hajnowski. Składniki: 750 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 100 g wędzonego boczku (może być słonina, kiełbasa wędzona) 150 g mąki pszennej sól, pieprz, majeranek smalec 1 m jelita wieprzowego (kaliber 30/32 lub większe 32/34) Przygotowanie: Jelita zalać letnią wodą i wymoczyć minimum 30 minut, najlepiej kilka godzin. Następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Cebulę i boczek wędzony pokroić w kostkę(...)około 2/3 jego objętości, końce zawiązać. Można nadziać jedno długie lub okręcać jak kiełbaski. Nadziane kiszki ułożyć w wysmarowanym smalcem naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Kiełbaski ponakłuwać igłą lub wykałaczką (aby nie pękały) i posmarować smalcem. Kiszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i najpierw zapiekać 20 min w tej temperaturze, następnie
Kocham..lubię..gotuję..Delikatna i krucha część wieprzowiny, jakim jest polędwiczka upieczona z jesiennymi warzywami, m.in. ziemniakami i dynią. Idealne danie na niedzielny, rodzinny obiad, kolorowy i bardzo smaczny. 1 polędwiczka wieprzowa 1/2 kg ziemniaków 1/2 dyni hokkaido 1 marchewka 1 cebula 1 pomidor 5 ząbków czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka papryka(...)Dyni obierać nie ma potrzeby. Cebulę posiekać w piórka, a marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa, razem z ząbkami czosnku, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez godzinę, mieszając wszystko parę razy. Pod koniec pieczenia warzyw, rozgrzać na patelni masło klarowane. Obsmażyć polędwiczkę
https:KKuchniaMniamjest znakomitą wędliną na kanapki. Bo kto powiedział, że babki to tylko na słodko. Nie zaprzeczę, że też uwielbiam ale i te mięsne kuszą swoim smakiem! 250 g mięsa wieprzowego z szynki 250 g mięsa wołowego Pęczek natki pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g żółtego sera Słodka czerwona papryka Sól Pieprz świeżo mielony 2 jajka 2 łyżki bułki(...)Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Na końcu dodajemy mieszankę warzywną z ziemniaczanym gnocchi. Całość dokładnie wyrabiamy na zwartą masę. Mięso przekładamy do formy na babkę. Pieczemy 60 minut
VioletoweKucharzenieroboty, efekt przeszedł moje oczekiwania, nie spodziewałam się aż tak pysznego dania! Składniki 2 średniej wielkości pory pół opakowania makaronu cannelloni 250 g sera ricotta 300 g chudego mięsa wieprzowego 100 ml wody 250 ml mleka 50 g sera tartego gouda Mięso kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni przyprawiając majerankiem, ostrą i słodką papryką. Pory myjemy, przekrawamy wzdłuż(...)podgrzewamy wodę z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, suszonym oregano, wyłączamy gazówkę i dodajemy rozdrobniony ser ricotta i dokładnie mieszamy. Wylewamy sos na makaron, posypujemy całość tartym serem i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach aż makaron będzie miękki a sos gęsty
Delusional Trinekupuję już we wrześniu i wrzucam do piwnicy - cebula worek , zawieszam worek na kołki , aby mogła mieć stale przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę wieprzowa - łopatkę - porcje rosołowe , kości schabowe, - piersi kurze , udka , skrzydełka ,ćwiartki,kurczaki, - mięso z indyka - wołowinę - słoninę , podgardle,boczek wędzony - królik, kaczka, - podroby - różne sosy np.tatarski , cygański , itp - čwikłę , chrzan(...)szynka parmeńską - nabiał twaróg w wiaderku, mascarpone, jajka,m leki w kartonie, mleko w proszku, - majonez , keczup, musztarda, - cukier,mąka,sól,kasze,ryze,makarony, - masło klarowane,margaryny do pieczenia,drożdże, - bakalie kostki bulionowe kawa , herbata , herbaty ziołowe,czekolady,herbatniki,cukier puder,bulka tarta ,śmietanka w proszku,kakao,proszek do pieczenia,cukier waniliowy , galaretki,kisiele,budynie, - miody
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimięsne owinięte cukinią, a wszystko zapieczone w pomidorach. Troszkę pracy przy tym jest, ale warto. Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki to zapraszam tutaj Kotlety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 jajko sól pieprz papryka słodka majeranek Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystko wymieszać z pozostałymi(...)wraz z sokiem miksujemy na gładko, dolewamy 1/4 szklanki wody. Doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i oregano. Zalewamy nasze mięso w naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy całość serem i pieczemy aż ser się rozpuści kotlety zapiekane w cukinii ułożenie cukinii przygotowanie mięsnego pakieciku mięso zawinięte w cukinię
