Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierogi pieczone i dziś polecam wypróbować przepis narodowej kuchni tatarskiej. Elesz- to pierogi w formie okrągłych koszyczków z nadzieniem z mięsa z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Są bardzo soczyste, sycące i po prostu przepyszne. Idealnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 400g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 185g kwaśnej śmietany(...)jogurtem typu greckiego – 1 jajko – 100g masła (roztopić i wystudzić) – 1 łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Nadzienie: – 400g dowolnego mięsa (u mnie łopatka wieprzowa, można użyć filetów z piersi kurczaka, indyka) – 200g ziemniaków (waga po obraniu) – 1 duża cebula – sól i pieprz wg smaku (u mnie 2 łyżeczki soli
Smaki Arminefiletów z polędwiczki wieprzowej, filetów z kurczaka lub, jak w tym przepisie, z filetów z indyka. Z obacz przepis Libański kebab z sałatką tabbouleh Co zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad
Niedzielny kucharzŻeberka Arabeski Bardzo prosty przepis na pyszne soczyste żeberka. Składniki: · 1 kg Żeberek wieprzowych · 2 puszki fasoli białej · 200 ml koncentratu pomidorowego · Pomysł na soczyste żeberka · Sól(...)łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałku, doprawiamy pomysłem na soczyste żeberka i solimy. 2. Mięso układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180°C. 3. Po upieczeniu odlewamy sos i układamy w naczyniu. 4. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju
Kulinarna Chwiladość dobrze golonkę wieprzową, przyrządzaną na różne sposoby. Dzisiaj mam dla Was propozycję golonki ale indyczej. Nie co mniej kaloryczna a równie smaczna. Danie treściwe, można podawać samodzielnie , dobrze smakuje z sosem czosnkowym, równie doskonała jest w duecie z ryżem. Polecam. Składniki 3 indycze golonki 1 średnia marchew 1/2 główki czosnku … Czytaj dalej Golonka indycza pieczona
gotuj ze mnąskładnikami bez pieczenia. Dzisiaj u mnie terrina z jajkiem, warzywami i szynką jako propozycja na Wielkanoc. Konsystencją przypomina galaretkę, możemy ją przygotować zamiast tradycyjnego pasztetu. Przepis ze strony straga.pl Terrina z jajkiem i warzywami Składniki na keksówkę 4 jajka, ugotowane na twardo 200g mieszanki marchew z groszkiem, mrożonej 4 łyżki kukurydzy konserwowej 100g szynki wieprzowej, pokrojonej w kostkę
Smak mojej kuchnisurówką. Polecam :) polędwica wieprzowa ok 700g łyżka przyprawy staropolskiej łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz Sos: łyżka śmietany łyżka startego chrzanu ze słoiczka łyżka mąki Polędwicę dzień wcześniej umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami: sól, pieprz, przyprawa staropolska, czosnek i papryka. Wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień włożyć do rękawa do pieczenia, wlać
Smakołyki Asizupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Źródło tekstu Składniki: 500 g mięsa z szynki do gulaszu 12 pieczarek 1 papryczka chilli 3 cebule 8 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych 1/2 kostki bulionowej wieprzowej włoszczyzna : 1 marchew
ClauditteMissCookingpropozycja na odchudzony posiłek. :) Składniki: Spód: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 10g drodży 1/2 łyżeczki cukru 1/3 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju sól Dodatki: 50g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego przyprawa gyros olej 1 średnia pieczarka 1/4 małej cebuli ketchup zioła prowansalskie 25g sera żółtego Sposób przygotowania: W szklance rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżeczką mąki i ciepła(...)patelni z odrobiną oleju smażymy mięso z przyprawą gyros. Na tartce ścieramy ser żółty. Jeśli ciasto urosło to formujemy go w koło i zawijamy brzegi. Widelcem dziurkujemy środek. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na ciasto nakładamy ketchup (aby było go na całej powierzchni spodu) i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie nakładamy mięso mielone, pieczarki, cebulę
Truskawkowa Fiestarazie nie mam pomysłu, ale może jakoś to będzie. Tymczasem przedstawiam Klopsa - miał być już dawno, ale wcześniejszy został pożarty zanim zdążyłam zrobić zdjęcie ;-) Klops KLOPS 500 g mięsa wieprzowego 500 g mięsa drobiowego 2 średnie cebule 5 jaj 1 sucha kajzerka 3 łyżki bułki tartej 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku z dymki 2 łyżki oleju sól pieprz(...)twardo obieramy. Na spód i brzegi formy wykładamy część mięsa, następnie układamy obrane jaja i pozostałą część mięsa. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 190 stopni - pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aby przypiekł się wierzch klopsa. Studzimy. Mi tym razem zabrakło zieleniny, ale klops był równie smaczny ;-) Klops SMACZNEGO
