Ponieważ bób umiłowałam już jako dziecię wyjadając babci z miski i jadałam go ze skórką nie może być inaczej i potrawy z bobu kocham bardzo. Dziś
Moje Małe CzarowaniePyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na
My Culinary Artwaszych gości (wszak czas między Świętami a sylwestrem to doskonała okazja do spotkań towarzyskich). Klopsiki są miękkie, feta dodaje im ciekawego smaku, a dzięki temu, że są pieczone są zdrowsze. Ja podaję je na orzeźwiającej sałatce z kuskusu z pomidorem, ogórkiem, ziołami i skórką z cytryny. Wszystko do siebie super pasuje w tym daniu. To też świetne danie(...)też zjeść na zimno. Klopsiki z fetą na sałatce z kuskusu Klopsiki: 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/2 kg mięsa mielonego ( mieszanka wołowo-wieprzowego albo wieprzowe) 70 g pokruszonej fety 100 g bułki tartej 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki śmietany kwaśnej skórka i sok z połowy cytryny
Smaczny zeszytsera żółtego · Sól · Pieprz Składniki na farsz: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 cebula · 1 jajko całe · 1 marchew(...)Jajka ubijamy mikserem, dodajemy majonez, ser żółty straty na tarce o dużych oczkach, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy łyżką i rozprowadzamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180°C. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną starta na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, wsypujemy sól oraz
Kulinarna Chwiladużych ziemniaków · Sól · Przyprawa do ziemniaków · 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · 1 Cebula · 1 papryka czerwona · 1 całe jajko(...)smażenia · 15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy w każdym ziemniaku robimy otwór, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. Pieczemy 30 minut w 180 ° C. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną drobno
Kulinarna ChwilaJednym z symboli kuchni polskiej jest domowa kiełbasa. Z jednej strony ma niepowtarzalny aromat i zapach, a z drugiej – smakuje wyśmienicie i jest obowiązkowym składnikiem każdego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dobrze, jeżeli przed pieczeniem możemy odstawić nasmarowane mięso na jakiś czas w chłodne miejsce. Tak zamarynowane będzie bardzo soczyste, smaczne i aromatyczne. Oto kilka pomysłów na grillowane potrawy z sosem barbecue: żeberka w sosie BBQ filet z indyka w sosie BBQ skrzydełka kurczaka w sosie BBQ szaszłyki drobiowe marynowane w sosie BBQ karkówka wieprzowa marynowana w sosie
Moja Książka Kucharskaobiad. Składniki: polędwiczki wieprzowe- ok 50 dag jedna sól, pieprz słodka papryka mielona, ostra papryka mielona olej do obsmażenia Wykonanie: *Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem oraz paprykami. Odstawiamy do lodówki na kilka godz aby przeszła przyprawami. *Następnie tak przygotowane mięso obsmażamy ze wszystkim stron na patelni. * Obsmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, spryskujemy olejem. Pieczemy 15 minut
Z Majeczką w kuchniwieprzowej 200 g serca wieprzowego ser żółty 1 cebula 8 plastrów boczku wędzonego (plastry muszą być długie) sól, pieprz Przygotowanie Łopatkę i serce mielimy na średnich oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z sera wycinamy słupki 1x1x5 cm, każde „otulamy” mielonym mięsem. Tak przygotowane kotlety zawijamy w plastry boczku i pieczemy przez
R'n'G Kitchenmega gorąco podczas gotowania obiadu , a na dworze nie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W marketach pojawiło się znowu wiele, dziwnych mięs już gotowych do pieczenia , ja jednak wolę kombinować sama , choć nie powiem że marketówki są niesmaczne , są jak najbardziej ok . Dzisiejszy zestaw jest wykonany na wzór tych kupnych , ale fakt musi się marynować(...)nici z dobrego grilla . Polecam wszystkim posiłki w ogrodzie lub na balkonie , zdecydowanie smakują bardziej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : karkówka : 5 plastrów karkówki wieprzowej , grubych na około 1 cm 5-6 świeżych ,liści czosnku niedźwiedziego ( może być suszony , ale to świeży nadaje ładnego zielonego koloru marynacie ) 2-3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku
Ogrodnik w podróżymielonego mięsa wieprzowego ok. 200 g suszonych śliwek 2 jajka przyprawa do mięsa np. Delicat patyczki do szaszłyków Wykonanie: Mięso mieszamy z jajkami i przyprawą (tak jak na mielone). Na każdy patyczek od szaszłyka nadziewamy 3 śliwki, następnie oblepiamy je szczelnie mięsem (cienką warstwą). Gotowe szaszłyki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
IMPRESJA SMAKUbaranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na oleju ,aż będzie kruche. Posolić, posypać pieprzem. Warzywa pokroić w drobną kostkę ,wymieszać z mięsem. Dodać posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować 4 owalne placki. Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem. Piec 20 min, ostatnie
Kulinarny karnet Christopherazupy możemy podać pieczoną bagietkę, rogaliki solanki lub po prostu świeżą pachnącą bułeczkę. Ale solo też jest smaczna. Garnek firmy Neoflam po prostu jest rewelacyjny. Cebulka szkliła się równomiernie, mięso nie przywierało. Jak podpiekałam nie musiałam stać i cały czas mieszać. Na prawdę warto zainwestować w takie garnki. Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (chude) 1 cebula 1 papryka
Ala piecze i gotujePierwszy raz piekłam ją w temperaturze 70 st C. Wyszła świetna, ale czas pieczenia był masakrycznie długi. Drugą parzyłam w wolnowarze. Wyszła niezła, ale jednak nieco gorsza niż pieczona. Zrobiłam więc trzecie podejście, które z czystym sumieniem polecam. Warto zaopatrzyć się w termometr, jest niedrogi, a bardzo przydatny. Mam termometr z sondą - wbijam w najgrubszą część(...)wewnątrz mięsa jest odpowiednia. Tak upieczona wieprzowina nie będzie sucha, będzie soczysta i pyszna. Polecam i na co dzień i od święta! składniki 1 kg szynki wieprzowej ( u mnie tzw myszka) zalewa: 1 l wody 2 listki laurowe 8 - 10 ziarenek pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego dodatkowo 4 - 6 ząbków czosnku 1 gałązka rozmarynu
Stare Garylecie, najlepszy obiad, poza chłodnikami oczywiście, to danie z piekarnika. Dlaczego ? Ponieważ, obiad się piecze a ja mogę posiedzieć w cieniu i poczytać książkę. A nie stać przy kuchence i pilnować, i mieszać i smażyć i grzać się ciepłem dobiegającym czy to od palnika, czy to buchającym z gara ! Faszerowane warzywa to danie szybkie i "jednoblaszkowe", że tak napiszę :) Wystarczy(...)cały obiad gotowy ! Składniki: * około 5-6 małych patisonów i 2 kabaczki ( lub mniej jeśli są większe ) * 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku * 250-300 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe ) * mały koncentrat pomidorowy - 90 g * 1 cebula * 3-4 ząbki czosnku * 1 jajko * 3 łyżki sera żółtego + 2 do posypania ( u mnie Grana Padano, ale może być każdy inny
kolorowotorcikowobył żywiony sztucznymi paszami. W pasztecie nie ma sztucznych wypełniaczy typu kasza manna i nie zawiera zmielonych chrzęści, ani kości. Jest to pasztet 100 % mięsa, takie właśnie pasztety piekły nasze babcie. Muszę przyznać, że pasztet mi naprawdę wyszedł: pachnący rozmarynem i idealnie kremowy, w sam raz do smarowania lub krojenia na kanapki. Będzie idealny zarówno na świąteczny stół(...)kanapki. Polecam serdecznie, zróbcie w domu taki pasztet, a już nigdy nie kupicie sklepowej profanacji. Tuszka z dużego, tłustego królika wraz z podrobami ok. 3 kg 800 g podgardla wieprzowego 2 kajzerki 5 jaj L 4 marchewki 2 pietruszki 1 por 1/ 2 selera 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól Pieprz Czosnek granulowany Gałka muszkatołowa Papryka słodka
Krylowa Kuchnia