mielone, proponuję kotlety mielone z papryką z sosem musztardowym i pieczarkami. 12 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki na kotlety: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 cebula mała · 1 jajko · 2 łyżki bułki tartej(...)kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry, układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków i pieczemy 20 minut w 180 ° C. 2. Cebule obieramy, kroimy w plasterki i prużymy na rozgrzanym oleju. Następnie układamy na pieczonych ziemniakach. 3. Majonez mieszamy razem
Kulinarna Chwilagołąbków – farsz taki sam. Najlepiej ją zrobić teraz kiedy paprykę mamy świeżą i pachnącą słońcem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Papryka faszerowana Składniki 7 czerwonych papryk 800 g mielonej łopatki wieprzowej 1 szkl. ryżu 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli 1 spora cebula garść natki pietruszki 0,5 l passaty pomidorowej sól pieprz 1 łyżeczka rozmarynu świeży lub suszony Instrukcje Paprykę(...)wierzch układamy plastry pomidora i plastry mozzarelli. Przykrywamy czapeczkami. Passatę pomidorową doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przelewamy na spód naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę. Uwagi Artykuł Papryka faszerowana pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamproste w przygotowaniu i zarazem bardzo smaczne ziemniaczki, faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem cukinii i marchewki, zapiekane z serem Składniki: – 6 dużych ziemniaków – 500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) – 1 średnia cebula – 100g marchewki – 100g cukinii – 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 2 łyżki majonezu – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie(...)zostawiając około 5mm brzegi. Wydrążony miąższ zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do farszu i wszystko dokładnie wymieszać. Ziemniaki napełnić farszem i wyłożyć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po 20 minutach posypać serem, startym na drobnych oczkach i zostawić w gorącym piekarniku na 5-10 minut
Smaki Arminewieprzowina z ziemniaczkami. Ale przygotowana w trochę inny sposób z lekko orientalnym sosie. Polędwiczki i ziemniaczki w orientalnym sosie składniki: 3 - 4 dużych ziemniaków 200 g polędwicy wieprzowej Sos: 2 łyżeczki sosu sriracha 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka octu z białego wina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polędwiczki i ziemniaczki w orientalnym(...)Ziemniaki przekładamy do miski, doprawiamy słodką papryką, curry i bazylią. Układamy obok polędwicy. Mięso smarujemy smarujemy sosem, ziemniaki również, ale uważajmy aby ziemniaki nie były zbyt mocno nasiąknięte sosem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Mięso pozostawiamy na parę minut aby odpoczęło przed pokrojeniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinesmakoszom. Jeżeli chcecie kupić bardzo dobrą wędlinę dla dziecka, jeszcze taką, którą to dziecko będzie chciało zjeść ze smakiem, to postawcie właśnie na zrazówkę. Piękny kawałek mięśnia z szynki wieprzowej w delikatnych przyprawach. Rozpływa się w ustach, a wykorzystana do różnego typu dań jest taką kropką nad przysłowiowym "i", mimo swojego delikatnego smaku. Jak przygotować pieczarki? Pieczarki faszerowane z piekarnika(...)nią odrobinę cebuli, łyżeczkę serka, a także szczyptę startego sera żółtego. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Postępujemy tak z każdą pieczarką. Tak przygotowane pieczarki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni C przez 10 minut. Gotowe pieczarki ozdabiamy pomidorkiem koktajlowym lub papryczkowym i liśćmi rukoli. Smacznego! Wioleta Gargula
