pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:133/291)

Ensaïmada - słodki wypiek z Majorki 71

lipcowej Piekarni Amber wypiekaliśmy Ensaïmadę. Ponieważ wspólne pieczenie wypadło podczas zimnych dni tym bardziej miło było posiedzieć w ciepłej kuchni i stworzyć to cudowne ciasto. Ensaïmada to ciasto wypiekane nie tylko na Majorce ale również w Hiszpanii kontynentalnej. Pierwsze wzmianki o majorkańskiej Ensaïmadzie pochodzą z XVII wieku. Ensaimada de Mallorca jest wykonana z mocnej mąki o dużej zawartości(...)białka, wody, cukru, jaj, drożdży oraz smalcu wieprzowego zwanego tutaj Saim. Ponieważ moja powierzchnia robocza była dość ograniczona zrobiłam 4 małe ciastka i tutaj pełna dowolność, można zrobić jedno ciasto lub kilka mniejszych ciastek. Na Majorce sprzedawane są w każdej szanującej się cukierni. Oryginalny przepis pochodzi z blogu divinaCocina. Zachęcam do wypróbowania przepisu, to bardzo proste ciasto a smakuje wybornie

Moje Małe Czarowanie
Schab nadziewany słoniną 92

wieprzowego bez kości - 10 dkg słoniny - sól, pieprz, jałowiec , wędzona papryka do smaku - tłuszcz do smażenia Schab myjemy i osuszamy. Robimy nożem wiele cienkich nakłuć na całym kawałku mięsa. Słoninę kroimy w cienkie słupki i w każde nacięcie w mięsie wkładamy słoninę. Dokładnie nacieramy mięso solą, pieprzem, roztłuczonym owocem jałowca i wędzoną papryką. Obwiązujemy mięso sznurkiem i formujemy pieczeń

Kuchnia Pełna Emocji
Żeberka pieczone w brzoskwiniach 90

wieprzowych 500 g brzoskwiń 1 cebula 50 ml sosu sojowego 50 ml oleju rzepakowego 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem. Brzoskwinie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy razem z olejem, posiekaną cebulą, czosnkiem, sosem i miodem. Żeberka mieszamy z powstałym sosem. Całość przekładamy do brytfanny i pieczemy

R'n'G Kitchen
Zapiekamy makaron z grzybami, serem, kulkami mielonymi oraz sosem pomidorowym #lubelloveinspiracje i #lubella #lubellaikoszgrzy 135

wieprzowymi. On jest podany po prostu w innej postacji a dodatkowo zapieczony został z serem. Zapraszam również do konkursu pod hasłem „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW” Składniki na formę podłużną ok 10 cm na 30 cm: 150 gram makaronu wstążki długie nr 11 od Lubella woda sól mielone kulki: 500 gram mięsa mielonego 1 papryka u mnie pieczona

Życie zaczyna się w kuchni
Cynamonowe żeberka z rękawa 157

wieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju sól, pieprz 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Miód, cynamon, czosnek, paprykę, sól, pieprz i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałą marynata nacieramy dokładnie żeberka i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie żeberka układamy w rękawie do pieczenia

Na Ciasteczkowych Papierach
Żeberka wieprzowe w coli – jeden przepis na trzy sposoby 255

pieczenia, w 2-3 warstwach, podlewamy 2-3 łyżkami marynaty. Worek zamykamy szczelnie z jednej strony, nadmuchujemy i zamykamy z drugiej strony, pamiętając o tym, żeby w kilku miejscach lekko go podziurawić.   Wstawiamy żeberka na środkowy poziom piekarnika i pieczemy je w 180⁰C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160⁰C i pieczemy żeberka(...)pieczone w rękawie, a potem rumienione na kratce. Na drugi dzień odgrzałam je w marynacie i z zrobiłam z niej sos. Szybko i pysznie. Ta porcja wystarczy na obiad, na dwa dni, dla dwóch dorosłych osób lub dla 8 osób na imprezę z grillem, do towarzystwa przy karkówce i kiełbaskach. SKŁADNIKI bazowe 1,5-2kg mięsnych żeberek wieprzowych

Karo in the Kitchen
Stek z udka drobiowego 195

wieprzową ale to mięso drobiowe.  A co najlepsze to wygląda na to że znów wymyśliłem coś nowego, coś czego na grillu nie robił nikt wcześniej :) Składniki ( na 2 osoby ) : 2 udka drobiowe (większe) przyprawa do kurczaka (ja użyłem własnej kompozycji ) odrobina oliwy miód sezam Przygotowanie : Udka oczyszczam, ściągam skórę i zręcznie wycinam kość. Mięso kładę na papierze do pieczenia

