pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:167/291)

Świąteczny Pasztet 1038

Świąteczny Pasztet Przepyszny pasztet, którym możemy obłożyć kanapki. Pasztet, który może podać na świąteczne śniadanie. Składniki: ·        30 dag szynki wieprzowej ·        20 dag boczku surowego ·        2 udka z kurczaka ·        30 dag wątroby drobiowej(...)rosole moczymy bułkę. 6.   Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę, całe jajko, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową. 7.   Dokładnie mieszamy i przekładamy w podłużną, prostokątną formę i pieczemy w piekarniku, aż będzie suchy. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, ja piekłam 45 minut w 180 stopniach C. 8.   Po upieczeniu studzimy. 9.   Pasztet gotowy

Kulinarna Chwila
Gołąbki bez zawijania 91

doprawić je wedle moich kubków smakowych. Postawiłam na mocno pomidorowy sos, do którego przygotowania użyłam dwóch puszek pomidorów, aromatycznego bulionu oraz kilku przypraw. Zastanawiałam się także czy przygotować gołąbki pieczone czy duszone i postawiłam na tą drugą wersję, aby były one bardziej soczyste. Gołąbki bez zawijania wyszły pulchniutkie i mięciutkie, idealne! Sosu pomidorowego niczym nie zabielałam, także ma intensywny smak(...)zawijania Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 2-3 godziny Składniki PULPECIKI 130 g surowego ryżu 500 g białej kapusty średnia cebula ząbek czosnku 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka pół szklanki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu SOS 800 ml bulionu 2 puszki krojonych pomidorów średnia cebula pół łyżeczki pieprzu łyżeczka majeranku

Kuchnia Bazylii
Cannelloni nadziewane szpinakiem i szynką 130

cannelloni, czyli włoskim makaronie, który wyglądem przypomina puste rurki. Cannelloni nadziewane szpinakiem i szynką SKŁADNIKI DO FARSZU: - 250g makaronu cannelloni - 450g rozdrobnionego szpinaku - 250g sera fetta - 100g wieprzowej polędwicy łososiowej - 2 ząbki czosnku - pieprz Szpinak smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy jest już praktycznie gotowy dorzucamy rozdrobiony ser fetta, pokrojoną drobno polędwicę łososiową, posiekany drobno czosnek oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie(...)startego sera mozzarella Jogurt łączymy z pieprzem, koperkiem i serem mozzarella, wszystko mieszamy i delikatnie podgrzewamy na ogniu do momentu roztopienia się sera. Cannelloni polewamy sosem tuż przed zakończeniem pieczenia, tak by się nie spalił. Czas przygotowania: około 1 godzina SMACZNEGO

Związek na patelni
Gyros w chlebku Pita z domowym sosem Tzatziki 96

greckiego (lub 200g zwykłego jogurtu + 200g greckiego) – 1 ogórek szklarniowy – 1 łyżka listków mięty – mały ząbek czosnku – sok z 1/4 cytryny – sól, pieprz Sznycle wieprzowe kroimy w paski lub kostkę i umieszczamy w misce wraz z 1 łyżką oleju odstawiamy na 15 minut. W tym czasie zaczynamy przygotowywać sos. Ogórka obieramy lub nie i ścieramy(...)Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na dużym ogniu z odrobiną oleju od czasu do czasu mieszając. Chlebki pita delikatnie zwilżamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i podpiekamy 4-6 minut. Fetę kroimy w kostkę, pomidory i ogórka kroimy w plastry. Gorące chlebki nacinamy, wewnątrz na ściankach rozsmarowujemy

Be Fit Be Strong
Klops inaczej 148

Klopsa zawsze piekłam w piekarniku. Tutaj trochę inna wersja, ale również bardzo smaczna. Uwielbiam kotlety mielone , ale nie zawsze chce mi się je smażyć i wyszukałam szybsze i zdrowsze rozwiązanie: klops gotowany. Gdy pierwszy raz przygotowywałam to danie miałam przygotowane składniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe(...)kolację jako wędlinę na kanapki (idealnie smakuje z majonezem ;)) Przepis znalazłam w internecie jednak go nie zapisałam i nie mogę podać źródła. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) cebula ząbek czosnku sól, pieprz, łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego,  vegeta, papryka ostra/słodka (mała łyżeczka) ziele angielskie, liść laurowy (2-3) *robiłam wersję z jajkiem i łyżką bułki

