pieczywem. Nawet nie wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój przepis. Dodam, że najlepszy jest chleb zanurzany w tym sosie...mniam. Zapraszam :) Składniki: 50 dag karkówki wieprzowej bez kości 50 dag pieczarek 4 duże cebule pół puszki kukurydzy konserwowej 4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku(...)pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody, na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez około 2 godziny. Mięso od czasu do czasu polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia. 5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie danie jest gotowe do podania. Smacznego życzę
Izabelawkuchnimielone to bardzo popularne danie w kuchni polskiej. Jednak wystarczy kilka prostych modyfikacji, by danie stało się bardziej oryginalne i przyciągneło uwagę gości oraz domowników. Po pierwsze zamieniamy mięso wieprzowe na drobiowe, po drugie do mięsa dodajemy pieczarki, po trzecie nadajemy kotletom kształt paluchów i na końcu panierujemy je w płatkach kukurydzianych zamiast bułki tartej. Prawda, że proste? A efekt(...)Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu, odsączamy paluchy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ziemniaczkami pieczonymi, frytkami oraz surówką
Kuchnia MagdaLenyzupy. Ugotujcie je przez jakieś 15-20 minut w osolonym wrzątku, tylko do czasu aż będą prawie miękkie. Czosnek pokrójcie w plasterki, cebule – w półplastry. Kiełbaski miałam akurat wąskie – wieprzowe, wędzone kabanosy i drobne niemieckie białe kiełbaski, z szałwią. Pokroiłam w plasterki. Jeśli użyjecie szerszej kiełbasy – pokrójcie ją w półplasterki. Wymieszajcie wszystko razem z odrobiną oleju, przyprawcie – gałka, kminek(...)widzieli jak to zrobiłam. Najpierw łączymy dolną krawędź, podstawę kwadratu, później krawędź górną. A na koniec obie ze sobą. Powstaną nam cztery zgrabne piramidki, w których będzie się jednocześnie piekła i dusiła zawartość. Pakunki wstawiamy na 35 minut do rozgrzanego już piekarnika. Przy odpakowywaniu uważajcie na twarz i palce, ze środka buchnie gorąca para. Zjedliśmy ze świeżym, malinowym pomidorem, małosolnymi
Karo in the Kitchengołąbkach ma moja teściowa. Ja popełniłam je dwa razy w życiu. Pierwsza próba była nie udana i kapusta strasznie twarda, druga... miała miejsce w ubiegły weekend. Pieczone gołąbki z pysznym sosem, napakowane mięsem, kaszą i rodzynkami nie mogły być niesmaczne! Jedyne zastrzeżenie jakie miałam to mało sosu, ale to następnym razem łatwo naprawić. Przepis z książki(...)rodzynkami gołąbki: 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę 1 posiekana cebul;a 2 posiekane ząbki czosnku 3 łyżki rodzynek 3 łyżki octu jabłkowego 500 g mielonej łopatki wieprzowej 200 g niepalonej kaszy gryczanej, ugotowanej 1 łyżka gorczycy sól, pieprz 10 liści kapusty włoskiej sos: wg mnie powinno być go 2 razy tyle 3 zmielone ziarna ziele angielskiego
Dzieje kuchennej WiewióryWielkanocny stół obfituje w pieczone mięsa, wędliny i pasztety. Pasztety czy to mięsne czy z samych warzyw, albo też mieszane najlepiej smakują ze swojskimi dodatkami np. ogórkiem kiszonym czy domowej roboty ćwikłą. Niestety nie są to lekkie dania i po ich zjedzeniu często czuje się dyskomfort w brzuchu, dlatego aby móc w pełni cieszyć się smakiem świąt po jedzeniu stosuje(...)Espumisan Max - wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w brzuchu. PASZTET z MIĘSA Składniki: 270 g łopatki wieprzowej 270 g boczku 250 g piersi z kurczaka 250 g wątróbki drobiowej 250 g wołowiny 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 4 liście laurowe 2 cebule 5 łyżek bułki tartej 4 jajka sól i pieprz
Bon appetit mon amiegrilla jakich nie znacie Wszystkie składniki do tych marynat, posypek i glazur są łatwo dostępne i niedrogie. Jedyny większy wydatek to brązowy cukier, ważny element mikstur do mięs pieczonych i grillowanych, który karmelizując się pod wpływem temperatury, nadaje potrawie przyjemny, dymny posmak. Wszystkie zaprawy z tego zestawu równie dobrze jak do marynowania mięs na grilla nadają się do potraw(...)Melissy Clark . Czas grillowania : 10 minut Glazura z wina i cynamonu Bardzo aromatyczny dodatek do mięsa, nadający mu zupełnie nowy smak. Glazura jest doskonała przede wszystkim do mięsa wieprzowego: np. polędwiczki lub łopatki, ale super nadaje się też do grillowanego schabu. Czas grillowania: 20 minut Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Bardzo prosta glazura na bazie oleju i masła, która wspaniałe
Niedzielny kucharzwarto męczyć się w domu. Przygotowanie go w domowych warunkach jest bardzo trudne i pracochłonne. Jego gotowa, sklepowa wersja jest naprawdę bardzo dobra. Dzięki swojej cieniutkiej strukturze podczas pieczenia nabiera niepowtarzalnej chrupkości. Dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się w formie koszyczków, które można wypełnić dowolnym farszem. Wprost idealny pomysł na przystawkę. Mój farsz powstał przypadkowo z tego co akurat było(...)dziesiątkę, bo koszyczki były naprawdę przepyszne. Zniknęły tak szybko, że w sumie udało mi się dorwać tylko dwa Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną Składniki: 400 g szynki wieprzowej opakowanie ciasta filo 2 małe papryki (żółta i czerwona) 5 średnich pieczarek łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego kostka masła dwie garści świeżej rukoli 2 łyżki oleju
PatiGotujeZapiekane kartofle z dziurami faszerowane mięsem mielonym z sosem pomidorowym. Składniki kartofle mielone mięso wieprzowe czosnek cebula majeranek przecier pomidorowy śmietana sól pieprz Przygotowanie Surowe kartofle podobnej wielkości wydrążyć i napełnić wczesniej przygotowanym mięsnym farszem. (Farsz mięsny: mielone mięso wieprzowe, czosnek, cebula, majeranek, sól, pieprz). Do wysmarowanej brytfanny ściśle ustawiać ziemniaki z farszem po czym lekko podlać wodą. Przykryć(...)wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy będą na pół miękkie zalać je sosem pomidorowym. (Sos pomidorowy: przecier, woda, odrobina śmietany, sól, pieprz do smaku). Przykryć i piec do miękkości. Autor przepisu: Ewa Artykuł Kartofle z dziurami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyBryzol to jedno z popularniejszych i lepszych dań czasów PRL-u. Cienki, duży i okrągły kotlet przyrządzony najczęściej z mięsa wołowego (polędwicy), wieprzowego lub koniny podany z duszoną cebulką i pieczarkami. Możesz do przepisu wykorzystać połączenie mięsa wieprzowego z wołowym. Ja jednak, do przygotowania bryzoli wybieram mięso wołowe, tradycyjnie z polędwicy wołowej. Jeśli bryzol serwuję kilkakrotnie w roku, wybieram mięso(...)wołowe, najczęściej z łopatki lub antrykotu, jednocześnie rezygnując z polędwicy wołowej ze względu na cenę. Bryzol polecam z potrawami z ziemniaków, najbardziej puree ziemniaczanym, kopytkami lub pieczonymi ziemniakami. Bryzol SKŁADNIKI: 600 g polędwicy wołowej 1 duże jajko płaska łyżeczka soli, ½ płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu 4 czubate łyżeczki mąki pszennej olej lub masło klarowane do smażenia DODATKOWO: 300 g pieczarek
Zasmakuj Kuchniwieprzowych . Na Warmińsko-Mazurskie możecie znaleźć ich wyroby w - Olsztynie -Braniewie -Elblągu -Szczytnie Zachęcam * Lokowanie produktu Postanowiłam zrobić tortille domową z serdelkami Gzella , zmagania zwyciężyły i teraz smacznie zajadam się QUESADILLA Składniki na tortille: 250 g mąki pszennej 150-160 ml mocno ciepłego mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Różowa kuchniauważać by nie smażyć (lub piec) ich zbyt długo, bo staną się suche i twarde. Dobre są w momencie kiedy tylko stracą swoją różowość, a dzieje się to szybko. Do morbradgryde z pewnością pasowałoby jakieś dobre duńskie piwo i dobry duński film. Albo jakaś fajna duńska muzyka - tak byłoby idealnie:) Spróbujcie! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 mała cebula 1 mały
zadanie-gotowaniearomatycznych przyprawach. Składniki: 4 kotlety wieprzowe, ½ szklanki oleju, ½ szklanki octu, 2 ząbki czosnku, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Kotlety myjemy, osączamy i lekko tłuczemy (ręką). Olej, ocet, przyprawy i zmiażdżony czosnek mieszamy i odstawiamy. Po chwili wkładamy do zalewy kotlety i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Następnie mięso wyjmujemy, osączamy i pieczemy z obu stron na grubym
Tradycyjna KuchniaSKŁADNIKI: - 1 długi pasek żeberek wieprzowych - 2 łyżki miodu - 1 łyżka przyprawy do żeberek - 150 ml ketchupu np. Kotlin, Włocławek lub Pudliszki (inne się nie nadają) - 3 łyżki oleju rzepakowego - chili suszone - 1 łyżeczka octu winnego Żeberka marynujemy co najmniej 5 godzin w lodówce (najlepiej zrobić rano, a potem w porze obiadowej tylko do pieca i gotowe ;-) ). Pieczemy przez
SMYKWKUCHNIszynki surowej wieprzowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego kilka kuleczek czarnego pieprzu kilka kuleczek jałowca 4-5 liści laurowych łyżka ziaren kminku łyżka majeranku 5-6 ząbków czosnku łyżka suszonego czosnku 2 łyżki suszonej włoszczyzny pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 3-4 suszone grzyby 1,5 łyżki soli peklowej Do pieczenia szynki: łyżka zmielonego kminku łyżka majeranku łyżka
Czerwień i błękitDzięki temu można spokojnie używać jej do pieczenia potraw w piekarniku. Odpinana rączka to dodatkowa zaleta patelni. Zajmuje ona zdecydowanie mniej miejsca w szafce lub zmywarce. Rączki wykonane są z materiału odpornego na temperatury nawet do 250 stopni ale dzięki systemowi clik-by-clik można je wypiąć na czas pieczenia i zimnym uchwytem wyjąć gorącą patelnię(...)wieprzowe zapiekane ze śliwkami 2 polędwiczki (każda ok 400g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki tymianku łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju łyżka masła klarowanego 5-8 śliwek Polędwiczki umyć, osuszyć i ewentualnie usunąć błonki. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi polędwiczki. Mięso odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Pół godziny przed pieczeniem
Smakołyki Asi