Klops wieprzowy na kanapki Składniki: - 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej - czerstwa bułka rozmoczona w mleku - średnia cebula - 2 jajka - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, - 1/2 łyżeczki majeranku, - 1/2 łyżeczki rozmarynu, - 1/2 łyżeczki imbiru, - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól dodatki: - łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie(...)Wszystko dokładnie mieszam ręką. Przekładam wszystko do keksówki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką. Mięso ubijam dokładnie w formie i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 170-180 °C Czas pieczenia: około 60 minut
Kuchnia co dniaMoje Smaki Życia - strona 46. Numer 7 lipiec 2014 ---> KLIK Składniki: 300 g kaszy gryczanej (3 woreczki) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięsa (1/2 opakowania) 1 bułka z pełnego ziarna (w gazetce są to 2 łyżki bułki tartej- ja dodałam wymoczoną bułkę) 2 marchewki pietruszka korzeń (ja pominęłam) cukinia pomidor czerwona cebula(...)szynki dojrzewającej i garść posiekanego lubczyku. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować, ostudzić opłukać. Mięso wymieszać z bułką, doprawić solą i pieprzem. Uformować mini klopsiki i ułożyć na papierze do pieczenia, wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni 20 minut (gazetka zaleca 18-0 stopni i 15 minut) opcja pieczenia to góra i dół. Warzywa umyć. Marchewkę obrać. Marchewkę
ClauditteMissCookingŚlimakowe polędwiczki Zakręcone szaszłyki z delikatnego mięsa, polędwiczek wieprzowych, faszerowanych szynką, ogórkiem oraz papryką, podane w pysznym sosie. 7 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · 3 polędwiczki wieprzowe · 10 dag szynki · 1 papryka czerwona · 4 ogórki(...)ogórki oraz paprykę. 3. Mięso zwijamy w roladę, kroimy na dwucentymetrowe krążki i nakłuwamy na patyczki do szaszłyków. 4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 ° C. 5. W tym czasie, co piecze się nam mięso przygotowujemy sos, cebulę obieramy drobno kroimy, czosnek obieramy
Kulinarna Chwilaniespodzianką Bajeczne kotlety mielone utulone soczystym, aromatycznym boczkiem, faszerowane papryką z brokułem. 9 porcji 45 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 całe jajko · Sól · ½ łyżeczki papryki ostrej(...)kuleczki, rozpłaszczamy na środku układamy faszerowaną paprykę i zawijamy ją w środek mięsa, robiąc podłużny kotlet. 5. Kotlet uwijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 ° C. 7. Kotleciki gotowe. 8. Smacznego
Kulinarna Chwilapodczas świąt chętnie zjadamy w różnej postaci. Jako dodatek idealnie pasuje do niego sos chrzanowy lub tatarski. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Klops z jajkiem Składniki 850 g mięsa mielonego wieprzowego 1 szklanka marchewki z groszkiem (250 ml) 1 jajko 1 sucha bułka 1 cebula 4 jajka ugotowane na twardo sól pieprz 1 łyżeczka tymianku Instrukcje Do garnka z gotującą się(...)łyżki zimnej wody, cebulę, bułkę i marchewkę z groszkiem. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Formę o długości 25 cm wykładamy papierem do pieczenia (szklanej nie trzeba) i przekładamy połowę farszu. Z jajek odcinamy końcówki i układamy ciasno jedno przy drugim, przykrywamy pozostałym mięsem i lekko ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
