sposób na polędwiczkę bez marynowania. Aromatyczna, bo czosnkowo-musztadowa z dodatkiem miodu. Świetnie pasuje na letni weekendowy obiad wraz z frytkami i sezonową sałatką. Składniki (4 porcje) -1 polędwiczka wieprzowa -1/4 musztardy Dijon -2 łyżki miodu -4 ząbki czosnku -1/2 łyżeczki soli -1/2 łyżeczki czarnego pieprzu -2 łyżki masła -2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie Przygotować marynatę(...)dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Polędwiczkę umyć. Na patelni rozpuścić masło. Obsmażyć lekko polędwiczkę z każdej strony. Tak przygotowaną polędwiczkę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Pokryć całą marynatą. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni Od czasu do czasu polewając powstającym sosem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Zielona KuchniaRyżu Bud'a" podałam papryczki nadziewane mięsem i jalapeno. Bardzo lubię te jasne, łagodne papryczki, mają intensywny smak i aromat. Składniki: 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz szczypta cukru trzcinowego (opcjonalnie) pół szklanki intensywnego bulionu łyżeczka domowej wegety łyżka masła 1/4 szklanki oliwy z oliwek Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie(...)się zredukuje i dodajemy do mięsa. Siekamy drobno papryczkę jalapeno. Mieszamy z mięsem. Doprawiamy pieprzem, wegetą i solą. Nadziewamy papryczki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą i pieczemy około 45 minut w temperaturze 250 stopni
Cytryna&Co.podgardla lub słoniny, 0,25 wątróbki wieprzowej, 4 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 3 cebule średnie, 5 jajek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3 czerstwe bułki. Przygotowanie: mięso wieprzowe i wołowe gotujemy razem z warzywami do miękkości. Gdy przestygnie kroimy i mielimy razem z pozostałym surowym mięsem. W sumie mięso musi być zmielone 3 razy. Do ostatniego mielenia dokładamy bułkę, którą wcześniej(...)najlepiej ręcznie. Jeżeli masa jest zbyt zbita dolewamy wywar z gotowania mięsa. Brytfanki smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i przekładamy masę, na wierzchu dobrze jest położyć kilka plasterków słoniny. Pieczemy około 1-1 1/2 godziny w temperaturze 180 st. Często jest tak, że po zrobieniu podstawowej wersji odkładam część i dodaje różne składniki np. marchewkę lub żurawinę
Państwo Wojtczuk gotująłyżki z czubkiem mąki pszennej sól, pieprz gałka muszkatołowa, curry jako przyprawy 25 dag startego żółtego sera duży ząbek czosnku Składniki na sos boloński: 35 dag mielonego mięsa wieprzowego 35 dag mielonego mięsa wołowego 3 duże marchewki 2 cebule 1 czerwona papryka pomidory w puszce 400 g liść laurowy sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra i słodka czerwona papryka w proszku(...)żółtego sera do posypania wierzchu Wykonanie: Makaron wrzucić do wrzącej posolonej wody i podgotować go przez 5 minut by był tylko w połowie ugotowany (będzie się jeszcze piekł). Odcedzić go i przelać zimną wodą. Do rondelka wlać 2,5 szklanki mleka. W pozostałej połowie szklanki rozkłócić mąkę, dołożyć do mleka. Dołożyć czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz przypraw według uznania (jeżeli
Poezja Smaków - blog kulinarnyIlość porcji: 14 Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki to danie, które niewątpliwie wszyscy chętnie zajadają. Jednak nie każdy chętnie je robi, gdyż są pracochłonne. Warto jednak od czasu do czasu zrobić(...)Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Składniki 700 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 duża główka kapusty 2 jajka czarny pieprz sól Sos pomidorowy 3 litry bulionu mięsnego 200 g koncentratu pomidorowego 30% 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego
Wędrówki po kuchniRoladki ze schabu nadziewane oliwkami, serem feta, salami z zielonym pieprzem i kaparami! Roladki ze schabu na włoski sposób, moim zdaniem to świetny pomysł na
