mięso z fantastycznym farszem. Przepis zainspirowany wpisem z gazety GoodFod Polska nr 1. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten* Ilość porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyżki puszystego/kremowego białego serka 200g szpinaku 50g bułki tartej 2 łyżki oliwy Starta skórka z cytryny Sok z cytryny Odrobina mielonej gałki muszkatołowej Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona(...)dorzucamy do sera. Całość mieszamy. Piersi z kurczak myjemy i usuwamy błonki. Ostrym nożem nacinamy w każdej kieszonkę. Do środka nakładamy przygotowany farsz. Piersi układamy na blaszce do pieczenia, nacieramy 2 łyżkami oliwy. Następnie oprószamy delikatnie solą i pieprzem, a na końcu posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp 180 stopni na około 30 minut. Smacznego
Kolizje Smakówwieprzowiny 300 g mielonej wołowiny 1 ½ łyżeczki suszonego oregano 4 łyżki bułki tartej zalane 4 łyżkami wody 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 2 jaja 4-6 łyżek zimnej wody 3 łyżki bułki tartej wymieszane z 2 łyżkami mąki (do panierowania) Nadzienie: 150 g sera typu feta 12 czarnych(...)praskę ząbek czosnku i olej. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na bok. Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami, bułką i jajkami. Na koniec po trochu dodawać wodę. Dobrze wyrobiona masa mięsna nie powinna się kleić ani do miski, ani do rąk. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Z masy oderwać kawałek mięsa, rozpłaszczyć. Na środku ułożyć porcję nadzienia, zlepić brzegi, uformować kotlet. Każdy
Pełny talerzgodziny). Po wymoczeniu odlewamy wodę, płuczemy ciecierzycę i odcedzamy. Kolejna bardzo ważna rada – wymoczoną, surową ciecierzycę mielimy maszynką do mięsa (z drobnym sitkiem), żadnych blenderów! Razem z ciecierzycą mielimy cebule i czosnek. Dodajemy zmielone przyprawy (część z nich mieliłam sama w młynku), sól, posiekaną natkę pietruszki, wodę i 1 łyżeczkę sody. Soda przyspiesza proces smażenia i sprawia, że kotleciki będą(...)specjalne urządzenie. Ja wykorzystałam niedużą okrągłą foremkę. Nabierałam foremką porcje masy do ok. ¾ jej wysokości i dokładnie ubijałam ją łyżeczką. Kładłam foremkę z masą na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i dalej ubijając masę – ostrożnie podnosiłam foremkę, zostawiając uformowany kotlecik. Może to i trochę pracochłonne, ale efekt murowany. Kotleciki muszą być dokładnie „ściśnięte”, bo inaczej podczas smażenia będą się
mojewypiekiinietylkomięso wraz z pokrojonymi cebulami i ząbkami czosnku. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i zalewamy mięso bulionem. Kilka chwil prażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Później dodajemy groszek i ewentualne zioła. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut. Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć do niej mięso(...)wierzch położyć warstwę ziemniaków. Można zrobić z 2 warstwami ziemniaków: ziemniaki - mięso - ziemniaki. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym 190-200 stopni około 20 minut. Dekorujemy natką pietruszki. Ziemniaki z dodatkiem masła i mleka stają się bardzo chrupiące. :) zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Bon Appetit MałgorzatyDostojne brownies, wprost rozpływające się w ustach. Szybkie i odpowiednio zakalcowate, użyta kawa dodaje elegancji, a mielone migdały dodają truflowy posmak. Najlepsze jeszcze na ciepło, z dodatkiem lod ó w waniliowych…? Przepis od Dorotki ( MW ), lekko zmodyfikowany( zastąpiłam część mąki migdałami) Migdałowo-kawowe brownies Składniki: • 160 g masła/margaryny Kasia • 4 jajka • 200 g gorzkiej czekolady( u mnie(...)granulowanej kawy • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 100 g mąki pszennej • 50 g skrobi kukurydzianej( mączka podobna do m. ziemniaczanej) • 100 g mączki migdałowej ( zmieliłam migdały w maszynce do mięsa) • 2 nakrętki wódki W mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę, a kawę w minimalnej ilości wody. Masło/margarynę Kasię roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier, wanilię, mieszamy aż się lekko rozpuści. Zdejmujemy
Mia Cucina SofietaOryginalny paprykarz szczeciński powstał w 1965 roku i był wynikiem pomysłu na wykorzystanie odpadów po wykrojeniu kostki z zamrożonych bloków rybnych. Recepturę oparto na afrykańskiej potrawie
My Chcemy Jeśćcebulę. Na tej samej patelni podsmażyć boczek. Boczek, cebulę, bułkę (bez odciskania mleka) zmielić razem z mięsem w maszynce. Jeżeli używamy gotowego mięsa mielonego to zmielić tylko boczek, cebulę, bułkę i dodać do tego mięso. Następnie dodać sól, ziele angielskie, cukier, gałkę muszkatołową, pieprz i jajka. Wyrobić na jednolitą masę. Ciągle na tej samej patelni (tzn. nie umytej(...)bulion wołowy, wymieszać i poczekać aż zgęstnieje. Następnie dodać pastę paprykową i śmietankę. Do sosu przełożyć wszystkie klopsy, delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ziemniaczanym puree czy ryżem. Tak jak lubicie