O kuchni z uczuciemdługo umieszczę coś lżejszego:). Żeberka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i powinny smakować każdemu ponieważ marynata jest bardzo dobra. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować : około 1 kg żeberek wieprzowych na marynatę: 3/4 szklanki ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 80 ml oleju 1 średnia cebula 3-4 ząbki czosnku przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki(...)mniejsze kawałki i daję do naczynia w którym będę je piekła. Do żeberek dodaję marynatę i dokładnie mieszam tak aby żeberka były całe pokryte marynatą. Naczynie wstawiam do lodówki (lub odstawiam w chłodne miejsce) na około 4 godziny,w międzyczasie mieszam żeberka aby całe były pokryte marynatą. Pieczenie żeberek: Naczynie z żeberkami nakrywam folią aluminiową lub pokrywką
Uwaga Babcia GotujeŁYŻKI SMALCU 1/2 ŁYŻECZKI SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z CUKREM I ŚMIETANĄ.MARGARYNĘ SIEKAMY Z MĄKĄ DODAJEMY DROŻDŻE I POZOSTAŁE SKŁADNIKI,WYRABIAMY(...)RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY KMINKIEM,PIECZEMY NA ZŁOTY KOLOR W 200 STOPNIACH OK 10 MIN,DO TEGO WYJMUJEMY SOBIE Z LODÓWKI BARSZCZYK W SŁOIKU,KTÓRY MAM ZAWSZE
Swojskie jedzonkobardziej soczyste niż te smażone. Nie były też tak tłuste. Zdecydowanie będę częściej przyrządzał je w ten sposób. Składniki (na ok.7 kotletów): 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1/4 szklanki mielonej bułki 1 jajo 1 spora cebula 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka klarowanego masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cebulę drobno posiekać i zeszklić(...)zapiekania. W każdym kotlecie zrobić palcem niewielkie wgłębienie i włożyć w nie nieco klarowanego masła. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 45 minut, po czym zdjąć folię aluminiową. Piec dalej jeszcze ok. 10 minut, by kotlety się zrumieniły
W SMAKwątróbki Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Składniki na pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki na blachę o wymiarach 45 x 25 cm: 60 dkg łopatki wieprzowej bez kości 60 dkg wołowiny bez kości 80 dkg mięsa z królika bez kości 60 dkg wątróbki wrobiowej 30 dkg podgarla 4 jajka 4 średnie cebule 7 ziaren ziela angielskiego(...)przed końcem duszenia wrzucić wątróbkę. Po ugotowaniu wszystko ostudzić i zmielić. Następnie dodać jajka oraz przyprawy i dokładnie wymieszać dodając wywar z gotowania. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Piec przez 1 godz. w temp. 180 stopni. Post Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie Smakimięsem mielonym w pikantnym wydaniu - z fasolą, kukurydzą i kuskusem - spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 4 duże papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 80g kaszki kuskus 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 papryczka chili 100g przecieru pomidorowego sól, pieprz, kmin rzymski oliwa/olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kaszkę kuskus wsypujemy do miski(...)razem kilka minut. Ścinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Nadziewamy papryki farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy niewielką ilością wody i wstawiamy piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut pod przykryciem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjezmodyfikowałam, gdyż oryginał był bardziej śmietanowy niż musztardowy. Sos będzie z pewnością podstawą dania jakie podam na swój rodzinny obiadek. Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa Marynata: pieprz oliwa z oliwek 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu(...)przez co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy polędwiczkę z obu stron. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15-17 minut. Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy pistacjowe. Orzechy siekamy delikatnie i przesypujemy do miseczki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przesmażamy do zeszklenia. Skórkę
