maranty (arrowroot) 2 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki masła klarowanego 170ml ciepłej wody Przygotowanie 1 Olej kokosowy rozgrzewam w garnku na średnim ogniu. 2 Cebulę kroję w półksiężyce. 3 Czosnek siekam. 4 Cebulę i czosnek podsmażam szybko w rozgrzanym garnku aż uwolni się aromat. 5 Dodaję mięso mielone i podgrzewam(...)się zbijać w kulkę. 13 Jak już jest ciężko mieszać łopatką to zaczynam wyrabiać ciasto ręką. 14 Ciasto dzielę na 4-5 kulek. 15 Na stole rozkładam papier do pieczenia w formacie mniej więcej 30x30cm. 16 Na środku papieru kładę jedną kulkę i delikatnie rozpłaszczam ją ręką. 17 Kładę na niej worek foliowy i rozwałkowuję ciasto do grubości
Book of spellsWiosna zawitała już na stragany, wakacje tuż, tuż, nie poddawaj się i trzymaj zdrowego planu jedzeniowego, jedz warzyw jak najwięcej, możesz je łączyć z rybą i mięsem lub jadać solo. Bataty inaczej słodkie ziemniaki goszczą na polskich stołach coraz częściej choć i tak zbyt rzadko, gdyż znacznie przewyższają pod względem wartości odżywczych klasyczne ziemniaki. Bataty są bowiem źródłem karotenoidów, luteiny(...)duże bataty 100 g czerwonej soczewicy 4 male pomidory sok z 1/2 cytryny pęczek pietruszki 1 chili świeże 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielone kolendry sól, pieprz oliwa z oliwek Do podania Jogurt naturalny do podania Surówka 1/4 czerwonej kapusty 1 marchew 2-3 suszone chilli 2 garście rodzynek pęczek
Słodki Kompromiscebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko, solimy i pieprzymy wg. uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewając w trakcie, łyżkę zalewy octowej z korniszonów. Odstawiamy mięso na godzinę do lodówki. Na rozłożony płat ciasta wykładamy mięso. Rozsmarowujemy na całości zostawiając koniec ciasta wolny(...)pokroić go na dowolną długość lub od razu pokroić ciasto na odpowiednie kawałki i zwijać każdy osobno. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni pieczemy jeszcze 15 minut
Kulinarne przemysleniamielonego mięsa z indyka zagrodowego cukinia baby kawałek dyni czerwona cebula solidna łyżeczka suszonego koperku szczypta kurkumy i curry 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól himalajska do smaku natka pietruszki, posiekana drobniutko pół łyżeczki octu balsamicznego Do serwowania rukola czerwona cebula burak upieczony w folii, zimny jabłko cukinia(...)pietruszkowy lub z rukoli - 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini - 1 łyżka stołowa oliwy - ząbek czosnku - ponad pół szklanki natki pietruszki lub rukoli szczypta soli i sok z pół cytryny Mięso włóż do naczynia, dopraw solą. Dodaj rozdrobnioną różową cebulę. U mnie obeszło się bez płaczu i błyskawicznie. Użyłam mojego Nowego Pomocnika Kuchennego -blendera ręcznego Desire
Z Kuchni Do KuchniKolejna pyszna propozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej .Coś dla miłośników pasztetów bez mięsa .Ten jest wyjątkowo smaczny i na pewno warto go upiec. Składniki:na keksówkę 12 / 25 cm 3/4 kaszy jaglanej szklanka orzechów laskowych mielonych 100 ml oleju 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki lubczyku ,majeranku(...)poddusić na małym ogniu ,aby zmiękły.Cebulę przesmażyć na rumiano i dodać resztę warzyw ,przełożyć je do malaksera i zblendować .Dodać kaszę ,wszystkie przyprawy i jeszcze raz zmiksować .Piec w foremce wyłożonej papierem przez około 35 minut w 200 stopniach ,aż wierzch się zrumieni. Inspiracja z bloga Jadłonomia
Ladylaura.Składniki : średniej wielkości kapusta włoska około 500 g mielonego mięsa – wieprzowe lub wieprzowe-wołowe 1 paczka ryżu jajko 1 cebula przyprawy – sól, pieprz, czosnek, majeranek 1 szklanka bulionu (w ostateczności może być z kostki rosołowej) łyżka masła sos pomidorowy Przygotowanie: Gotujemy ryż, krócej niż zazwyczaj – może być lekko twardy. W wielkim garnku musimy obgotować kapustę(...)oddzielać zewnętrzne liście, delikatnie tak aby były w całości. Do miski wrzucamy mięso, jajo, przestudzony ryż, poszatkowaną drobno cebulę i przyprawy – wyrabiamy masę – długo i dokładnie. Na oddzielone i przestudzone liście kapusty (aby łatwiej się zawijało można delikatnie nożem ściąć grube części łodygi) nakładamy porcje mięsa i zawijamy. Na spód naczynia żaroodpornego (z przykryciem) układamy kilka pozostałych liści
Ugotuj to sam ...chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa, 1 szklanka suchego białego ryżu , 1 jajko , 1 mała sucha bułka , 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 czubata łyżeczka imbiru mielonego , sól , pieprz świeżo zmielony , 1 łyżka majeranku , pół szklanki zimnej wody , oraz 1 większa młoda kapusta . Kapustę obrać z wierzchnich, brzydszych liści. Obgotować ją lekko zdejmując(...)sparzonych liści ściąć ostrym nożem środkowy nerw, który jest łykowaty. Ryż ugotować na sypko, powinien być prawie miękki, wystudzić. Mięso opłukać i zmielić. Dodać do mięsa namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy, musztardę i wodę. Woda nada soczystości mięsu. Dobrze wyrobić masę mięsną. Na końcu dodać ryż i wymieszać. Na liście nakładać masę i zwijać
Codzienna kuchnia niecodziennapodkręcić różnymi ziołami i przyprawami, np. mieloną wędzoną papryką, nasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie . Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku , który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę(...)zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu, saltimbocca alla romana , która tradycyjnie składa się z cienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem prosciutto i listkami szałwii. Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny sos (trzeba go tylko
Chilli Czosnek i Oliwaziemniaczano -cukiniowe w nowym wydaniu - chrupiące z piekarnika. Oto moja kolejna propozycja szybkiego, łatwego i taniego obiadu - zajadajcie ze smakiem! Kurczak curry - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) - przyprawa curry - mielona kozieradka - sos sojowy - świeża natka pietruszki - połowa ostrej czerwonej papryczki chili Placki ziemniaczano - cukiniowe - 1 cukinia - 8 ziemniaków - 1 jajo całe + 2 białka - 2 czubate łyżki mąki żytniej razowej(...)trzemy na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i cukinię łączymy, po czym wbijamy jajo i białka, dodajemy mąkę, przyprawiamy. Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35minut na rumiano. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, po czym kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy 2 łyżkami curry, łyżką kozieradki, oliwą i sosem sojowym
Sajkofanka smakuW czasie ostatnich zakupow dalam sie poniesc i zaszalalam. Przytargalam do domu kilka doniczek pachnacych, swiezych ziol. Co roku kupuje nowe, bo jakos nie mam do
Przysmaki KarolkiOdstaw na 30 minut. Następnie odcedź dokładnie, możesz również wycisnąć całość przez gazę. Mak zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa. Migdały i orzechy włoskie drobno posiekaj. Rodzynki namocz we wrzątku przez kilka minut i odcedź. Dodaj do maku wraz z mielonymi migdałami, kandyzowaną skórką, cynamonem i miodem. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej miodu lub cukru. Bułkę(...)podsypanym mąką blacie i powycinaj okrągłe ciastka. Możesz również całe ciasto rozwałkować na wielkość blachy (i tak będziemy je potem kruszyć). Ciastka ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 12-15 minut na złoto. Odstaw do wystudzenia, a następnie pokrusz rękoma na mniejsze kawałki. Karmelowa tafla z orzechami Orzechy drobno posiekaj. Cukier
