smakiem no i oczywiście sosem czosnkowym , który maskował każdy wyczuwalny smak Generalnie pyszne i proste danie z piekarnika , warte uwagi składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 opakowanie cieńko krojonego , wędzonego na zimno bekonu 1 mała puszka kukurydzy 2 cebulki dymki ze szczypiorem kilka gałązek świeżej kolendry ( nie za dużo bo lubi dominować ) 1 czubata łyżeczka majonezu(...)kukurydzę i siekaną drobno kolendrę . Wyrabiamy na gładką masę . Formujemy z mięsa kulki niezbyt duże i każdą owijamy szczelnie plastrami bekonu . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej grubą folią aluminiową , posypujemy brązowym cukrem i mielona słodką papryką . Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 C piekarnika i pieczemy do momentu aż bekon na kotletach będzie złocisty
Ogrodnik w podróżypieczarkami Kawałek szynki leżał nam w zamrażarce już jakiś czas i za każdym razem wybieraliśmy coś innego, ale ostatnio postanowiliśmy ją w końcu przyrządzić. SKŁADNIKI: - 800g szynki wieprzowej - 500g pieczarek - 1 łyżeczka miodu - 3 łyżeczki sosu sojowego - 1 łyżka sosu sezamowego - 2 ząbki czosnku - kilka suszonych pomidorów - 2 papryczki piri-piri - 1 liść laurowy - przyprawy (sól, rozmaryn, majeranek(...)KROK 1. Szynkę wymyj, delikatnie natnij i natrzyj solą. KROK 2. Połącz ze sobą miód, sos sojowy, sos sezamowy, rozmaryn, majeranek i kminek. KROK 3. Do rękawa do pieczenia włóż mięso, zalej marynatą, wrzuć oczyszczone pieczarki, czosnek, pomidory suszone, papryczki piri piri, liść laurowy. Zawiąż i obróć kilkukrotnie. KROK 4 . Piecz ok. 90 minut w 180 stopniach
Związek na patelnimocno zrumienić. Pod koniec smażenia dodajemy wędzoną paprykę i wyłączamy gaz. Wszystko mieszamy i przekładamy do garnka z warzywami. Zamiast kiełbaski możemy wykorzystać pierś z kurczaka, indyka lub łopatkę wieprzową, które również wcześniej należy podsmażyć (w przypadku łopatki należy dłużej ją później dusić, aby była miękka). Leczo prawie gotowe. Należy teraz je doprawić solą i pieprzem. Dodajemy również słodką paprykę(...)około 10 minut, aby smaki się przegryzły i można podawać. Według mnie leczo najlepiej smakuje po prostu ze świeżym pieczywem, ale można podać je również z kaszą, ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego! Artykuł Leczo pochodzi z serwisu Analiza Smaku
Analiza SmakuSkładniki: 1 kg łopatki wieprzowej 3 łyżki przyprawy do gyrosa 1 łyżka octu winnego białego 1 łyżka oleju 3 ząbki czosnku(zmiażdżone) 1/2 łyżeczki soli Sos: 25 dag jogurtu greckiego 1 długi ogórek 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte mięso nacieramy marynatą sporządzoną z przyprawy do gyrosa, octu, oleju, czosnku i soli(...)Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez godzinę. Sos: Ścieramy na dużych oczkach tarki obranego ogórka i odcedzamy nadmiar soku. Łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Mięso podajemy na ciepło pokrojone w plastry z sosem i pieczywem
Qchnia po prostuKurczaka dobrze oczyszczamy i płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża odcinamy końce skrzydełek. Robimy nacięcie wzdłuż grzbietu i ostrożnie luzujemy aby nie przedziurawić skórki. 2. Mięso wieprzowe dobrze doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy z papryką i koperkiem. 3. Wnętrze kurczaka nacieramy częścią oleju z przyprawą. Nakładamy farsz, dokładnie wypełniając wszystkie otwory. Za pomocą igły i nitki zaszywamy kurczaka(...)przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut do zrumienienia skórki. 6. Z powstałego, po pieczeniu mięsa, wywaru możemy przygotować sos. Przelewamy go do garnka, zagęszczamy mąką i zaprawiamy śmietaną. Na koniec dodajemy posiekany świeży koperek. Smacznego
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDzięki marynacie miodowo-keczupowo-musztardowej mięso zyskuje wspaniały smak i kruchość. Polecam Wam nie tylko na niedzielny obiad. 1 polędwiczka wieprzowa ok 600g 2 łyżki miodu łyżka musztardy łyżka keczupu 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do grilla 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz świeżo zmielony Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Oprószyć solą(...)pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i natrzeć polędwicę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Polędwiczkę ułożyć w blaszce wyłożonej folią aluminiową, polać całą marynatą. Piec 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180st. i piec jeszcze ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut i porcjować
Smakołyki AsiTYLKO DO OBIADU ALE I NA RÓŻNYCH IMPREZACH I ŚWIĘTACH,PONIEWAŻ MOŻNA PRZYGOTOWAĆ JE WCZEŚNIEJ I POTEM TYLKO WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA SĄ NAPRAWDĘ REWELACYJNE!! SKŁADNIKI: 1,5 KG ŻEBEREK WIEPRZOWYCH 0,5 SZKL.KETCHUPU ŁAGODNEGO 0,5 SZKL.OLEJU 0,5 SZKL.SOSU SOJOWEGO 3 ŁYŻKI DŻEMU BRZOSKWINIOWEGO JEDNĄ STARTĄ NA TARCE CEBULĘ 1-2 ZĄBKI CZOSNKU PRZYGOTOWANIE: ŻEBERKA KROIMY NA KAWAŁKI(...)ZAGOTOWANIA, NASTĘPNIE W MISCE MIESZAMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW I DO POWSTAŁEGO SOSU DAJMY UGOTOWANE WCZEŚNIEJ ŻEBERKA, ODSTAWIAMY NA KILKA GODZIN DO LODÓWKI,NAJLEPIEJ NA NOC PRZED PODANIEM PIECZEMY OK 30-40 MIN I GOTOWE!! PRAWDA,ŻE PROSTE? A UWIERZCIE MI ŻE SMAKOWI NIE OPRZE SIĘ NIKT... SMACZNEGO
Swojskie jedzonkojest to szczególnie popularne połączenie smaków, a szkoda! No i prezentują się przecudnie - szczególnie podczas marynowania, te kolory! ;) GRILLOWANE KOTLETY WIEPRZOWE Z JAGODAMI JAŁOWCA I POMARAŃCZĄ Składniki: - 4 kotlety wieprzowe po około 200 gram - 1 łyżka jagód jałowca - starta skórka i sok z 1 pomarańczy - pęczek koperku - 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Jagody jałowca rozbić w moździerzu, następnie zmieszać z posiekanym(...)kotlet naciąć delikatnie nożem i umieścić na płaskiej blaszce lub w brytfance. Na nich ułożyć mieszankę z moździerza. Mięso marynować przez około 2 godziny pod folią aluminiową w lodówce. Piec na rozgrzanym grillu (tradycyjnym, elektrycznym, gazowym lub patelni grillowej) przez 10-15 minut - czas zależy od grubości kotleta. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuchili w proszku 1 łyżka mielonej kawy 1 łyżeczka mielonego kminku 4 łyżki brązowego cukru ¾ łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli koszernej 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 paski żeberek wieprzowych, przycięte z nadmiaru tłuszczu ¾ szklanki ketchupu 1/3 szklanki octu jabłkowego ¼ szklanki melasy 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do około 150 stopni. W międzyczasie przygotować przyprawę do żeberek mieszając(...)łyżeczkę czarnego pieprzu. Przycięte żeberka z nadmiaru tłuszczu nacieramy obficie przygotowaną przyprawą, zawijamy szczelnie arkuszem folii aluminiowej i pieczemy na blaszce około 2 ½ do 3 godzin aż do momentu aż będą miękkie a mięso łatwo będzie odchodziło od kości. W trakcie pieczenia przygotować sos: w rondelku połączyć: ketchup, ocet, melasę, koncentrat pomidorowy, pozostałe 2 łyżki cukru, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
naRuszcieSkładniki: 6 papryk ( czerwone lub żółte ) 200 g mielonego mięsa ( z indyka, kurczaka lub wieprzowe) 2 torebki ryżu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki delikat do mięs sól, pieprz 1 kostka warzywna lub rosołowa Sposób przygotowania: 1. Paprykę dokładnie umyć, wydrążyć. 2. Ugotować ryż, ostudzić. 3. W misce doprawić mięso delikatem, solą oraz pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ryż. Całość(...)wymieszać. 4. Papryki nafaszerować. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na dno dodać wodę do 1/3 wysokości papryki i pokruszoną kostkę. 5. Piec w temp. 200 st. C pod przykryciem przez ok. 30 min. a następnie kolejne 30 min zapiekać bez przykrywki
A Ty Smakuj Mniebardzo sumiennie. A na Wielkanoc 2014 przygotujemy: Wielkanocą białą kiełbasę. Wiejską wędzoną kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem. Pikantną wędzoną kiełbasę a’la chorizo. Świąteczną wędzoną szynkę z goździkami. Pieczoną karkówkę. Wszystkie potrzebne akcesoria i przyprawy można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka od 2 dni leżą w solance. Mięso(...)podgardle, słonina), częściowo posiekane (łopatka, karkówka), a teraz przechodzi smakiem przypraw. Kolejną czynnością będzie nadziewanie jelit, a następnie wędzenie i degustacja. (w misce znajduje się 6 kg mięsa: łopatka wieprzowa, karkówka wieprzowa, podgardle, boczek surowy, słonina, sól, świeżo mielony pieprz, świeży czosnek). Mięso podzieliliśmy na 3 części, z których powstaną 3 różne kiełbasy: 1-biała, 2-wiejska
OstryKęsprzepisy zachęciły mnie do wypróbowania jednego z nich i NIE ŻAŁUJĘ! Frango na púcara to po portugalsku „ Kurczak w glinianym garnku „, czyli cały kurczak podzielony na kawałki pieczony w garnku z warzywami (z braku glinianego-użyłam żeliwnego). Przepis zmodyfikowałam i wyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam uciszyć mlaskających gości, których uraczyłam tym obiadkiem. Danie jest banalnie PROSTE(...)winem wzmacnianym, a to oznacza, że podobnie jak sherry lub Noilly Prat może być przechowywane w spiżarni po otwarciu. Szynka Presunto to długodojrzewajaca szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością (w ostateczności możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto). Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej rodzinki. Składniki
Moja DelicjaMięciutkie, delikatne, aromatyczne. Myślę, że wystarczą te trzy słowa na określenie tego pysznego dania Co potrzeba: 1 kg policzków wieprzowych, 4 łyżki oleju, 4 duże ząbki czosnku w łupinkach, 10 szt. gałązek tymianku, 1 liść laurowy, oregano, sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, obsuszamy, posypujemy z każdej strony dokładnie solą, pieprzem, i oregano, obsmażamy na oleju na większym płomieniu z każdej(...)strony w garnku nadającym się do piekarnika. Dodajemy liść laurowy, gałązki tymianku, zmiażdżony czosnek w łupince, przykrywamy szczelną pokrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Smacznego
Bułka z Chlebem