żeberka pieczone 4 porcje, pieprz kolorowy Appetita 1 łyżeczka, cukier 2-3 łyżki Do garnka szybkowara dać smalec, wsypać pokrojone kawałki wędzonki, boczku świeżego, kiełbasy, sól czosnkową, smażyć do zrumienienia, dodać pokrojone cebule z czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe. Dodać kiszoną kapustę, wsypać przyprawę do bigosu, dodać mrożone podgrzybki, śliwki suszone i wymieszać. Na wierzchu położyć żeberka wieprzowe odmrożone, wlać
W Mojej Kuchni Lubięszynki wieprzowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka pomidorów suszonych w płatkach Przygotowanie: Mięso opłukujemy i osuszamy. Przyprawy mieszamy razem i nacieramy nimi szynkę. Wstawiamy mięso do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy szynkę do worka do pieczenia, zawiązujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnewieprzowej 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Vegeta,pieprz, majeranek Olej Przygotowanie : Kapustę obieram, kroję na pół. Jedną połówkę szatkuje . Dwa woreczki ryżu gotuję według instrukcji (o 5 min krócej niż ) na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiam do wystygnięcia . Kapustę, mięsko i ryż wkładam do misy , przyprawiam Vegetą, pieprzem i majerankiem i dokładnie wszystko mieszam . Blachę pokrywam papierem do pieczenia
Domowa Kuchnia u Mamywieprzowej ( grubo zmielonej lub pokrojonej w drobną kostkę) 150 g boczku (parzony, niewędzony) 1 łyżeczka świeżej posiekanej szałwi (albo inne lubiane zioło, np rozmaryn) 2 fileciki anchois szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól, pieprz CIASTO 3 i ¼ szklanki mąki ¼ łyżeczki soli 200 g smalcu 3 łyżki mleka z łyżki wody Instructions Do pieczenia
Cooking for Emilywdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań z mięsem czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół. Nie zapomnijmy o opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje nie tylko smak(...)też klarowność. Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości. Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego. Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowane wcześniej ciasto
Maminek kulinarnygolonki wieprzowe słoik kapusty kwaszonej 2 duże białe cebule 1/2 szklanki powideł 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki suszonego majeranku 1 kostka rosołowa mięsna (do smaku) Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli są niedokładnie oczyszczone. Cebulę siekam drobno i przesmażam na patelni, wrzucając kapustę ze słoika, kiedy cebula będzie już zeszklona. Smażę przez chwilę. Do woreczka / rękawa do pieczenia wkładam
W kuchni Karmel-itkihula zima. Pogoda nas teraz nie rozpieszcza i wciąż jest zimno, więc żeberka są idealną propozycją obiadową na ten czas. Zazwyczaj robiłam żeberka duszone, ale tym razem przygotowałam wersję pieczoną. W obu wersjach potrawa smakuje bardzo dobrze, więc możecie sobie wybrać czy wolicie poddusić je w garnku czy upiec w piekarniku. To danie, które można przygotować nieco prędzej(...)warto poszukać w pobliżu naszego miejsca zamieszkania gospodarza, który ją kisi. Polecam takie żeberka zanim wiosna rozgości się u nas na dobre. Żeberka w kapuście kiszonej 1 kilogram żeberek wieprzowych 1 kilogram kapusty kiszonej 2 cebule 2-3 ziarnka ziela ngielskiego 1-2 liście laurowe sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek, papryka słodka olej do podsmażenia Kapustę kiszoną lekko odcisnąć, przełożyć
Pieguskowa KuchniaProsty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami Dziś polecam Wam przepis na mój ukochany bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami
Słodkie okruszkiDanie które nie tylko rozgrzeje w tak pochmurne dni jesienne, ale dostarczy nam dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013
kgwjanczewoblogu nie tak dawno był taki łatwy przepis - konkretnie na zapiekankę bolońsk ą. Składniki które podałam w przepisie wystarczą by zapełnić brytfannę o wielkości dużej blaszki do pieczenia - około 35 x 27. Taka ilość spokojnie starczy dla dużej rodziny - 6-8 osób. Można przygotować ją obok innych potraw na imprezę rodzinną, lub zmniejszyć składniki o połowę na obiad(...)powinno wejść 24 płaty na formę żółty ser 30 dag olej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 duża biała cebula posiekana w kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki pomidorów z puszki - łącznie około
Poezja Smaków - blog kulinarnyobiad na dwa dni. Na drugi dzień podałam ją razem z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi. Smakowała jeszcze lepiej. 1 duża pierś z indyka 100 g szynki (u mnie wieprzowa Pikok z Lidla) około 120 g żółtej mozzarelli, do pizzy 100 g sera topionego 1-2 łyżki posiekanego koperku mielona słodka papryka sól i pieprz Oczyszczoną pierś nacinamy wzdłuż(...)kuchenną nicią. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, pod przykryciem, przez około godzinę. Źródło
