pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:179/291)

Szaszłyki idealne na grilla 171

uwielbiam, bo można nadziać na patyczki wszystko co lubimy. U mnie jest to przeważnie kurczak i warzywa, ale szynka wieprzowa, boczek i inne przysmaki będą świetnie smakowały. Można sobie poszaleć. Do moich szaszłyków użyłam podlaskiej przyprawy do szaszłyków, która otrzymałam do przetestowania od sklepu przyjemnegotowanie.pl Skład tej przyprawy : * cząber * kminek * pieprz czarny * jałowiec  * czosnek * rozmaryn * papryka  * owoc berberysu(...)pokroić w większą kostkę, przyprawić, dodać oliwę i odstawić na godzinę. Warzywa pokroić na mniej więcej równe kawałki. Patyczki do szaszłyków namoczyć i na przemian nadziewać wszystkie składniki.  Piec na grillu, najlepiej na aluminiowych tackach bądź folii aż do miękkości mięsa. Podawać z sosem tzatziki

Magiczne Życie Marty
PASZTET ŚWIĄTECZNY. 213

ślady sanek prowadzić mnie będą do najbliższego parku. Aż małe rączki ulepią z radością bałwana.   ŚWIĄTECZNY PASZTET. / źródło: PASZTET / 1 kg łopatki 1 kg podgardla 1 kg wątroby wieprzowej garść suszonych grzybów 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula szklanka bułki tartej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu sól pieprz 6 jajek(...)łączę ze sobą, wbijam jajka i dokładnie wyrabiam. Odpowiednie foremki  (np. keksówki, czy jak u mnie, niskie naczynia małe do zapiekania) smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Piekę godzinę w 180 stopniach. Studzę w foremkach. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pasztet wielkanocny 429

pasztetu to jednoczesnie symatyczny i smaczny podarunek wielkanocny.   Składniki: (na 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm) 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony   Sposób przygotowania: Mięsa(...)masy mięsnej dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek

Pyry na Gaz
Wiosenny przekładaniec z młodą kapustą, wieprzowiną i ziemniaczkami 150

mięsko duszone w soczystych warzywach i pyszne rumiane ziemniaczki. A wszystko to upieczone razem w jednym naczyniu. Rewelacyjny obiad z piekarnika.     Składniki: ok 500g karkówki lub szynki wieprzowej pół młodej kapusty 1 marchew 1/3 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), curry, majeranek, tymianek 3-4 łyżki oleju ok 1 kg młodych ziemniaków(...)kapustę, mięso i marchew. Całość zalewamy bulionem i mieszamy. Na wierzchu układamy ziemniaczki *** *** Z wierzchu potrawę posypujemy suszonymi lub świeżymi ziołami *** *** Danie przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C – z termoobiegiem lub 200’C – funkcja góra-dół i pieczemy przez około 75 minut . Około 10 -15 minut przed końcem pieczenia

Blog z Apetytem
Kalafior pieczony z pulpecikami 325

pięknie wygląda. Jeżeli przygotujecie danie z podanych przeze mnie przepisów to proszę podzielcie się swoją opinia w komentarzach za co bardzo dziękuję. Pulpety 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 kajzerki 1 łyżeczka musztardy sól pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki oliwy Mięso włożyć do miski wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie kajzerkę i odciśniętą , musztardę sól i pieprz(...)posolonej wodzie. Odcedzić na sicie i wyłożyć go do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy niego ułożyć pulpeciki. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą solą i pieprzem. Wlać na zapiekankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut. kalafior pieczony z pulpecikami

O kuchni z uczuciem
ZAPIEKANKA Z BRUKSELKI I MIĘSA MIELONEGO POD SEROWO-ŚMIETANOWĄ PIERZYNKĄ (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 170

jest naprawdę wyśmienita, bardzo sycąca i jak zwykle u mnie robi się praktycznie sama Składniki: 500 g brukselki 350 g łopatki wieprzowej 350 g karkówki wieprzowej 100 g podgardla wieprzowego 20 g smalcu ( u mnie smalec gęsi ) 200 g śmietany 30% 300 g sera żółtego sól pieprz gałka muszkatołowa opcjonalnie inne przyprawy Brukselkę umyć, zdjąć wierzchnie liście, odciąć twarde końcówki(...)ułożyć ugotowaną odcedzoną brukselkę. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na brukselkę wylać śmietanę i całość posypać startym serem. Piec przez ok 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180℃ a następnie odkryc i zapiekać jeszcze przez 10-15 minut. Smacznego! — BTW całości: 1920 g, 4643 kcal

Ola la LCHF
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO 161

szklanki bułki tartej łyżka kaszy manny niecała łyżka soli ok. 0,5 łyżeczki  mielonego kminku i pieprzu łyżeczka przyprawy do mięs ok. 10-16 plasterków szynki wieprzowej użyłam gotowanej ok. 6-10 plastrów sera żółtego ok. 100 g gotowanego boczku w plasterkach (mi wystarczyło, ale można ew. kupić trochę więcej) WYKONANIE: Mięso mieszamy z jajkiem, bułką, manną i przyprawami(...)folii  mięso rolujemy, zaklejamy końce. Delikatnie odkładamy roladę na bok, a na folii układamy boczek. Na środek boczku  dajemy roladę i  ponownie  zawijamy w folię. Pieczemy w folii 25 minut w 180 stopniach C. Wyciągamy mięso i odwijamy. Dopiekamy jeszcze w 230 stopniach ok. 20 minut aż z boczku wytopi się tłuszcz i będzie przypieczony

Pani na deser
Pieczone żeberka 114

SKŁADNIKI:  żeberka wieprzowe marchew cebula 3 liście laurowe       Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki syropu klonowego pół łyżeczki soli morskiej łyżeczka rozmarynu łyżka octu balsamicznego łyżka octu jabłkowego 3 ząbki czosnku, starte 1 cm imbiru, starty WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy. 2. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. 3. Wkładamy(...)odstawiamy do lodówki na 12h. 5. Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folia aluminiową. 6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 30 min. 7. Po tym czasie ściągamy folie i pieczemy jeszcze 20-30 min, do zrumienienia. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU

Atlas Smaków
POLICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SYROPIE Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU Z GRZYBOWYM KASZOTTO I PUDREM PIETRUSZKOWYM 153

następie podlewamy zrobionym wcześniej bulionem/wywarem z suszonych grzybów i gotujemy do miękkości. Na koniec zdejmujemy z palnika, dodajemy łyżeczkę masła i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. POLICZKI WIEPRZOWE: Policzki wieprzowe oczyszczamy błonek, osuszamy ręcznikiem papierowym i osmażamy na odrobinie oliwy z obu stron na lekko złoty kolor. Układamy w naczyniu żaroodpornym. SYROP Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU: Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy(...)wkładamy do nagrzanego na 150C piekarnika na ok. 1 godz. ( do 1h 20 min ). – dużo zależy od mocy i jakości piekarnika oraz wielkości policzków. Po mniej więcej połowie pieczenia obracamy je, podlewamy odrobiną delikatnego bulionu oraz marynatą i pieczemy dalej. Policzki mają być delikatne, soczyste a pod dotknięciem widelca mają się rozpadać. Ps. na spód piekarnika włóżmy naczynie