MamaOskarkazdrowe. N atomiast s korupka migdałowa jest lekko słodkawa, co przełamuje smak mięsa. Czas wykonania: 2 h (+ 12 h marynowania) Ilość porcji: 8 – 10 kawałków Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) 1 cebula sól, pieprz Marynata: 350 ml białego wina 10 ziarenek czarnego pieprzu 3 goździki 3 łyżki miodu Skorupka migdałowa(...)lekko podlać marynatą. Całość piec 1 godzinę 3o minut w temperaturze 200 stopni, co jakiś czas podlewając mięso winną marynatą. Skorupka migdałowa: Masło rozpuścić, wystudzić. Dodać lekko pokruszone płatki migdałowe, posiekany chleb tostowy, miód oraz żółtko. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. 15 minut przed końcem pieczenia, wyłożyć na mięso skorupkę
KuchniaWeDwoje.plpóźniej piekł w piekarniku kilka godzin, zużywając przy tym nieprawdopodobne ilości prądu. Po tym, jak nasze kuchenne królestwo wzbogaciło się o wolnowar, skrócił się czas marynowania, a wydłużył czas pieczenia. Na szczęście nasz Crock-Pot zużywa o wiele mniej prądu niż piekarnik, a ze względu na pojemność pomieści nawet duże porcje mięsa. Stażu małżeńskiego nam przybywa, lat zresztą też(...)Pawłowi około 15 minut plus oczywiście czas marynowania i powolnego duszenia. Składniki ilość przypraw jest podana w przybliżeniu, możecie ją modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. 2,5 kg karkówki wieprzowej 3 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki mielonego pieprzu 6 dużych ząbków czosnku czosnek 3-5 łyżek majeranku 1,5 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej, ostrej lub pół na pół) olej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawyluzowanego ) kurczaka. Efektowne danie. Wymaga trochę pracy, ale warto, szczególnie gdy biesiadnikom smakuje. Moi byli zadowoleni i to było najważniejsze. Składniki: 1 kurczak ½ kg mięsa wołowego mielonego ½ kg mięsa wieprzowego mielonego ½ kg pieczarek Suszone pomidory ze słoika ( połowa ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Czerwony delikat do mięs 1 łyżka oleju 2 jajka Wykonanie: Kurczaka luzujemy ( przecinamy przez środek piersi(...)jednolitą masę. Kurczaka zszywamy ( od szyi )i tworzymy coś w rodzaju worka. Wypełniamy go farszem. Zszywamy do końca. Kurczaka na zewnątrz przyprawiamy czerwonym delikatem. Pozostawiamy na około godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 o C przez około 2 godziny ( zależnie od wagi, 1kg =1 godzina ). Przyrumieniamy z jednej strony ( od strony piersi ), obracamy przyrumieniamy z drugiej strony. Ponownie obracamy
Smaki Ewyzimno. Moja rodzinka uwielbia wędlinki które sama przygotowuje w domu, niż te sklepowe, a ja lubię eksperymentować w kuchni Rolada drobiowo - wieprzowa SKŁADNIKI: kurczak- 1 szt mięso mielone wieprzowe -0,5 kg pieczarki -300 g cebula -1 szt jajka - 2 szt sól i pieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając(...)cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka, włożyć do siatki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec 75 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia DanusiGalantyna z nową przyprawą do kurczaka Kamis, od razu smakuje lepiej. Galantyna wieprzowo-drobiowa SKŁADNIKI: kurczak- 1 szt mięso mielone wieprzowe -0,5 kg pieczarki -300 g cebula -1 szt jajka - 2 szt sól i pieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka Kamis Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi udka i mięso z piersi rozciąć(...)cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka, włożyć do siatki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec 75 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusiduża cebula okrojona w kostkę - 1 duża marchewka, starta na tarce - 200 g obranego selera, startego na tarce - oliwa z oliwek EV - 200g wątróbki drobiowej -200g mięsa mielonego wieprzowego - 100 g miękkiego masła - 1 spora łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - 2 jaja - sól i pieprz do smaku Pasztet z kaszą jęczmienną Pasztet z kaszą jęczmienną Pasztet z kaszą(...)mięsa. Dodaj ugotowaną kaszę jęczmienną i tę sypką, którą odłożyłeś wcześniej na bok. Dołóż pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszaj najlepiej dłońmi. Przełóż do natłuszczonej masłem formy i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 50 minut. Mnie z podanych proporcji wyszły 2 szerokie keksówki od długości około 22 cm każda. Na początku wydawało mi się
