WSKAZÓWKI: Zamiast szynki wieprzowej możesz użyć karkówki lub łopatki, ewentualnie sprawdzi się również kurczak. Użyj swojej ulubionej przyprawy do gyrosa - sprawdź jej skład! Sałatkę możesz podać np. z pitą lub bagietką czosnkową (przepis na nią znajdziesz TU! ) Zamiast sałaty rzymskiej użyj mixu sałat lub roszponki. Składniki na 4-5 porcji sałatki gyros: 1 kg szynki wieprzowej 2 mini sałaty rzymskie(...)łyżkach przyprawy do gyrosa oraz 1 łyżce sosu sojowego. Marynujemy przez noc w lodówce. 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1h. Studzimy. 3. Mięso kroimy w cienkie plasterki. Marynujemy je w 3 łyżkach sosu sojowego i reszcie przyprawy do gyrosa. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy. Smażymy plasterki
CzarnawisienkaŁazanki z młodą i kiszoną kapustą Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny przepis na obiad. Łazanki. Klasyka, tym razem w wersji z młodą kapustą, kiszoną
Słodkie okruszkiramenu chińską wersję odróżniała obecność czerwonego mięsa. Podstawowe składniki ramenu „japońskiego” to bulion (mięsny lub rybny), makaron, marynowane jajka oraz cebula i pędy bambusa. Inne popularne dodatki to m.in. pieczona wieprzowina (tzw. wieprzowina Chashu), pulled pork, warzywa przygotowane na patelni typu WOK (można ją kupić w https://zasmakujradosci.pl/kuchnia ), przegrzebki, szczypior, kukurydza, grzyby moon, glony nori czy sezam. Odmiany ramenu(...)rodzaj wywaru, wyróżnia shio (najbardziej tradycyjny ramen, przygotowywany na bazie mięsa drobiowego, wyróżniający się bardzo słonym wywarem, podawany jest ze szczypiorem, kapustą pekińską i pędami bambusa), tonkotsu (z kości wieprzowych), miso (wywar wzbogacony miso, czyli pastą ze sfermentowanej fasoli) oraz shoyu (z dodatkiem sosu sojowego). Wywary dzieli się też na kotteri, czyli bogaty (z przewagą mięsa, długo gotowany
Tradycyjna KuchniaKotlety z kapustą pekińską i ryżem. U mnie w domu bardzo lubi się dania mięsne z ryżem. Dziś polecam Wam pyszne, delikatne kotlety z kapustą pekińską
Słodkie okruszkiTeff 1 jajko 3/4 szkl. wody 2 łyżki mleka bez laktozy Szczypta soli Sos a'la bolognese: 1/2 cebuli 1/2 puszki krojonych pomidorów 200g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) Papryka słodka i ostra Sól himalajska Oregano, bazylia Mozzarella Olej/oliwa Przygotowanie: Składniki na naleśniki mieszamy, konsystencja ciasta powinna być minmalnie rzadsza jak na normalne naleśniki. Odstawiamy(...)podsmażamy. Wlewamy krojone pomidory i doprawiamy papryką, oregano, bazylią i solą. Naleśniki smarujemy sosem. Zwijamy w rulonik i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy naleśniki w naczyniu do pieczenia. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy ok. 10-15 min. w 180 stopniach
CzarnawisienkaPachnotkę zakupiłam w markecie, piękną, pachnącą i postanowiłam dobrać do niej odpowiednie produkty. Okazały się nimi żeberka wieprzowe, dzięki pachnotce nabrały lekkości i aromatu. Pachnotka zwyczajna pochodzi z Indii, Chin i z Japonii. Uprawiana jest jako roślina oleista ale także w Japonii odmiana czerwona używana jest jako przyprawa shiso. Do mięsa okazała się znakomita więc jeśli tylko uda się(...)wahajcie się ani minuty. Użyłam tutaj przyprawy do wieprzowiny w skład której wchodzą: pieprz, kurkuma, papryka ostra, czosnek, cebula, gorczyca, majeranek, gałka muszkatołowa, kolendra, kminek, cząber, rozmaryn, curry. Żeberka pieczone z pachnotką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepełna łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Wszystko dodać do blendera, zmiksować na gładki płyn. Gotowe :D Składniki na polędwicę grillowaną: 1 mała lub 1/2 dużej polędwicy wieprzowej 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku szczypta soli 1/2 soku z cytryny lub limonki 1/2 łyżki oliwy z oliwek szczypta sypkiego chili lub roasted curry Poledwicę polać(...)powstałe nacięcia powkładać nacięte na pół ząbki czosnku. Zamarynować minimum 30 min. Najlepiej na całą noc. Przygotowanie: Zaczniemy od wyłożenia polędwicy na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia lub folia alu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200-220 C i pieczemy ok 15 min. W miedzy czasie obracamy. Możemy użyć grillowanej patery, lub prawdziwego grilla. Polędwicę pieczemy
