pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:158/291)

Polędwiczki wieprzowe z gruszką i gorgonzolą 235

tego aromatyczny ser i mięciutkie gruszki-polecam na co dzień i od święta-pychotka..... Przepis znalazłam na stronie-  pieguskowakuchnia.pl -na którą serdecznie zapraszam Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 czerwona cebula 2 gruszki 120 g sera pleśniowego 3 łyżki masła  oregano sól, pieprz 150 ml śmietanki 30% sznurek do związania Przygotowanie: Gruszki obieramy i kroimy w kostkę,cebulkę(...)kawałki sera i związujemy w kilku miejscach.  Do rondla wrzucamy resztę masła,podsmażamy na nim odrobinę mięsko,przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 15 min,po tym czasie wyjmujemy polędwiczki a do rondla dolewamy śmietankę wstawiamy na gaz i gotujemy kilka minut ,żeby powstał lekko gęsty sosik.Zdejmujemy z mięska sznurki ,kroimy w plastry

Swojskie jedzonko
Bakłażan na ostro, faszerowany wieprzowiną 163

lodowej z czosnkowym sosem, bardzo by do tak upieczonych bakłażanów pasował.  Polecam! składniki (2 porcje) 1 duży bakłażan 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę ok 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab) 200 g pomidorów ok 60 ml białego wina 1 łyżeczka harissy 125 g mozzarelli sól i świeżo zmielony czarny pieprz ostra papryka w płatkach duży pęczek kolendry(...)przecinając skóry. Przy pomocy ostrej łyżeczki usunąć miąższ, zostawiając ściankę ok 1 cm grubości.  Umieścić wydrążone połówki  obok siebie na blaszce, każdą lekko skropić oliwą, posolić. Piec przez 15 - 20  minut  - tak długo aż pozostawiony miąższ będzie miękki, ale nie przypieczony. Podgrzać dwie łyżki oleju w dużej patelni. Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez

Stare Gary
Kotlety w polędwiczki wieprzowej 180

Moja radosna twórczość na dziś to kotleciki z polędwiczki wieprzowej w marynacie musztardowej, smażone w płatkach owsianych ( przepis autorski) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa olej do smażenia pół szklanki płatków owsianych marynata: pół szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku w proszku Przygotowanie: mięso umyj i pokrój na kotleciki, rozbij tłuczkiem w misce połącz(...)mięso z lodówki, w drugiej misce umieść płatki owsiane i obtaczaj z nich każdego kotlecika z osobna, a następnie usmaż na patelni z obu stron na rumiano podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką grecką Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
duszona wątróbka z cebulką 127

Witam :-) ostatnio troszkę zaniedbałam bloga, ale nie miałam zbytnio czasu na jego prowadzenie, jak również nie robiłam nic ciekawego co nadawałoby się do publikacji :-) Jeśli coś piekłam, to były to przeważnie ciasta, które są już na blogu :-) Dziś mam 3 przepisy, które chcę Wam przekazać, są banalne, ale bardzo pyszne :-) Pierwszy z nich to przepis na wątróbkę duszoną w cebulce(...)dosyć często. Jest mięciutka,  nie ma charakterystycznego posmaku wątroby. Jest idealna na obiad do ziemniaków i surówki :-) Bardzo polecam. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -około 1 kg wątróbki wieprzowej -3 spore cebule -mleko -3 ząbki czosnku -przyprawę wegetę -pieprz -mąkę około 1 szklanka -olej do smażenia Około 2 godziny przed przygotowaniem dania wątróbkę myjemy i umieszczamy w misce, zalewamy mlekiem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Polędwiczki wieprzowe w miodzie, winie i truskawkach 182

Polędwiczki wieprzowe w miodzie, białym winie i truskawkach to idealny obiad, tym bardziej że sezon truskawkowy dobiega już do końca i trzeba to wykorzystać. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe sok z 1 cytryny 4 łyżki miodu 2 duże cebule 3 łyżki oliwy 8 łyżek jasnego sosu sojowego świeżo mielony kolorowy pieprz sól 0,5 szklanki białego wytrawnego wina(...)lodówki. Kroimy cebulę i wykładamy nią dno naczynia, na cebuli kładziemy polędwiczki i skrapiamy je oliwą, delikatnie solimy i posypujemy pieprzem. Wlewamy połowę marynaty i 1/4 szklanki wody i pieczemy około 45 min w tem. 180 stopni, po czym wlewamy resztę marynaty i wino, wkładamy połowę truskawek  i pieczemy jeszcze 5 - 10 min. Dekorujemy resztą truskawek

Lili w kuchni
Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 390

owinięcie go od góry folią aluminiową, aniżeli użycie pokrywki. Rozwiązanie z folią, o ile wykonane uważnie, jest szczelniejsze od pokrywki. Nie mniej jednak jeden lub dwa razy w czasie pieczenia warto sprawdzić co dzieje się w garnku. Zapiekankę podajemy na ciepło, najlepiej w jednej z 2 opcji dodatków: z maślanką lub zsiadłym mlekiem, albo z czerwonym barszczem. Kapusta zapiekana(...)Drukuj Składniki (4-6 porcji) 750g główki możliwie młodej kapusty + kilka dużych luźnych liści 1kg niedużych ziemniaków 2 średnie cebule (250g) 300g średnio przerośniętego wędzonego boczku 150g dobrej kiełbasy wieprzowej (np. mało przesuszonej jałowcowej) pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu kilka łyżek oleju rzepakowego Do podania maślanka lub zsiadłe mleko czerwony barszcz Instrukcje Z główki kapusty