SMYKWKUCHNIWspaniały pomysł na wyjątkowy, a zarazem bardzo prosty obiad. Bo dlaczego nie rozpieszczać się w zwykły, codzienny dzień?:) Z podanych składników otrzymamy 4 porcje. Składniki: 0,5kg polędwiczki wieprzowej słoiczek suszonych pomidorów 200g śmietanki kremówki ( u mnie "Piątnica 30% do ubijania, do zup") szklanka półwytrawnego białego wina bazylia zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny olej do smażenia Polędwiczkę oczyści, umyć(...)pomidory i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, dusić 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą, pieprzem, i ziołami. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Jako dodatek proponuję frytki. Rozliczenie: polędwiczka ok. 11zł suszone pomidory 5zł śmietanka 2zł szklanka wina 3zł reszta składników około 1zł frytki 1kg- około 6zł
Czerwona Porzeczkakuchniapepin.blogspot.com/2014/04/cukinia-nadziewana-miesem.html Składniki: 4 duże cukinie 0,75-1 kg mielonego mięsa wieprzowego ½ pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku-posiekany drobno 1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę sól,cukier pieprz 1 świeża papryka tarty ser grana padano – ilość według upodobań Przygotowanie: Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne Posiekany miąższ(...)mieszamy z odrobiną soli, cukru, sosu sojowego, siekanej cebuli i pieprzu. Napełnić wydrążone cukinie farszem, spryskać wierzch olejem . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.W trakcie pieczenia jakieś 5 minut przed koncem posypujemy startym serem.Smacznego
w mojej kuchniSzukasz pomysłu na świąteczny obiad? Mam coś dla Ciebie ;) Pyszna rolada schabowa z nadzieniem z suszonych grzybów i żurawiny, o niepowtarzalnym smaku. Dzięki temu, że mięso
Czerwona PorzeczkaMięso mielone z dodatkiem cebulki i pieczarek. Składniki: 500g mięsa wieprzowego i/lub wołowego dwie-trzy cebule dwa ząbki czosnku szczypiorek kilka pieczarek 2 jaja bułka tarta lub kajzerka sól, pieprz, majeranek, suszony imbir, mielona papryka olej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek, dodajemy pokrojone pieczarki. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone cebule(...)pieczarki. Do mięsa dodajemy bułkę tartą i jajko, pokrojony szczypiorek i przyprawy. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy drugim jajkiem i posypujemy bułką tartą i majerankiem. Pieczemy niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najłatwiej ukroić na kanapki gdy ostygnie
prawdziwe jedzeniekasza z marchewką smażoną na masełku… pycha Dodatkiem do potrawy może być raita z ogórkiem , która świetnie komponuje się z tym daniem. Spróbujcie Składniki: Polędwiczka: 1 polędwiczka wieprzowa 1 pełna łyżka przyprawy harissa 2 łyżki oliwy z oliwek sól Kasza: 1,5 szklanki kaszy pęczak 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka około 2,5 szklanki bulionu(...)Przygotowanie: Polędwiczka: Harissę wymieszać z oliwą i solą i dokładnie natrzeć polędwiczkę. Odstawić na około 2 godziny do lodówki. Wyjąć, ogrzać do temperatury pokojowej i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Upieczoną polędwiczkę wyjąć, przykryć folią aluminiową i odstawić na około 5 minut. Mięso musi odpocząć. Kasza: Na dużej i głębokiej patelni
Oryginalny smakPork loin with plum sauce curry. Składniki. 1 kg schab wieprzowy b/k 15 dag śliwki suszone sól pieprz 3 ząbki czosnek 1 łyżka majeranek olej do smażenia Sos. 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki pokrojony imbir 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki cukier palmowy 1 puszka mleko kokosowe 100 ml bulion z drobiu 1 łyżka oleju W schabie(...)robimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek schabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą stronę. Najlepszy do tego jest nóż do krojenia pieczeni, szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje się i nie szarpie mięsa. W powstały otwór wkładamy suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie np. trzonkiem