zadanie-gotowaniepograniczu groszku i papryki. Nawet warstwowy sos jest biało-czerwony :) Całość zgrała się niesamowicie. Danie warte wypróbowania! #MyVictorinox Składniki: 25 dag makaronu cannelloni ½ kg mielonego mięsa z szynki 1 biała papryka 1 młoda cukinia 4 sztuki cyklantery 10 dag sera emmentaler lub gruyere 1 jajko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Sól(...)sera emmentaler do posypania Dodatkowo: Plasterki cukinii oraz cyklantery Jak wykonać ? Cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać mielone mięso, pokrojoną w kostkę białą paprykę, cukinię i cyklanterę, dusić pod przykryciem aż mięso nie będzie surowe, zestawić z ognia, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać starty ser i wymieszać
Wanilia i Kardamonczosnku 05, kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) przyprawy : sól, pieprz, rozmaryn, ostra papryka chili oraz mielona kolendra 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka masła klarowanego Cebule oraz czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej z masłem i podsmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać mięso i wszystko razem usmażyć, doprawić(...)dużą naszego farszu i zawijamy najpierw boki do środka ( zachodzą na siebie ) potem końce zwijamy do środka tworząc wałek, bułeczkę. Takie bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka, posypujemy np. czarnuszką. Wstawiamy bułeczki do piekarnika na 40 minut w 180 C grzanie od dołu, na kolejne
Kuchnia na wzgórzupieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, 1-2 łyżki oleju. Grzyby oczyść pokrój na mniejsze kawałki i obgotuj w posolonym wrzątku. Po ok. 10 minutach gotowania wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw, aby przestygły. Karkówkę oczyść z ewentualnych pozostałości krwi i błon, a następnie ją umyj i osusz. Ostrym nożem pokruj ją w dość dużą kostkę. Mięso przełóż do miski(...)patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz przełóż mięso. Karkówkę smaż, mieszając od czasu do czasu, aż ładnie się przyrumieni ze wszystkich stron. Podmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego pozostałe składniki: grzyby, cebulę, pora, pietruszkę i marchewkę. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temeratury 180°C. Zapiekankę piecz przez ok. 40 minut. Oczywiście nie byłabym
blog.moje-pasje.infonastępnie dokładnie wymieszać z 1,5 łyżeczki soli, majerankiem, cząbrem oraz ostrą papryką. Następnie natrzeć mięso przygotowanymi przyprawami i odstawić do zamarynowania na minimum 3 godziny. Ja zostawiam na całą noc, dzięki czemu mięso jest idealne. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zamarynowane mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Odciśniętą z nadmiaru wody kapustę podzielić(...)oprószyć kminkiem i całość zalać 1,5 szklanki wody. Dodać tłuszcz, który ewentualnie pozostał. Piec przez 45 minut pod przykryciem w temperaturze 200ºC. Po tym czasie sprawdzić miękkość mięsa i jeśli jest prawie gotowe to piec przez 15 minut bez przykrycia. Jeśli mięso wymaga dłuższego pieczenia to wydłużyć czas pieczenia pod przykryciem do 1 godziny lub dłużej. Wszystko
Ola la LCHFpół - jedna część do zamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej(...)jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy 8 cm wkładam 2 łyżki masy). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem
CookYourselfpół - jedna część do zamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej(...)jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy 8 cm wkładam 2 łyżki masy). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem
CookYourselfz indyka,oliwkami,suszonymi pomidorkami oraz szpinakiem. Dodatkowo smak wzbogaciłam serem wędzonym z chilli. Idealnie sprawdzają się na przyjęciach. Smacznego SKŁADNIKI:12 sztuk 500g mięsa mielonego z indyka 375 g ciasta kruchego Pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 10-12 szt oliwek mogą być nadziewane 5 pomidorków suszonych w oleju(...)przygotowujemy mięso. Na rozgrzany olej wrzucam mięso, smażę,dodaję przyprawy,koncentrat,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojoną drobno cebulę.Następnie wrzucam szpinak. Wszystko mieszam i zestawiam z palnika. Paprykę myję i kroję drobno. Oliwki kroję w krążki. Ser kroję w kostkę. Natkę myję i drobno siekam. Pomidorki kroję w paski. Dodaję mięso,całość dokładnie mieszam
Gotowanie Patkimąki pszennej typu 00 (ewentualnie innej "zwykłej" mąki) 135 ml ciepłej wody 15 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch(...)Wyrobić gładkie ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Wrzucić mięso, podsmażyć i dodać przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami, rozdrobnionym czosnkiem a na końcu dodać fasolę i kukurydzę. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, następnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia