Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Klopsiki szwedzkie to znane danie podawane w restauracji sklepu Ikea. Różnią się tylko jednym – są o wiele lepsze
Marta Gotujepysznym smakom. Dobrze przygotowana golonka może konkurować z wieloma bardziej wyszukanymi potrawami. Zapraszamy zatem na przepis na naszą wersję golonki w kapuście. DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE Składniki: golonka wieprzowa tylna: 2 szt. kapusta kiszona: 500 – 700 g cebula: 1 szt. suszone grzyby: garść majeranek: 2 łyżki pieprz kulki: łyżeczka liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 3 kulki sól(...)przecieramy odrobiną tłuszczu, wykładamy połowę kapusty. Następnie na niej układamy golonki, a pozostałą kapustą uzupełniamy przerwy pomiędzy nimi. 6. Przykrywamy naczynie, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni I pieczemy kolejne 40 minut. Potem zdejmujemy pokrywkę, podkręcamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy, aż golonki ładnie się zrumienią. INNE NASZE
Kuchnia Na Wypasiepyszny obiad właściwe nic więcej nie trzeba. Wszystko jest na jednym patyczku! Mamy dla was przepis na szaszłyki bamberskie. Przepis na szaszłyki bamberskie Składniki: około kilograma karkówki wieprzowej, około kilograma małych ziemniaków, 3-4 cebule, 5 ząbków czosnku, majeranek, sól, pieprz, odrobina oleju. Potrzebujesz też patyczki do szaszłyków. Jak zrobić szaszłyki z karkówką i ziemniakami? Mięso pokrój w dość dużą(...)się zamarynowało. Ziemniaki obierz, wypłucz i przełóż do miski, dodaj cebulę pokrojoną na w ćwiartki, posól i wymieszaj. Na patyczki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie kawałki mięsa, ziemniaki i cebulę. Piecz 1,5 godz. w temp 180 stopni. Rada: jako dodatek do szaszłyków bamberskich bardzo fajnie sprawdza się musztarda, domowy sos czosnkowy lub ajwar. Artykuł Szaszłyki bamberskie z karkówką i ziemniakami
Kulinarna Polskazanurzone w pysznym musztardowym sosie może być ozdobą naszego świątecznego stołu. Mięso jest bardzo smaczne, na pewno goście się skuszą. Składniki: · 1 polędwiczka wieprzowa · 4 jajka ugotowane na twardo · 1 marchew · 1 łyżka oliwy(...)dużych oczach, dodajemy posiekany szczypiorek i oliwę. 4. Nakładamy równomiernie na mięso. 5. Na środku układamy jajka i zwijamy w roladę. 6. Wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 7. W tym czasie, co piecze się nam mięso robimy sos, cebulę obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju
Kulinarna ChwilaŚwięta to nie tylko Wigilia. Po niej następują 2 kolejne dni świąt podczas których jemy odświętne obiady. Tym razem mam propozycje w postaci polędwiczki wieprzowej otulonej ciastem francuskim. Polędwiczka została zamarynowana musztardą i cebulą. Składniki: 2 polędwiczki 2 op. ciasta francuskiego 2 cebule 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka musztardy rosyjskiej sól pieprz mieszanka ziół włoskich jajko olej do smażenia(...)czasie wymieszać cebulę z musztardami. Na każdą polędwiczkę wyłożyć musztardę z cebulą. Owinąć mięso ciastem francuskim (każdą polędwiczkę w jeden blat ciasta). Posmarować cisto francuskie rozbełtanym jajkiem. Piec w temp 180 st przez ok 50 min. Podawać ciepłe
Kuchnia w oparachKolorowe polędwiczki w sosie serowym Delikatne, kruche, soczyste mięso, faszerowane pieczarkami i papryką. Składniki: · 1 polędwiczka wieprzowa · Sól · Pieprz · 10 dag sera żółtego · ½ cebuli(...)dużych oczach. 8. Mieszamy razem z grzybami. 9. Gotowy farsz układamy na środku mięsa. 10. Zwijamy w roladę. 11. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 30 minut w 180 ̊ C. 12. Po upieczeniu kroimy w krążki. 13. Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. 14. Wylewamy na dno naczynia. 15. Układamy mięso
Kulinarna Chwilarzepakowy do smażenia Sos pomidorowy: 2 cebule 700 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso mielone wieprzowe oraz wołowe przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką(...)mięsa przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy zmięknie zalewamy ją wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz oraz oregano. Gotujemy przez kilka minut. Gotową zalewą zalewamy mięso. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec możemy je odkryć aby sos delikatnie się zredukował
VioletoweKucharzeniekwestią czasu :) W wersji domowej, nawet wieprzowina mi smakuje. A Chłopaki szaleją za tą szynką. Dzisiaj zrobiłam ją kolejny raz. I nie ma nic prostszego. Składniki: ładna szynka wieprzowa (u mnie bez tłuszczu) około 5 łyżek soli - zależy od garnka, woda musi być mocno posolona listek laurowy ziele angielskie 3-4 ząbki czosnku Wasze ulubione przyprawy. U mnie majeranek(...)minut do piekarnika, żeby się ładnie zrumieniła, ale ja tak nie robię. Już wkrótce przepis na bardziej skomplikowaną szynkę mojego Szwagra, moczoną przez tydzień, gotowaną w piwie i pieczoną z tłuszczykiem