peggiwkuchniwięc kiedyś na genialny pomysł, jak przygotować mu małe co nie co, ze składników, które tak naprawdę miałam pod ręką i "w użyciu". Zaczęta puszka fasolki i kukurydzy, mięso pieczone na obiad, którego zostało zbyt mało na kolejny, a dla niego właśnie było w sam raz ;) Tym sposobem powstało właśnie coś, czego mój szanowny Małżonek nie odmówi nigdy! Normal(...)minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 4 sztuki: 4 placki tacos 400g szynki wieprzowej 6 łyżek kukurydzy 6 łyżek drobnej ciemnej fasolki Zielona sałata Zielona cebulka Salsa: 1 mała czerwona cebula 1 mała biała cebula 1 duży pomidor Sól, pieprz do smaku 1 łyżka
Kuchnia w czekoladziegarnku lub pieczone w piekarniku.Teraz też zrobiłam na próbę kilka obtoczonych w bułce tartej i usmażonych.Smaczne obie wersje. 1000 g wody 1 łyzka soli 100 g ryżu, białego 300 g białej kapusty 1-2 marchewki, pokrojonej na kawałki 70 g cebuli, pokrojonej na kawałki 1 - 2 ząbki czosnku 2 łyzki oleju 380 g mięsa wieprzowego, mielonego 2 jajka sól
Moje domowe kucharzeniePodałam je z pieczonymi warzywami w pomidorach i wyszło bosko. Jeżeli jesteś fanem żeberek, polecam także te z grzybami i papryką , w wersji pikantnej lub z miodem w pięciu smakach, wszystkie przepyszne! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Żeberka w glazurze z coca coli (4-5 pocji) Składniki: 1,5-2 kg żeberek wieprzowych
karmelowybyły gołąbki, żeberka pieczone, kotlety schabowe i z karkówki. Czyli wszystko co już było na blogu. Do rzeczy, które zdecydowanie mi w czerwcu "wyszły", mogę zaliczyć także galart / zimne nóżki. Galart / Zimne nóżki Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, miski, kubek lub miseczkę, ewentualnie kokilki lub inne naczynia do galaretek. Przygotuj składniki: nóżki lub kolanka wieprzowe*, 2-3 marchewki
blog.moje-pasje.infopieczonym karczkiem, boczkiem czy szynką. Ja i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej
Gosia gotujełopatki wieprzowej 2 torebki ryżu 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, czosnek) kawałek żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinie umyć i przekroić w poprzek na kilka kawałków. Ze środka wydrążyć miąższ, pozostawiając ok. 2 cm na spodzie (aby farsz nam nie wypłynął podczas pieczenia). Wydrążone kawałki cukinii natrzeć(...)farszem ustawić w głębokiej blaszce. Wstawić do nagrzanego w 200 stopnich piekarnika i piec ok.45 minut. Cukinię faszerowaną podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, czosnkowym (ja uwielbiam) lub samą, prosto z piekarnika. * Jeśli zostanie nam farsz można zrobić z niego pyszne kotleciki albo całość zapiec jako pieczeń . * Do pieczenia cukinii używałam głębokiej blachy TAKIEJ-KLIK , która
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszynki wieprzowej, przy tej okazji, przypominam i polecam Wam szczególnie sos cumberland (przepis) . Ciastka są bardzo maślane, o waniliowym aromacie, z przyjemnym kontrastem słodkiej, białej czekolady i kwaskowatej żurawiny, oraz chrupiącymi orzechami. Składniki na ok 20 szt Czas przygotowania: 25 min 150 g mąki pszennej 80 g płatków owsianych górskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodki Kompromispolędwiczki wieprzowe sól, słodka i ostra papryka, pieprz, mielony kminek, tymianek, rozmaryn, suszony czosnek 2-3 łyżki oleju Polędwiczki umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż na trzy płaty, zostawiając nieprzecięty jeden brzeg. Natrzeć mięso z obu stron olejem i przyprawami i zapleść jak warkocz. Mięso odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie włożyć do rękawa do pieczenia i piec
Czerwień i błękitrazem pieczeń, którą zaplanowałam na dwa obiady nie dotrwała do następnego dnia ;) Co prawda trochę za sprawą gościa, który nas spontanicznie odwiedził wieczorem, ale jego mina i mina domownika oraz tempo w jakim danie zniknęło, może świadczyć tylko o tym, że smakowało ;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 gram mielonej łopatki wieprzowej
Quinoa Raz!mięsem, zwłaszcza wieprzowym czy wołowym, ale pierś z kurczaka zawsze chętnie zjem, najlepiej z makaronem, w takiej postaci jak przepis, który przygotowałam. Jeśli zostanie Wam nieco mięsa, upieczonego i nie macie pomysłu co z nim zrobić, taka propozycja jest właśnie dla Was! Jeśli podobnie jak ja kochacie makarony zajrzyjcie koniecznie -> makarony Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem
Moja smaczna kuchnia