Mechanik grilluje
Roladki z polędwicy z suszonymi pomidorami, fetą i żurawiną. 142

wieprzowe ser feta 250gr. lub 2 kulki mozzarelli żurawina suszona mały słoik suszonych pomidorów z ziołami i czosnkiem w oliwie ulubione przyprawy WYKONANIE: polędwiczkę rozcinamy i rozbijamy na duży płat, posypujemy ulubionymi przyprawami u mnie: vegeta, sól, pieprz, czosnek, na płacie rozkładamy żurawinę, pokrojone pomidory i fetę, folię aluminiową smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy polędwiczki, folię nakłuwamy i pieczemy

Kuchnia Beaty
Polędwiczki w sezamie 151

wieprzowa 1 główka czosnku 120 g sezamu 3 łyżki musztardy sok z połowy cytryny 8 kulek jałowca gałązka tymianku sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Polędwiczkę doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy patelni ze wszystkich stron. Następnie smarujemy ją musztarda i posypujemy sezamem. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wokół układamy ząbki czosnku i jałowiec. Posypujemy listkami tymianku. Pieczemy

Przysmaki Karolki
Pierogi z pieca 177

jedną marchewkę -opaloną cebulę -ząbek czosnku -warzywko -ziele angielskie -liść laurowy -natkę pietruszki -kilka suszonych grzybów    Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa. Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkę i cebulę i wszystko mielimy.    Do zmielonego mięsa dodajemy -jedno jajko -pieprz -przyprawę barbecue i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy.    Przygotowujemy ciasto, jak na sakiewki(...)ilości farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwe poduszeczki.    Wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcem i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.   Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiem i do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe.    Znakomicie smakują z czerwonym

Maminek kulinarny
Łopatka duszona w winie 182

height: 1em;" /> Borginion czy nie , wyszło na to że się ze smakiem zje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg łopatki wieprzowej -chudej tzw. odtłuszczonej 1 butelka czerwonego wytrawnego wina ( bez jednej lampki ) 2 średnie cebule 1 duża marchew lub dwie mniejsze 1 korzeń pietruszki świeże zioła : 2-3 gałązki – szałwii , tymianku , rozmarynu(...)sól do smaku 2 czubate łyżki cukru ( uwierzcie przy wytrawnym będzie to do duszenia konieczne ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu woreczek do pieczenia Wieprzowinę tradycyjnie już płukamy , oczyszczamy i jeśli się da ładnie kształtujemy w kulkę ( można użyć sznurka ) , układamy osuszoną ręcznikiem papierowym w metalowej misce . Cebulę , czosnek i pietruszkę obieramy

Ogrodnik w podróży
Przepis na pasztet 241

wersjach smakowych z żurawiną, ze śliwką, w boczku itp. Z czego robimy pasztet ? Taki klasyczny pasztet robimy oczywiście z mięsa. Mięso może mieć postać surową lub gotowaną a nawet pieczoną. Do mięsa możemy dodać warzywa, grzyby, słoninę czy podroby a nawet owoce. W zależności od użytego rodzaju mięsa mówimy o pasztecie drobiowym, cielęcym itp. Możemy zrobić pasztet również z kaszy(...)drób, warto dodać nieco tłustych mięs jak wieprzowina czy boczek, ponieważ pasztet wyjdzie nam suchy i będzie się bardzo kruszył. Do masy mięsnej dodaje się wątróbkę. Może być drobiowa, wieprzowa lub wołowa. To właśnie wątróbka nadaje charakterystyczny kolor i smak pasztetowi. Pamiętam audycję radiową, którą słuchałam jeszcze jako dziecko, gdzie mądry pan robił wykład o pasztecie właśnie i było

Mieszam w Garnku
Świąteczny boczek pieczony z goździkami 122

Warto jeszcze taki boczek sobie upiec, by na świątecznym stole pachniało goździkami a smakowało wyśmienicie. Boczek jest dobrze wypieczony i ma aromatyczną, chrupiącą skórkę, zachwyci biesiadników

Moje Małe Czarowanie
Bigos pieczony z czerwonym winem 155

śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów  500g pieczarek 250g śliwek suszonych  100g śliwek wędzonych 250ml czerwonego pół-wytrawnego wina woda z ugotowanych grzybów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)brytfanny, zalewam wodą pozostałą z gotowanych grzybów oraz dodaję szklankę pół-wytrawnego wina. Wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę przez 180 minut. Po tym czasie zostawiam bigos w wyłączonym piekarniku na 60 minut. W trakcie pieczenia mieszam bigos dwa razy po 60 i 120 minutach pieczenia