Ostra na Słodko
Pieczarki faszerowane po bolońsku 333

dzisiejszy obiad proponuję pyszne faszerowane pieczarki.  Są szybkie i łatwe do przygotowania. Koniecznie musicie je przygotować, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 8 dużych pieczarek, 400g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 50g masła, 2 plasterki sera żółtego, olej, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Trzonki oczyszczam i kroję w małą kostkę(...)kapeluszach wypełniam przygotowanym farszem. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na wierzchu pieczarek. 3. Pieczarki układam w naczyniu żaroodpornym. Obok rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Pieczarki piekę 35 minut w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekanka z cukinii 176

były za małe, dlatego wymyśliłam zapiekankę podaną w kokilkach.  Składniki na 2 kokilki o śr. 11cm: 2 cukinie (u mnie mała i średnia) 25 dag mięsa mielonego wieprzowego 2-4 plastry sera żółtego (zależy od wielkości) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku Przyprawa do kuchni włoskiej Kamis ½ szklanki przecieru pomidorowego Bazylia Oregano Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię(...)smażyć do miękkości. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Całość doprawić bazylią i oregano. Mięso wyłożyć do kokilek. Przykryć drugą połową cukinii. Posypać startym serem żółtym lub ułożyć plastry. Piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Gotowanie w garnku bułgarskim 44

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X gotowanie w garnku bułgarskim Gotowanie w garnku bułgarskim - Tradycyjne smaki i aromaty. Poznaj tę charakterystyczną metodę gotowania i przygotuj wyjątkowe dania CZYTAJ WIĘCEJ Co to jest Garnek Bułgarski? Gotowanie w garnku bułgarskim to nie tylko proces kulinarzny, ale także podróż w świat tradycyjnych smaków i aromatów. W tym artykule poznamy tę charakterystyczną(...)klasyczne danie bułgarskie przygotowywane z mięsa (często jagnięciny), warzyw, ryżu i przypraw. Gotowane w garnku, gyuvetch ma intensywny smak i aromat. Kavarma: Kavarma to potrawa z mięsa (najczęściej wieprzowego) duszonego z warzywami i przyprawami. Gotowana w garnku bułgarskim nabiera głębokiego smaku. Domatnik: To faszerowane pomidory, często z mięsem i ryżem, gotowane w garnku bułgarskim. Charakteryzuje się delikatnym smakiem pomidorów

Podstawy Gotowania
Ogórkowa na żeberkach i wiejskie bułeczki – dwa przepisy 155

lokalnych, zaufanych hodowców. Więcej możecie przeczytać np. tutaj . Nie będę się już powtarzać, tylko napiszę krótko POLECAM! Przepis na ogórkową na żeberkach Składniki: około 300-400 g żeberek wieprzowych Martika około 2 l wody warzywa: 2 marchewki, 2 małe pietruszki, kawałek selera, kawałek pora (lub zamiennie 1 cebula opalona na palniku), 4-5 średniej wielkości ziemniaków 2 liście laurowe(...)odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości.   Po tym czasie na blacie podsypanym mąką formujemy 8 bułeczek. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki lekko nacinamy, naciągamy palcami, szarpiemy nieco, tak by powstały charakterystyczne pęknięcia i naciągnięcia. Bułki odstawiamy jeszcze na około 25 minut do napuszenia.   Piekarnik nagrzewamy

Słodkie okruszki
Klopsiki w pysznym sosie teriyaki z sałatką z ogórka 86

nabiera zupełnie innego charkteru - lekko słony, kwaskowy, bardzo orzeźwiający. To jest moja ulubiona sałataka do wszelkich dań azjatyckich.   Klopsiki w sosie teriyaki  Klopsiki: 500 gr mięsa mielonego wieprzowego 2 rozgniecione albo drobno posiekane ząbki czosnku 1 jajko 5 łyżek bułki tartej kawałek imbiru ( ok 5 cm) - starty łyżka sosu sojowego dwie posiekane cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem pieprz(...)podania: ryż ( najlepiej jaśminowy), szczypiorek Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Składniki na klopsiki przełożyć do miski i dobrze wymieszać ( najlepiej ręką). Uformować małe kulki. Klopsiki wyłożyć na blachę do pieczenia pokrytą folią lub papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika . Piec ok 30 minut aż się zarumienią ( w połowie pieczenia można przewrócić). Ugotować ryż i zrobić sałatkę

Smaczny zeszyt