Z Kuchni Do Kuchniugotujecie dzień wcześniej, przygotowanie pasztecików zajmie Wam chwilę! Polecam koniecznie z czerwonym barszczem! 137 g ciasta francuskiego ( zużywam pół płata gotowego opakowania 275 g) żółtko 350 g mięsa wieprzowego ( użyłam schabu ) ząbek czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego jajko cebula pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli mała czerstwa bułka sól i pieprz olej rzepakowy Mięso zalać wodą(...)przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść się pod spodem, boki zawijamy pod spód ). Paszteciki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy żółtkiem i kroimy na kawałki o długości 4 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ºC na 25-30 minut
Atlas SmakówSkładniki: 1 kg żeberek wieprzowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 szklanka wody 3/4 szklanki coli Wykonanie: Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, rozmaryn, olej i przecisnąć przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i nasmarować mięso dokładnie z wszystkich stron. Pozostawić(...)miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę. Kiedy mięso będzie miękkie wlać colę i dusić jeszcze około 3-4 minut i obracać mięso w sosie. Podawać z ziemniakami, frytkami, pieczonymi ziemniakami, surówkami
O kuchni z uczuciemsosu: - 50 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego - 30 dag jogurtu greckiego - 1 cebula(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i sporą ilością papryki. Z mięsnej masy uformować wałeczki długości około 10 cm, nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni około 20 minut. Po połowie czasu należy przewrócić je na drugą stronę. Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć
W poszukiwaniu inspiracjiKalafior z boczkiem i mięsem mielonym . Mózg z kalafiora : Składniki na 4 porcje: 1 średni kalafior + do gotowania 1 łyżeczka soli i cukru 400 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe) 1 jajko (ja miałam 2 żółtkowe) 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki 1/3 szklanki bułki tartej namoczonej w ok. 2/3- 1 szklanki mleka lub wody po pół czerwonej, zielonej(...)środka 1/3 farszu. Następnie oblepiamy mięsem całą powierzchnię kalafiora. Na koniec obkładamy boczkiem kalafior poczynając od góry, do dołu. Aby boczek nie kurczył się i nie zwijał się podczas pieczenia przez środek kalafiora wbijamy cienki patyczek do szaszłyków, a od spodu w boczek wbijamy wykałaczki. Kalafior przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub układamy w naczyniu żaroodpornym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękiszoną i ogórkami Kiszonki to bogactwo witamin i mikroelementów, dlatego jesienią nie powinno ich zabraknąć w naszych domowych potrawach. Co możesz przygotować z kapusty kiszonej? schab pieczony z kapustą kiszoną, polędwiczki z indyka, pieczone z cebulą i ogórkiem kiszonym, zalane passatą pomidorową, klopsiki duszone w kapuście. Jesienne potrawy z dynią Jesień to doskonały czas na przygotowanie dań z dynią, która(...)aromatycznych ziół, curry i kurkumy, stworzysz pyszne rozgrzewające potrawy. Co przygotować z dyni? Kilka pomysłów: zupa krem z dyni, ryż z kurczakiem i dynią, mocno przyprawiony curry i kurkumą, pieczone udka z kurczaka z dynią i ziemniakami, polędwiczki z indyka smażone z dynią, marchewką i cebulą, podlane bulionem, leczo z dynią, cebulą, pomidorami, papryką i cukinią, gulasz z dyni zamiast