Food SquareGęsta i aromatyczna, pikantna pasta paprykowa do słoików. Idealna do tortilli, pizzy, jako dip, na kanapki czy jako marynata do mięs. Smakuje wspaniale i gwarantuję, że jeśli ktoś raz spróbuje tej pasty, to już nie sięgnie po gotowy ketchup! Pasta paprykowa przepis: Składniki Składniki na około 2 słoiki po 250 ml: Czerwona papryka – 1 kg 4 papryczki chilli(...)łyżka pieprzu 1 łyżka cukru Garść liści bazyli Przygotowanie Dokładnie myjemy czerwone papryki i papryczki chilli, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż skórka się pomarszczy i zrobi się czarna. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie zdejmujemy skórkę z papryki i papryczek chilli, kroimy na kawałki i oczyszczamy z nasion. Jeśli chcesz, żeby
ale Pysznieróżnymi warzywami i mięsem albo tylko z warzywami. Jest świetnym dodatkiem do zupy krem. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a w szafkach pustki i ciacho zjedzone, wtedy wyciągamy takie gotowe ciasto francuskie i możemy zrobić ciastka lub rogaliki, pomysłów jest wiele. Ja zrobiłam takie najprostsze ciastka. Pokroiłam śliwki, posypałam cukrem brązowym wymieszanym z mielonym kardamonem i posiekanymi orzechami(...)mielonego kardamonu 2 łyżki pokrojonych orzechów nerkowca Sposób przyrządzania: Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i wyciągnąć pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki. Brązowy cukier wymieszać z mielonym kardamonem. Schłodzone, gotowe ciasto francuskie wyciągnąć z folii i rozłożyć. Pokroić na 18 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Zakątek rozkoszy kulinarnychmielona czerwona ostra do smaku Dodatkowo: przecier pomidorowy 200 g bulin drobiowy 1 litr sól i pieprz do smaku śmietana 30% 150 ml Krok 1 Ryż gotujemy w osolonej wodzie koło 20 minut.Mięso myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę i mielimy.Do miski wbijamy jaja , wsypujemy sól,pieprz i paprykę zmieloną suszoną, mieszamy. Do zmielonego mięsa dodajemy(...)dosłownie po kilka chwil . Krok 4 Do bulionu drobiowego dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i przelewamy do ceramicznego naczynia wyłożonego liśćmi kapusty.Na to układamy podsmalone gołabki i wkładamy do pieca na około 45 minut, pieczemy w 200 stopniach.Po wyjęciu z pieca gołąbków, wlewamy śmietanę, wystarczy zamieszać i gotowe
Różowa kuchniaZioła Ojca Mateusza Pieprz cytrynowy Pieprz pomarańczowy Czubryca biała Czubryca czerwona Czubryca zielona Kozieradka mielona Przyprawa cygańska Przyprawa mexykańska Przyprawa gosposi Przyprawa do pierogów Przyprawa do mięsa mielonego Przyprawa do boczku Przyprawa do schabowych Przyprawa pieczysta do mięs Uwielbiam dobrze doprawione dania i od zawsze miałam sporo rozmaitych rzeczy do ich przyprawiania. Produkty firmy(...)przykładowe przepisy z produktami firmy Rafex. Z biegiem czasy będzie ich więcej i więcej... Kapuśniak (z kiszonej kapusty) Kulebiak z kapustą i grzybami Szynka w miodzie i piwie (pieczona w rękawie) Panierowany kotlet z karkówki (z przyprawą do schabowych