Mania GotowaniaKebabowa zapiekanka z kuleczkami Inna wersja zapiekanki kebabowej, mięsne kuleczki zapiekane z warzywami. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na kuleczki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 całe jajko · 1 cebula · 2 łyżki bułki tartej(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, układamy na około warzyw, solimy wszystkie warzywa, ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków. 4. Po środku warzyw układamy mięsne kuleczki i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 ° C. 5. Po tym czasie wyjmujemy i polewamy sosem zrobionym z majonezu i ketchupu. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym
Kulinarna Chwilaserem w tak aromatycznym sosie paprykowym, najwyższa pora.Polecam. Składniki: · 1 główka kapusty · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 torebka ryżu · 4 papryki czerwone · 4 pomidory(...)koniec łączymy z ugotowanym ryżem i dokładanie mieszamy. 4. Gotowy farsz nakładamy na każdy liść kapusty, zawijam i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wodą i posypujemy Vegetą. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 ° C. 5. W tym czasie robimy sos. Obieramy cebulę, drobno kroimy i przekładamy do garnka 6. Dodajemy pokrojone drobno papryki
Kulinarna Chwilasmaczny , że prawie cały zjadłam :D Muszę częściej robić takie zestawienia...a tymczasem zapraszam na pyszną szyneczkę nadziewaną, ziemniakami, szpinakiem i suszonymi pomidorkami. Szynka ze szpinakiem - ok.1 kg szynki wieprzowej - 100g ugotowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia) - 4 całe suszone pomidory - 2- 3 ząbki czosnku - 200g świeżego szpinaku - 1 solidna łyżka masła - sól, pieprz, dużo gałki muszkatołowej - 2 łyżki(...)studzimy Mięso myjemy , osuszamy i wzdłuż mięsa robimy 3 głębokie nacięcia. Oprószamy solą i pieprzem całość po czym wkładamy do środka farsz i zawiązujemy dokładnie sznurkiem tworząc zgrabną pieczeń. Piekarnik rozgrzewamy do 170C ( termoobieg). Na patelni rozgrzewamy olej i na bardzo gorący wrzucamy szynkę i dokładnie ją obsmażamy po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem
Kuchnia Pełna Emocjiwody, drożdży i cukru zrobiłam zaczyn. Jak drożdże wyrosły dodałam je do pozostałych składników. Wyrobiłam ciasto i podzieliłam je na 2 części. Rozwałkowałam i wyłożyłam na blachę do pieczenia (średnica 28 cm). Nałożyłam farsz: * 30 dkg mięsa mielonego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3/4 puszki krojonych pomidorów * papryka słodka i ostra, sól * 1/2 papryki czerwonej surowej Mięso mielone(...)piekarniku w 200 stopniach na przedostatnich szczebelkach przez ok 20 minut. Po tym czasie wyciągnęłam już upieczoną pizzę i podawałam z sosem czosnkowym przepis . Notatki: * miałam mięso mielone wieprzowe, polecam również wołowe mięso mielone * zamiast pomidorów z puszki można samemu pokroić 2 średniej wielkości pomidory * można zwiększać lub zmniejszać składniki dodatków * doprawiać wedle własnego smaku * można posypać mozzarellą
Pieprzyć z Fantazjąjest trudna w wykonaniu i posmakuje pewnie wielu. Na ciasto: * 20 dkg mąki * 2 żółtka * 10 dkg masła * szczypta cukru * 1/3 łyżeczki soli Farsz: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 czerwona cebula * 3 pomidory bądź 1 puszka pomidorów * 1/2 papryki * 150-200 ml śmietany 30% * 2 jajka * garść żółtego sera startego * sól, oregano i bazylia Z podanych składników(...)smaku solą, bazylią i oregano. Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto. W kubeczku rozkłóciłam jajka ze śmietaną 30% i zalałam tym farsz mięsny. Oprószyłam tartym żółtym serem. Piekłam do zarumienienia się sera przez ok. 20 minut. Zanim pokroiłam tartę odczekałam ok. 10 minut. Notatki: * bardzo efektownie będzie wyglądać z pomidorkami koktajlowymi Smacznego! Lidka Artykuł Tarta bolońska
Pieprzyć z Fantazjąjest trudna w wykonaniu i posmakuje pewnie wielu. Na ciasto: * 20 dkg mąki * 2 żółtka * 10 dkg masła * szczypta cukru * 1/3 łyżeczki soli Farsz: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 czerwona cebula * 3 pomidory bądź 1 puszka pomidorów * 1/2 papryki * 150-200 ml śmietany 30% * 2 jajka * garść żółtego sera startego * sól, oregano i bazylia Z podanych składników(...)smaku solą, bazylią i oregano. Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto. W kubeczku rozkłóciłam jajka ze śmietaną 30% i zalałam tym farsz mięsny. Oprószyłam tartym żółtym serem. Piekłam do zarumienienia się sera przez ok. 20 minut. Zanim pokroiłam tartę odczekałam ok. 10 minut. Notatki: * bardzo efektownie będzie wyglądać z pomidorkami koktajlowymi Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąSzlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu pieczarkowego z zielonym groszkiem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Składniki: 750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 3 łyżki oleju z bazylią sól pieprz 200g mix kasz (kasza pęczak, jęczmienna, siemię lniane) Marynata: 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżeczki tymianku Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem: 500g pieczarek(...)czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut. 3. Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem: Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony
Szalona Kuchnia Ewelinypapryka i moja ulubiona cukinia. W połączeniu z aromatycznymi ziołami i kozim serem całość smakuje wybornie. A co nam będzie potrzebne? Składniki na 2 foremki 500-600g mięsa wieprzowego (użyłam łopatki) 2 kolorowe papryki 1 cukinia 3 marchewki 100g sera koziego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka suszonego oregano oliwa z oliwek świeża natka pietruszki(...)jeszcze chwilę do zrumienienia się warzyw. Podsmażone warzywa łączymy z podsmażonym mięsem. Delikatnie mieszamy całość. Farsz przekładamy do foremek do zapiekania lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 30-40 min w 180C. Na kwadrans przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanek wykładamy kawałki sera koziego. Zapiekankę podajemy na ciepło. Smacznego! Artykuł Zapiekanka grecka pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaWykwintne mięso marynowane z dodatkiem miodu, faszerowane słodkimi morelami i otulone aromatem wędzonego boczku doskonale sprawdza się w roli dania obiadowego jak również zimnej przekąski. Składniki: 800g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 230g suszonych moreli 20 plastrów parzonego wędzonego boczku 10 plastrów żółtego sera 2 łyżki masła Marynata: 4-5 łyżek miodu 5 łyżek soku z cytryny 3 ząbki czosnku(...)sera i plastrami boczku. Na każdej polędwiczce ułożyć po 1 łyżce masła, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinysosów. Sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i ma apetyczny kolor. Żeberka w sosie BBQ są delikatne i z łatwością mięso odrywa się od kości. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki miodu 6 łyżek ketchupu 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki sosu jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku 1 łyżka musztardy kremskiej 2 łyżki octu(...)dobrze pokryte marynatą. Tak przygotowane żeberka przykrywamy folią i ostawiamy na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na początku pieczenia naczynie najlepiej przykryć i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Po tym czasie możemy zdjąć przykrycie. Żeberka smarujemy pozostałym sosem BBQ i wstawiamy ponownie do piekarnika
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneswoich bliskich, albo gości, którzy smakują mojej nowej potrawy i rozkoszują się jej smakiem! To wspaniałe uczucie cieszyć się tym widokiem. SKŁADNIKI: 5-6 ubitych kotletów drobiowych(można użyć wieprzowych) 20 dag. parzonej wędzonej szynki lub boczku 1-2 cebule pokrojone w piórka 10cm. białej części pora pokrojonego w krążki 10 dag. sera tartego na grubych oczkach lub krojonego(...)wysmarowanej masłem folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym. na upieczone kotlety kładziemy usmażoną szynkę z warzywami, polewamy rozkłóconym jajkiem, posypujemy serem żółtym, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni, pieczemy do rozpuszczenia sera
Kuchnia Beatymęża,nie spodziewałam się ,że wszystkim gościom tak bardzo posmakują-pyszne i na ciepło i na zimno Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula puszka pomidorów z puszki bez skórki krojonych pół cukinii 15 dag sera żółtego pół papryki czerwonej lub żółtej ząbek czosnku przyprawa do kebaba, sól,pieprz, olej(...)pieprzem,i smażymy jeszcze kilka minut. wyłączamy i odstawiamy ,żeby troszkę przestygło i wtedy dopiero dodajemy tarkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser(żeby roztopił się dopiero w pieczeniu) rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na prostokąty(wielkość zależy od was 8-10 kawałków) na każdy kawałek nakładamy porcję ciasta i zlepiamy jak na zdjęciu niżej układamy na blaszce
