łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem, po czym stopniowo dodajemy do niego szalotkę, czosnek, sól, pieprz, paprykę i żółtko(...)oliwy i dokładnie obsmażamy klopsy ze wszystkich stron przez 3-4 minuty, do zarumienienia, aby możliwie szczelnie „zamknąć” mięso. Klopsy wkładamy niezwłocznie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, najlepiej na blasze lub płaskiej brytfannie, początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy klopsy na drugą stronę (wcześniej mięso
Kulinarna Pokusaduże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 jajko 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe) 4 plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory malinowe kilka plastrów cebuli ogórek konserwowy lub kiszony 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę(...)papierowym ręczniku, odłożyć na bok. Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut. Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki. Kiedy bułki już będą gotowe, wyciągnąć je z piekarnika. Posmarować musztardą, ułożyć sałatę
Piąty grzech głównypółplasterki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dusić do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia. Teraz składamy w całość nasze roladki. Naleśniki posmarować majonezem (fot.1) , następnie położyć porcję mięsa mielonego (fot.2) , posypać serem żółtym (fot.3) (część sera zostawić do posypania roladek na wierzchu) i zwinąć w rulon (fot.4) . Na rozbitą pierś z kurczaka położyć(...)naczynia do zapiekania (fot.9) , posmarować majonezem, posypać usmażonymi pieczarkami z cebulą i startym na tarce serem żółtym. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec około 40 minut. Źródło: Kuchnia Broni linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnimięsa mielonego 1 butelka sosu/ przecieru pomidorowego ok. 30 dag pieczarek 2 duże cebule 200 g sera żółtego czosnek (u mnie 2 większe ząbki), sól, pieprz, bazylia, tymianek i inne ulubione przyprawy. 1 torebka ryżu (opcjonalnie) Przygotowanie : Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Gotową przełożyć do miseczki. To samo robimy z pieczarkami. Mięso podsmażamy, mieszając co jakiś(...)wydrążyć środek. Do środka nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem. Cukinię przykrywamy (ja przykryłam blachę folią aluminiową, tylko tak żeby nie dotykała sera, bo się nam przyklei) i pieczemy ok. 40min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i dosłownie chwilę trzymamy ją jeszcze w piekarniku do zrumienienia sera. * źródło : o pysznym jedzeniu Smacznego
charlotte gotujeduże cebule 2 mini kostki czosnkowe Knorra 1 łyżeczka pieprzu mielonego 2 łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka sosu sojowego ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 4 łyżki oleju słonecznikowego + 2 łyżki Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem do mięsa .Każdy taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy jak szeroki(...)patyczki na przemian mięso, słoninkę i cebulę .Ja nabijam dość ciasno . Ułożyć w szkle żaroodpornym .Skropić olejem , podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1 godzinę przykryte . Odkryć , posmarować resztą marynaty i dopiekać aż się zrumieni , a mięso będzie miękkie . Bardzo trudno podać dokładny czas pieczenia - wszystko zależy od jakości mięsa
Buniabaje w kuchniSkładniki: 0,5 kg fileta z kurczaka lub indyka 1 por 3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki mąki pszennej 15 dag sera
kgwjanczewoWiosenna zupa kojarzy się z zupą szczawiową, można nazbierać daleko od drogi świeżego szczawiu i ugotować pyszną, pożywną zupę, z uwagi na zawartość szczawianów w szczawiu
kgwjanczewopieczarek 300-350g fileta z piersi kurczaka lub polędwiczki z kurczaka 1 średniej wielkości cebula 5 łyżek majonezu Spora garść siekanej natki pietruszki Sól lub vegetta, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki tymianku suszonego Olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: W pierwszej kolejności oczyścić pieczarki drobno posiekać i usmażyć z drobno poszatkowaną cebulką na maśle klarowanym(...)każdy rozkroić wzdłuż na dwie części i dopiero wtedy rozbić mięso. Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, w misce roztrzepać jajka dodać starty ser oraz majonez, wymieszać. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem który, lekko posmarować masłem na nią wylać masę jajeczną z serem i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w 170stopniach
W garach u GosiSkładniki : • 4 papryki • 350 g mielonego mięsa • 2 łyżki oliwy • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki posiekanej natki • 100 g (1 woreczek) ryżu • 1 jajko • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 100 g żółtego sera • 1 pomidor Przyprawy : • 1/2 łyżeczki tymianku • po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy • 2 łyżeczki oregano Przygotowanie : Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie(...)opakowaniu. Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek, po chwili włożyć zmielone mięso i dokładnie obsmażyć. Jeśli mielimy sami mięso najlepiej zmielić je od razu z surową cebulą, natką i czosnkiem, całość wyłożyć na patelnię i dokładnie obsmażyć. Mięso doprawić solą (ok. 2/3 łyżeczki), pieprzem, dodać przyprawy: tymianek, czerwoną paprykę i kurkumę oraz połowę suszonego oregano. Dodać
