pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:163/291)

Spaghetti bolognese z papryką 204

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab pieczony z dynią 175

Proponuję taki pyszny schab zrobić sobie na świąteczny stół. Goście będą zachwyceni a Wy spełnieni że nakarmiliście ich zdrowym jedzeniem. Ja na pewno zrobię taki schab

Moje Małe Czarowanie
Jak przyrządzić pasztet belgijski? 450

końcu z całymi orzechami. Przygotowaną, wysmarowaną smalcem formę lub formy, napełniamy masą pasztetową. Pamiętajcie, że nie należy wypełniać foremek po brzegi, bo pasztet urośnie. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 60-75 minut. Pięknie zarumieniony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie w chłodnym pomieszczeniu lub na świeżym powietrzu. Zapach takiego domowego pasztetu to przyjemność(...)starają się też wykorzystywać tradycyjne receptury. Przyjrzyjmy się składowi takich gotowych pasztetów, co one tak naprawdę zawierają. Pod lupą u nas odpowiednik przyrządzanego w domowych warunkach – belgijski pasztet drobiowo wieprzowy z Drosedu. Z etykiety czytamy, że zawiera on wodę, wątrobę z kurcząt 24%, tłuszcz wieprzowy 18%, serca z kurcząt 12%, skórki z kurcząt 6%, cebulę, kaszę manną (z pszenicy), mleko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety z Piekarnika z Warzywami i Mozarellą 120

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klasyczne kotlety mielone z pewnością każdy z Was dobrze zna. Mięso mielone, zazwyczaj wieprzowe, obtoczone w bułce tartej, smażone na tłuszczu. Danie to jest bardzo smaczne, jednak czasem, kiedy przygotowujemy je zbyt często, zwyczajnie nam się przejada. Idealną alternatywą dla tradycyjnych mielonych będą pyszne kotlety wołowe z dodatkiem warzyw , zapiekane w piekarniku. Sprawdźcie jak wykonać pyszne kotlety(...)ziemniakami czy frytkami. Tak przygotowane kotlety można także wsadzić w bułkę, polać ketchupem i podawać w formie burgera. KOTLETY WOŁOWE Z PIEKARNIKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g mięsa wieprzowego 1/2 cebuli 1 marchewka 200 g kapusty pieprz, sól, słodka papryka i majeranek do smaku Dodatkowo: 2 niewielkie cebule mała cukinia 100 g kapusty 80 g mozzarelli Przygotowanie mięsa

Przepiski.pl
Pieczeń z wątróbką 119

Składniki : 1,30 kg szynki z dzika 50 dag wątróbki wieprzowej 45 dag karkówki 3 duże jajka 2 duże cebule 3 duże świeże grzyby sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka mielona ostra ok. 1/2 szklanki kaszy manny Przygotowanie: Surowe mięso z dzika i karkówkę mielimy Umytą wątróbkę gotujemy z obraną cebulą, dokładamy również kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy, solimy(...)grzyby z cebulą Mieszamy wszystko razem Ubijamy jajka, dosypujemy kaszę mannę, mieszamy i dodajemy do masy mięsnej Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, ja dodałam takie jak w przepisie Piekłam w foremce   25 x 11 cm ok. 1 godz. w temp.170 *C Z podanej ilości wyszłyby mi pewnie 2 foremki pieczeni.  Ja przełożyłam masę

Proste Potrawy
Klopsy pieczone z warzywami i serem 163

warzyw dla małych niejadków. Moje dzieci uwielbiają te klopsy, które robi się bardzo szybko i prosto. Spróbujcie Składniki na 10 dużych klopsów: – 1kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 duża cebula czerwona – 3 ząbki czosnku – 1 marchewka (u mnie 120g po obraniu) – 140g korzenia selera – 150g sera żółtego (u mnie gouda) – zioła(...)cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku i dokładnie wymieszać ręką. Mokrymi dłońmi uformować spore klopsy, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Klopsy pieczone z warzywami i serem Klopsy pieczone

