gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem). Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach suchego maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody(...)masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć
Proste Potrawypatelni. Dodajemy mięso, cukinię i pokrojone w pół plastry pieczarki. Całość dusimy do zmniejszenia objętości. Wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy jeszcze kilka minut do momentu odparowania płynu. Farszem napełniamy cukinie. Wierzch obsypujemy startym na tarce o średnich oczkach serem. Gotowe układamy na blaszce na folii aluminiowej. Pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzeniedomowa wędlina. Za każdym razem, kiedy przygotowuję coś nowego do pieczywa, szukam nowych smaków, żeby urozmaicić te domowe wędliny. Dzisiaj mam dla Was nowy przepis na szynkę peklowaną, pieczoną w piekarniku. Udało mi się kupić ładną, zgrabną szynkę kulkę o wadze 1,30 kg. Pomyślałam, że doskonale sprawdzi się w moim przepisie jako domowa wędlina(...)peklowej Wykonanie: Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Nakłułam nakłuwaczem do mięsa w kilku miejscach. To pozwoli marynacie dotrzeć do wnętrza szynki. Ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i listki laurowe rozgniotłam w moździerzu. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Dodałam do niego zmiażdżone listki z pieprzem i zielem angielskim, pieprz mielony i majeranek. Wymieszałam. Mieszanką natarłam mięso
Kuchnia u Krysidodane. Słonymi kaparami sól zastąpiłam, serem ciasto skleiłam, czarnuszką posypałam i przekąskę gotową na przykład do grillowanego mięsa miałam. Składniki: 2 opakowanie ciasta francuskiego, 30 g tartego sera żółtego, 4 łyżki kapary, suszona papryczka chili świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka czarnuszki. Przygotowanie: Kapary miksujemy za pomocą blendera lub bardzo drobno kroimy. Jedną porcją ciasta(...)ciasta. Ściągamy papier i ciasto posypujemy czarnuszką. Ponownie wałkujemy, żeby ziarenka się przykleiły. Za pomocą nożyka do ciasta lub pizzy wycinamy paski. Przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, zachowując odstępy. Brzegi sklejamy za pomocą widelca. Paluchy pieczemy w 220°C ok. 20 min do zarumienia (czas pieczenia i tempera podawana jest zawsze
Moniki Smakołykisiekamy w kostkę, rumienimy na patelni , dodajemy mięso i dusimy, aż woda z mięsa odparuje. Następnie , dodajemy koncentrat pomidorowy , doprawiamy mięso solą, pieprzem, chilli i ziołami. 3. Do ost udzonej masy mięsnej dodajemy jajko i kaszę manną, dokładnie mieszamy. 4. Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy na zakładkę warstwę ziemniaków, na to mięso i znów ziemniaki. 5. Śmietanę mieszamy(...)startym żółtym serem, szczyptą gałki muszkatołowej i kminku, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i zalewamy zapiekankę. 6. Całość wstawiamy do nagrzanego do ok.180 st. C piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut, do zrumienienia się zapiekanki. 7. Podajemy na ciepło. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki. 40 dag mięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę(...)zakwaszonym wrzątku. Zahartować zimną wodą. Osuszyć. Z każdego liścia ściąć główny nerw. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Układać ściśle obok siebie w naczyniu w którym będziemy piec. Podlać bulionem, nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC. Wytworzony płyn zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać do uzyskania jednolitej
Kulinarny karnet Christopherajednych i drugich , i wszyscy je kochamy. Polecam , są miękkie, delikatne, po prostu rozpływają się w ustach- po prostu rozkosz :) Zaczynamy: Składniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 1 cebula 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki , koper 1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowego oliwa Wykonanie: Gotujemy(...)oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, cebulę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy
Smaki EdytyMielone roladki obiadowe z piekarnika. Mięso przygotowane jak na klasyczne kotlety mielone, napełnione dowolnym nadzieniem. Zamiast smażenia na tłuszczu godzinka w piekarniku. Wygodny sposób zwłaszcza gdy potrzebujemy przygotować większą ilość. 1 kg łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka smalcu mleko kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Do Nadziewania: np. żółty(...)Cebulę pokroić, zeszklić na smalcu. Mięso zmielić razem z cebulą i kajzerką. Dodać jajko, przyprawić. Masę dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować płaskie placki, kłaść na nich ser i kiełbasę pokrojoną w słupki, po czym formować ruloniki. Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Praktyczna plraju 1 kg piersi z indyka 10 szt. suszonych moreli 10 szt. suszonych śliwek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki miodu 0,5 szklanki octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej otarta skórka z cytryny szpinak baby folia aluminiowa Przygotowanie: Pierś z indyka kroimy wzdłuż na pół nie docinając do końca (robimy coś w rodzaju(...)filecie z indyka układamy listki szpinaku bez ogonków, oraz owoce z sosem, przykrywamy płatem indyka. Zawijamy filet szczelnie w folię. Odkładamy na kolejne 30 minut. Nastepnie układamy mięso na grillu i pieczemy ok. 25 minut, rozcinamy folię od góry i pozwalamy mięsu „dojść”. Podajemy mięso z owocami na liściu sałaty. The post Indyk w raju, czyli pierś
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwodą (do pokrycia), odstawiay do wystygnięcia, odsączamy z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Mak dokładnie odciskamy z nadmiaru wody(...)nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć
Pudełko rozmaitościDuszona kapusta z kiełbasą. Proste, pyszne danie, które przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi kawałek białej kapusty. Taką duszoną kapustę najczęściej podaję z ulubionym pieczywem lub jako
Słodkie okruszkiZapiekanki wszelkiego rodzaju, to bardzo atrakcyjne dania, polecane zapracowanym, gdyż ich istotą jest prostota wykonania, a należą do lubianych potraw, można wykorzystać często to co nam
kgwjanczewoDzisiaj mam dla Was takie małe słodkości, pyszne trufelki, bardzo słodkie i wyjątkowe w smaku. Pachnące cynamonem, więc kojarzą się ze świętami. W sumie to można
IzabelawkuchniBardzo lubię kuchnię azjatycką, bardzo często wykorzystuje jej elementy w swoich daniach. Tym razem w azjatyckim bulionie pojawił się nietypowy makaron, bo… warzywny Spaghetti z
Pasja SmakuPrzepis zaczerpnęłam z gazetki Moja Kuchnia nr 4 (2009). Polecam taki sposób na białą kiełbasę. Inną wersję można znaleźć tutaj: KLIK . Składniki: 6-8 białych kiełbasek
Kuchnia domowa Ani