To co lubię - gotuję i polecamOstatnio udało nam się stworzyć soczystą łopatkę w winie. Było tak pyszne, że chyba przygotujemy ją kiedyś ponownie! Przepis na soczystą łopatkę w białym winie SKŁADNIKI: - 1 kg łopatki wieprzowej - ok. pół szklanki białego wina - 3 łyżeczki miodu - 3 łyżeczki musztardy (może być ostra) - 1 łyżka oleju - 1 mała cukinia - 4 małe cebule - 3 ząbki czosnku - przyprawy (kminek, ostra papryka(...)Cukinię kroimy w plastry, cebulę i czosnek obieramy ale nie kroimy. KROK 3: Mięso nacieramy połową marynaty (można odstawić je na chwilę do lodówki). KROK 4: Do rękawa do pieczenia wkładamy mięso, pokrojoną cukinię, cebule i czosnek w całości. Zalewamy pozostałą marynatą i zawiązujemy. KROK 5: Pieczemy w piekarniku przez ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni
Związek na patelniBardzo prosty przepis na nietradycyjnego kotleta mielonego! Serowy środek, chrupiący wierzch! Z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej smakuje wyśmienicie! Polecam na domowy obiad! 500 mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 jajka 3 łyżki świeżej natki pietruszki ½ pęczka świeżego szcypiorku 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 100 g boczku wędzonego w plastrach 10 mini kulek mozzarelli Sól Pieprz(...)środka wkładamy kulkę mozzarelli i dokładnie zwijamy mięso aby nie było widać sera. Każdy kotlecik owijamy dokładnie wędzonym boczkiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy olejem rzepakowym, pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso, aby ładnie się zarumieniło
VioletoweKucharzeniemielone do zrobienia pysznej rolady z serem i suszonymi pomidorami. Taka roladka idealnie sprawdzi się na nadchodzące Święta i nie tylko! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 kajzerki 4-5 suszonych pomidorów w oliwie mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz, ostra papryka w proszku, majeranek 100 g boczku(...)praskę, przełożyć do mięsa. Kajzerkę wycisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. 2. Boczek rozłożyć w kształcie prostokąta na papierze do pieczenia (jak na poniższym zdjęciu). Na boczku rozprowadzić mięso mielone. Następnie przy jednym brzegu ułożyć pasek sera i suszone pomidory. Przy pomocy papieru całość zwinąć w roladę. Końce rolady zakleić
Danka Pichciwersję z piekarnika, ale do mięsa dodałam trochę marchewki a do środka trochę sera. Wyszło przepysznie. Spróbujcie koniecznie Składniki na 12 kotlecików: – 1kg mięsa mielonego (u mnie wołowo- wieprzowe) – 2 cebule czerwone – 2 marchewki średniej wielkości (około 250g) – 350g twardego sera żółtego w kawałku (u mnie gouda) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca(...)nadziać na patyki do szaszłyków. Patyki do szaszłyków namoczyć wodą, nadziać ser na patyki. Nabierać porcję mięsa i oblepiać ser na patyku bardzo dokładnie, aby ser nie wyciekł podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Kotleciki z marchewką nadziane serem żółtym Kotleciki z marchewką nadziane serem żółtym
Smaki ArmineSKŁADNIKI : 300g makaronu 500g mięsa mielonego wieprzowego 400g przecieru pomidorowego pół cebuli sól, pieprz oregano suszony czosnek szczypta cukru 250g sera żółtego 2 łyżki śmietany 1 jajko PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mięso mielone smażymy na patelni z pokrojoną drobno cebulką, dodajemy przecier pomidorowy (jeśli jest bardzo rzadki to dodajemy go mniej, aby sos nie był zbyt(...)zalewę. Ugotowany makaron wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowaną zalewą, a następnie dokładnie mieszamy. Na tak przygotowany makaron wykładamy sos mięsny, a na wierzch wysypujemy resztę sera żółtego. Pieczemy w temp 180 stopni około 30-40 minut (aż się ser zarumieni
Gotowanie jest łatwesurówka z młodej kapusty i macie mega pyszne danie grillowe na 5 porcji 500 gram mięsa mielonego ( orginalnie jagnięcina ,ale wieprzowe też może być lub pomieszane wołowe z wieprzowym.) 1 średnia cebula sól pół łyżeczki pieprz cayenne 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki kolendry suszonej liście 1/4 łyżeczki mięty suszonej lub świeżej 1 łyżeczka pół łyżeczki pieprzu cytrynowego(...)Całość dokładnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę . Po tym czasie formujemy podłużne klopsy i spłaszczamy tak na grubość 1 cm. Nabijamy po środku na patyczki i pieczemy na średnio rozgrzanym grillu. Ps. Aby mięso po upieczeniu ładnie dochodziło od patyczków warto namoczyć patyczki w zimnej wodzie . Można również podawać z Tzatzikami lub sosem Ajvar
Andzia PichciOstatnio zostało mi trochę ugotowanego ryżu z dnia poprzedniego więc postanowiłam zrobić gołąbki. Wymagają one trochę zachodu, ale warto ;) Gołąbki składniki 1 średniej wielkości biała kapusta 200 g mięsa wieprzowego 1/2 szklanki ryżu 1/2 litra bulionu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki wykonanie: Ryż ugotować na sypko, dodać do mięsa, cebule drobniutko posiekać(...)Jeżeli liście bliższe środka główki kapusty są zbyt twarde należy je dodatkowo obgotować. Zawijamy jak krokiety. Na dnie garnka wykładamy liście kapusty (aby nasze gołąbki nie przypaliły się podczas pieczenia). Wykładamy garnek gołąbkami, zalewamy bulionem, dosypujemy łyżeczkę kurkumy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na wierzch można ułożyć jeszcze kilka liści. Gotujemy pod przykryciem przez 1 - 1,5 godziny aż kapusta
Delusional TrinePolędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym Polędwiczka marynowana. Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżka Musztardy Kieleckiej straofrancuskiej sól, pieprz Sos: 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 ząbki czosnku(...)Kielecką starofrancuską. Całość odstaw na minimum 30 minut, najlepiej kilka godzin. Zamarynowaną polędwiczkę podsmaż na suchej mocno rozgrzanej patelni. Przełóż do naczynia do zapiekania, piecz w 180°C przez 20 minut. W tym czasie przygotuj sos. Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, razem z papryką pokrojoną
kuron.com.plJednak tak naprawdę do zapiekania najwłaściwszy jest półtwardy grecki ser Haloum SKŁADNIKI na 2 osoby: 2 jednakowej wielości bakłażany 300 g mielonego mięsa - najlepiej pół na pół wołowo-wieprzowego (u mnie jagnięcinka) ok. 8 niedużych bez widocznych blaszek pieczarek ok. 4 łyżki startego sera do zapiekania sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku (zmiażdżone i posiekane) 1/4 łyżeczki(...)który zapieczony nabiera lekko chrupiącej skórki. Dzisiaj pod takim beszamelem zapiekłam faszerowane bakłażany, które swoją drogą również bardzo lubię. Z grilla zastępują mi mięso a sos grecki na bazie pieczonego bakłażana jest po prostu fenomenalnie pyszny. Jaki ser do zapiekania? Można w ostateczności wziąć zwykły żółty. Stopi się pięknie ale żółte sery nie zapiekają się (nie nabierają złoto-brązowego koloru
Sztuka gotowania w/g Samirypyszną przystawkę na przyjęcie albo przekąskę na piknik. Wspaniale smakują zarówno podane w formie zimnej płyty, jak i na ciepło zaraz po upieczeniu. Polecam! Składniki: 0,5kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko po kawałku papryki czerwonej, zielonej i żółtej pół szklanki kukurydzy konserwowej pół pora 1 czerwona cebula pół pęczka szczypiorku opakowanie ciasta francuskiego przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)olejem, wówczas łatwiej jest uformować mięso *** *** Z ciasta francuskiego wycinamy około pół centymetrowe paseczki *** *** Paseczkami z ciasta obtaczamy kuleczki mięsne naokoło *** *** Gotowe kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Przed pieczeniem kulki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem (ja tego nie zrobiłam). Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Taka przekąska wspaniale smakuje
Blog z Apetytem