Na moim talerzu
Cukinia faszerowana z mięsem mielonym 133

sycący obiad z sezonowych warzyw :)  Idealny zarówno do przygotowania w piekarniku, jak i na grillu w niedzielne popołudnie :D Składniki: 3 małe cukinie 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) bazylia(...)podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa i smażyć jeszcze około 5 minut. Następnie wlać passatę, doprawić do smaku i gotować 10 minut. Tak przygotowany farsz nakładać do wydrążonej cukinii i piec  na grillu lub  w piekarniku  w 200*C ok. 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Po tym czasie posypać cukinię serem i piec jeszcze

Malinowo w kuchni
Żeberka z keczupem i colą 185

dziś przygotowałam mięsko, dokładnie wieprzowe żeberka z dodatkiem keczupu i coli. Niby nic takiego, a jednak smak jest wyrazisty z lekką nutą pikanterii i posmaku czosnku. Jestem mięsożerna i lubię dogadzać moim kubkom smakowym.   Składniki: żeberka 1.1/2 kg  keczup 6 łyżek cola 150 ml czosnek sprasowany 4 ząbki papryka czerwona słodka 2 łyżeczki sól i pieprz(...)wkładamy keczup,paprykę, sprasowany czosnek,sól,pieprz i wlewamy colę, mieszamy. Obtaczamy w marynacie żeberka,wstawiamy do lodówki na 4 godziny by przeszły marynatą.Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1.1/2 godziny w 200 stopniach.Po godzinie przekładamy je na drugą stronę by dopiekły się równo miernie. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczywem

Różowa kuchnia
Klops inaczej 149

Klopsa zawsze piekłam w piekarniku. Tutaj trochę inna wersja, ale również bardzo smaczna. Uwielbiam kotlety mielone , ale nie zawsze chce mi się je smażyć i wyszukałam szybsze i zdrowsze rozwiązanie: klops gotowany. Gdy pierwszy raz przygotowywałam to danie miałam przygotowane składniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe(...)kolację jako wędlinę na kanapki (idealnie smakuje z majonezem ;)) Przepis znalazłam w internecie jednak go nie zapisałam i nie mogę podać źródła. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) cebula ząbek czosnku sól, pieprz, łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego,  vegeta, papryka ostra/słodka (mała łyżeczka) ziele angielskie, liść laurowy (2-3) *robiłam wersję z jajkiem i łyżką bułki

NA MOIM TALERZU
Tarta mięsno pieczarkowa 155

sycąca. Składniki: Na blaszkę o śr. 28cm Ciasto: 350g mąki 180g masła (zimne i twarde- wprost z lodówki) szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody Farsz: 0.5kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dkg pieczarek 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mała lub pół dużej papryki 1 serek topiony pieczarkowy (100g) 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)czasie wyciągamy i wałkujemy między dwoma kawałkami folii. Wykładamy formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika (grzałka górna i dolna) i pieczemy ok 15 minut. 2. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podlewamy odrobiną wody, delikatnie solimy i smażymy na małym ogniu. Dodajemy mięso i przyprawiamy. Smażymy. Na przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki

Kuchnia w czekoladzie
Golonka w piwie 125

Sama za tłustymi potrawami zbytnio nie przepadam, ale chudziutkie wnętrze z przyjemnością na obiad wyjadam. Warto spróbować tak przygotowanej golonki, rozpływa się po prostu w ustach. Składniki: 1 golonka wieprzowa przednia 1 cebula 4 ząbki czosnku majeranek 5 - 6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca pieprz mielony sól 1 łyżeczka miodu 250 ml ciemnego piwa Przygotowanie: Golonkę(...)majerankiem, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować miodem. Do naczynia wlać piwo, dodać jałowiec i pokrojoną w pióra cebulę. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, jeśli chcemy by była bardzo zapieczona to dłużej. W czasie pieczenia polewać od czasu do czasu wlanym piwem