Swojskie jedzonkotego przepisu . Polędwiczki są idealne na zimową porę kiedy wszystko, co piernikowe i pomarańczowe ma wzięcie. Spróbujcie tej miłej odmiany. Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Składniki polędwica wieprzowa ok 100 g śliwek suszonych szynka parmeńska pomarańcza lub mandarynka przyprawa do piernika rozmaryn sól i pieprz Wykonanie Polędwicę oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy(...)dwie śliwki (w zależności od wielkości polędwicy) i szczelnie zawijamy. Roladki owijamy w plasterek szynki parmeńskiej i układamy na blaszce. Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 10-15 min. Im mniejsze roladki tym krócej. Można podawać z sosem z sera camembert lub solo na przekąskę. Polędwiczki z suszonymi
Pyza i SurówkaSoczyste polędwiczki, otulone chrupiącym ciastem francuskim i wyrazistą pastą z czarnych oliwek. Świetna propozycja na niedzielny obiad czy rodzinne przyjecie. SKŁADNIKI: polędwica wieprzowa 450g sól, czarny pieprz, tymianek masło klarowane do smażenia 200g czarnych oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki orzechów włoskich 3 łyżki startego parmezanu płat ciasta francuskiego jajko czarnuszka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek(...)rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na mięsie rozsmarowujemy pastę z czarnych oliwek i orzechów. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 210 stopniach C przez około 20 minut (do zarumienienia
Pyry na Gaztakie szybkie danie przypominające gołąbki. Składniki 50 g ryżu 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki posiekanego koperku 3 ząbki czosnku 1 cebula maggi 1/2 główki kapusty średniej wielkości 2 łyżki cukru 600 ml passaty pomidorowej 2 łyżki świeżego tymianku 70 g sera żółtego (najlepiej w plastrach) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)tymiankiem i ząbkiem czosnku. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty przekładamy farsz mięsny, na wierzch układamy plastry sera żółtego, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy sos pomidorowy, pieczemy pod przykryciem 60 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchendodatkiem miodu spadziowego. Wnętrze karkówki wypełnione pieczarkami i cebulą z posmakiem słodyczy i czosnku. Z zewnątrz chrupiąca skórka. Dodatkiem są uduszone pieczarki i marchewki. 1,2 kg karkówki wieprzowej 200 g pieczarek 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 łyżka miodu spadziowego 1 ząbek czosnku Przyprawa do karkówki 1 łyżeczka czosnku staropolskiego Ostra czerwona papryka Sól Pieprz Karkówkę dokładnie myjemy(...)Warzywami wypełniamy wnętrze mięsa, układamy w naczyniu żaroodpornym. Powstałym podczas smażenia płynem z pieczarek i miodu podlewamy mięso. Wokół układamy resztę pokrojonych pieczarek i marchewki (pokrojone w plastry). Całość pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 200*C. Pod koniec możemy odkryć mięso, aby zarumieniło się z zewnątrz
VioletoweKucharzeniebieszczadzkich karczmach. Taki przygotowany bigos jest dużo bogatszy w smaku, w porównaniu do tradycyjnie duszonego na ogniu. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej ½ kg mięsa wieprzowego lub wołowego ½ kg kiełbasy jałowcowej ½ kg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie Liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni. Następnego dnia wymieszać bigos, w razie potrzeby doprawić i piec przez kolejną godzinę
Tradycyjna KuchniaLasagne wstawić do piekranika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 2 lub 3 półka - u mnie 2, bo naczynie z pokrywą nie zmieściłoby się do piekarnika) i piec pod przykryciem przez około 30 - 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego wystudzenia na około 10 minut. Inaczej będzie się rozpadać! Podawać ciepłą, udekorowaną świeżymi listkami bazylii. SMACZNEGO(...)minut przed końcem zapiekania. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego itp. Lasagne nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby się nie rozpadała. Kupując makaron do lasagne , należy wybrać taki, który
Gospodyni Miejska