pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:225/377)

Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 167

doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami.  2. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię(...)placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem. 5. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę. Posypujemy cukrem pudrem. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią. 191

łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki majeranku Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią - przepis:  Cukinię, cebulę i marchewkę kroimy w średnią kostkę. Czosnek miażdżymy.  Wszystkie pokrojone warzywa szklimy na niedużej ilości oleju przez ok. 5 min. Po tym dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 min, aż mięso zrumieni się. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sos pomidorowy, zalewamy(...)szklankami wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min do odparowania wody.  Póki mięso i warzywa się duszą gotujemy makaron. Do 4 litrów wrzącej wody dodajemy makaron, łyżkę soli i gotuje przez ok. 5 min do średniej miękkości. Następnie makaron odcedzamy i przemywamy zimną wodą.  Kiedy mamy już gotowy makaron i sos mięsny robimy sos śmietanowy

Kuchnia Łukasza
Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym 662

SKŁADNIKI: ok. 400 g mięsa mielonego 2 duże cebule 1-1,5 kg ziemniaków majonez olej/oliwa sól pieprz pieprz ziołowy WYKONANIE: Mięso zmielić przez maszynkę. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki 2-3 mm (jak ogórki na mizerię). Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę lub ćwierćksiężyce cebulę, kiedy się zeszkli - wrzucić mięso i całość usmażyć, aż się zacznie(...)wysmarowaną tłuszczem wyłożyć warstwę ziemniaków pokrojonych w plasterki, następnie wyłożyć warstwę mięsa z cebulką, a na to kolejną warstwę ziemniaków.  Potem wziąć ok. 200 ml wody, dodać do tego 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz i pieprz ziołowy, wymieszać i zalać zapiekankę. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach :D PODAWAĆ: Podawać można z każdą surówką/sałatą/mizeri

Tradycyjna kuchnia inaczej
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 261

cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 3 duże liście młodej kapusty około 400g mięsa mielonego czerwona cebula biała część pora olej do smażenia przyprawa gyros płat ciasta francuskiego żółtko do posmarowania sezam do posypania Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Wkładamy do osolonego wrzątku(...)szklimy na odrobinie oleju. Mięso mieszamy z cebulką i przyprawa gyros. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około

Pyry na Gaz
Smalec z ciecierzycy z pieczoną kaszą gryczaną 160

zrobić pastę na kanapkę, która razem z pieczoną i chrupiącą kaszą gryczaną przypomina smalec, z jednej paczki wychodzi cała wielka miska, ja zawsze zostawiam część na kanapki, z części piekę kotlety, które można wziąć do lunchboxa do pracy, a jak jeszcze coś zostanie to można podsmażyć na patelce z jajkiem, żeby uzyskać pyszną jajecznicę. Dlatego wystarczy ugotować ciecierzycę, podpiec kaszę(...)temperaturze ok 200 stopni, pilnowac, żeby się nie przypaliła najlepiej próbować czy jest już wystarczająco chrupka. Ciecierzyce ugotować następnie zmielić blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa dodać kaszę wymieszać doprawić

zdrowa vege kuchnia
Zimowa surówka na życzenie Anety:) i blender 124

tego, przynajmniej na razie:) Niesamowicie ułatwia pracę w kuchni: rozdrabnia, przeciera, (zupy, pasty, koktajle), ubija, miesza (białka jajek, desery, ciasta), sieka (w mniejszych ilościach owoce, warzywa, orzechy, ser, mięso, itp.), mieli (zioła, nasiona). Inne modele mają również funkcje: kruszenia, ucierania, krojenia w plastry, w słupki, wyrabiania ciasta. Kosztuje między 150zł a 260zł (online), ale to wydatek, który naprawdę się opłaca(...)much work). Goes well with a number of main courses. A perfect source of vitamins for the upcoming winter. Ingredients: 1 medium carrot 1 small apple 1 small piece of celeriac or 1 small parsley 1 tbs of natural yoghurt salt, pepper optionally: lemon juice Method: Cut vegetables and fruit in a food processor or grate them. Add remaining ingredients

Qlinarnie i Qlinarnie
2 wyjątkowe przepisy na udziec jagnięcy z grilla 318

szalotka (grubo posiekana) 5 dużych liści szałwii 4 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego sos do nacierania 1 szklanka bulionu warzywnego lub wołowego ¼ szklanki przygotowanej marynaty szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Jagnięcinę osuszyć, przyciąć nadmiar tłuszczu. Połączyć wszystkie składniki marynaty(...)umieszczamy na rożnie i zabezpieczamy widelcami rożna. Może się okazać konieczne również dodatkowe związanie. Do tacki ociekowej wlewamy kilka szklanek wody. Udziec pieczemy na rożnie około 20-30 minut na każde ½ kg mięsa. W trakcie pieczenie na rożnie nacieramy udziec przygotowanym sosem. P ieczony udziec jagnięcy To jest przepis na klasyczny pieczony udziec jagnięcy doprawiony czosnkiem i rozmarynem