Kuchcik gotuje
Pieczone żeberka wieprzowe w musztardzie z cebulką 157

słodki posmak. Jeśli chcemy, żeby żeberka były słodsze - trzeba dodać do marynaty 2 łyżki prawdziwego miodu. Np. kwiatowy. Ja nie dodałam, nie chciałam. Składniki: 500-650  gramów żeberek wieprzowych 2-3 łyżki przyprawy do żeberek z miodem 1 cebula 3 łyżki musztardy (u mnie sarepska) oliwa z oliwek garść natki pietruszki Musztardę, przyprawę do żeberek, 3 łyżki oliwy(...)godzin Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i na dół wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Dzięki temu woda będzie parować i mięso nie wyschnie Pieczemy bez przykrycia ok. 1 godziny (może być 15 minut dłużej) Podałam z  zapiekanymi ziemniakami ,  ogórkiem kiszonym  oraz sałatą polaną jogurtem naturalnym Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cevapcici z musztardą i imbirem - piknikowa przekąska na Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 124

polecić je Wam :) Żeby było oryginalnie, to zdjęcia przygotowałam w stylu retro - ciekawa jestem, jak ten efekt Wam się  spodoba ;) Składniki: pół kilograma chudego mięsa - użyłam szynki wieprzowej, 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy - użyłam "Starofrancuskiej" Tesco, płaska łyżeczka mielonego imbiru , spora szczypta grubo mielonego pieprzu , sól , pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki . 3-4 łyżki(...)dobrze się "przegryzły". Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie - wystarczy kilka minut. Bez namoczenia mogłyby się przypalić podczas pieczenia. Z mięsa formować wałeczki i nabijać je na patyczki. Takie szaszłyki można upiec na tradycyjnym grillu lub elektrycznym. Jeśli nie posiadamy grilla, wystarczy zwykła patelnia lekko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jajka faszerowane z oliwką i kiełbasą fuet 83

Jajka faszerowane z oliwką i kiełbasą fuet to moja kolejna propozycja na proste koreczki z jajek. Do farszu celowo używam jogurtu naturalnego a nie ciężkiego majonezu

Moja Delicja
FORSZMAK LUBELSKI 134

Forszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na

Kuchnia MagdaLeny
Klopsiki szwedzkie z pieczonymi ziemniaczkami 941

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Klopsiki szwedzkie to znane danie podawane w restauracji sklepu Ikea. Różnią się tylko jednym – są o wiele lepsze

Marta Gotuje
Domowa golonka w kapuście 92

pysznym smakom. Dobrze przygotowana golonka może konkurować z wieloma bardziej wyszukanymi potrawami. Zapraszamy zatem na przepis na naszą wersję golonki w kapuście. DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE Składniki: golonka wieprzowa tylna: 2 szt. kapusta kiszona: 500 – 700 g cebula: 1 szt. suszone grzyby: garść majeranek: 2 łyżki pieprz kulki: łyżeczka liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 3 kulki sól(...)przecieramy odrobiną tłuszczu, wykładamy połowę kapusty. Następnie na niej układamy golonki, a pozostałą kapustą uzupełniamy przerwy pomiędzy nimi. 6. Przykrywamy naczynie, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni I pieczemy kolejne 40 minut. Potem zdejmujemy pokrywkę, podkręcamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy, aż golonki ładnie się zrumienią. INNE NASZE

Kuchnia Na Wypasie
Szaszłyki bamberskie z karkówką i ziemniakami. Cały obiad na jednym patyczku! PRZEPIS 243

pyszny obiad właściwe nic więcej nie trzeba. Wszystko jest na jednym patyczku! Mamy dla was przepis na szaszłyki bamberskie. Przepis na szaszłyki bamberskie Składniki: około kilograma karkówki wieprzowej, około kilograma małych ziemniaków, 3-4 cebule, 5 ząbków czosnku, majeranek, sól, pieprz, odrobina oleju. Potrzebujesz też patyczki do szaszłyków. Jak zrobić szaszłyki z karkówką i ziemniakami? Mięso pokrój w dość dużą(...)się zamarynowało. Ziemniaki obierz, wypłucz i przełóż do miski, dodaj cebulę pokrojoną na w ćwiartki, posól i wymieszaj. Na patyczki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie kawałki mięsa, ziemniaki i cebulę. Piecz 1,5 godz. w temp 180 stopni. Rada: jako dodatek do szaszłyków bamberskich bardzo fajnie sprawdza się musztarda, domowy sos czosnkowy lub ajwar. Artykuł Szaszłyki bamberskie z karkówką i ziemniakami

