400g wątróbki drobiowej 1 cebula 1-2 garści suszonych grzybów 1 ugotowana marchewka 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 2 łyżki majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu mielonego 1 płaska łyżka soli (staram się mało solić…) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia 1. Dzień wcześniej grzyby namoczyć w zimnej wodzie grzyby. Zostawić(...)ścięła się z wierzchu, bo w środku ma zostać różowa! Przestudzić. 3. Obrane mięso z kurczaka, marchewkę, cebulę z grzybami i wątróbką zmielić dwa razy. Dodać przyprawy i żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i kilka razy delikatnie uderzyć foremką o blat, aby masa dobrze się
UgotujmyTo.plziemniaków * 400 g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego * 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki * 3 jajka * 150 ml bulionu mięsnego z kostki * 150 g sera żółtego * 2 ząbki czosnku * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki * 1 cebula * słodka mielona papryka * 1-2 liście laurowe * sól , pieprz(...)sera żółtego. Na warstwie sera żółtego ułożyc plasterki ugotowanych jajek i pozostałe ziemniaki.Całośc posypac solą oraz pieprzem , po czym zalac bulionem i piec przez 30 min. w temp. 180 C.!0 minut przed końcem pieczenia posypac danie reszta sera żółtego. Przed podaniem zapiekankę oprószyc posiekana natka pietruszki
Słodkości i nie tylkoKolejny wtorek - kolejne danie z wieprzowiną. Z kawałka schabu można przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Mój Mąż twierdził, że "schab i fit - to się
Kolorowy PrzepisownikPyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na
My Culinary Artużyć włoskiej) 1 kg ryżu 1 kg mielonej łopatki lub karkówki 2-3 cebule przyprawy: łyżeczka soli, po 2 łyżki ziarenek smaku i przyprawy do karkówki, pieprz, trochę mielonego kminku SOS : 1 kg pomidorów mały słoiczek przecieru 2 cebule 1-1,5 wywaru warzywnego lub mięsnego śmietana lub jogurt naturalny, mąka do zagęszczenia przyprawy: słodka i ostra(...)ogołocimy kapustę z liści. Zimny ryż mieszamy z mięsem, cebulą oraz przyprawami, masę porządnie wyrabiamy. Z liści ścinamy zgrubiałe nerwy i wykładamy farsz, zaginajmy lekko boki kapusty i zwijamy. Ciasno układamy w naczyniu. Gołąbki zalewamy bulionem i przykrywamy. Jeśli gotujemy robimy to na małym ogniu, a jak pieczemy należy wcześniej nagrzać piekarnik na ok 180 stopni
Pani na desertrucizny niż mięsa unikałam ich. Pasztet jest jednak produktem, który możemy przygotować w domu. I dziś chcę Wam przedstawić mój rewelacyjny przepis na kremowy pasztet do smarowania. Nie pieczemy go, tylko pasteryzujemy w słoiczkach. Smakuje rewelacyjnie i przede wszystkim jest naturalny, bez konserwantów. No ale dość pisaniny przejdźmy do konkretów SKŁADNIKI (z podanych proporcji wyszło mi 6 słoiczków(...)wątróbkę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości warzyw i mięsa-gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Po ugotowaniu studzimy. Powstałego wywaru nie wylewamy! Mięso z udek oddzielamy od kości, wyciągamy liście laurowe i ziele. Następnie w malakserze, blenderem lub maszynką do mięsa mielimy wszystko na gładką masę. Z rosołu odlewamy 3,5 szklanki i gotujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSoczyste mięso z finezyjnymi ziemniaczkami sropione pysznym i zdrowym olejem arganowym to cudo! Olej jest do kupienia w sklepie internetowym MarokoSklep . Treściwe jedzonko na obiad, nadaje się również do podania gościom, dlatego że nie tylko świetnie smakuje, wygląda równie bajecznie. Potrzebujemy: 1kg karkówki wieprzowe 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy średnio ostrej pół łyżeczki soli szczypta płatków(...)pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku łyżeczka suszonej bazylii Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z musztardą i przyprawami. Cebulę kroimy w talarki. Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia i nacieramy pastą z czosnku, musztardy i przypraw. Do rękawa wkładamy również pokrojoną w plastry cebulę. Rękaw zamykamy z obu stron i wkładamy do piekarnika nagrzanego
MamaOskarkanazwie kofta (tamtejszych klopsików z mielonego mięsa). Keftedakia to prawdopodobnie najprostsza i najbardziej typowa mięsna potrawa przygotowywana w greckich domach. W dawnych, tradycyjnych gospodarstwach klopsiki robiono zawsze z mięsa zmielonego w maszynce. Każda gospodyni miała pod ręką czerstwy chleb (którego w Grecji jada się mnóstwo) oraz jajka, czyli podstawowe składniki keftedakia. Mięso wyrabiało się długo dłońmi, gdyż wiedziano(...)Następnie odstawiano mięsną masę na co najmniej godzinę w chłodne miejsce, aby klopsiki zdążyły dobrze przejść aromatem mięty, kminu i innych dodatków. Powiem Wam, że taki sposób postępowania z mięsem mielonym naprawdę robi różnicę i mam zamiar postępować w ten sposób przy przygotowywaniu innych dań. Przepis na keftedakia znalazłam na jednym z moich ulubionych zagranicznych blogów - Olive Tomato
Chilli Czosnek i OliwaBo w zamyśle miały być wegańskimi kotletami, ale podczas pieczenia wyszły placki. Za drugim podejściem liczyłam więc na placki, ale wyszły bardziej kotlety. Tak więc
gutfutBiała kiełbasa to dla mnie prawdziwy rarytas... może dlatego, że jemy ją u nas od święta. Choć kojarzy się ona głównie ze świętami Wielkanocnymi, to nic
Kuchnia MagdaLenykaczkę z wierzchu i od środka. Czosnek odłożyć na bok. Następnie natarte czosnkiem mięso natrzeć dokładnie przygotowaną pastą przyprawową z wierzchu i w środku. Przyprawy wmasować w mięso, starannie nimi nacierając. Na koniec, do wnętrza tak doprawionej kaczki włożyć odłożony wcześniej czosnek oraz łyżkę masła. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godzin(...)oraz 1 łyżkę masła. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Piec około 2 godzin. Pierwszą godzinę piec bez podnoszenia pokrywki, następnie przewrócić kaczkę na drugą stronę, ponownie przykryć pokrywą i dalej piec. Jednak w drugiej godzinie pieczenia kaczki co jakieś 10 - 15 minut podnosimy pokrywę i polewamy mięso sosem z dna naczynia
Ciastka - domowe słodkościWieprzowina z jabłkami zapiekana pod ziemniaczana pierzynką olej do smażenia 1 cebula, pokrojona w kostkę 500 g mielonej wieprzowiny szczypta płatków chili i mielonego kardamonu po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolendry, oregano i kminu rzymskiego sól, pieprz 1 jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany(...)czubata łyżka masła 2 łyżki śmietany 22% płaska łyżka chrzanu, może być ze słoiczka sól, pieprz 100 ml startego drobno cheddara Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso i przyprawy, smażymy dopóki mięso nie straci różowego koloru. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy przecier i chwilę podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy
Dzieje kuchennej WiewiórySKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie makaronu do lazanii 500 g Lubella 1 puszka pomidorów 1 kostka rosołowa 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz, papryka słodka do smaku 2 łyżki oleju 200 g sera żółtego tartego(...)PRZYGOTOWANIE : Cebulkę kroimy drobno, podpiekamy na oliwie w wysokiej patelni lub garnku. Następnie dodajemy mięso mielone, kostkę rosołową, pomidory z puszki i poszatkowane pieczarki. Chwilkę smażymy, około 15 minut, ciągle mieszając aż mięso się połączy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku bazylią, solą, papryką i pieprzem. Płaty lazanii gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem 1 łyżki
Kulinarne Fantazje Mariolibezpieczne? Mięso poddane obróbce termicznej (pieczone, gotowane…) ma dużo zalet, ale też kilka wad, np. gorszą dostępność niektórych aminokwasów i znacznie mniejszą zawartość witamin B6 i C. We wszystkich kulturach świata istnieją dania zawierające surowe mięso (tatar lub carpaccio w Europe, sushi w Azji…) i pomimo opanowania ognia od tysiącleci wciąż część mięsa jadamy na surowo. Dokładnie(...)wołowy) – tradycyjne europejskie danie z surowej wołowiny – przepis : mięso wołowe – 100-150g na osobę żółtko przyprawy: sól, pieprz dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, szalotka i inne Mięso to koniecznie wołowina, wielu poleca polędwicę. Choć tatara też można zrobić z dowolnej części krowy, najlepiej by mięso było chude i delikatne – koniecznie świeże! Jak pachnie niezbyt przyjemnie
PaleoSMAKpatelnię dodajemy szpinak i dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Studzimy. Paprykę siekamy w kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jak pozostałe składniki. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Rolada: Roladę rozwijamy i usuwamy czosnek, ale go nie wyrzucamy- przyda się przy pieczeniu. Z jednej strony schab smarujemy musztardą- ja posmarowałam stronę zewnętrzną- tą, która na końcu będzie(...)listki laurowe i ziele angielskie oraz ocet balsamiczny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 1,5-2 godziny pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Co pół godziny zaglądamy i podlewamy mięsko bulionem. 10 minut przed końcem pieczenia można zdjąć przykrycie, żeby mięso się ładnie zarumieniło. U mnie pieczenie trwało niecałe 2 godziny, ale później
Czerwona Porzeczka