Smaki Armine
żeberka na ostro 192

kawałek dobrego mięcha , do tego szklanka zimnego piwa i kolacja czy obiad gotowa , zapraszam serdecznie bo naprawdę takie połączenie jest pyszne . Potrzebne nam będą  1,5 kg żeberek wieprzowych  2 średnie cebule  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka papryczki chilli  5 łyżek ketchupu ostrego  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  1 łyżka majeranku  Wykonanie(...)odstawiamy na noc do lodówki .  Na następny dzień nasze mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na około 90 minut , i pieczemy pod przykryciem , a kiedy nasz czas minie a mięsko jest miękkie , podpiekamy jeszcze bez pokrywki około 15 minut , i mamy gotowe mięso do podania .    Smacznego

Mój Smak
Tarta z mięsem mielonym 140

kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100 g zimnego masła pół łyżeczki soli 50ml zimnej wody   Na farsz: 1 cebula 1 ząbek czosnku 300g  mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub mieszanego) puszka krojonych pomidorów pół żółtej papryki przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, pół łyżeczki cukru 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko   Wykonanie:   Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko(...)kawałek na dekoracyjne paski). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą, grochem lub małymi kokilkami. Ciasto podpiekamy w 180 stopniach 15 minut, zdejmujemy obciążenie i folię i pieczemy kolejnych 10 minut.   Farsz: cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, smażymy, aż straci czerwony kolor. Wlewamy pomidory, dodajemy sól

Smak mojej kuchni
cannelloni z mięsem z pomidorami... 215

przelać szybko zimną wodą na oleju zeszklić pokrojone w kostkę cebule, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i chwilę podsmażać aby czosnek nie przypalił się bo będzie gorzki dodać mielone mięso wieprzowe z szynki, co jakiś czas mieszając mięso podsmażyć świeże pomidory w dzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa wsypać przyprawę do makaronu, pieprz mielony i gotować z 5 minut(...)stojąco poukładać ciasno podgotowane cannelloni, napełniać sosem cannelloni, resztę sosu wylać na makaron piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra dół, po wierzchu posypać serem startym mozzarellą i piec z 35-40 minut, makaron z formy wysunąć na talerz jak trochę przestygnie - sycące, pyszne i aromatyczne danie makaronowe na obiad...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kalafior faszerowany mięsem 225

podawany jest po ugotowaniu z zezłoconą na maśle bułką tartą. Inną formą jego podania jest kalafior faszerowany mięsem. Składniki: - 1 średni kalafior - 600 g zmielonego mięsa (wieprzowe lub wołowo wieprzowe) - 1 czerstwa kajzerka - mleko do namoczenia kajzerki - 1 jajko - 1 cebula - olej (do usmażenia cebuli) - 3 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - pieprz czarny - słodka papryka - ok. 200 g szynki szwarcwaldzkiej(...)odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Kolejno (kolejność dowolna) dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę. Masę dokładnie wyrabiamy. Kalafior kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozchylamy różyczki i wypełniamy masą mięsną. Następnie masą pokrywamy cały kalafior. Na wierzchu układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
karczek po włosku 149

udusić, upiec na grillu lub w piekarniku. Karczek przez całą noc marynował się w przyprawach, dzięki temu miał wspaniały smak i nie był suchy. Składniki: 4 plastry karczku wieprzowego 4-5 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju pieprz 1/2 małej łyżeczki soli olej do smażenia (około 3 łyżki) świeże listki oregano do dekoracji(...)mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć szybko z dwóch stron, przykryć rondel pokrywką i dusić około 45 minut, podlewając lenią wodą, jeśli trzeba. 2. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny. 3. Upiec na grillu lub patelni grillowej. W przygotowaniu tego dania pomagała mi Emilka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mussaka 126

nigdzie w pobliżu nie ma bakłażanów a ja tak bardzo nastawiłam się na Mussakę,musiałam wprowadzić małe zmiany.....   Składniki: 3 cukinie bakłażany w pomidorach (Lidl) 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 kg pomidorów 3 duże ziemniaki cynamon pieprz  sól mąka masło mleko oliwa z oliwek mozzarella bazylia (ja zawsze kupuję w Lidlu,gdyż tylko ta mi potem ładnie rośnie(...)trzeba go posolić i odstawić na sicie ok.30 minut). Na wierzch wylewamy przesmażone pomidory. Następnie układamy plastry mozzarelli i zalewamy całość sosem beszamelowym. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni (najpierw potrawę zakrywamy folią do pieczenia,na koniec dajemy zrumienić się Mussace). Jak zrobić sos beszamelowy: Na suchej patelni rozpuszczamy masło.Dodajemy mąkę i mieszamy.Gdy zgęstnieje dodajemy