Kulinarna Polska
Wielkanocne Polędwiczki 153

zanurzone w pysznym musztardowym sosie może być ozdobą naszego świątecznego stołu. Mięso jest bardzo smaczne, na pewno goście się skuszą. Składniki: ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        4 jajka ugotowane na twardo ·        1 marchew ·        1 łyżka oliwy(...)dużych oczach, dodajemy posiekany szczypiorek i oliwę. 4.   Nakładamy równomiernie na mięso. 5.   Na środku układamy jajka i zwijamy w roladę. 6.   Wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 7.   W tym czasie, co piecze się nam mięso robimy sos, cebulę obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju

Kulinarna Chwila
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 92

Święta to nie tylko Wigilia. Po niej następują 2 kolejne dni świąt podczas których jemy odświętne obiady. Tym razem mam propozycje w postaci polędwiczki wieprzowej otulonej ciastem francuskim. Polędwiczka została zamarynowana musztardą i cebulą. Składniki: 2 polędwiczki 2 op. ciasta francuskiego 2 cebule 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka musztardy rosyjskiej sól pieprz mieszanka ziół włoskich jajko olej do smażenia(...)czasie wymieszać cebulę z musztardami. Na każdą polędwiczkę wyłożyć musztardę z cebulą. Owinąć mięso ciastem francuskim (każdą polędwiczkę w jeden blat ciasta). Posmarować cisto francuskie rozbełtanym jajkiem. Piec w temp 180 st przez ok 50 min. Podawać ciepłe

Kuchnia w oparach
Kolorowe polędwiczki w sosie serowym 126

Kolorowe polędwiczki w sosie serowym Delikatne, kruche, soczyste mięso, faszerowane pieczarkami i papryką. Składniki: ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        Sól ·        Pieprz ·        10 dag sera żółtego ·        ½ cebuli(...)dużych oczach. 8.    Mieszamy razem z grzybami. 9.    Gotowy farsz układamy na środku mięsa. 10. Zwijamy w roladę. 11. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 30 minut w 180 ̊ C. 12. Po upieczeniu kroimy w krążki. 13. Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. 14. Wylewamy na dno naczynia. 15. Układamy       mięso

Kulinarna Chwila
Wołowe kotleciki z kaszą gryczaną z piekarnika w cebulowo pomidorowym sosie 93

rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy: 2 cebule 700 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso mielone wieprzowe oraz wołowe przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką(...)mięsa przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy zmięknie zalewamy ją wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz oraz oregano. Gotujemy przez kilka minut. Gotową zalewą zalewamy mięso. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec możemy je odkryć aby sos delikatnie się zredukował

VioletoweKucharzenie
NAJPROSTSZY SPOSÓB NA DOMOWĄ SZYNKĘ 128

kwestią czasu :) W wersji domowej, nawet wieprzowina mi smakuje. A Chłopaki szaleją za tą szynką. Dzisiaj zrobiłam   ją kolejny raz. I nie ma nic prostszego. Składniki: ładna szynka wieprzowa (u mnie bez tłuszczu) około 5 łyżek soli - zależy od garnka, woda musi być mocno posolona listek laurowy ziele angielskie 3-4 ząbki czosnku Wasze ulubione przyprawy. U mnie majeranek(...)minut do piekarnika, żeby się ładnie zrumieniła, ale ja tak nie robię. Już wkrótce przepis na bardziej skomplikowaną szynkę mojego Szwagra, moczoną przez tydzień, gotowaną w piwie i pieczoną z tłuszczykiem

