bardzo smaczne, a powstały sos - idealnie komponował się z całym daniem. Musiałam na szybkiego robić zdjęcia, bo po dokładkach do fotografowania niewiele zostało. Pooolecam! 800-900g karkówki wieprzowej Marynata: 3 łyżki oleju 1 łyżka suszonych pomidorów mielonych (płaska; świetne są tu - klik ) 1 łyżka majeranku (płaska) 3/4-1 łyżka soli 1/3 łyżeczki pieprzu naturalnego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego Dodatkowo(...)całą noc. Po tym czasie karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub innej formy), delikatnie podlać niewielką ilością wody i przykryć folią aluminiową. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 1,5-2,5 h w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa i piekarnika.) Po upieczeniu odczekać z 10 minut (aby soki pozostały w środku mięsa) i dopiero potem kroić
Di gotujePolędwiczki z mozzarellą Soczyste polędwiczki nadziewane serem i warzywami, to nie tylko pyszne danie, ale również ozdoba stołu. Składniki: · 1 polędwiczka wieprzowa · Opakowanie Mini Mozzarelli · 3 ogórki konserwowe · ½ papryki czerwonej(...)pieprzem. 3. Na środku mięsa układamy kuleczki mozzarelli. 4. Po bokach podłużne plasterki papryki oraz ogórka. 5. Zwijamy w roladę. 6. Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 7. Po upieczeniu kroimy w 2 cm plasterki i układamy na półmisku. 8. Możemy polać dowolnym sosem. 9. Smacznego
Kulinarna Chwilawieprzowa ok 80 dag 3 cebule sól ziołowa, pieprz, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem, nacieramy wszystkimi przyprawami, odstawiamy do lodówki na min dwie godz. Na rozgrzany olej wykładamy polędwiczkę, obsmażamy ze wszystkich stron. Na tym samym oleju szklimy pokrojone w piórka cebule. Do naczynia do zapiekania układamy polędwiczkę, obkładamy cebulą. Pieczemy
Z Majeczką w kuchnimielonego wieprzowego (u mnie z łopatki); 300 g białego ryżu; 1 duża cebula; 1 duże jajo (klasy L) 1/2 łyżki majeranku; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. DODATKOWO: 1 duża główka białej kapusty; 3 - 4 szklanki bulionu drobiowego (u mnie 3 szklanki); 2 łyżki octu spirytusowego; 1 łyżka soli; 1 łyżka oleju do wysmarowania blachy. Blacha do pieczenia o wymiarach
Gospodyni Miejskapolędwiczka wieprzowa moja ważyła ok 500 g świeża bazylia sól, pieprz do marynaty:ziarna kolendry i kolorowy pieprz, ostra papryka i olej Przygotowanie: Zaczynamy od zamarynowania polędwiczki w utłuczonych ziarnach kolendry oraz kolorowego pieprzu, ostrej papryce i oleju. Polędwiczkę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po zamarynowaniu obsmażamy ją z każdej strony na rumiany kolor. Następnie pieczemy w piekarniku
Życie zaczyna się w kuchnimięso wieprzowe. Z tego rodzaju mięsa najczęściej wybieram polędwiczki, łopatkę lub schab. Najbardziej przepadam za kurczaczkiem oczywiście. Ostatnio zaszalałam i upiekłam karkówkę w ketchupie z cebulą i papryką. Mięso wyszło bardzo aromatyczne, pikantne i mięciutkie. Powiem, że to super pomysł na obiad, może nie szybki, ale za to nie wymagający dużego wysiłku. Polecam i zapraszam! KARKÓWKA PIECZONA
Zakątek rozkoszy kulinarnychwieprzowa moja miała wagę 2,5 kilograma mieszanka peklująca ( ilość podana na jeden kilogram mięsa) sól kamienna 20 g cukier brązowy 5 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 3 szt gorczyca biała szczypta kolendra 3-5 ziaren pieprz czarny szczypta czosnek suszony szczypta dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny ( na każdy kilogram mięsa) rękaw foliowy do pieczenia
Miód i pieprzmięsa wieprzowego 2 łyżki musztardy 2-3 ząbki czosnku rozmaryn olej pęczek szparagów zielonych łyżka masła łyżka mąki 250 ml mleka cukier, sól, pieprz Wykonanie: Kotlety marynujemy w musztardzie, czosnku, rozmarynie, soli i kilku łyżkach oleju. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie smażymy kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Wkładamy do blaszki i pieczemy pół godziny
Czerwona PorzeczkaKlopsa z jajkiem inaczej nazywanego pieczenią rzymską zna chyba każdy. W moim rodzinnym domu robiły go zarówno mama jak i babcia i trochę zatęskniłam za jego smakiem, bo od kiedy jestem "na swoim" nie miałam okazji go jeść. Stąd mój kolejny powrót do smaków przeszłości (swoją drogą chyba powinnam zrobić osobną serię takich wpisów :p). Klops to bardzo wdzięczne danie(...)ostygł był świetnym dodatkiem do kanapek zamiast wędliny na kolejne dni. Składniki na keksówkę o długości ok. 24 cm: ok. 1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 surowe jajka 1 wymoczona w wodzie bułka kajzerka 2-3 ząbki czosnku przyprawa do mięsa mielonego majeranek sól i pieprz 4 ugotowane na twardo jajka w rozm
Simply FoodMoże się wydawać, że karkówka to tłuste mięso, które ciężko jest przyrządzić. Akurat tak się składa, że wszyscy moi domownicy bardzo lubią te mięso i według
Gotuj z PrezesemU mnie takie sałatki mają duże wzięcie, dlatego też staram się je dosyć często robić i dodatkowo urozmaicać dodawane składniki. Przy robieniu sałatek mam okazję dodać
Ala piecze i gotujeŚwięta, święta i po świętach :) Smakołyki się pokończyły więc nastał czas na recykling resztek wędlin i serów ... czyli robimy pizzę :) Cienkie, chrupiące ciasto uzyskamy dzięki pieczeniu na rozgrzanej blaszce - pieczemy krótko w wysokiej temperaturze. U nas dzieci same dobierają ulubione dodatki - sos pomidorowy, kabanos, zielone oliwki i kukurydza :) Dziś dodatkowo ( skuszona konkursem z cudna nagrodą - koszem piknikowym ! ) powstały(...)calzone ) 25 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml ciepłej wody 500 g maki pszennej Farsz do mini-calzone: 2 kabanosy wieprzowe Tarczyński konserwowa czerwona papryka 6-8 szt. zielonych oliwek 3 ząbki czosnku mała cebula 70 g pokruszonego sera feta 100 g tartego żółtego sera pieprz Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu
Atlas Smakówżeberka pieczone 4 porcje, pieprz kolorowy Appetita 1 łyżeczka, cukier 2-3 łyżki Do garnka szybkowara dać smalec, wsypać pokrojone kawałki wędzonki, boczku świeżego, kiełbasy, sól czosnkową, smażyć do zrumienienia, dodać pokrojone cebule z czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe. Dodać kiszoną kapustę, wsypać przyprawę do bigosu, dodać mrożone podgrzybki, śliwki suszone i wymieszać. Na wierzchu położyć żeberka wieprzowe odmrożone, wlać
W Mojej Kuchni Lubię