pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:175/291)

Mielone „gniazda” nadziane cukinią, kukurydzą i serem 126

potrawy z mięsa mielonego Dziś polecam pyszne „gniazda” z nadzieniem z cukinii i kukurydzy z mozarellą. Wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki: – 600g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 cebula czerwona – 2-3 ząbki czosnku – 1 cukinią średniej wielkości (około 300g) – 1/2 puszki kukurydzy konserwowej – 100g twardej mozarelli – 2 łyżki majonezu(...)majonez i ser starty na tarce na drobnych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na 6 równych kulek, mokrymi dłońmi uformować „gniazda”, do środka włożyć nadzienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Mielone „gniazda” nadziane cukinią, kukurydzą i serem Mielone „gniazda” nadziane cukinią

Smaki Armine
Sznycel po włosku 110

panierowany, podany z jajkiem sadzonym z frytkami i niestety z sosem, ten sos mogli sobie darować, bo reszta była smaczna Składniki na sznycel mediolański ze schabu: 4 spore kotlety wieprzowe, które przecięłam jeszcze na pół 2 rozbełtane jaja 3 łyżki mąki 50 g tartego parmezanu 100 g bułki tartej 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku(...)masłem, smażymy po dwa kotlety na raz na średnim ogniu po ok. 3-4 minuty z każdej strony lub po 2 minuty i wkładamy je do naczynia do pieczenia i podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 200 ° C przez 5 minut. Po usmażeniu kotlety doprawiamy jeszcze ewentualnie pieprzem i solą. Podajemy z cząstkami cytryny. Ja podałam jeszcze ziemniaki podsmażone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 251

sprawią, że pasztet będzie smarowniejszy bez konieczności dodawania tłuszczu, a także nabierze delikatnego smaku. Z podanych składników wychodzi 8-10 średnich słoiczków od dżemów. Składniki: 1, 5 kg łopatki wieprzowej 0,7 kg wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 5 większych ząbków czosnku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżka mielonej wędzonej papryki sól do smaku(...)przełożyć do brytfanny lub innego naczynia do zapiekania, dodać pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i ząbki czosnku - wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około półtorej godziny, aż do miękkości. Podczas pieczenia kilkukrotnie odwracać mięso, aby przyrumieniło się równomiernie. Upieczone mięso wystudzić. Wątróbkę oczyścić, zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny do lodówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żeberka z grilla 219

grilla w aromatycznej marynacie teriyaki. Podane z oryginalną i praktyczną w warunkach grillowania poza domem sałatką z mango. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1,5 kg żeberek wieprzowych Marynata 10 łyżek sosu teriyaki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka imbiru 8 łyżek sok z limonki 4 łyżeczki zmiażdżonej trawy cytrynowej 5 goździków 4 łyżki brązowego cukru(...)niej mięso. Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie 2-3 razy zamieniamy miejscami kawałki mięsa, aby równomiernie wchłonęły składniki marynaty. Gotowe do pieczenia mięso układamy na aluminiowej tacce do grillowania. Owijamy ją szczelnie od góry (ale nie od dołu!) folią aluminiową. Żeberka grillujemy na dobrze, choć nie przesadnie rozgrzanym (patrz wstęp) i równo

Kulinarna Pokusa
Golonka pieczona na kapuście 534

smakować z pieczywem. Polecam Wam tak przygotowane goloneczki , bo są bardzo dobre. Na moim blogu znajdziecie też inny sposób na golonkę, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 2 duże golonki wieprzowe  2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka majeranku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej Golonki włożyć do garnka, zalać zimną(...)papryki. Ma dno naczynia do zapiekania wyłożyć kapustę kiszoną, skropić olejem, wlać 1/2 szklanki wody i ułożyć na tym golonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200  stopni C do momentu aż mięso będzie mocno przyrumienione.  (mój czas pieczenia to 60  minut) w razie potrzeby uzupełnić wodę. Wodę w której gotowaliście golonkę nie wylewać. Można na niej