Smaki Na Talerzupyszne pierożki. Ciasto jeśli mamy mikser w domu, robi się wręcz samo w kilka minut. Potem chwila w lodówce, spokojne wałkowanie, sklejanie pierogów i chwila pieczenia i gotowe. Cud, miód powiadam Wam. Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami Ciasto 40 dkg mąki 30 dkg masła 200 ml jogurtu naturalnego sól, świeżo mielony pieprz(...)stolnicę leciutko podsypujemy mąką i zagniatamy w jednolitą kulę, okrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Nadzienie 50 dkg mięsa mielonego ( u mnie pomieszana łopatka i szynka wieprzowa ) 2 cebule 3 ząbki czosnku 5 łyżek kukurydzy konserwowej 1 papryka czerwona nie za duża 10 małych pieczarek 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczka ostrej papryki chili
Kuchnia na wzgórzuDanie główne mięsne Jeśli Twoi goście preferują dania mięsne, rozważ przygotowanie krwistego steku wołowego z pieczonymi ziemniakami i sosem pieczeniowym. To klasyczne danie główne, które zawsze cieszy się popularnością. Wariant wegetariański Nie zapominaj także o osobach na diecie wegetariańskiej. Przygotuj danie główne na bazie pieczonych warzyw z aromatycznymi przyprawami i sosem z bazylii. To świetna opcja, która zaspokoi podniebienia wszystkich(...)pewnością zachwycą: Krewetki w sosie curry Przygotuj krewetki duszone w aromatycznym sosie curry z dodatkiem warzyw. To danie dnia, które wyróżni Twoją imprezę. Polędwiczki wieprzowe w sosie borówkowym Dla miłośników mięsa proponujemy polędwiczki wieprzowe podane z sosem borówkowym. To połączenie słodkiego i słonego smaku, które zaskoczy Twoich gości. Dania główne na obiad – co wybrać? Jeśli planujesz danie główne
Ania i Marcin gotująwieprzowego, ja zachęcam do spróbowania takich z mięsa wołowego. Kilka minut i gotowe:). 400g mięsa mielonego wołowego 100g tartego, żółtego sera 2 pomidory sól, pieprz 1. Mięso mielone doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy do momentu aż mięso będzie dobrze się kleić. Wtedy formujemy kule, spłaszczamy je. 2. Gotowe kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Szefowa kuchnipolędwiczka wieprzowa sól pieprz 1 cebula 2 łyżki masła odrobina oliwy 1 słoiczek żurawiny (np. Develey ) 2 łyżki octu balsamicznego (np. Develey ) 1/2 szkl bulionu siemię lniane mielone do zagęszczenia sosu Wykonanie: Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonymi), odstawić na noc do lodówki. Następnie podsmażyć ją z każdej strony na złoty kolor. Pokroić w plastry i piec
TrufelkowoJeszcze grillujemy, w ogrodach i na działkach, dopóki śnieg nie spadnie. Wykorzystajmy jesień do ostatniej chwili. Tym razem pyszne mięso, zdrowy mega pyszny czosnek grillowany i
Moje Małe Czarowaniewieprzowej 100ml wody 100ml sosu barbecue 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka soli pół łyżeczki chili pieprz wg uznania Do rondelka wlewamy wodę, sos bbq, cukier, chili i pieprz, mieszamy i zagotowujemy, ściągamy z ognia. Łopatkę dokładnie nacieramy solą, następnie ostudzoną marynatą. Łopatkę umieszczamy w misce, zalewamy pozostałą marynatą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pieczenie
Gotowanie i blogowaniewieprzowych nie maja sobie równych, ale te także nadają się na smaczną przekąskę. Co prawda, na ich przygotowanie należy poświęcić trochę czasu, lecz efekt jest opłacalny. skórki drobiowe papryka w proszku sól Umyte skórki drobiowe pokroić w kawałki (około 1 x 1,5 cm) i wymieszać z przyprawami (nie przesadzać z solą). Całość przełożyć na blachę do pieczenia
Di gotujewieprzowego mięsa 30 dag pieczarek 1 cebula pieprz sól olej Na patelni rozgrzewamy olej. Na nim przesmażamy pokrojone pieczarki i cebulkę. Do tego dodajemy mielone mięso i jeszcze wszystko przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinie myjemy i odcinamy wierzch. Łyżeczką wydrążamy środek. Do tak przygotowanej cukinii nakładamy farsz. Cukinie układamy na blaszce z kratką (bez odciętych "czapeczek"). Pieczemy(...)minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia wierzch można posypać startym serem lub przed podaniem nakryć "czapeczkami". Smacznego
Salonik smakówTo bardzo widowiskowe danie a smakuje wybornie. Cały przepis to właściwie ananas świeży, szynka długodojrzewajaca oraz mięso mielone. To danie bardzo proste i bardzo smakowite, zachęcam
Moje Małe CzarowaniePołączenie ziemniaka, świeżych ziół, czosnku oraz soku z cytryny ...pychota! Nie musiało być już praktycznie do tego mięsa. Praktycznie :)) oczywiście ziemniaki wystąpiły w towarzystwie żeberek marynowanych na słodko - pikantnie, wieprzowych patyczków z fetą. Świeżego sosu koperkowego też nie zabrakło. SKŁADNIKI : ziemniaki świeże (ilość wedle uznania, mniej więcej jednakowej wielkości ) szałwia świeża tymianek koperek świeży czosnek(...)każdy ziemniak oliwa (olej słonecznikowy ) do posmarowania sok z cytryny (ok pól cytryny) sól wedle uznania Ziemniaki wyszorować, umyć i je podgotować na lekko twardawe.Unikniemy wtedy długotrwałego pieczenia lub, surowego ziemniaka w środku. Gotowe, wystudzone ziemniaki nacinamy ostrym nożem na paseczki tak, aby nie rozciąć go to końca. W co drugie, trzecie nacięcie wciskamy drobno pocięte paseczki
Basia w kuchniPyszna, wyrazista zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą, serem i beszamelem. Przepis na tę zapiekankę znalazłam na blogu Kuchnia szeroko otwarta - dodałam od siebie kilka rzeczy, między
My Culinary Art