Rozdomowionamała bułka kajzerka namoczona w mleku 3/4 słoiczka suszonych pomidorów w oleju Ponti ok 130 g mozzarelli 12 plasterków szynki dojrzewającej sól,pieprz Przygotować mięso mielone, ja zmieliłam łopatkę wieprzową. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę. Pomidory suszone osączyć z nadmiaru oleju i pokroić na małe kawałeczki, dodać do mięsa. Całość dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem(...)muffinkę wyłożonego plastrami szynki. Przykryć wystającą szynką. W ten sam sposób przygotować pozostałe muffinki. U mnie wyszło 9 sztuk. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30-35 minut. Gotowe mięsne muffinki podałam z pieczonymi warzywami (ziemniaki, marchewka, cebula) i sosem czosnkowym
Monia miesza i gotujehajnowski. Składniki: 750 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 100 g wędzonego boczku (może być słonina, kiełbasa wędzona) 150 g mąki pszennej sól, pieprz, majeranek smalec 1 m jelita wieprzowego (kaliber 30/32 lub większe 32/34) Przygotowanie: Jelita zalać letnią wodą i wymoczyć minimum 30 minut, najlepiej kilka godzin. Następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Cebulę i boczek wędzony pokroić w kostkę(...)około 2/3 jego objętości, końce zawiązać. Można nadziać jedno długie lub okręcać jak kiełbaski. Nadziane kiszki ułożyć w wysmarowanym smalcem naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Kiełbaski ponakłuwać igłą lub wykałaczką (aby nie pękały) i posmarować smalcem. Kiszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i najpierw zapiekać 20 min w tej temperaturze, następnie
Kocham..lubię..gotuję..Delikatna i krucha część wieprzowiny, jakim jest polędwiczka upieczona z jesiennymi warzywami, m.in. ziemniakami i dynią. Idealne danie na niedzielny, rodzinny obiad, kolorowy i bardzo smaczny. 1 polędwiczka wieprzowa 1/2 kg ziemniaków 1/2 dyni hokkaido 1 marchewka 1 cebula 1 pomidor 5 ząbków czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka papryka(...)Dyni obierać nie ma potrzeby. Cebulę posiekać w piórka, a marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa, razem z ząbkami czosnku, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez godzinę, mieszając wszystko parę razy. Pod koniec pieczenia warzyw, rozgrzać na patelni masło klarowane. Obsmażyć polędwiczkę
https:KKuchniaMniamjest znakomitą wędliną na kanapki. Bo kto powiedział, że babki to tylko na słodko. Nie zaprzeczę, że też uwielbiam ale i te mięsne kuszą swoim smakiem! 250 g mięsa wieprzowego z szynki 250 g mięsa wołowego Pęczek natki pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g żółtego sera Słodka czerwona papryka Sól Pieprz świeżo mielony 2 jajka 2 łyżki bułki(...)Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Na końcu dodajemy mieszankę warzywną z ziemniaczanym gnocchi. Całość dokładnie wyrabiamy na zwartą masę. Mięso przekładamy do formy na babkę. Pieczemy 60 minut
VioletoweKucharzenieroboty, efekt przeszedł moje oczekiwania, nie spodziewałam się aż tak pysznego dania! Składniki 2 średniej wielkości pory pół opakowania makaronu cannelloni 250 g sera ricotta 300 g chudego mięsa wieprzowego 100 ml wody 250 ml mleka 50 g sera tartego gouda Mięso kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni przyprawiając majerankiem, ostrą i słodką papryką. Pory myjemy, przekrawamy wzdłuż(...)podgrzewamy wodę z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, suszonym oregano, wyłączamy gazówkę i dodajemy rozdrobniony ser ricotta i dokładnie mieszamy. Wylewamy sos na makaron, posypujemy całość tartym serem i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach aż makaron będzie miękki a sos gęsty
Delusional Trinekupuję już we wrześniu i wrzucam do piwnicy - cebula worek , zawieszam worek na kołki , aby mogła mieć stale przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę wieprzowa - łopatkę - porcje rosołowe , kości schabowe, - piersi kurze , udka , skrzydełka ,ćwiartki,kurczaki, - mięso z indyka - wołowinę - słoninę , podgardle,boczek wędzony - królik, kaczka, - podroby - różne sosy np.tatarski , cygański , itp - čwikłę , chrzan(...)szynka parmeńską - nabiał twaróg w wiaderku, mascarpone, jajka,m leki w kartonie, mleko w proszku, - majonez , keczup, musztarda, - cukier,mąka,sól,kasze,ryze,makarony, - masło klarowane,margaryny do pieczenia,drożdże, - bakalie kostki bulionowe kawa , herbata , herbaty ziołowe,czekolady,herbatniki,cukier puder,bulka tarta ,śmietanka w proszku,kakao,proszek do pieczenia,cukier waniliowy , galaretki,kisiele,budynie, - miody
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimięsne owinięte cukinią, a wszystko zapieczone w pomidorach. Troszkę pracy przy tym jest, ale warto. Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki to zapraszam tutaj Kotlety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 jajko sól pieprz papryka słodka majeranek Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystko wymieszać z pozostałymi(...)wraz z sokiem miksujemy na gładko, dolewamy 1/4 szklanki wody. Doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i oregano. Zalewamy nasze mięso w naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy całość serem i pieczemy aż ser się rozpuści kotlety zapiekane w cukinii ułożenie cukinii przygotowanie mięsnego pakieciku mięso zawinięte w cukinię
O kuchni z uczuciemdługo umieszczę coś lżejszego:). Żeberka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i powinny smakować każdemu ponieważ marynata jest bardzo dobra. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować : około 1 kg żeberek wieprzowych na marynatę: 3/4 szklanki ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 80 ml oleju 1 średnia cebula 3-4 ząbki czosnku przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki(...)mniejsze kawałki i daję do naczynia w którym będę je piekła. Do żeberek dodaję marynatę i dokładnie mieszam tak aby żeberka były całe pokryte marynatą. Naczynie wstawiam do lodówki (lub odstawiam w chłodne miejsce) na około 4 godziny,w międzyczasie mieszam żeberka aby całe były pokryte marynatą. Pieczenie żeberek: Naczynie z żeberkami nakrywam folią aluminiową lub pokrywką
Uwaga Babcia GotujeŁYŻKI SMALCU 1/2 ŁYŻECZKI SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z CUKREM I ŚMIETANĄ.MARGARYNĘ SIEKAMY Z MĄKĄ DODAJEMY DROŻDŻE I POZOSTAŁE SKŁADNIKI,WYRABIAMY(...)RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY KMINKIEM,PIECZEMY NA ZŁOTY KOLOR W 200 STOPNIACH OK 10 MIN,DO TEGO WYJMUJEMY SOBIE Z LODÓWKI BARSZCZYK W SŁOIKU,KTÓRY MAM ZAWSZE
Swojskie jedzonkobardziej soczyste niż te smażone. Nie były też tak tłuste. Zdecydowanie będę częściej przyrządzał je w ten sposób. Składniki (na ok.7 kotletów): 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1/4 szklanki mielonej bułki 1 jajo 1 spora cebula 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka klarowanego masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cebulę drobno posiekać i zeszklić(...)zapiekania. W każdym kotlecie zrobić palcem niewielkie wgłębienie i włożyć w nie nieco klarowanego masła. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 45 minut, po czym zdjąć folię aluminiową. Piec dalej jeszcze ok. 10 minut, by kotlety się zrumieniły
W SMAKwątróbki Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Składniki na pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki na blachę o wymiarach 45 x 25 cm: 60 dkg łopatki wieprzowej bez kości 60 dkg wołowiny bez kości 80 dkg mięsa z królika bez kości 60 dkg wątróbki wrobiowej 30 dkg podgarla 4 jajka 4 średnie cebule 7 ziaren ziela angielskiego(...)przed końcem duszenia wrzucić wątróbkę. Po ugotowaniu wszystko ostudzić i zmielić. Następnie dodać jajka oraz przyprawy i dokładnie wymieszać dodając wywar z gotowania. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Piec przez 1 godz. w temp. 180 stopni. Post Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie Smaki