naRuszcie
Seromakowiec z jabłkami 347

mamy te same potrawy, które owszem smakują wyjątkowo, ale są raczej tradycyjne i standardowe. Nie mniej nie może zabraknąć ciast. Wzorem mojej Mamy, która zawsze, ale to naprawdę ZAWSZE piecze makownik i sernik na święta, ja postanowiłam przygotować dla Was przepis na seromakowiec. Kolejny, bo jeden już na blogu znajdziecie. Ten tak naprawdę zrodził się w głowie w kilka minut(...)cieście. Kule makowe: Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa razem z biszkoptami. Orzechy i migdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Sałata z czerwoną porzeczką oraz smażone młode ziemniaki 150

Składniki: 1 główka kruchej sałaty 1/2 szklanki czerwonej porzeczki 2 łyżki masła 1 łyżkę cukru 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej sól i pieprz

kgwjanczewo
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 364

wygodnie ująć w dłoni. Nazwa odnosi się raczej do kształtu niż nadzienia, gdyż cygara mogą być napełniane zarówno serem i ziołami, serem ziemniakami i natką pietruszki, jak i mielonym mięsem czy szpinakiem. Ciekawostką jest, że nazwa kalem böreği została wymyślona dopiero w 2011 roku przez pewną turecką organizację, aby uniknąć nawiązywania do palenia. Mi jednak określenie "cygara" podoba się(...)mokrymi rękoma, jest naprawdę cieniutkie i mogłoby rozmięknąć. Następnie wyjmijcie ciasto z opakowania, rozwińcie arkusze i rozłóżcie je na arkuszu papieru do pieczenia lub papieru ochronnego, w który były zawinięte. Przykryjcie je drugim arkuszem papieru do pieczenia oraz wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu wasze ciasto nie wyschnie i będziecie mogli spokojnie pracować. Wyciągajcie tylko jeden arkusz

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami 195

kiedyś było przygotowywane z surowego mięsa, teraz robi się także z warzyw czy ryb. Podobno jest to dopuszczalne. Ja mam mieszane odczucia, bo to trochę jak robić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam na sałatkę z pieczonego buraka, z fetą, orzechami(...)łuskanych orzechów włoskich 50-70 g sera feta  sos (ilość przybliżona) : 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli szczypta grubo mielonego pieprzu Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry. Orzechy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bitki wieprzowe z szynki 302

karkówki czy tradycyjne wołowe . A szynka wieprzowa to chude, niedrogie i smaczne mięso, które warto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę. Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi – takie są moim zdaniem najsmaczniejsze, ale równie dobrze można podać(...)pomidorowego 2 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego mąka do obtoczenia klarowane masło do smażenia natka pietruszki do posypania sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie, pół-centymetrowe plastry – można je delikatnie rozbić płaską stroną

Poezja smaku
Grillowany kurczak z frytkami z batatów 204

Następnie zdejmijcie kurczaka z grilla i odłóżcie je na ok. 3-5 minut na bok. Po tym czasie pokrójcie mięso w paski. Frytki z batatów: ok. 700 g batatów 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki kuminu mielonego pół łyżeczki chilli sól i pieprz 3 łyżki mąki kukurydzianej Bataty obieramy ze skórki (ja tego(...)miski. Polewamy je oliwą, posypujemy wszystkimi przyprawami, solą, pieprzem oraz mąką kukurydzianą, która nada im chrupkość. Dokładnie obtaczamy je w mieszance i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - ok. 25-30 minut, do czasu, gdy ładnie się przyrumienią Danie jest pyszne, zdrowe i naprawdę nieskomplikowane. Możecie użyć do niego dowolnych dodatków warzywnych

Cooking Monster
Zrazy z mięsa mielonego 168

zrazów : -75 dkg mięsa mielonego -ugotowane w mundurkach 2 małe ziemniaki -ugotowana marchewka -2 małe ogórki kiszone -cebula -ząbek czosnku -plaster wędzonego boczku -pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi -olej    Śmietana, koper, ząbek czosnku, woda, mąka kukurydziana i przyprawy  to składniki  na sos koperkowo - czosnkowy do zrazów. Do mięsa ścieramy pół cebuli i ząbek czosnku. Dodajemy(...)Marchew, ogórki, ziemniaki, cebulę i boczek kroimy w słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut. Podajemy

Maminek kulinarny
Schab z ziemniakami i kolendrą. 158

około 1 cm mięsa niedokrojonego.  Cały schab natrzyj przygotowaną wcześniej pastą z ziół. Schab zwiąż wzdłuż bawełnianym sznurkiem. Posmaruj resztą pasty. Włóż do żaroodpornego naczynia, podlej olejem. Obrane i opłukane ziemniaki ( duże ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki ) ułóż obok schabu. Dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop olejem. Włóż do nagrzanego piekarnika ( 190 C ) i piecz około 80 minut

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania