łopatki wołowej – 0,4 kg karkówki wołowej – 0,8 kg karkówki wieprzowej – 0,35-0,4 kg wątróbki drobiowej – 0,3-0,4 kg boczku wieprzowego surowego – 1 duża cebula – 1 mały seler – 4 marchwie – 4-5 suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich) – 1 bułka – 4 szalotki – 1-2 ząbki czosnku(...)pasztetu. Masę przełożyć do foremki, posypać kilkoma pistacjami, przykryć boczkiem). Piekarnik musi być nagrzany do 160-170 stopni. Na najniższy poziom warto włożyć żaroodporne naczynie z wodą. Pasztet mięsny pieczemy (w zależności od piekarnika) około 1-1,5 godziny. Z foremki wyjmować po wystudzeniu. Pasztet mięsny można podawać na zimno (z sosem żurawinowym, sosem tatarskim , etc.), lub na ciepło
Pociąg Do KuchniŚwiąteczny Pasztet Przepyszny pasztet, którym możemy obłożyć kanapki. Pasztet, który może podać na świąteczne śniadanie. Składniki: · 30 dag szynki wieprzowej · 20 dag boczku surowego · 2 udka z kurczaka · 30 dag wątroby drobiowej(...)rosole moczymy bułkę. 6. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę, całe jajko, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową. 7. Dokładnie mieszamy i przekładamy w podłużną, prostokątną formę i pieczemy w piekarniku, aż będzie suchy. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, ja piekłam 45 minut w 180 stopniach C. 8. Po upieczeniu studzimy. 9. Pasztet gotowy
Kulinarna Chwiladoprawić je wedle moich kubków smakowych. Postawiłam na mocno pomidorowy sos, do którego przygotowania użyłam dwóch puszek pomidorów, aromatycznego bulionu oraz kilku przypraw. Zastanawiałam się także czy przygotować gołąbki pieczone czy duszone i postawiłam na tą drugą wersję, aby były one bardziej soczyste. Gołąbki bez zawijania wyszły pulchniutkie i mięciutkie, idealne! Sosu pomidorowego niczym nie zabielałam, także ma intensywny smak(...)zawijania Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 2-3 godziny Składniki PULPECIKI 130 g surowego ryżu 500 g białej kapusty średnia cebula ząbek czosnku 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka pół szklanki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu SOS 800 ml bulionu 2 puszki krojonych pomidorów średnia cebula pół łyżeczki pieprzu łyżeczka majeranku
Kuchnia Bazyliicannelloni, czyli włoskim makaronie, który wyglądem przypomina puste rurki. Cannelloni nadziewane szpinakiem i szynką SKŁADNIKI DO FARSZU: - 250g makaronu cannelloni - 450g rozdrobnionego szpinaku - 250g sera fetta - 100g wieprzowej polędwicy łososiowej - 2 ząbki czosnku - pieprz Szpinak smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy jest już praktycznie gotowy dorzucamy rozdrobiony ser fetta, pokrojoną drobno polędwicę łososiową, posiekany drobno czosnek oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie(...)startego sera mozzarella Jogurt łączymy z pieprzem, koperkiem i serem mozzarella, wszystko mieszamy i delikatnie podgrzewamy na ogniu do momentu roztopienia się sera. Cannelloni polewamy sosem tuż przed zakończeniem pieczenia, tak by się nie spalił. Czas przygotowania: około 1 godzina SMACZNEGO
Związek na patelnigreckiego (lub 200g zwykłego jogurtu + 200g greckiego) – 1 ogórek szklarniowy – 1 łyżka listków mięty – mały ząbek czosnku – sok z 1/4 cytryny – sól, pieprz Sznycle wieprzowe kroimy w paski lub kostkę i umieszczamy w misce wraz z 1 łyżką oleju odstawiamy na 15 minut. W tym czasie zaczynamy przygotowywać sos. Ogórka obieramy lub nie i ścieramy(...)Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na dużym ogniu z odrobiną oleju od czasu do czasu mieszając. Chlebki pita delikatnie zwilżamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i podpiekamy 4-6 minut. Fetę kroimy w kostkę, pomidory i ogórka kroimy w plastry. Gorące chlebki nacinamy, wewnątrz na ściankach rozsmarowujemy
Be Fit Be StrongKlopsa zawsze piekłam w piekarniku. Tutaj trochę inna wersja, ale również bardzo smaczna. Uwielbiam kotlety mielone , ale nie zawsze chce mi się je smażyć i wyszukałam szybsze i zdrowsze rozwiązanie: klops gotowany. Gdy pierwszy raz przygotowywałam to danie miałam przygotowane składniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe(...)kolację jako wędlinę na kanapki (idealnie smakuje z majonezem ;)) Przepis znalazłam w internecie jednak go nie zapisałam i nie mogę podać źródła. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) cebula ząbek czosnku sól, pieprz, łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego, vegeta, papryka ostra/słodka (mała łyżeczka) ziele angielskie, liść laurowy (2-3) *robiłam wersję z jajkiem i łyżką bułki
Na moim talerzusycący obiad z sezonowych warzyw :) Idealny zarówno do przygotowania w piekarniku, jak i na grillu w niedzielne popołudnie :D Składniki: 3 małe cukinie 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) bazylia(...)podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa i smażyć jeszcze około 5 minut. Następnie wlać passatę, doprawić do smaku i gotować 10 minut. Tak przygotowany farsz nakładać do wydrążonej cukinii i piec na grillu lub w piekarniku w 200*C ok. 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Po tym czasie posypać cukinię serem i piec jeszcze