Kulinarny karnet Christopherailości osób, które będą je spożywać. Ale radzę Wam, jeśli lubicie paprykę to sprawcie aby przeważała nad cukinią. Pomysłem do jakiego przekonała mnie koleżanka jest leczo z łopatką wieprzową, gdzie mięso należy wcześniej podgotować około 30 minuty a potem dusić go z resztą składników, gdyż jak wiadomo łopatka potrzebuje gotować się dłużej. I ostatnie leczo jakie wymyśliła moja mama(...)pokrojone na cztery. Polecam. Krem z papryki Jeśli komuś jeszcze mało z papryki może zrobić krem. Ja na przykład jestem zwolenniczką sycących zup. Krem z papryki robią różnie. Jedni pieką najpierw paprykę w piekarniku, inni zaś podsmażają surową. Jedni jedzą z grzankami, inni makaronem a jeszcze inni groszkiem ptysiowym. Jak kto woli. Chłopski garnek Przychodzi mi jeszcze na myśl chłopski
sierotka maRysia w kuchniPolędwica wieprzowa zapiekana w boczku . Polędwica wieprzowa 500 – 600 g, 100 g boczku wędzonego surowego w cienkich plastrach, sól, pieprz, papryka słodka w proszku, 250 ml śmietany 22%, Polędwiczkę oczyścić z błon. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Plastry boczku rozłożyć, tak aby prawie zachodziły na siebie. Położyć na nich polędwiczkę, Zawinąć polędwicę w boczek. Przewiązać sznurkiem. Podsmażyć na rumiano(...)wszystkich stron. Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około pół godziny. Po wyjęciu z pieca odstawić ją na kilku minut aby mięso „odpoczęło”. zastawa
królestwo garówBardzo polubiliśmy się z polędwiczką wieprzową. Właściwie ostatnio nie ma tygodnia, kiedy nie gościłaby u nas z raz. Dziś postanowiłam połączyć smak świeżych pomarańczy z nutą ostrej chili. Polędwiczka wychodzi pachnąca i soczysta i nie wymaga marynowania Składniki (4 porcje) -1 polędwiczka wieprzowa -sól, pieprz -2 łyżki masła -2 łyżki pomarańczowej marmolady -2 łyżki oliwy z oliwek -3 łyżeczki octu jabłkowego(...)odstawićna kilka minut. W międzyczasie polędwiczkę umyć i oczyścić. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć delikatnie polędwiczkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość pokryć przygotowaną wcześniej mieszanką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny, od czasu do czasu odwracając i polewając powstającym sosem. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Zielona Kuchnianiezwykle aromatyczne, świetnie smakuje, no rewelacja. Przepis pochodzi z książki "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby", polecam upiec i wypróbować, bo naprawdę warto :-) Miłego dnia Waz życzę :-) Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 2 główka czosnku 4 łyżki oleju 3 łyżki octu winnego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 czerwona papryczka chilli sól pieprz 1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego w którym będzie się piekło i polać przygotowaną marynatą, dodatkowo dobrze ją wetrzeć w mięso. Odstawić do lodówki na 3 godziny. 4. Po tym czasie mięso wyjąc z lodówki i przed pieczeniem posypać go posiekanym czosnkiem i drugą połową papryczki chilli, oraz podlać odrobiną wody
kruche babeczkidanie, które nie wymaga wielkiego nakładu pracy, można je podać nie tylko bez okazji, ale sprawdzi się również podczas mniejszych i większych uroczystości. Koniecznie spróbujcie! Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych • 2 cebule • 1,5 łyżki miodu • 1 butelka ketchupu łagodnego "Pudliszki" Sposób przygotowania: 1. Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na porcje. 2. Kawałki mięsa posolić, podsmażyć na patelni do zrumienienia(...)miseczce miód wymieszać z ketchupem. Proszę nie zmieniać firmy ketchupu. To ważne! 6. Żeberka wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na nie położyć cebulę i całość zalać ketchupem z miodem. 7. Piec pod przykryciem ok. 1,5 godz. w temperaturze 190 stopni C w opcji dół + termoobieg. 8. Podawać na gorąco. Smacznego
