 150 g żółtego sera 2 łyżki masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 pęczka posiekanego koperku 1 łyżka(...)smażymy mięso wraz z cebulą. Następnie dodajemy do niego pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i trzymamy na ogniu do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mięso z sosem pomidorowym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, śmietanę oraz koperek i wszystko razem tłuczemy. Wykładamy ziemniaki na mięso i wyrównujemy, na wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy
Symfonia smakowasól pieprz kolorowy świeżo mielony 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem i rozklepujemy. Filet smarujemy ketchupem. Czosnek obieramy i wraz z koperkiem siekamy. Następnie nakładamy koperek na całą powierzchnię mięsa oraz posypujemy posiekanym czosnkiem. Filet zwijamy w roladę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy roladki i opiekamy(...)która świetnie podkreśla smak. Ketchup w naszym domu używany jest nie tylko jako dodatek do kanapek, czy sałatek ale świetnie sprawdza się również do marynat, pieczonych mięs, rolad czy wszelakich potrawek. Produkt ten polecamy wszystkim i z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po niego robiąc spożywcze zakupy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiorzeszków pinii szczypta cynamonu i mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki papryki pieprz 1 żółtko 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią Opis wykonania: Mąkę mieszamy z ½ łyżki soli, dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone w 200 ml letniej wody. Zagniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Na oleju z bazylią szklimy cebulę. Dodajemy mięso i mieszamy, aż się usmaży(...)brzegi ciasta. Ciasto chwytamy na brzegach w trzech miejscach i nad nadzieniem zagniatamy je, aby powstał trójkąt, a w środku mały otwór. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym żółtkiem i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 225 stopni przez 15 minut
Smakowity Blog Kulinarnywizyta w najbliższym markecie. Kocham bataty za ich uniwersalność, można je gotować, grillować, parować, piec, a ugotowane mrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami… Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji(...)minut + 50 minut pieczenie batatów Składniki: CIASTO 600-700 g batatów, 3 szklanki mąki, 6 jaj, 3/4 szklanka cukru pudru trzcinowego (lub białego), 175 g miękkiego masła, 200 ml mleczka kokosowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody, 1 laska wanilii (lub łyżeczka ekstraktu), 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki cynamonu, ¼ tartej gałki
SzczyptaSmaQBardzo oryginalna wersja gulaszu, nietypowo podana, a rewelacyjnie smakująca i efektownie wyglądająca.... Składniki: 0 ,5 kg szynki dowolną mieszanka przypraw 1 cebula tłuszcz do smażenia listek
kgwjanczewoDziś dzielę się z Wami kolejnym prostym pomysłem na rodzinny obiad. Piersi z kurczaka w ziołowo-pomidorowym sosie , to stosunkowo szybka propozycja. Tak przygotowane danie możecie
Słodkie okruszkiSmakowita, prawda, że apetycznie wyglądająca, to przykład tradycyjnego wyrobu domowego, w warunkach domowych możliwa do wykonania, stanowi doskonały przykład, że "swojskie - najlepsze"! Składniki: 2 kg głowizny
kgwjanczewoodciąć górną część papryk, wyciąć z nich ogonek, a środki oczyścić z ziarenek. Dokładnie je umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej wrzucić na nie mielone mięso, doprawić solą i pieprzem. Gdy z mięsa odparuje płyn dodać obraną i pokrojoną w małą kostkę cebulę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a pieczarki pokroić w drobną kostkę(...)przykryć na kilka minut aż napęcznieje. Mięso i warzywa wymieszać z gotową kaszą. Łyżką napełnić wcześniej przygotowane papryki, przykryć odciętą "czapeczką". Do naczynia żaroodpornego wlać trochę wody, w nim poustawiać papryki. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 45 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia, na wierzch papryk położyć plasterki sera mozzarella. Podawać
Simply Foodszalotki , można zastąpić jedną cebulą 1 łyżeczka siekanego czosnku , niedźwiedziego 1 łyżka siekanej bazylii 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku ostra papryka mielona , także do smaku grzanki : 4 kawałki czerstwego chleba 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól do smaku , oliwa z oliwek do skropienia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyfiletowane udka kroimy(...)zrumieni . Następnie , wkładamy mięso , mieszamy , wsypujemy czosnek niedźwiedzi , wlewamy wino , dusimy na małym ogniu około 6 minut . Po tym czasie , wlewamy passatę , cynamon, ostrą paprykę , doprawiamy solą do smaku . Dusimy tak długo , aż sos się zagęści . Zazwyczaj około 10-15 minut . W międzyczasie przyrządzamy grzanki . Chleb kroimy w średniej wielkości kostkę , układamy na papierze do pieczenia , sypiemy ziołami prowansalskimi