Malinowo w kuchnidziś przygotowałam mięsko, dokładnie wieprzowe żeberka z dodatkiem keczupu i coli. Niby nic takiego, a jednak smak jest wyrazisty z lekką nutą pikanterii i posmaku czosnku. Jestem mięsożerna i lubię dogadzać moim kubkom smakowym. Składniki: żeberka 1.1/2 kg keczup 6 łyżek cola 150 ml czosnek sprasowany 4 ząbki papryka czerwona słodka 2 łyżeczki sól i pieprz(...)wkładamy keczup,paprykę, sprasowany czosnek,sól,pieprz i wlewamy colę, mieszamy. Obtaczamy w marynacie żeberka,wstawiamy do lodówki na 4 godziny by przeszły marynatą.Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1.1/2 godziny w 200 stopniach.Po godzinie przekładamy je na drugą stronę by dopiekły się równo miernie. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczywem
Różowa kuchniaKlopsa zawsze piekłam w piekarniku. Tutaj trochę inna wersja, ale również bardzo smaczna. Uwielbiam kotlety mielone , ale nie zawsze chce mi się je smażyć i wyszukałam szybsze i zdrowsze rozwiązanie: klops gotowany. Gdy pierwszy raz przygotowywałam to danie miałam przygotowane składniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe(...)kolację jako wędlinę na kanapki (idealnie smakuje z majonezem ;)) Przepis znalazłam w internecie jednak go nie zapisałam i nie mogę podać źródła. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) cebula ząbek czosnku sól, pieprz, łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego, vegeta, papryka ostra/słodka (mała łyżeczka) ziele angielskie, liść laurowy (2-3) *robiłam wersję z jajkiem i łyżką bułki
NA MOIM TALERZUsycąca. Składniki: Na blaszkę o śr. 28cm Ciasto: 350g mąki 180g masła (zimne i twarde- wprost z lodówki) szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody Farsz: 0.5kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dkg pieczarek 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mała lub pół dużej papryki 1 serek topiony pieczarkowy (100g) 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)czasie wyciągamy i wałkujemy między dwoma kawałkami folii. Wykładamy formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika (grzałka górna i dolna) i pieczemy ok 15 minut. 2. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podlewamy odrobiną wody, delikatnie solimy i smażymy na małym ogniu. Dodajemy mięso i przyprawiamy. Smażymy. Na przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki
Kuchnia w czekoladzieSama za tłustymi potrawami zbytnio nie przepadam, ale chudziutkie wnętrze z przyjemnością na obiad wyjadam. Warto spróbować tak przygotowanej golonki, rozpływa się po prostu w ustach. Składniki: 1 golonka wieprzowa przednia 1 cebula 4 ząbki czosnku majeranek 5 - 6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca pieprz mielony sól 1 łyżeczka miodu 250 ml ciemnego piwa Przygotowanie: Golonkę(...)majerankiem, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować miodem. Do naczynia wlać piwo, dodać jałowiec i pokrojoną w pióra cebulę. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, jeśli chcemy by była bardzo zapieczona to dłużej. W czasie pieczenia polewać od czasu do czasu wlanym piwem
Kuchcik gotujesłodki posmak. Jeśli chcemy, żeby żeberka były słodsze - trzeba dodać do marynaty 2 łyżki prawdziwego miodu. Np. kwiatowy. Ja nie dodałam, nie chciałam. Składniki: 500-650 gramów żeberek wieprzowych 2-3 łyżki przyprawy do żeberek z miodem 1 cebula 3 łyżki musztardy (u mnie sarepska) oliwa z oliwek garść natki pietruszki Musztardę, przyprawę do żeberek, 3 łyżki oliwy(...)godzin Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i na dół wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Dzięki temu woda będzie parować i mięso nie wyschnie Pieczemy bez przykrycia ok. 1 godziny (może być 15 minut dłużej) Podałam z zapiekanymi ziemniakami , ogórkiem kiszonym oraz sałatą polaną jogurtem naturalnym Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compolecić je Wam :) Żeby było oryginalnie, to zdjęcia przygotowałam w stylu retro - ciekawa jestem, jak ten efekt Wam się spodoba ;) Składniki: pół kilograma chudego mięsa - użyłam szynki wieprzowej, 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy - użyłam "Starofrancuskiej" Tesco, płaska łyżeczka mielonego imbiru , spora szczypta grubo mielonego pieprzu , sól , pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki . 3-4 łyżki(...)dobrze się "przegryzły". Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie - wystarczy kilka minut. Bez namoczenia mogłyby się przypalić podczas pieczenia. Z mięsa formować wałeczki i nabijać je na patyczki. Takie szaszłyki można upiec na tradycyjnym grillu lub elektrycznym. Jeśli nie posiadamy grilla, wystarczy zwykła patelnia lekko
Codzienna kuchnia niecodziennaJajka faszerowane z oliwką i kiełbasą fuet to moja kolejna propozycja na proste koreczki z jajek. Do farszu celowo używam jogurtu naturalnego a nie ciężkiego majonezu
Moja DelicjaForszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na
Kuchnia MagdaLeny