Lajtkraft food intoleranceulubionych kucharzy) miał być schab, ja jednak miałam akurat pod ręką niezły okaz polędwiczki wieprzowej. Polecam, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia. Polędwiczka marynowana z cynamonem i kardamonem polędwiczka wieprzowa 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 2 winne jabłka 0,5 l soku ze świeżych pomarańczy 2 laski cynamonu 5 ziaren kardamonu 100 g masła(...)zanurzyć na minutę we wrzątku. Wyjąć, osuszyć, natrzeć olejem, solą, pieprzem, cynamonem i kardamonem. Obłożyć pokrojonymi w cząstki jabłkami. Odstawić na 2 godziny. Następnie obsmażyć na złoty kolor i piec razem z jabłkami około 30 minut w 160 stopniach. Sok pomarańczowy gotować z laskami cynamonu i ziarnami kardamonu, aż płyn wyparuje do połowy. Dodać masło, cukier i miód. Gotować
Pieguskowa Kuchniałyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 4 łyżki ugotowany bez soli ryż wsypać do miski, dodać mielone mięso wieprzowe, kucharka, papryki, bazylię, wbić całe jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić kapustę białą obgotować jak na gołąbki, ściągać liście, usunąć zgrubienie, naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć liście kapusty(...)śmietanę, przecier pomidorowy, paprykę, przyprawę w płynie, mąkę pszenną rózgą wymieszać na gładki sos sos wylać na kapustę, nakryć pokrywą, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie bez pokrywy na termoobiegu w 160 C piec 10 minut kroić zapiekankę lekko przestudzoną - pyszne danie o smaku tradycyjnych gołąbków............SMACZNEGO!!! Lubię Nie lubię
W Mojej Kuchni Lubięjajka 2 duże cebule 15 dag wędzonego boczku (można dodać kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Dodatkowo: jelita wieprzowe Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zawartość patelni przełożyć do masy ziemniaczanej(...)pomocą nici. Nadziane kiszki ułożyć na lekko natłuszczonej (najlepiej olejem) blasze i nakłuć igłą w kilku miejscach. Piec około 1,5-2 godzin (w zależności od grubości jelit) - na złoto w 180 stopniach. (Kiszka powinna być pieczona przykryta folią aluminiową. Pod koniec pieczenia folię należy zdjąć, aby nabrała rumianego koloru
Di gotujeWreszcie weekend w domu, więc mogę nadrobić moje kulinarne zaległości. Po pracowitym tygodniu w kuchni mój mąż stwierdził, że w weekend gotuję ja. Oczywiście Kochanie, bo
codojedzeniacieście z serem są niesamowicie pyszne i bardzo sycące. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Przysmak kojarzący się nam z dzieciństwem. Składniki: 10 sztuk parówki cielęce lub wieprzowe 2 i 1/2 szklanki mąki 5 dag. drożdży 10 dag. masła 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Na początek rozgrzewamy mleko na małym ogniu, dodajemy drożdże, cukier(...)miski i wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy rozczyn z drożdży, mleka i cukru. Następnie należy ciasto rozwałkować, pociąć na paski i obwinąć parówki, położyć na blaszkę wyłożonym papierem do pieczenia. Na koniec całość smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypujemy tarkowanym serem. Pieczemy w 180 stopniach C. 20 minut. Najlepiej smakują z pomidorami pokrojonymi w plasterki. Smacznego. Podoba
Smaczne Potrawykaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku. W miskę wlałam trochę wody i postawiłam w piekarniku pod kotletami, dzięki temu nie wyszły suche:) Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 1/2 szklanki zielonej soczewicy Symbio , 1 cebula, 3 łyżki płatków jaglanych, 1 jajko, płatki kukurydziane do obtoczenia, sól,pieprz. Przygotowanie: Soczewicę gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie(...)pieprz. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Kotleciki układamy na kratce (z wyposażenia piekarnika). Pod spodem umieszczamy miskę lub blaszkę (metalową lub żaroodporną) z wodą. Pieczemy kotleciki ok. 15 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnidodać 1/4 - 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina lub bulionu, zyskamy nieco sosu. W oparciu o przepis z Food.com składniki (3 - 4 porcje) ok 500 g polędwiczki wieprzowej 3 łyżki soku z cytryny 3- 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli oliwa z oliwek 1 duża(...)błon, osuszyć. Obtoczyć w przyprawach, posolić, polać oliwą. Na dnie misy wolnowaru ułożyć pokrojoną w krążki cebulę, na niej umieścić mięso, polać sokiem z cytryny. Jeżeli pieczemy ziemniaki, położyć je obok polędwiczki, lekko posolić - w zależności od wielkości przekroić ziemniaki na 4 lub 2 kawałki. Przykryć i gotować w ustawieniu high 4-6 godzin lub ustawieniu
Stare Gary