Gotowanie i blogowanie
Pasztet mięsny ze śliwkami 165

końca mam zaufanie ;). Powiecie, że przygotowanie takiego pasztetu tu pracochłonna spawa, tak, zgadzam się z Wami, ale jest na to sposób :). Ja z reguły za jednym zamachem piekę pasztety z dwóch porcji, a potem je  po prostu zamrażam. Pasztety doskonale przechowują się zamrożone, nie tracąc przy tym nic na smaku. Tuż przed świętami wyciągam je z zamrażarki i gotowe(...)Pasztet mięsny II Pate z wątróbki z dzika Pasztet z dzika Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 keksówki Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g pachwiny wieprzowej 500 g piersi drobiowej 400 g wątróbki wieprzowej 2 cebule 4 listki laurowe 6 ziaren jałowca 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 2 łyżki  domowej

Kulinarne przygody Gatity
Rozpływająca karkówka, duszona w kapuście kwaszonej z aromatycznym sosem myśliwskim. 327

Karkówka duszona w kapuście kwaszonej (czy też karkówka pieczona z kapustą kwaszoną), to coraz bardziej popularne w naszym kraju danie zaczerpnięte z kuchni staropolskiej. Firmy kateringowe wpisują ją w menu weselne czy komunijne, a my co chwila wyszukujemy idealnej receptury. Nic dziwnego - karkówka duszona w kapuście jest niezwykle delikatna, wprost rozpływająca się w ustach, mięciutka - obłędna. Ale to dodatek odpowiedniego(...)momentu, w którym przygotowałam domowy sos myśliwski. To był strzał w 10.  Jak smakuje danie? Szczerze? Lubicie bigos? - To coś bardzo podobnego, ale... Dużo łatwiejszego. Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg kapusta kwaszona 1 kg sos myśliwski: 2 szklanki rosołu garść suszonych grzybków pół czerwonej papryki 1 tarty ogórek kwaszony ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę nieduża cebula posiekana w kostkę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Klops z fasolą mung 54

Składniki : 60 dag mielonego mięsa wieprzowego 10 dag fasoli mung 3 jajka sól, pieprz czarny, papryka mielona ostra duża cebula Przygotowanie : Umytą fasolę namoczyć na noc w wodzie Odlać tę wodę w której fasola się moczyła, gotować do miękkości- trwa krótko Osączyć ugotowaną fasolę na sicie, lekko ugnieść Do mielonego mięsa dodać fasolę, roztrzepane jajka i przyprawy- wyrobić dokładnie Przełożyć(...)foremki wysmarowanej smalcem  Piec ok. 50 min. w temp. 190 *C Tak wygląda namoczona fasola                             Piekłam w foremce

Proste Potrawy
pyszna zapiekanka z polędwiczek od schabu... 111

Składniki: polędwiczki od schabu wieprzowego 80 dag, jajka 3 sztuki "L", ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana 18% 200 gram, pieprz kolorowy grubo mielony 2 łyżeczki Umyte polędwiczki od schabu wieprzowego osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć w naczyniu do zapiekania, u mnie forma keksowa żaroodporna. Do miski wbić jajka, dodać(...)śmietanę i rózgą wszystko wymieszać na ciasto lejące bez grudek. Wlać na polędwiczki, posypać zmielonym grubo pieprzem kolorowym. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić naczynie i piec około 45 minut na rumiany wierzch zapiekanki, trochę wystudzić przed podaniem, można podać z sosem musztardowym do ziemniaków na obiad - bardzo smaczna, sycąca, łatwa, szybka a`la zapiekanka z polędwiczek

W Mojej Kuchni Lubię
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE PIECZONE Z JABŁKAMI I CEBULĄ 64

mojego konta na  Instagramie  -->  kliknij tutaj Składniki: * około 500 g polędwiczki wieprzowej * 3 jabłka * 1 cebula * 100 ml wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny do smaku * pół łyżeczki suszonej kolendry (użyłam  Skworcu ) * olej do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową rozkroić na pół, natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kolendrą. Mięso obsmażyć(...)zapiekania. Cebulę pokroić w piórka, jabłka w ćwiartki, oczyścić je z gniazd nasiennych. W naczyniu wkoło mięsa ułożyć pokrojoną cebulę i jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 1 godziny (po 15 minutach pieczenia do naczynia wlać wodę

Zrób to smacznie
PIECZONE ŻEBERKA W MIODOWEJ GLAZURZE 76

potem włożyć do piekarnika, cała reszta "robi" się już sama. Prawdziwa uczta. Tak przygotowane żeberka można podać zarówno na obiad jak i kolację. Polecam :) Składniki: * około 700 g żeberek wieprzowych  * pół szklanki oleju * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżka przyprawy do żeberek (użyłam  Skworcu ) * 3 łyżeczki miodu * pół łyżeczki soli Wykonanie: Żeberka podzielić(...)kawałki. W misce wymieszać olej z miodem i przyprawami. Włożyć żeberka i wszystko wymieszać tak, aby mięso było pokryte marynatą. Odstawić na około 2-3 godziny do lodówki. Żeberka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 40 minut, przykryte folią aluminiową. Następnie zdjąć foli i piec jeszcze 15- 20 minut

Zrób to smacznie
Zapiekanka makaronowa z mięsem, serem i warzywami 159

wieprzowy i wymieszać. Jarmuż umyć osuszyć i oderwać twarde łodyżki i wyrzucić. Zostawić tylko listki. Dodać jarmuż do mięsa i gotować 5 minut. Do żaroodpornego naczynia dodać podgotowany makaron i rozłożyć go na całej powierzchni. Na makaron wylać cały sos z mięsem, pokruszyć mozzarellę na całej powierzchni. Zetrzeć cały ser na tarce o dużych oczkach. Przykryć naczynie folią spożywczą. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 25 minut. Podawać gorące, pycha

Kuchnia Pokoleń
Lazania z serkiem wiejskim 232

drobno posiekaną natką pietruszki (1 łyżka). Naczynie z lazanią przykryć (u mnie folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec pod przykryciem przez około 30 - 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego wystudzenia na około 10 minut. Inaczej będzie się rozpadać! Lazanię podawać ciepłą, udekorowaną świeżymi listkami bazylii(...)SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem np. goudą czy ementalerem. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego. Lazanii nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby pokrojona się nie rozpadała. Kupując makaron do lazanii , należy wybrać taki

Gospodyni Miejska
Zapiekanki 119

wieprzowej 4 plastry sera żółtego 2 pieczarki 1/2 małej cebuli oregano bazylia oliwa z oliwek Przekroić bagietkę i ugnieść jej środek. Na nim położyć umyte i pokrojone w ćwiartki pomidory. Zasypać obficie oregano i bazylią. Na pomidory nałożyć obrane, drobno pokrojone i usmażone pieczarki z cebulką. Dodać kawałki szynki i ser żółty. Polać oliwą blachę i jeszcze nieupieczone zapiekanki. Piec

Karola gotuje
SCHAB POD PIERZYNKĄ 165

Składniki: 5-6 plastrów schabu wieprzowego 4 średnie marchewki por 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu sól, pieprz olej Sposób wykonania: Mięso myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem.  Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy przyprawione plastry schabu. Mięso smarujemy ketchupem.   Na ketchup wykładamy pokrojonego w talarki pora i smarujemy majonezem. I na koniec posypujemy(...)marchewką startą na małych oczkach tarki . Pieczemy ok. 1h w 180 stopniach C. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
domowa szynka konserwowa bez szynkowaru 8601

mojej kuchni), nie dodałem też do mieszanki peklującej żadnych konserwantów ( za wyjątkiem soli i cukru) tak więc śmiało możemy szynkę podać nawet najmłodszym członkom naszej rodziny. składniki szynki wieprzowe ( ilość sztuk zależy tylko od naszego apetytu) każda o wadze około jednego kilograma mieszanka peklująca   ( ilość podana na jedną kilogramową szynkę) sól kamienna  20 g cukier brązowy(...)liść laurowy 2 szt ziele angielskie 3 szt gorczyca biała szczypta kolendra 3-5 ziaren pieprz czarny szczypta czosnek suszony szczypta dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę  sposób wykonania Szynki myjemy i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela

Miód i pieprz
Cytrynowo-miodowe żeberka 132

wieprzowych Przyprawa do mięsa Sól z młynka Pieprz z młynka 0,5 szklanki miodu 50 ml oleju z cytryną i bazylią Żeberka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą do mięsa, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód z olejem mieszamy, zalewamy mięso, dokładnie obtaczamy. Żeberka zostawiamy w marynacie na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pieczemy

VioletoweKucharzenie