O kuchni z uczuciem
Pasztet staropolski 243

doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;) Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania Mięsa (bez wątróbki(...)mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h. Piekę pasztet w aluminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet

Pyry na Gaz
Rolada z pieczarkami. 2347

Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 400 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki oleju sól, pieprz Wykonanie: Mięso włożyć do miski, dodać jajko, musztardę, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Rozłożyć na płasko w formie prostokąta(...)grubych oczkach pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Dodać sól i pieprz. Po przestudzeniu dodać do pieczarek bułkę tartą i wyłożyć na masę mięsną. Zwinąć jak roladę pomagając sobie folią. Piec w długiej foremce keksowej w 200 stopniach C do zarumienienia się góry mięsa. Podawać pokrojoną w plastry

O kuchni z uczuciem
WYKWINTNY PASZTET Z INDYKA LUB KRÓLIKA 431

chrzanem. Pychotka! Składniki: -750g mięsa z indyka lub królika ( filet) -400g słoniny (lub podgardla) -200g boczku -250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej) -800g karkówki wieprzowej -2 duże cebule -75g masła -100g pieczarek -100g kurek ( daję mrożone) -100g natki pietruszki -majeranek -gałka muszkatołowa -sól i pieprz -8 jajek -4 bułki namoczone w 200ml(...)brandy i posiekaną natkę pietruszki-całość mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą foremek. Dokładnie wygładzić.  Pieczemy w temp. 180 *C przez ok.60-70 minut(na programie do pieczenia mięs i pieczeni). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 110

Czas przygotowania:   1 godzina Ilość porcji:  2–4 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 17-20 dużych pieczarek 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 mała czerwona papryka 2 ząbki czosnku 100 g sera mozzarella 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju 1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą(...)mięso mamy podsmażone to dodajemy koncentrat, zmniejszamy ogień i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia. 2. Pieczarki myjemy i osuszamy. Odrywamy ogonki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wypełniamy farszem. 3. Każdą pieczarkę posypujemy serem oraz posiekanym szczypiorkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 180°C przez 25 minut. Gotowe… Smacznego

karolgotuje
Miodowa-maślana poledwiczka wieprzowa 139

polędwiczna poadawana ze skarmelizowanym sosem. Nie wymaga długiego marynowania, więc jest gotowa już w 30 minut. Rewelacyjnie pasuje do ziemniaczanego puree i smażonych (pół)talarków. Składniki (4 porcje) -polędwiczka wieprzowa (ok. 600-700 g) -3 łyżki masła -3 łyżki miodu -pół szkl. bulionu -suszony czosnek* -ostra papryka* -świeżo zmielony pieprz* -sól* *przyprawy można także zastąpić przyprawą uniwersalną wedle uznania Przygotowanie(...)strony solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Ułożyć na roztopionym z miodem masłem. Obsmażyć z każdej strony przez około 5 minut po czym całą patelnię umieścić w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Piec bez przykrycia 15-20 minut od czasu do czasu polewając powstajacym sosem. Gotową polędwiczkę wyjąć z naczynia. Do sosu wlać bulion. Wymieszać. Na średnim ogniu palnika podgotować do zredukowania. Mięso

Zielona Kuchnia
Medaliony z polędwicy z dynią w sosie grzybowym 110

Podałam je w pysznym grzybowym sosie. Obiad zrobicie bardzo szybko, bo polędwica nie wymaga długiej obróbki. Taka jesienna moja propozycja. Zapewniam że wszystkim będzie smakować.   medaliony: 1 polędwica wieprzowa 150 g boczek wędzony plastry sól, pieprz 1/3 łyżeczki zioła prowansalskie 4 łyżki oleju 100 g dyni hokkaido sos grzybowy: 30 dkg podgrzybków 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku(...)małą kostkę. Dynię posypuję solą, pieprzem, dodaję dwie łyżki oliwy, zioła. Układam na wierzchu każdego medalionu. Przekładam do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni wstawiam naczynie. Piekę około 20-25 minut. Sos: Cebulę drobno kroję, przesmażam na oleju. Grzyby myję, osuszam, i kroję. Dodaję do cebuli i smażę razem. Śmietanę przekładam do miski, dodaję 100 ml wody

wesoła kuchnia
PIECZEŃ Z KARKÓWKI Z PIECZARKAMI 190

  ho ho ho :) Byliście grzeczni w tym roku? Był u Was Mikołaj? u Mnie tak i przyniósł mi wiele dobroci , między innymi pyszne przyprawy Rafex

Gotowanie Patki
Placki ziemniaczane z sosem mięsnym 137

Placki ziemniaczane z mięsnym sosem, nazywane plackami po węgiersku? Bardzo proszę. Składniki: mięso wieprzowe 1 l wody 2 czerwone papryki 10 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka słodkiej papryki w proszku olej do smażenia majeranek, sól, pieprz do smaku, ostra papryka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 180 g śmietany(...)Przekładam do garnka z gotującym się mięsem. Smażę pieczarki, wkładam do garnka. Dodaję pozostałe składniki (oprócz koncentratu i śmietany), duszę godzinę. Pod koniec dodaję i śmietanę. Podaję z plackami pieczonymi w piekarniku. Przepis dostępny tutaj>>   Artykuł Placki ziemniaczane z sosem mięsnym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Schab pieczony do kanapek 157

Pyszny, kruchy schab idealny do kanapek z dodatkiem sałaty i majonezu <3 Zapraszam do przygotowań!   Składniki: 800 g schabu wieprzowego bez kości  2 łyżki musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI:ŁATWY(...)stopni Celsjusza. Schab przekładamy do szklanego naczynia do zapiekania z pokrywą (możemy nadać mu kształt przy pomocy sznurka), polewamy resztką marynaty i 2 łyżkami oleju. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 40 minut, następnie ściągamy pokrywkę i zapiekamy kolejne 10-15 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia w naczyniu do zapiekania, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kroimy

My Culinary Art
Papryka faszerowana 146

zazwyczaj robię do gołąbków, szybciutko wydrążyłam papryki, włożyłam do nich farsz i zapiekłam. Dawno nie było takich papryk więc zniknęły w mgnieniu oka. 6-8 papryk 1 kg łopatki wieprzowej 3 torebki ryżu 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka rosołu sól pieprz 1 łyżka oleju kawałek żółtego sera Papryki umyć, ściąć wierzchy niezbyt szeroko, wydrążyć środki, ułożyć ściśle(...)alergika nie kładłam sera.  Do naczynia żaroodpornego wlać ok. szklanki rosołu (skórka papryki będzie miała wtedy delikatny smaczek, nie będzie mdła). Piec ok. 1 godziny (lub dłużej - w zależności od piekarnika, ja mam gazowy więc pieczenie trwało prawie 1,5 godziny) w 200 stopniach. Skórka papryki musi być miękka. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. * jeśli zostanie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kiszka ziemniaczana 190

Kiszki nie musimy polecać tym, którzy choć raz jej skosztowali. Dla nas jest to przysmak. Składniki: - 6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde -ok. 6 kg obranych ziemniaków -3 średnie cebule -2 ząbki czosnku -1/2 kg wędzonego boczku -25 dkg kaszy manny -sól, pieprz i pieprz ziołowy    Boczek kroimy w kostkę.    Podsmażamy(...)stron sznurkiem.    Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut. W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić.     Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki. Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna. Smacznego

Maminek kulinarny
Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. 159

Składniki. 40 dag mięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną(...)zakwaszonym wrzątku. Zahartować zimną wodą. Osuszyć. Z każdego liścia ściąć główny nerw. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Układać ściśle obok siebie w naczyniu w którym będziemy piec. Podlać bulionem, nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC. Wytworzony płyn  zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać  do uzyskania jednolitej

Kulinarny karnet Christophera