Kulinarna Pokusa
Pieczeń z szynki wieprzowej. 125

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 1 łyżka octu balsamicznego 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić. Dodać ocet balsamiczny,olej,paprykę ostrą i słodką, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym(...)pozostawić na około 3 godziny w chłodnym miejscu. Przełożyć mięso wraz z marynatą  do naczynia żaroodpornego, dodać liść laurowy, ziele angielskie i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Czas pieczenia to około 1,5 godziny, co jakiś czas polewać mięso zalewą

O kuchni z uczuciem
Pulled pork 161

Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 3 cebule 6 ząbków czosnku łyżeczka mielonego kminku, rozmarynu, tymianku łyżeczka chilli, soli, pieprzu łyżka Ajvar ostry łyżka przyprawy do karczku kilka kropel ciemnego sosu sojowego (do smaku) łyżeczka brązowego cukru Solanka 2 litry wody 130 g soli 100 g brązowego cukru 3 listki laurowe  3 łyżki zrobionych przypraw Przygotowanie: Wszystkie składniki solanki podgrzać(...)zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać przyprawy. Wymieszać i natrzeć nimi namoczoną łopatkę.  Mięso włożyć do brytfanki i piec w 130 st C przez 5 godzin pod przykryciem (góra-dół), pod koniec pieczenia dodać cukier. Upieczoną łopatkę wyciągnąć i dać jej odpocząć ok 30 min. Brytfankę umieścić w zimnym miejscu (ja dałam na balkon - mamy

Gaździnka warzy
Klops z papryką 197

papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1 łyżka masła, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie.   Przygotowanie:      Łopatkę wieprzową dobrze jak zmielimy sobie sami, albo poprosimy miłą Panią w sklepie mięsnym, żeby nam zmieliła na miejscu. Wtedy mamy pewność, że w naszym mielonym jest tylko łopatka. Zresztą sami zobaczycie(...)oraz przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, a potem zmniejszamy do 180 stopni

Aga w kuchni
Gołąbki z nutą kalafiora 58

przyjaciółmi, bo może być fajnie xD Fajnie jest, więc polecę Arek Gie Składniki:         1 kapusta włoska 200 g ryżu 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 mały kalafior 5 łyżek oleju 5 łyżek posiekanego koperku 400 ml bulionu warzywnego         Przygotowanie:         Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy(...)Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki.   Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40-50 min w temperaturze 180°C.   Podajemy z ulubionym sosem

R'n'G Kitchen
Gołąbki 57

smakowo. Właśnie dzisiaj zapraszam Was na takie gołąbki.             Składniki:     1 kapusta gołąbkowa 200 g ryżu 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 5 łyżek oleju 5 łyżek posiekanego koperku 200 ml bulionu warzywnego     Przygotowanie:     Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy. Następnie wycinamy(...)cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki. Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
Muffinkowe mielone 154

przygotowane mięsne kulki nadziewane serem mozzarellą, owinięte aromatycznym boczkiem możemy upiec na Grillu. 10 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        1 cebula ·        1 całe jajko ·        1 łyżka przyprawy Gyros(...)żeby końce zwisały do zawinięcia. 3.    Następnie układamy trochę mięsa, następnie plasterek mozzarelli i przykrywamy mięsem. 4.    Zwisającymi paskami boczku przykrywamy mięso. 5.    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 ° C. 6.    Kotlety gotowe, podajemy z ulubionym sosem. 7.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Obiadowe łazanki z paprykowo pomidorową nutą 173

Obiadowe łazanki z paprykowo pomidorową nutą Lubicie łazanki? My bardzo. Chwila przygotowań, kilka prostych składników i obiad gotowy. Taka porcja łazanek spokojnie starczy dla dużej rodziny

Słodkie okruszki
Wieprzowina po kantońsku 167

zakładce MIĘSA. Jest tam najwięcej przepisów i każdy znajdziecie coś ciekawego i smacznego na obiad. Proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach po przygotowaniu dania. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 2 szklanki bulionu mięsnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki wina wytrawnego 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju sól pieprz Mięso(...)sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć do naczynia żaroodpornego zalać do połowy wrzącą wodą , dodać kostkę rosołową i piec pod przykryciem w piekarniku przez 1 godzinę. Sos zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną w małej ilości wody. Wlać do sosu i zagotować. Dodać wino. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem

O kuchni z uczuciem
Cukinie z mięsnym farszem z dodatkiem sera wędzonego/ z soczewicą i pomidorowo- paprykowym akcentem 175

Danie to można podać zarówno na obiad, jak i w formie przystawki, jeśli pokroimy cukinię na mniejsze kawałki. Można też oczywiście wykorzystać bakłażan, jeśli ktoś woli

Pyszny Duet