Wielki apetyt
Rolada drobiowa na zimno 353

następnie tak przygotowaną roladę owinąć szczelnie w drugi kawałek folii alumniowej. Roladę owiniętą w folię przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w folii do wystudzenia. Wystudzoną roladę wyjąć z folii, przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin(...)można kupić gotowe mięso z ud kurcząt bez skóry i kości. Wówczas nie ma konieczności obierania udek ze skóry i kości. Można użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego. Źródło przepisu:   Stare Gary

Gospodyni Miejska
Papryka faszerowana z dodatkiem Oleju rzepakowego 160

jest zdrowy i zawiera więcej omega 3 niż oliwa z oliwek.  Papryczki wyszły super, polecam. Papryka faszerowana z dodatkiem Oleju rzepakowego Składniki:  papryka - 4 szt mięso mielone wieprzowe - 350 g sól pieprz wegeta natka pietruszki olej rzepakowy pieczarki -350 g   cebula - 2 szt PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć(...)paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i oprószyć środek papryk solą i pieprzem. Papryki nadziać przygotowanym farszem, przykryć ściętymi wierzchami, polać odrobiną oleju. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, ułożyć papryki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 45 minut (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
Spaghetti wegetariańskie – pomysł na obiad bez mięsa 79

Obraz autorstwa stockking na Freepi   Spaghetti wegetariańskie to idealna propozycja na pyszny obiad bez mięsa. Jeśli ktoś chciałby spróbować roślinnych alternatyw i ciekawych dań na

Słodkie okruszki
Pieczona golonka z warzywami 54

Nadmienię tylko, że warzywa to była istna petarda! Podwójcie proporcje ;) co ja piszę dajcie razy 4 lub 5 Polecam Arek Gie Składniki:         2 tylne golonki wieprzowe (600-700 g) 1 duża marchew 1 mały seler korzeniowy 1 duża pietruszka 1 kawałek pora 2 łyżki miodu 50 ml oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego(...)mięsa, dodajemy miód, olej, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Składniki mieszamy, odstawiamy do lodówki na 12 godzin.   Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy 2 godziny w temperaturze 180°C, tryb góra-dół. Na kwadrans przed końcem pieczemy bez przykrycia z funkcją termoobiegu

R'n'G Kitchen
Czarodziejska Zapiekanka 128

mielonego, zamiast tradycyjnych mielonych. Rurki makaronowe nadziewane mięsem oraz warzywami, zapiekane w piekarniku. 50 minut czas przygotowania 8 porcji Składniki: ·        1 kg mięsa wieprzowego mielonego ·        1 całe jajko ·        Sól ·        ½ łyżeczki papryki ostrej(...)drobno pokrojoną połowę papryki oraz ogórki konserwowe i starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Wszystko razem dokładnie mieszamy i nadziewamy rurki makaronowe. 2.    Formę do pieczenia 24 cm x 24 cm smarujemy masłem i układamy jedną warstwę rurek. 3.    Robimy sos, masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę pszenną, wlewamy stopniowo mleko cały czas mieszając żeby

Kulinarna Chwila
Szaszłyki Karola 125

takie szaszłyki??Można zapiekać w piekarniku lub na grillu. Polecam. 9 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: ·        20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        3 cebule ·        4 ogórki konserwowe ·        4 ziemniaki(...)obieramy i również kroimy w grubsze plastry, solimy. 6.    Wszystkie składniki nadziewamy na przemian na wykałaczkę do szaszłyków. 7.    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 ° C. 8.    Gotowe. 9.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Wielkanocna szynka ,lub niedzielny obiad 179

Składniki 1 kg - szynki wieprzowej bez kości 1 łyżka - oliwy sól pieprz 1 łyżeczka - majeranku 3 ząbki - czosnku Marynata 3 - cebule ½ szklanki - soku jabłkowego 1 łyżka - sosu Worcester 5 ziarenek - ziela angielskiego 3 - liście laurowe Wykonanie Skropić mięso oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić majerankiem i Przełożyć do zamykanego naczynia. Pokroić cebule w piórka ,dodać(...)dokładnie wymieszać i wszystko dodać do mięsa. Calość przykryć i i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Tak przygotowaną szynke przelożyc ze wszystkim,do żaroodpornego naczynia z pokrywka. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C – bez przykrycia . Po tym czasie przykryć i piec przez 3-4 godz. w temp. 120 st. C,a z będzie miękka

mojej kuchni
Wielkanocna szynka ,lub niedzielny obiad 140

Składniki 1 kg - szynki wieprzowej bez kości 1 łyżka - oliwy sól pieprz 1 łyżeczka - majeranku 3 ząbki - czosnku Marynata 3 - cebule ½ szklanki - soku jabłkowego 1 łyżka - sosu Worcester 5 ziarenek - ziela angielskiego 3 - liście laurowe Wykonanie Skropić mięso oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić majerankiem i Przełożyć do zamykanego naczynia. Pokroić cebule w piórka ,dodać(...)dokładnie wymieszać i wszystko dodać do mięsa. Calość przykryć i i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Tak przygotowaną szynke przelożyc ze wszystkim,do żaroodpornego naczynia z pokrywka. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C – bez przykrycia . Po tym czasie przykryć i piec przez 3-4 godz. w temp. 120 st. C,a z będzie miękka

w mojej kuchni
Tarta razowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą 105

Ale ona pyszna była, zniknęła szybciutko i dlatego dzielę się przepisem. Zakupiłam takie śliczne, fioletowe bakłażany w paski i taki oto właśnie pomysł do głowy mi

Moje Małe Czarowanie
Makaron zapiekany z pulpecikami i serem 210

przepis na zapiekany makaron, który można przygotować sobie szybciej i dla większej ilości osób. Idealne na dzisiejsze święto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI opakowanie makaronu  200 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 l przecieru pomidorowego 50 g boczku 200 g mozzarelli lub żółtego sera olej z oliwek mała cebula bułka tarta, sól, pieprz 3 łyżki tartego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)minut. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu minus 2 minuty. Makaron należy gotować krócej, żeby był trochę nie dogotowany, czyli "al dente" (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W naczyniu do pieczenia układamy warstwowo najpierw trochę przecieru , potem makaron, pulpeciki, znowu przecier pomidorowy, pokrojony w kostkę ser.Zużyć wszystkie składniki i na samej górze polać jeszcze sosem pomidorowym i posypać tartym serem

zielonacukinka
Wolno pieczona łopatka wieprzowa 164

SKŁADNIKI:               ok   3400 kcal 1,0 kg łopatki wieprzowej, najlepiej "kulka" 4 łyżki oliwy z oliwek sól morska pół łyżeczki kopru włoskiego 1 cm imbiru 3 ząbki czosnku WYKONANIE: 1. Łopatkę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Mięso z jednej strony ponacinać w kratkę. 3. W rozdrabniaczu zmiksować(...)rozgrzanego do temperatury 240 ºC w funkcji góra-dół i piec 20 min. 8. Zmniejszyć temperaturę do 120 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 3 godzin. 9. Po upieczeniu odstawić łopatkę na 5 min aby odpoczęła i pokroić w plastry. Uwaga:  Ciepła grubo krojona pieczeń idealnie nada się na obiad, zimna cienko krojona jako

Atlas Smaków
Pieczone paprykowe kotleciki z ziarnami. 136

Dziś zostawiam propozycję na jutrzejszy obiad. Wystarczy uformować kotleciki i włożyć do piekarnika ... i zjadać. Proste prawda!? na niedzielny obiad w sam raz. Składniki; pół kg mielonego mięsa wieprzowego 1 czerwona papryka 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz do smaku natka pietruszki bułka tarta w razie potrzeby 1 cebula 1 szklanka ziaren słonecznika   olej do smażenia cebuli(...)mięso. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy je w słoneczniku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 min. Podajemy na ciepło - wtedy są najlepsze.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką 176