Ogrodnik w podróżycurry. Zobacz mój film z przygotowania kurczaka Składniki – Kurczak po kubańsku 8 pałek z kurczaka 1 limonka pół pomarańczy 9 ząbków czosnku pół papryki pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego oliwa lub olej świeża kolendra pół łyżeczki pieprzu i soli Przepis – Kurczak po kubańsku Przygotowanie kurczaka zaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200 st. Celsjusza. Nasze(...)koniec – po upieczeniu. Zawartość blendera dokładnie miksujemy, po czym otrzymany sos rozkładamy dokładnie na nasze pałki – obtaczamy je. Całość pieczemy ok. 40-50 minut. I gotowe. Nie trzeba polewać sosem mięsa w trakcie pieczenia. Uwaga! Pałki możemy zastąpić całym kurczakiem. Z tym, że przed włożeniem jego do naczynia wykrawamy kręgosłup. Nacinamy korpus z jednej i drugiej strony
Kuchennyviral.plmasła 2 i 1/2 szkl mleka 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, papryka słodka 1. Na oleju szklimy cebulkę, a następnie do niej dodajemy mięso mielone wraz z przyprawami, przesmażamy. Kiedy mięso straci surowość dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku. Dusimy około 10 minut. 2. Ja makaron zawsze podgotowuje aby uniknąć surowego makaronu np. na dnie(...)zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. 4. Napełniamy rurki mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy masłem (jeśli nie mamy naczynia żaroodpornego możemy użyć blaszki do pieczenia) Do napełniania najlepiej używać długiej łyżki, a dolny otwór zatkać np. wewnętrzną strona dłoni-a od góry możemy nakładać farsz
Gotowanie...to proste !można smażyć, grillować, piec na żywym ogniu. Serwowany z różnymi dodatkami takimi jak ser, sałata, cebula, boczek, ogórek konserwowy no i oczywiście z musztardą, majonezem i ketchupem. Poniżej przedstawiam przepis, którym już dawno chciałam się podzielić. Moja tajemnica polega na przygotowaniu mięsa. Dodaję (chociaż pewnie niektórym to się nie spodoba i powiedzą, że jak jest dobre mięso to nie trzeba(...)moim ulubionym i zdecydowanie wolę, kiedy czuję dobrze doprawione mięso. Nie zapominajmy, że w burgerze najważniejsze jest mięso, powinno stanowić większość naszego dania. Następnie formuję kształt mięsa w okrąg a środek lekko wciskam do środka. Dzięki czemu podczas grillowania, kiedy mięso będzie się kurczyć nie zrobi się z niego kotlet mielony a płaski burger. Mojego ulubionego burgera przygotowałam
wysmienitylasagne (4 duże porcje): mięso mielone około 500 g makaron do lasagne (najlepiej włoski makaron) puszka krojonych pomidorów około 8 pomidorków koktajlowych puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli konserwowej cebula ser żółty 400 g sól pieprz oregano bazylia Sos beszamelowy: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2017/01/sos-beszamelowy.html Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Na patelnie wrzucić mięso, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać kilka minut(...)czasie przygotować sos beszamelowy. Zetrzeć na dużych oczkach ser żółty. Układać lasagne w naczyniu żaroodpornym warstwami: sos, makaron. mięso, ser. Odłożyć na tyle sera, by móc posypać później jeszcze jedną warstwę. Na wierzchu lasagne ułożyć pokrojone w paski pomidorki koktajlowe. Piec w piekarniku w 200 stopniach (grzanie góra dół) przez 40 minut. Wyciągnąć lasagne i jej wierzch posypać serem żółtym
Karola gotujemielonej wieprzowiny sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka papryka słodkiej w proszku 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1. Kurczaka dobrze oczyszczamy i płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża odcinamy końce skrzydełek. Robimy nacięcie wzdłuż grzbietu i ostrożnie luzujemy aby nie przedziurawić skórki. 2. Mięso wieprzowe dobrze doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy(...)grzbietu. 4. Nacieramy całe mięso pozostałą mieszanką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. 5. Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut do zrumienienia skórki. 6. Z powstałego, po pieczeniu mięsa, wywaru możemy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymielonej karkówki sól pieprz pół łyżeczki cukru pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 10 gałązek pietruszki pół kulki mozzarelli Wykonanie: Pomidorom odcinamy kapelusiki i je wydrążamy . Najlepiej zrobić to łyżeczką. Wydrążoną zawartość siekamy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie 10 minut. Następnie do cebuli i czosnku, dodajemy mięso, sól, pieprz, cukier(...)górze farszu kładziemy plasterek mozzarelli. Pomidory przykrywamy odkrojonym kapeluszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Układamy w nim pomidory i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pół godziny w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Smacznego
Smak mojego domuZdecydowanie należę do grupy ludzi, którzy lubią eksperymenty. M. ma już dosyć cudowania i chętnie zjadłby typowego schabowego albo mielone, ale niestety ;) Te kotlety są bardzo intensywne i oryginalne w smaku. Mają orzeźwiający aromat (dzięki owocom jałowca i pomarańczy). Nie jest to szczególnie popularne połączenie smaków, a szkoda! No i prezentują się przecudnie - szczególnie podczas marynowania, te kolory! ;) GRILLOWANE(...)koprem, oliwą i skórką pomarańczową. Każdy kotlet naciąć delikatnie nożem i umieścić na płaskiej blaszce lub w brytfance. Na nich ułożyć mieszankę z moździerza. Mięso marynować przez około 2 godziny pod folią aluminiową w lodówce. Piec na rozgrzanym grillu (tradycyjnym, elektrycznym, gazowym lub patelni grillowej) przez 10-15 minut - czas zależy od grubości kotleta. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakudzieciom, u nas w towarzystwie kolorowego makaronu. Meksykanskie chili wolowe z salsa 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 świeże czerwone chili pęczek świeżej kolendry oliwa po 2 łyżeczki mielonego kminu, wędzonej papryki i cynamonu 2 liście laurowe 2 puszki krojonych pomidorów 1 kg goleni wołowej, najlepiej z kością i bez ścięgien puszka białej fasoli salsa: zielona papryka(...)puszki, wlewamy 2 puszki wody, Doprowadzamy do wrzenia. Mięso nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy mięso do sosu. Garnek przykrywamy pokrywka i wkładamy do pieca na 5 h. W poło,wie czasu mieszamy wszystko a 20 minut przed końcem czasu dodajemy odcedzona fasolkę. Ew. możemy sos w trakcie pieczenia rozrzedzić wodą. Dymki i paprykę bez gniazda nasiennego oraz
Dzieje kuchennej Wiewiórytych co nie jadają mięsa mam świetną propozycję :) Składniki : 300 g suchej białej fasoli ( przed gotowaniem) 1 duża gruszka 1 cebula 100 g orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni czubata łyżka mielonego siemienia lnianego 2 listki laurowe, czarny pieprz, sól, maggi, rozmaryn olej do smażenia Przygotowanie : Fasolę namoczyć na noc, ugotować Pokrojoną cebulę podsmażyć z kilkoma łyżkami(...)dosypać zmielone siemię lniane- zmiksować Całość doprawić świeżym czarnym pieprzem, solą, maggi, ostrą papryką, dodałam 2 jajka i ponownie wymieszałam Przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm, piekłam w 180 C* przez około 80 min. Jak dla mnie pasztet miał zbyt słodki smak, ale ogólnie bardzo mi smakował
Proste PotrawyPropzycja na prostą, szybką, bardzo efektowną sałatkę, słonecznik nadaje wspaniałej chrupkości, brokuł cudownego koloru, kurczak konkretnych wartości, jak widać stanowi wspaniałe, efektowne połączenie smaków... Składniki: 1
kgwjanczewoUwielbiany przez dzieci, szybki w przygotowaniu jest o niebo zdrowszy i smaczniejszy od tych kupowanych w budkach z fast foodami. składniki na 3 porcje 3 bułki 30 dag mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 pomidor 1/3 ogórka zielonego 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli czerwonej 6 liści sałaty 3 łyżki musztardy 3 łyżki keczupu pieprz sól przepis Przygotowanie hamburgerów(...)mieszamy . W osobnej misce wołowinę łączy z posiekaną cebulką, mięso wyrabiamy dłonią, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz mieszamy dłonią. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niezbyt duże hamburgery. Kotleciki smażymy na patelni grillowej z obu stron po około 3 minuty . Bułki przekrawamy na pół, przekładamy do formy do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około
Smakowite Daniasosu: - 50 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego - 30 dag jogurtu greckiego - 1 cebula(...)schłodzić w lodówce. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Mięso wyrobić z cebulą, 2 łyżkami mąki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i sporą ilością papryki. Z mięsnej masy uformować wałeczki długości około 10 cm, nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni około 20 minut. Po połowie czasu należy
W poszukiwaniu inspiracji