Di gotujeprzy grillu siedzimy i jemy! Owszem, u mnie to wszystko jest grillowane, ale ziemniaki, kapusta muszą być podane. Niektórzy mięsa nie potrzebują więc warzywami się delektują, ale Ci co mięso zjadają to również moimi ziemniaczkami i kapustą się zajadają. Każdy może ją na swój sposób doprawić ziołami i ulubionymi przyprawami, ale musi dodać trochę ostrości, żeby kapusta nabrała smakowej wyrazistości(...)ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy pikantną przyprawą, pieprzem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona ok. 20 min. (grillujemy pod przykrywą w 180-200°C.) Rada: jeśli nie macie pokrywy przy grillu wystarczy odwrócić podczas pieczenia kapustę i ziemniaki. Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki: 4 papryki Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g sera gorgonzola natka pietruszki 3 woreczki ryżu 2 cebule- drobno posiekane 5 ząbków czosnku- przeciśnietych przez praskę 1 łyżeczka pieprzu białego 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu 2 łyżki cebulki prażonej 1 łyżka syropu z granatów Składniki na sos: 4 pomidory duże malinówki(...)świeżej bazylii 3 ząbki czosnku 1 duża cebula świeżo zmielony pieprz szczypta wegety Przygotowanie: Papryki myjemy i odkrawamy górę z ogonkiem. Czyścimy środek. Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta. Do mięsa dodajemy: 2 cebule- drobno posiekane, 5 ząbków czosnku- przeciśniętych przez praskę, 1 łyżeczka pieprzu białego, 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu, 2 łyżki cebulki prażonej, 1 łyżka syropu
ClauditteMissCookingDziś polecam Wam pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) idealnie smakuje w towarzystwie ziemniaków, klusek, makaronów, najróżniejszych surówek, a nawet
Słodkie okruszkiSoczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem). Moja rodzina uwielbia dania z kurczaka. Przeważnie na udkach czy nóżkach z kurczaka przygotowuję jednego dnia jakąś
Słodkie okruszkiliście kapusty, bo kapusta jest w nich. W dodatku są w pysznym sosie pomidorowym. Nam smakowały bardzo, jedliśmy dwa dni :-). Miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 400 g kapusty 100 g ryżu 1 cebula 1 jako 2 ząbki czosnku sól pieprz mąka olej Sos: 1 litr bulionu warzywnego(...)suszona 1. Kapustę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na małej ilości oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Do większej miski przekładamy mięso, dodajemy do niego jajko, ugotowany ryż, podsmażoną cebulę, startą na tarce kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i ręcznie formujemy kotleciki, które przed podsmażeniem obtaczamy
kruche babeczkiokoło godzinę, aż podwoi swoją objętość. W czasie kiedy ciasto wyrasta możemy dokończyć przygotowanie farszu. Mięso oddzielamy od kości i drobno mielimy. Do farszu możemy dodać ugotowaną i zmieloną marchewkę. Opcjonalnie można także dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki. Mięso z marchewką dokładnie mieszamy i dodajemy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Dodajemy(...)średnicy 15 cm), które później dzielimy na osiem równych trójkątów. Na końcu każdego z nich umieszczamy łyżeczkę farszu i zwijamy tworząc rogalik. Układamy je na włożonych papierem do pieczenia blachach i każdy z nich smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180°C do momentu aż rogaliki nabiorą brązowego koloru (zwłaszcza ich spód). Moje były gotowe po 30 minutach, ale były
PatiGotuje400g wątróbki drobiowej 1 cebula 1-2 garści suszonych grzybów 1 ugotowana marchewka 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 2 łyżki majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu mielonego 1 płaska łyżka soli (staram się mało solić…) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia 1. Dzień wcześniej grzyby namoczyć w zimnej wodzie grzyby. Zostawić(...)ścięła się z wierzchu, bo w środku ma zostać różowa! Przestudzić. 3. Obrane mięso z kurczaka, marchewkę, cebulę z grzybami i wątróbką zmielić dwa razy. Dodać przyprawy i żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i kilka razy delikatnie uderzyć foremką o blat, aby masa dobrze się
UgotujmyTo.pl