W mojej kuchnimusztarda, czy chrzan. Jest ogień już w samej szynce. Jeśli pikantny jest waszym smakiem to nic lepszego od tej szynki nie znajdziecie, gwarantuję. Zatem podaję przepis: 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej (mieszanka czerwonej i zielonej papryki, gorczycy, pasternaku, kminku(...)głębokiej miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Zawijamy miskę folią spożywczą i chowamy do lodówki na 24 godziny . Mięso musi dokładnie przejść smakiem marynaty. Po 24 godzinach pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. I gotowe :) Sos, który został po przygotowaniu tej szynki zlaliśmy do pojemniczka i mamy nadzieję niedługo go wykorzystać. Być może zrobimy jakiś
Marder&Marder Manufacturepowiedział mój mąż, obiad bez mięsa to nie obiad. Przedstawiam cudnie pachnące sznycle z szynki, które równie dobrze możecie przygotować na majowego grilla. SKŁADNIKI: 4 sznycle z szynki wieprzowej 1 duża łyżka miodu (jasnego) 1 duża łyżka musztardy (ostrej) szczypta ostrej papryki w proszku tymianek, rozmaryn do smaku olej A jak to zrobić: Sznycle rozłożyć na desce i delikatnie przy(...)lodówki na 2-3 godziny. Mięso smażyć (na patelni grillowej lub grillu) z dwóch stron na złoty kolor, aż zmięknie. Przed smażeniem delikatnie natłuścić patelnię olejem. Całości dopełniają pieczone w piecu ziemniaki i marynowane mini patisony
Kuchnia w opałachgrillowanymi warzywami lub z mixem sałat z pomidorkami i fetą . I koniecznie z sosem tzatziki :-) Kiełbaski na grilla Składniki na 12 sztuk: 1,5 kg mielonej wieprzowej karkówki 4 czubate łyżki czerwonej greckiej przyprawy 2-3 łyżki zimnej wody 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku sól i pieprz do smaku(...)Wykonanie: Mielone mięso mieszamy z oliwą, octem, wodą, czosnkiem i czerwoną przyprawą ziołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kiełbaski i nadziewamy je na patyki. Pieczemy na grillu, najwygodniej będzie na aluminiowych tackach
Kulinarne przygody GatityWSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X karkówka jak smażyć ? Karkówka jak smażyć - Soczystość i smak. Poznaj techniki smażenia karkówki i przygotuj wyjątkowe dania mięsne. CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do Smażenia Karkówki Smażenie karkówki to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych metod przygotowania tego aromatycznego kawałka mięsa. Charakteryzuje się ona soczystością, delikatnością i wyjątkowym smakiem, który zachwyca podniebienia. W tym rozdziale(...)oraz jakie są kluczowe czynniki wpływające na osiągnięcie doskonałego smaku i konsystencji. Wybór Karkówki do Smażenia Wybór odpowiedniego kawałka karkówki to pierwszy krok ku smacznemu danu. Jeśli wybierasz karkówkę wieprzową, poszukaj mięsa o delikatnej marmuracji tłuszczu, co zapewni soczystość po smażeniu. W przypadku karkówki wołowej, zwróć uwagę na mięso jasnoczerwone i delikatne. Wybierając karkówkę, pamiętaj również o jej przeznaczeniu – nieco
Podstawy GotowaniaJeśli już najdzie mnie ochota na mięso to musi być pyszne tak jak dzisiejsze danie. Mięso jest kruche, soczyste i mega pyszne a w sosie z
Moje Małe CzarowaniePrzez bardzo długi czas żeberka kojarzyły mi się z niesmacznym, tłustym kawałkiem mięsa. Zakochałam się w nich podczas pobytu w USA. Miałam okazje wziąć udziałem w największym amerykańskim Festiwalu Pieczenia Żeberek, który odbywał się w Reno (Nevada) . Serwują tam najlepsze żeberka w całych stanach. Festiwal ma formę konkursu, po degustacji każdy ma okazje oddać głos na swojego faworyta. Jest(...)specjału. Mam nadzieję, że podejmiecie wyzwanie i przygotujecie ten przysmak w swoim domu, bo naprawdę warto!!!! Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) Składniki: około 1 kg żeberek wieprzowych (2 płaty) olej 2 łyżki octu winnego kieliszek whiskey lub wódki ½ szklanki woda Marynata: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego
Mania GotowaniaBrzuszki napełnione, sadełko można zawiązywać. Jak to się mówi-Koła do góry i poobiednie leżakowanie zaliczone. Arek Gie Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 700 g ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 2 łyżki ketchupu 1 średniej wielkości cebula 3 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku sól, pieprz(...)śmietanę i tymianek. Wyrabiamy. Na dno naczynia żaroodpornego, wykładamy mięso. Na nim wykładamy ziemniaki, które smarujemy tłuszczem, na przykład roztopionym smalcem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Pieczemy 30 minut w trybie góra-dół, następnie przez 10 minut z termoobiegiem
R'n'G Kitchengołąbki z dodatkiem dyni. Cud, miód, malina <3 Składniki 100 g kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki oleju 200 g miąższu z dyni natka pietruszki 250 g wieprzowego mielonego mięsa 10 liści kapusty coolwrap 500 ml rosołu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko. Odcedzamy, studzimy(...)kaszy. Wszystkie składniki mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Liście kapusty lekko sparzamy, studzimy. Farsz układamy na każdym liściu i zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy rosołem, pieczemy 90 min pod przykryciem w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem. U nas grzybowy <3 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchenbył za obiad! Przepyszna pieczeń w sosie ciemnym uniwersalnym Łowicz podana z musem śliwkowym, do tego tłuczone ziemniaki polane sosem i pyszna sałatka z buraków, a to wszystko ze świeżymi figami. To była istna uczta kulinarna. Na dworze ciągle pada i jest mega pochmurno, więc brakowało mi zdecydowanie dziennego światła do stworzenia idealnych zdjęć. Musicie mi więc uwierzyć(...)słowo, że potrawa ta jest godna króla ;-) Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 300 g śliwek (waga już bez pestek) 100 g cukru trzcinowego 800 g szynki wieprzowej bez kości mąka pszenna olej rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kotlety. Przyprawić
Passions hobbies lifebardzo łatwe. Jest to świetne rozwiązanie na oryginalny obiad. Nie zapomnijcie o płukaniu kaszy aby nie miała gorzkiego posmaku. Gorąco polecamy! Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki - 2 woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości bakłażany - pomidory w puszcze - 2 - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)solą. Po około 10 minutach płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posypujemy ziołami, polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Mięso smażymy, dodając przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiając solą i pieprzem. Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się goryczy
Pan i Pani Smith w kuchniprzepis na 4 porcje 2 średnie, umyte bakłażany 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 ml przecieru pomidorowego 1 duża lub 2 małe, posiekane cebule 2 posiekane, ząbki czosnku, 2 łyżki umytego, posiekanego, świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego tymianku) 125 g mozzarelli 16 zielonych, drobno pokrojonych oliwek 60 g startego ementalera lub innego żółtego sera niewielka ilość(...)łyżki masła 1/2 pęczka umytej, posiekanej, świeżej bazylii, sól, pieprz Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na pół i naciąć w poprzek od strony miąższu. Bakłażany ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, doprawić je solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 20-30 minut. Pokrojoną cebulę podsmażyć razem z czosnkiem
Konrad Gotuje