pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:128/291)

Zapiekane nachos z żółtym serem 152

Zapiekane nachos z żółtym serem to sycąca przekąska, która idealne sprawdzi się na każdym przyjęciu. Nachosy będą podane z mięsem mielonym i żółtym serem :) Pyszne…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KURKAMI 135

Składniki: polędwiczka wieprzowa 0,7 kg sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszone pomidory płatki olej sos: kubek śmietany 12 % kubek bulionu warzywnego 30 dag grzybów kurek pęczek natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: *Polędwiczkę nacieramy solą , pieprzem, ziołami i suszonymi pomidorami w płatkach. Odkładamy do lodówki na min 3 godz * Polędwiczkę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, przykrywamy. Pieczemy 30 minut

Z Majeczką w kuchni
Cebulowa pizza (na suchych drożdżach) 314

pieczenia (aluminiowych bądź papierowych) zachęcam Was do odwiedzin strony Alfatec Składniki: (na pizze 30 cm) Na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki – u mnie Farina typ „0” od Alfatec niespełna szklanka ciepłej wody 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1/2 małej cebulki Na farsz: 2 gotowe mielone z szynki wieprzowej duża

Słodkie okruszki
Domowy, kremowy pasztet do smarowania, w słoikach-pyszny! :-) 198

smarowania. Nie pieczemy go, tylko pasteryzujemy w słoiczkach. Smakuje rewelacyjnie i przede wszystkim jest naturalny, bez konserwantów.  No ale dość pisaniny przejdźmy do konkretów SKŁADNIKI (z podanych proporcji wyszło mi 6 słoiczków ale różnej wielkości, więc na oko około 1,5 kg pasztetu) -4 ćwiartki z kurczaka średniej wielkości (czyli mniej więcej 1 kg) -300g wieprzowej wątróbki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Klops 161

tych pieczeni które z powodzeniem można zastosować na obiad ,ma się rozumieć gruby kawałek w towarzystwie ziemniaków i jakiejś surówki a można go podać na kanapkach.Często do środka daje jakąś wkładkę . Dzisiaj są to grzyby leśne suszone ale z moich zbiorów tego rocznych Skład  Jak to z klopsami bywa mięso może być różne (drobiowe,wieprzowe ,wołowe

Eli Gotowanie
Cevapcici, czyli bałkańskie kotleciki. 257

mięsa wołowego (wieprzowego lub mieszanego) mielonego (najlepiej samemu) 3 duże drobniutko pokrojone cebule 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego (ewentualnie pół łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego) 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki

Rozpustne gotowanie
Pieczeń do chleba 138

mięsa wieprzowego (najlepiej szynka) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz 2 łyżeczki maspolanki 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć i osuszyć. 2. Natrzeć papryką, solą, pieprzem i maspolanką. Odstawić na co najmniej 2h do lodówki. 3. Natarte przyprawami mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dnie którego dodać olej. 4. Przygotowane mięso piec pod przykryciem

A Ty Smakuj Mnie
Obiadowe wspomnienie o polędwiczce w miodzie i chili pieczonej 174

polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu (lub syropu z mniszka) 1/2 łyżeczki octu ryżowego łyżeczka oliwy solidna szczypta płatków chili sól, pieprz biały mielony Przygotowanie: Polędwiczkę nacieramy solą i białym pieprzem. Z miodu, oliwy, octu i chili robimy marynatę, którą smarujemy mięsko. Chowamy na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażamy przez chwilkę z każdej strony. Przed pieczeniem smarujemy odrobiną musztardy

Kuchnia po mojemu
Pulpety w sosie borowikowym. 211

mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki ziaren kolendry (mielonych) łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Sos borowikowy: 300-400 g borowików średnia cebulka łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej szklanka bulionu 100 ml śmietanki 16 % sól, pieprz liść laurowy olej Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, dokładnie wyrabiamy i formujemy pulpeciki, układamy na wysmarowanej masłem blasze i pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
Domowa mielonka ze słoika 181

mięsa wieprzowego ( ja użyłam łopatki) 05, kg golonki bez kości i skóry główka czosnku 4 łyżeczki majeranku 4 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego 4 łyżeczki soli (sól i pieprz - możecie dodać do waszego smaku) 200 ml wody Przygotowanie: Krok 1  Słoiki należy dokładnie umyć, osuszyć i razem z przykrywkami wstawić do piekarnika na 100 C i piec puste

Niezły Młynek
Niebanalne mielone vol. 4 + prosty sos cebulowy 202

razem proponuję mięso mielone w trochę innej formie. Z dużą ilością warzyw i ziarnami słonecznika, ale za to bez dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów(...)umieszczamy w sporej misce i wyrabiamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Doprawiamy i to właściwie tyle. Jeśli klops będziemy piec w tradycyjnej blaszanej lub szklanej formie, należy ją posmarować cienko olejem i posypać bułką tartą. Ja część piekłam w formie silikonowej i w takim wypadku nie trzeba tego robić. Masę mięsno-warzywną przekładamy do przygotowanej formy, lekko dociskając

Ratunku obiad
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 191

kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu).  Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów.  Produkty przeciwwskazane(...)razowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula

Codzienne Gotowanie
Karkówka po cygańsku 104

cygańsku, do tego bardzo soczysta, lekko pikantna, z dużą ilością warzyw, czego chcieć więcej, po prostu pycha, u mnie błyskawicznie znika z talerzy Karkówka po cygańsku Składniki: 1kg karczku wieprzowego Sól Pieprz Papryka słodka w proszku Mąka pszenna do obtaczania mięsa Olej do smażenia 4-5szt ogórków kiszonych (około 200g) 250g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona Sos pomidorowy: 500ml(...)pokrojonymi pieczarkami, cebulą, ogórkami kiszonymi i papryką, całość zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Tak przygotowaną karkówkę po cygańsku wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C na najniższą półkę i pieczemy pod przykryciem przez 90min, podczas ostatnich 10min pieczenia ściągamy pokrywkę aby karkówka się lekko z wierzchu zarumieniła. Karkówka po cygańsku Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pieczona karkówka

Księga-Smaku
Karkówka pieczona z pomidorową nutą (suszone pomidory mielone) 179

bardzo smaczne, a powstały sos - idealnie komponował się z całym daniem.  Musiałam na szybkiego robić zdjęcia, bo po dokładkach do fotografowania niewiele zostało. Pooolecam! 800-900g karkówki wieprzowej Marynata: 3 łyżki oleju 1 łyżka suszonych pomidorów mielonych (płaska; świetne są tu - klik ) 1 łyżka majeranku (płaska) 3/4-1 łyżka soli 1/3 łyżeczki pieprzu naturalnego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego Dodatkowo(...)całą noc. Po tym czasie karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub innej formy), delikatnie podlać niewielką ilością wody i przykryć folią aluminiową. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 1,5-2,5 h w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa i piekarnika.) Po upieczeniu odczekać z 10 minut (aby soki pozostały w środku mięsa) i dopiero potem kroić

Di gotuje
Polędwiczki z mozzarellą 198

Polędwiczki z mozzarellą Soczyste polędwiczki nadziewane serem i warzywami, to nie tylko pyszne danie, ale również ozdoba stołu. Składniki: ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        Opakowanie Mini Mozzarelli ·        3 ogórki konserwowe ·        ½ papryki czerwonej(...)pieprzem. 3.   Na środku mięsa układamy kuleczki mozzarelli. 4.   Po bokach podłużne plasterki papryki oraz ogórka. 5.   Zwijamy w roladę. 6.   Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 7.   Po upieczeniu kroimy w 2 cm plasterki i układamy na półmisku. 8.   Możemy polać dowolnym sosem. 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila
POLĘDWICZKA PIECZONA NA CEBULI 188

wieprzowa ok 80 dag 3 cebule sól ziołowa, pieprz, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem, nacieramy wszystkimi przyprawami, odstawiamy do lodówki na min dwie godz.  Na rozgrzany olej wykładamy polędwiczkę, obsmażamy ze wszystkich stron.  Na tym samym oleju szklimy pokrojone w piórka cebule.  Do naczynia do zapiekania układamy polędwiczkę, obkładamy cebulą. Pieczemy

Z Majeczką w kuchni
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem 252

mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki); 300 g białego ryżu; 1 duża cebula; 1 duże jajo (klasy L) 1/2 łyżki majeranku; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. DODATKOWO: 1 duża główka białej kapusty; 3 - 4 szklanki bulionu drobiowego (u mnie 3 szklanki); 2 łyżki octu spirytusowego; 1 łyżka soli; 1 łyżka oleju do wysmarowania blachy. Blacha do pieczenia o wymiarach

Gospodyni Miejska
Polędwiczka w sosie Napoletana 168

polędwiczka wieprzowa moja ważyła ok 500 g świeża bazylia sól, pieprz do marynaty:ziarna kolendry i kolorowy pieprz, ostra papryka i olej Przygotowanie: Zaczynamy od zamarynowania polędwiczki w utłuczonych ziarnach kolendry oraz kolorowego pieprzu, ostrej papryce i oleju. Polędwiczkę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po zamarynowaniu obsmażamy ją z każdej strony na rumiany kolor. Następnie pieczemy w piekarniku

Życie zaczyna się w kuchni
Karkówka pieczona w ketchupie z cebulą i papryką. 995

mięso wieprzowe. Z tego rodzaju mięsa najczęściej wybieram polędwiczki, łopatkę lub schab. Najbardziej przepadam za kurczaczkiem oczywiście. Ostatnio zaszalałam i upiekłam karkówkę w ketchupie z cebulą i papryką. Mięso wyszło bardzo aromatyczne, pikantne i mięciutkie. Powiem, że to super pomysł na obiad, może nie szybki, ale za to nie wymagający dużego wysiłku. Polecam i zapraszam!    KARKÓWKA PIECZONA

Zakątek rozkoszy kulinarnych
baleron konserwowy - domowy wyrób bez szynkowaru 196

wieprzowa moja miała wagę 2,5 kilograma mieszanka peklująca   ( ilość podana na jeden kilogram mięsa) sól kamienna  20 g cukier brązowy 5 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 3 szt gorczyca biała szczypta kolendra 3-5 ziaren pieprz czarny szczypta czosnek suszony szczypta dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny ( na każdy kilogram mięsa)  rękaw foliowy do pieczenia

Miód i pieprz