Przepis autorski (mój).  Prosta, a jednocześnie smaczna wersja szaszłyków, która idealnie nadaję się do przygotowania w piekarniku, jak zarówno na tradycyjnym grillu.   300g boczku wieprzowego 300g szynki wieprzowej 3 cebule 1-2 papryki czerwone Marynata: 3-4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) sól, pieprz Dodatkowo: 2-3 łyżki oleju sól Przygotować marynatę(...)Warzywa posmarować olejem i delikatnie oprószyć (opcjonalnie) solą. Na patyczki do szaszłyków ponabijać (na zmianę) mięso, cebulę i paprykę. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. (Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół. W piekarniku gazowym szaszłyki co jakiś czas należy przekręcać.) Tak przygotowane szaszłyki można również grillować

Di gotuje
SZYNKA DUSZONA W WARZYWACH 187

Składniki: 5-6 plastrów szynki wieprzowej 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 1 mała kapusta pekińska 1 mały por 1/2 szklanki wywaru jarzynowego lub wody sól pieprz słodka papryka przyprawa suszonych pomidorów olej rzepakowy Sposób przygotowania: Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Lekko obsmażyć z obu stron na oleju. Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić(...)tłuszczu, gdy lekko będą miękkie dodać suszone pomidory. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę jarzyn. Następnie rozłożyć kawałki mięsa i przykryć pozostałymi jarzynami. Całość podlać wywarem lub wodą. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok.1h. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Mortadela 151

Dzisiaj królowa włoskich wędlin. We Włoszech przysmak nad przysmakami. A w Polsce nielubiana i wyszydzana. Nic dziwnego. Polska mortadela nie ma zupełnie nic wspólnego ze swoim

Marder&Marder Manufacture
Grillowany szaszłyk w polędwiczce wieprzowej 190

kawałki zielonej, żółtej papryki oraz plastry pieczarek i bakłażana.Układamy na płycie grilla elektrycznego, polewamy każdego łyżeczką oliwy i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy do miękkości.  Polędwiczkę wieprzową dzielimy na pół, każdą nacinamy i rozbijamy na cienkiego dużego kotleta.  2. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, a z jednej smarujemy jedną łyżką majonezu. Na jednym boku(...)ziemniakami. Polewamy olejem ziołowym i posypujemy granulowanym czosnkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 170St C piekarnika na ok 1 godzinę.   Ziemniaki wcześniej możemy lekko obgotować,  wtedy czas pieczenia dania skróci się o min. 15 minut

Kuchnia w czekoladzie
Pieczeń wieprzowa 110

Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego ( szynka/łopatka/karkówka ) Marynata: 3-4 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka maspolanki Sposób przygotowania: 1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na ok. 3 cm plastry. 2. Z podanych składników przygotować marynatę. 3. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki(...)mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i zapiec w tej samej temperaturze ( opcja góra ). Pieczeń podałam z kaszą pęczak oraz z buraczkami na ciepło

A Ty Smakuj Mnie
No i… Klops 182

pomidory kroimy w kostkę – dodajemy na patelnię. Kolejno dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe i wołowe wyrabiamy, dodajemy całe jajka, żółtka, sos sojowy, płatki migdałowe, kaszę mannę, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, dodając 4 łyżki zimnej wody. Gdy masa jest wyrobiona(...)lekko polewamy olejem z pestek winogron. Foremki stawiamy na płaskiej blaszce i przykrywamy folią aluminiową (oczywiście błyszczącą stroną do wewnątrz). Piekarnik nagrzewamy do 180° C, wkładamy wypełnione foremki i pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, podwyższamy temperaturę do 200° C i dopiekamy klopsy przez 15-20 minut (aż będą rumiane). Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut

mojewypiekiinietylko
Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej 223

polędwiczek wieprzowych 3 łyżki musztardy czubata łyżka miodu sok z 1/2 cytryny łyżka oliwy z oliwek olej do smażenia sól pieprz Kolejny przepis na delikatne mięso z polędwicy wieprzowej. Przyrządzenie tego dania jest niezwykle proste - a efekt wyjątkowo spektakularny. Mięso jest delikatne i soczyste z wyraźnie wyczuwalną delikatną słodko-ostrą nutą. Mięso dobrze umyć i oczyścić ze zbędnych błon. Musztardę(...)minimum 2 godziny. Po tym czasie, na patelni rozgrzać olej. Polędwiczki smażyć na płasko, partiami, aż się ładnie zarumienią z obu stron. Zdjąć z patelni. Idealnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni