pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:162/291)

Pasztety na Wielkanoc 216

domowe z naszych przepisów są bardzo smaczne, bardzo łatwe do przygotowania, poradzą sobie z nimi nawet osoby niezaawansowane w ich przygotowaniu. Za radą mojej koleżanki Wiesławy pasztety na Wielkanoc piekę już w czwartek, aby „dojrzały” do Świąt, nabierają intensywniejszego smaku i zapachu stojąc w lodówce do niedzieli wielkanocnej. Najlepsze przepisy na pasztety wielkanocne . 8 pasztetów na Wielkanoc: Jeśli(...)się idealnie w tradycję polskiego menu Wielkanocnego, obok jajek i domowych wędlin. A te pasztety na Wielkanoc są bardzo smaczne. Pasztet najlepszy, wieprzowo- wołowy Pasztet drobiowy z wiśniami Pasztet wieprzowy Pasztet z wątróbek z żurawiną Gęsi pasztet z żurawiną Pasztet z wątróbek z morelami pâté z galaretką z jabłek Pâté z masłem i pietruszką     The post Pasztety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lasagne lazania z mięsem mielonym 141

koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne. ( źródło http://kuchnia.wp.pl /) Składniki: 6 płatków lasagne ½ kg mięsa wieprzowego mielonego 1 cebula 10 listków czosnku niedźwiedziego 6 plasterków żółtego sera 1 jajko 1 łyżka ketchupu 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego sól i pieprz do smaku 5 łyżek oleju(...)dokładnie wymieszać. Płaty lasagne rozłożyć na stolnicy, nałożyć połowę mięsa i zwinąć w ruloniki. Przenieść do natłuszczonego żaroodpornego naczynia  i obłożyć resztą mięsa. Następnie położyć plastry sera. Piec w piekarniku nagrzanego do 180 stopni około 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
MIELONE Z INDYKA 150

Dziś kuchnia serwowała mielone. Dla odmiany nie były to mielone wieprzowe tylko z indyka, smażone w piekarniku. Staram się jak mogę zredukować ilość kalorii i gotować zdrowo, eliminując przede wszystkim tłuszcz. Tak więc Użyłam: 600g piersi z indyka 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku odrobina majeranku sól, pieprz jajko bułka tarta Wykonanie: Pierś mielimy. Cebulkę kroimy drobno, przesmażamy (użyłam masła(...)bułki tartej. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy bułką tartą. Blachę smarujemy niewielką ilości masła. Układamy kotlety i  pieczemy w temp. 170st ok. 40minut. Efekt... poniżej... a poniżej już cała "wersja" dzisiejszego obiadu, z ziemniaczanymi kulkami   przepis tutaj   oraz warzywną surówką   przepis tutaj   i pysznym

Walijskie Pichcenie
Chrupiące żeberka. 145

Crispy ribs from the oven. Składniki. 1 kg żeberek wieprzowych 1 cebula 1/2 cytryny 4 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 4 łyżki keczupu 2 ząbki czosnek 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Wykonanie. Czosnek i cebulę posiekać. Do miseczki wlać sok z cytryny dodać miód, keczup ,wszystkie(...)posmarować marynatą i wstawić do lodówki przynajmniej na 3h. Ja marynuję całą noc. Żeberka ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec  pod grillem 30 min,w temp. 190 stop. Żeberka co 5 min przewracać na drugą stronę. W połowie pieczenia można podlać szklanką wody. Chrupiące żeberka podaję z opiekanymi ziemniakami i młodą kapustą. Marynata z miodem i ziołami nadaje

Kulinarny karnet Christophera
Kotleciki drobiowe smażone 285

domu. Kotleciki drobiowe przygotowuję z mielonego lub siekanego mięsa drobiowego, żeby było taniej wykorzystuję luzowane mięso z udek drobiowych. Kotleciki są dużo lżejsze i delikatniejsze od tradycyjnych kotletów mielonych wieprzowych. Polecam pyszne Kotleciki drobiowe smażone. 1/2 kg mięsa z udek kurczaka 1 jajko czerstwa bułka namoczona w mleku natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej(...)pieprzem, dodajemy bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy okrągłe kotleciki i panierujemy w mieszance obu mąk. Kotlety smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem oraz z pastą paprykową. The post Kotleciki drobiowe smażone appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prosty gulasz z szynki 144

Prosty gulasz z szynki. Dziś zapraszam Was na prosty, pyszny obiad. Gulasz z szynki kiedyś gościł na naszym stole naprawdę często. Zazwyczaj przygotowywałam większą ilość i

Słodkie okruszki
Żeberka wieprzowe w miodzie 170

Składniki : około 1 kg żeberek około 5 łyżek miodu 1 łyżka cynamonu, 2 gwiazdki potłuczonego anyżu, imbir mielony około płaskiej łyżki i świeży starty 1-2

Proste Potrawy
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami 2444

sposób jest według mnie znacznie lepszy, każdy dostaje swoją porcję faszerowanego mięsa, bez bawienia się w jego krojenie. 6 ćwiartek z kurczaka 25 dag pieczarek ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant ostra papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu(...)ćwiartki kurczaka dokładnie farszem, aby nie było wolnej powierzchni, możemy spiąć ćwiartki wykałaczkami, ale wystarczy fałdy skóry podwinąć dokładnie pod spód i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy mięso jeszcze papryką w proszku i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni C w zależności od wielkości ćwiartek. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy każdą ćwiartkę kurczaka glazurą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szaszłyki Zadziorny Zenek 105

Zenek Takie szaszłyki możemy przygotować na Grilla lub upiec w piekarniku 10 porcji 40 minut przygotowanie Składniki: ·        1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        Jajko ·        Sól ·        1 łyżka przyprawy do grosa(...)paski. 3.   Nadziewamy na wykałaczkę na przemian, najpierw mięsną kuleczkę, następnie cebulę, paprykę oraz ogórka i ponownie powtarzamy. 4.   Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy 30 minut w 180°C  albo układamy na Grillu 5.   Danie gotowe, można podać z sosem dowolnym 6.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Viet Street Food - prawdziwy Wietnam w Warszawie 164

bardzo fajnie! Dzięki kelnerowi panu Maćkowi, który służył nam radą odnośnie wyboru dań, na nasz stół trafiają po kolei: Vằn thắn (18zł)  - pierożki wonton, delikatne mięso wieprzowe zawinięte w miękkie ciasto, podane w bardzo esencjonalnym ciemnym wywarze. Pierożki rozpływają się w ustach, a ciemny rosół jest obłędnie smaczny Bún bò Nam Bộ (30zł) -  cienki makaron ryżowy z wołowina(...)wieprzowiny i indyczej wątróbki to Podany w chrupiącej bułce z pysznym sosem, piklami z marchewki i świeżą kolendrą, to był prawdziwy hit! Con Gà Nướng (23zł) -  chrupiący pieczony kurczak z kleistym ryżem i sosem szefa Tapioka z sosem mango - deserowy klasyk, który nigdy nie zawodzi Xôi xoài - kleisty ryż z sosem kokosowym i świeżym mango był rewelacyjny Cafe

Kulinarne przygody Gatity
Golonki indycze w sosie BBQ 115

Alternatywa dla golonek wieprzowych. Indycze bardziej zdrowe. Sos bbq można zrobić domowym sposobem.  Składniki 4 golonki indycze 6 łyżek sosu BBQ 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu 1 czubata łyżka soli 4 łyżki oleju     Przygotowanie Golonki umyłem, natarłem pieprzem i solą. Odstawiłem na kilkanaście minut. Patelnię posmarowałem olejem, mocno rozgrzałem, obsmażyłem golonki ze wszystkich stron, na ładny(...)golonki przełożyłem do żaroodpornego naczynia, posmarowałem dokładnie sosem barbecue. Wstawiłem bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C, zapiekałem 3 godziny, co jakiś czas polewałem sosem. Pod koniec pieczenia zwiększyłem temperaturę do 220 stopni ( około 10-12 minut

R'n'G Kitchen
Klops w cieście francuskim z serowym środkiem 139

Zagnieść, wymieszać, wyłożyć na ciasto i siup do piekarnika. Rolada jest idealna na ciepło jak i na zimno. Arkusz ciasta francuskiego (25x20 cm) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżej natki pietruszki 100 g żółtego sera Sól Pieprz Czosnek granulowany Mięso mielone dokładnie wyrabiamy(...)każdej strony aby móc je skleić. Na mięsie rozkładamy starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasną roladę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do dołu). Wierzch ciasta nacinamy w poprzek, aby mięso mogło parować. Pieczemy pod przykryciem (folią aluminiową) w 200*C przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię, aby ciasto

VioletoweKucharzenie
pieczony, zawijany schab z mięsem mielonym... 122

Składniki: schab bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, papryczka chili 3/4 łyżeczki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka czerstwa 1 sztuka, słonina 20 dag/wędzona świeży, ładny kawałek schabu rozciąć na tzw. "motylka" i w worku foliowym dość cienko rozbić tłuczkiem, rozciąć(...)mleku na kleistą masę nadzienie rozsmarować tak na 3/4 powierzchi mięsa obłożyć na wierzchu paskami słoniny wędzonej bez skóry, obwiązać nicią i dać na blachę z papierem do pieczenia piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 60 minut, w trakcie pieczenia pod koniec polać ciut wodą roladę- upieczoną wystudzić dobrze najlepiej całą

W Mojej Kuchni Lubię
Mięsne kulki z serem na sposób włoski - bez glutenu, low-carb 140

nazywam "wydziwione". Ten przepis to moja modyfikacja pomysłu Zuzki Light. Mięsne kulki na sposób włoski Składniki (na około 30 kuleczek) 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowe lub jeszcze lepiej wołowe) 200 g tartego parmezanu 2 roztarte ząbki czosnku 1 duże jajko 1 serek śmietankowy bez dodatków (np. bieluch) 2 łyżki przyprawy włoskiej 1,5 łyżeczki soli (do smaku) 1/2 łyżeczki(...)pomocą miksera lub miotełki jajko, serek, przyprawy i tarty parmezan. W duże misce dobrze wymieszaj jajeczno serową masę z mięsem. Dodaj cebulkę i wymieszaj wszystko jeszcze raz. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, papier najlepiej dodatkowo natłuścić. Z masy mięsnej lepimy małe kuleczki (wielkości orzecha) i układamy na papierze. Pieczemy kuleczki ok 25 minut. Podczas pieczenia ze środka wytopi

Marta próbuje
pysznie upieczona biała kiełbasa w porach z marchewką... 131

Składniki: kiełbasa biała wieprzowa 5 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, por 4 duże, marchew 2 średnie pory dobrze umyć i pokroić dość drobno do naczynia żaroodpornego, obrane marchwie pokroić obieraczką "julienne" na cienkie wiórki, dodać przyprawy, olej i wymieszać białą kiełbasę surową gotować(...)wywar można zostawić jako bazę do żurku, kiełbasę włożyć do warzyw i delikatnie wymieszać naczynie przykryć i wstawić do piekarnika, nastawić na 200 C, grzanie góra/dół i piec 35 minut, następnie zdjąć przykrywkę, zamieszać łyżką i na termoobiegu w 150 C piec 10 minut kiełbasa jest smaczna, soczysta i dobrze smakuje z porami, marchewką, można podać z ziemniakami

W Mojej Kuchni Lubię