Cytryna&Co.
Szaszłyki z piekarnika 163

grilla. Można je przyrządzić także w piekarniku. Mięso z łopatki doskonale sprawdza się w tym przepisie. Po upieczeniu jest miękkie i soczyste. ok. 300 g mięsa z łopatki wieprzowej 1 papryka 1 mała cukinia 3 małe cebulki 6-7 pieczarek 3 łyżki oleju łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli(...)Jeśli mamy grubą cukinię plastry możemy przekroić jeszcze na połówki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy warzywa i mięso. Pozostałą w miseczce marynatą możemy posmarować z wierzchu gotowe szaszłyki. Szaszłyki pieczemy na kratce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35 minut

Dieta bez mleka
Roladki wieprzowe z awokado i mango 121

Połączenie mięsa wieprzowego z owocami wyszło mi na dobre. Więc w kuchni należy eksperymentować. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Awokado 1 szt. Mango 1 szt. Ser żółty starty 5 dag  pieprz do smaku Sól czosnkowa do smaku kurkuma Masło Wykonanie: Kotlety opłukać,  osuszyć na ręczniku papierowym, przyprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i rozbić tłuczkiem dosyć cienko(...)roladkę i spiąć wykałaczką. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać wiórkami masła i posypać kurkumą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem około jednej godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywkę i zrumienić. Podawać z kaszą pęcak z dowolnym sosem

Tradycyjna Kuchnia
Szynka wieprzowa sous vide 336

wychodzi bardzo smaczne. Na blogu znajdziecie też przepis na delikatne polędwiczki wieprzowe sous-vide . Szynka wieprzowa sous vide Czas przygotowania: 6 godzin 30 minut + czas marynowania Składniki: szynka wieprzowa z tłuszczykiem o wadze ok. 700 g 2 ząbki czosnku 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego ok. łyżeczki soli 1 łyżka majeranku   Wykonanie: Czosnek obieramy i kroimy(...)godzin do lodówki.  Po tym czasie mięso gotujemy sous vide w temperaturze 59 stopni Celsjusza przez 5 godzin. Szynkę studzimy w woreczku. Woreczek rozcinamy nad naczyniem do pieczenia, wlewamy do niego sos powstały podczas gotowania. Do naczynia wkładamy szynkę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut. Raz na jakiś czas mięso polewamy

Kulinarne przygody Gatity
Paszteciki z ciasta francuskiego 193

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 200g twarogu typu ricotta ( lub zwykłego z dodatkiem łyżki śmietany ) 3 łyżki pesto grzybowego 2 łyżki oleju z oliwek  pół cebuli sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju z oliwek zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i przez chwilę razem przesmażyć. (adsbygoogle(...)ciasta francuskiego pozostawiając go na papierze. Posmarować całym przygotowanym nadzieniem poczym zwinąć w roladę dokładnie, ale nie za ciasno. Pokroić całość w dwucentymetrowe kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym do 180°C -200°C piekarniku przez 15- 20 minut   SMACZNEGO

zielonacukinka
Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej skórce 121

polędwiczki, najbardziej zainteresowała mnie polędwiczka wieprzowa, trochę zmodyfikowałam i wypróbowałam. Po upieczeniu mięso jest delikatne i soczyste, rozpływa się w ustach. Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej skórce Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe - olej - 3 łyżki masła - 1 cebula - 2 podsuszone kajzerki - 2 łyżki parmezanu - 3-4 łyżki musztardy - sól morska - pieprz - 2 ząbki czosnku - oliwa Przygotowanie: Polędwiczki myjemy, osuszamy nacieramy oliwą, grubo(...)Bułki kroimy w bardzo drobną kostkę albo mocno kruszymy. Mieszamy z parmezanem i cebulką. Polędwiczki smarujemy grubo musztardą.  O btaczamy w bułce z parmezanem i układamy w brytfannie. Pieczemy 25 min w 190 stopniach.  Podajemy np. z risotto i grillowaną cukinią. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Tradycyjne Jadło- chleb żytni z nutką rozmarynu podany z żurkiem na naturalnym zakwasie 127

nawet na półtorej godziny. Chleb podwoi swoją objętość. Po upływie tego czasu włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-45 minut. W pierwszych 5 minutach pieczenia warto wlać łyżkę wody na tackę piekarnika i szybko zamknąć drzwiczki. Wytworzy się para. Chleb po upieczeniu ,ostukiwany od spodu będzie wydawal głuchy dzwięk. To znak ,że jest idealnie(...)wyróżnia ten produkt to skład i jakość. I totalny brak chemii. Składniki: woda 40%, zakwas żytni 15% (mąka żytnia, woda, zioła i przyprawy naturalne), kiełbasa biała 26% (mięso wieprzowe, zioła i przyprawy naturalne, sól), ziemniaki 10%, boczek wieprzowy 5%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne, mąka, sól. Składu nie powstydzi się żadna gospodyni domowa. Danie idealne dla singli lub osób