KUCHNIA POLSKAszerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Smażymy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone. 3. W trakcie smażenia mięso mieszamy i rozdzielamy na mniejsze kawałki. Kiedy będzie podsmażone, wlewamy wino, pomidory (passatę) i koncentrat. Doprawiamy miodem, pieprzem, oregano i cynamonem. Gotujemy 15-20 minut, aż część(...)plastrów bakłażana lekko nachodzących na siebie. 6. Bakłażany smarujemy beszamelem, nakładamy połowę mięsa i na mięso połowę startego sera. I znów układamy warstwę bakłażana, sosu, mięsa i sera. Ostatnia warstwa powinna składać się z bakłażana i wierzch beszamel (wykładamy resztę na bakłażana). Pieczemy ok. 45 minut. Smacznego
kruche babeczkiporcji) -600 g mielonego mięsa wołowego -1 kg ziemniaków -2 duże cebule -3/4 szkl. mleka -2 ząbki czosnku -2 łyżki masła -1 łyżka oleju rzepakowego -1 łyżka koncentratu pomidorowego -1 jajko -tymianek -gałka muszkatołowa -sól i pieprz Przygotowanie Na patelni rozgrzać olej. Cebule i 1 ząbek czosnku obrać i posiekać. Zeszklić. Dołożyć mięso, przesmażyć aż się zetnie(...)maszynce lub utłuc. Do ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, mleko. Doprawić gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso. Na wierzch wyłożyć puree z ziemniaków. Jajko rozkłócić, posmarować nim wierzch zapiekanki. Piec 20 minut w temperaturze 200st. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 423,1 kcal Tłuszcz: 19,3g Białko: 25,9g Węglowodany: 32,8g Smacznego
Zielona Kuchniamanny niecała łyżka soli ok. 0,5 łyżeczki mielonego kminku i pieprzu łyżeczka przyprawy do mięs ok. 10-16 plasterków szynki wieprzowej użyłam gotowanej ok. 6-10 plastrów sera żółtego ok. 100 g gotowanego boczku w plasterkach (mi wystarczyło, ale można ew. kupić trochę więcej) WYKONANIE: Mięso mieszamy z jajkiem, bułką, manną i przyprawami. Porządnie wyrabiamy (najlepiej(...)przesadźmy też z ilością sera, bo niestety nadmiar wypłynie. Za pomocą folii mięso rolujemy, zaklejamy końce. Delikatnie odkładamy roladę na bok, a na folii układamy boczek. Na środek boczku dajemy roladę i ponownie zawijamy w folię. Pieczemy w folii 25 minut w 180 stopniach C. Wyciągamy mięso i odwijamy. Dopiekamy jeszcze w 230 stopniach
Pani na deserdługo. zapadnie w pamięci SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody łyżka oliwy FARSZ: 250 g mielonej wołowiny cebula duży ząbek czosnku papryczka chili 1//2 czerwonej papryki pomidor garść natki pietruszki sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Zaczynamy od ciasta. Drożdże pokruszyć,zalać kilkoma łyżkami cieplej(...)wyrośnięcia. Nadzienie : Do zmielonego mięsa dodać czosnek, posiekaną natkę, paprykę, cebulę chili, pozbawianego pestek i skórki pomidora(pokrojonego w drobną kostkę)sól, świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie łączymy ze sobą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 porcje. Rozwałkujemy cienko na, oprószonej mąką, stolnicy. Placki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy mięsny farsz i pieczemy przez
Kopystką po garachrozpuszczonego masła * PRZYGOTOWANIE Masa makowa Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku dodajemy bakalie, cukier oraz miód i wszystkie przyprawy. Mieszamy i próbujemy. Następnie wlewamy masło i wbijamy jajka. Masę dokładnie mieszamy. Zaczyn Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru(...)bardzo elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dolewamy więcej mleka. Odstawiamy do misy wysmarowanej olejem i przykrytej ściereczką na 1,5h do wyrośnięcia. Formowanie i pieczenie Po tym czasie ciasto wyjmujemy i krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto. Smarujemy całość masą makową, pozostawiając czyste boki. Zwijamy do środka
Food SquareSkładniki: Mięso mielone wieprzowo-wołowe 600 g wędzony boczek w kawałku 400 g 1 kajzerka 1 cebula 1 szklanka rosołu drobiowego 2 jajka sól, pieprz kolendra, papryka słodka, majeranek papryczka chili tłuszcz: olej lub margaryna bułka tarta Wykonanie: Gotujemy rosół, w rosole moczymy kajzerkę i pokrojoną w piórka cebulę. Bułkę trzykrotnie zmielić w maszynce o małych(...)oczkach (ja użyłam najmniejszych), także mięso i cebulę. Następnie dodać 2 jajka, 2 łyżki rosołu, sól, pieprz, paprykę, majeranek i zmieloną świeżo kolendrę. Przełożyć do keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypaną bułka tartą, wyrównać z wierzchu, posypać dodatkowo bułką tartą. Moja rada: aby pasztet nie pękał, nie był suchy i zbyt spieczony na wierzchu nałóż na niego
Zasmakuj Kuchni