Cytryna&Co.grilla. Można je przyrządzić także w piekarniku. Mięso z łopatki doskonale sprawdza się w tym przepisie. Po upieczeniu jest miękkie i soczyste. ok. 300 g mięsa z łopatki wieprzowej 1 papryka 1 mała cukinia 3 małe cebulki 6-7 pieczarek 3 łyżki oleju łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli(...)Jeśli mamy grubą cukinię plastry możemy przekroić jeszcze na połówki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy warzywa i mięso. Pozostałą w miseczce marynatą możemy posmarować z wierzchu gotowe szaszłyki. Szaszłyki pieczemy na kratce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35 minut
Dieta bez mlekaPołączenie mięsa wieprzowego z owocami wyszło mi na dobre. Więc w kuchni należy eksperymentować. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Awokado 1 szt. Mango 1 szt. Ser żółty starty 5 dag pieprz do smaku Sól czosnkowa do smaku kurkuma Masło Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, przyprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i rozbić tłuczkiem dosyć cienko(...)roladkę i spiąć wykałaczką. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać wiórkami masła i posypać kurkumą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem około jednej godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywkę i zrumienić. Podawać z kaszą pęcak z dowolnym sosem
Tradycyjna Kuchniawychodzi bardzo smaczne. Na blogu znajdziecie też przepis na delikatne polędwiczki wieprzowe sous-vide . Szynka wieprzowa sous vide Czas przygotowania: 6 godzin 30 minut + czas marynowania Składniki: szynka wieprzowa z tłuszczykiem o wadze ok. 700 g 2 ząbki czosnku 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego ok. łyżeczki soli 1 łyżka majeranku Wykonanie: Czosnek obieramy i kroimy(...)godzin do lodówki. Po tym czasie mięso gotujemy sous vide w temperaturze 59 stopni Celsjusza przez 5 godzin. Szynkę studzimy w woreczku. Woreczek rozcinamy nad naczyniem do pieczenia, wlewamy do niego sos powstały podczas gotowania. Do naczynia wkładamy szynkę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut. Raz na jakiś czas mięso polewamy
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 200g twarogu typu ricotta ( lub zwykłego z dodatkiem łyżki śmietany ) 3 łyżki pesto grzybowego 2 łyżki oleju z oliwek pół cebuli sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju z oliwek zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i przez chwilę razem przesmażyć. (adsbygoogle(...)ciasta francuskiego pozostawiając go na papierze. Posmarować całym przygotowanym nadzieniem poczym zwinąć w roladę dokładnie, ale nie za ciasno. Pokroić całość w dwucentymetrowe kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym do 180°C -200°C piekarniku przez 15- 20 minut SMACZNEGO
zielonacukinkapolędwiczki, najbardziej zainteresowała mnie polędwiczka wieprzowa, trochę zmodyfikowałam i wypróbowałam. Po upieczeniu mięso jest delikatne i soczyste, rozpływa się w ustach. Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej skórce Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe - olej - 3 łyżki masła - 1 cebula - 2 podsuszone kajzerki - 2 łyżki parmezanu - 3-4 łyżki musztardy - sól morska - pieprz - 2 ząbki czosnku - oliwa Przygotowanie: Polędwiczki myjemy, osuszamy nacieramy oliwą, grubo(...)Bułki kroimy w bardzo drobną kostkę albo mocno kruszymy. Mieszamy z parmezanem i cebulką. Polędwiczki smarujemy grubo musztardą. O btaczamy w bułce z parmezanem i układamy w brytfannie. Pieczemy 25 min w 190 stopniach. Podajemy np. z risotto i grillowaną cukinią. Życzę smacznego
Kulinarne życienawet na półtorej godziny. Chleb podwoi swoją objętość. Po upływie tego czasu włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-45 minut. W pierwszych 5 minutach pieczenia warto wlać łyżkę wody na tackę piekarnika i szybko zamknąć drzwiczki. Wytworzy się para. Chleb po upieczeniu ,ostukiwany od spodu będzie wydawal głuchy dzwięk. To znak ,że jest idealnie(...)wyróżnia ten produkt to skład i jakość. I totalny brak chemii. Składniki: woda 40%, zakwas żytni 15% (mąka żytnia, woda, zioła i przyprawy naturalne), kiełbasa biała 26% (mięso wieprzowe, zioła i przyprawy naturalne, sól), ziemniaki 10%, boczek wieprzowy 5%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne, mąka, sól. Składu nie powstydzi się żadna gospodyni domowa. Danie idealne dla singli lub osób
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 7 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kilka kropel sosu Tabasco zioła dalmatyńskie lub prowansalskie pół pęczka natki pietruszki 1 torebka ryżu 4 średnie papryki ser żółty według uznania (gouda, mozarella) sól olej Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso(...)całość dusimy pod przykryciem do momentu aż zmięknie. Umytą paprykę kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż papryka zmięknie, około 15minut. Na koniec pieczenia paprykę przykrywamy serem i zapiekamy aż się rozpuści
Qchnia po prostu