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka faszerowana 140

Składniki: 7 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kilka kropel sosu Tabasco zioła dalmatyńskie lub prowansalskie pół pęczka natki pietruszki 1 torebka ryżu 4 średnie papryki ser żółty według uznania (gouda, mozarella) sól olej Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso(...)całość dusimy pod przykryciem do momentu aż zmięknie.  Umytą paprykę kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczeniaPieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż papryka zmięknie, około 15minut. Na koniec pieczenia paprykę przykrywamy serem i zapiekamy aż się rozpuści

Qchnia po prostu
Żeberka w sosie piwnym 171

macie ochotę na inne żeberka to zajrzyjcie tu (żeberka w marynacie żurawinowej) lub tu (żeberka w lekko ostrej zalewie). Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 1 kg żeberek wieprzowych (mięsistych) papryka słodka papryka pikantna  pieprz chili cayenne  sól, pieprz czosnek granulowany 1/3 szklanki jasnego piwa 2 łyżki miodu 2-3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia Żeberka(...)Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowaną marynatą zalać mięso. Dodatkowo mięso można przyprawić z wierzchu (dzięki, temu będzie jeszcze bardziej wyraziste). Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed pieczeniem, żeberka przyrumienić na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Piec pod przykryciem około 90 minut w 180ºC. (najlepiej przed pieczeniem do zalewy dolać 1 szklankę wody, aby mięso było

Ugotować
Schab z dzika z grzybami. 214

angielskiego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu,   2 cebule, 30 g grzybów suszonych, 1/2 łyżki tymianku, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, cukier, 200 ml bulionu wieprzowego lub warzywnego, tłuszcz – ja użyłam smalec z gęsi, Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć mięso przyprawami i odstawić w chłodne miejsce(...)gęsi. Na dnie brytfanki ułożyć grzyby, na nich położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25- minut. Najlepszą metodą na sprawdzenie czy mięso jest upieczone jest zmierzenie jego temperatury. Nie dziurkujemy mięsa w trakcie pieczenia. Termometr należy włożyć przed pieczeniem. Gdy wskaże 72 stopnie mięso wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut

królestwo garów
Szybki przepis na domową szynkę 334

prostym przepisie nie ma nic nadzwyczajnego, lecz ważne są przyprawy które wymienię jako polecane. Zapraszam do wypróbowania od dziś! Czas przygotowania: 14 godzin Składniki: 0,3kg szynki wieprzowej (To taka porcja dla 1-2 osób żeby nie odkrajać do mrożenia) Olej rzepakowy Sól himalajska Przyprawy:  Klasycznie: Liść laurowy, ziele angielskie, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, majeranek Klasycznie 2: Liść(...)Mięso nacieramy solą i przyprawami a następnie olejem - zawijamy folią aluminiową i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. 2/ Wyjmujemy z lodówki, ustawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy w foli aluminiowej ok 1g 20minut. Następnie wyjmujemy z foli i opiekamy na termoobiegu w 200 stopniach przez 10 minut 3/ Odstawiamy do przestudzenia a następnie do lodówki. Po schłodzeniu kroimy

Kuchnia PROzdrowotna
Szisza kebab z warzywami 141

tego czasu wykorzystujemy go w naszym domu. Zapraszamy na obiad który został przygotowany w piekarniku :)  Szisza kebab z warzywami  SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe)  2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka oregano  przyprawa jarzynka  1 łyżka sosu chili słodko-kwaśny  2 ziemniaki  1 mała marchewka przyprawa do grilla mix sałat(...)plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z sałatami i kukurydza konserwową. Opcja szisz kebaba bez warzyw również świetnie się przedstawia :)  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki