lipcowej Piekarni Amber wypiekaliśmy Ensaïmadę. Ponieważ wspólne pieczenie wypadło podczas zimnych dni tym bardziej miło było posiedzieć w ciepłej kuchni i stworzyć to cudowne ciasto. Ensaïmada to ciasto wypiekane nie tylko na Majorce ale również w Hiszpanii kontynentalnej. Pierwsze wzmianki o majorkańskiej Ensaïmadzie pochodzą z XVII wieku. Ensaimada de Mallorca jest wykonana z mocnej mąki o dużej zawartości(...)białka, wody, cukru, jaj, drożdży oraz smalcu wieprzowego zwanego tutaj Saim. Ponieważ moja powierzchnia robocza była dość ograniczona zrobiłam 4 małe ciastka i tutaj pełna dowolność, można zrobić jedno ciasto lub kilka mniejszych ciastek. Na Majorce sprzedawane są w każdej szanującej się cukierni. Oryginalny przepis pochodzi z blogu divinaCocina. Zachęcam do wypróbowania przepisu, to bardzo proste ciasto a smakuje wybornie
Moje Małe Czarowaniewieprzowego bez kości - 10 dkg słoniny - sól, pieprz, jałowiec , wędzona papryka do smaku - tłuszcz do smażenia Schab myjemy i osuszamy. Robimy nożem wiele cienkich nakłuć na całym kawałku mięsa. Słoninę kroimy w cienkie słupki i w każde nacięcie w mięsie wkładamy słoninę. Dokładnie nacieramy mięso solą, pieprzem, roztłuczonym owocem jałowca i wędzoną papryką. Obwiązujemy mięso sznurkiem i formujemy pieczeń
Kuchnia Pełna Emocjiwieprzowych 500 g brzoskwiń 1 cebula 50 ml sosu sojowego 50 ml oleju rzepakowego 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem. Brzoskwinie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy razem z olejem, posiekaną cebulą, czosnkiem, sosem i miodem. Żeberka mieszamy z powstałym sosem. Całość przekładamy do brytfanny i pieczemy
R'n'G Kitchenwieprzowymi. On jest podany po prostu w innej postacji a dodatkowo zapieczony został z serem. Zapraszam również do konkursu pod hasłem „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW” Składniki na formę podłużną ok 10 cm na 30 cm: 150 gram makaronu wstążki długie nr 11 od Lubella woda sól mielone kulki: 500 gram mięsa mielonego 1 papryka u mnie pieczona
Życie zaczyna się w kuchniwieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju sól, pieprz 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Miód, cynamon, czosnek, paprykę, sól, pieprz i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałą marynata nacieramy dokładnie żeberka i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie żeberka układamy w rękawie do pieczenia
Na Ciasteczkowych Papierachpieczenia, w 2-3 warstwach, podlewamy 2-3 łyżkami marynaty. Worek zamykamy szczelnie z jednej strony, nadmuchujemy i zamykamy z drugiej strony, pamiętając o tym, żeby w kilku miejscach lekko go podziurawić. Wstawiamy żeberka na środkowy poziom piekarnika i pieczemy je w 180⁰C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160⁰C i pieczemy żeberka(...)pieczone w rękawie, a potem rumienione na kratce. Na drugi dzień odgrzałam je w marynacie i z zrobiłam z niej sos. Szybko i pysznie. Ta porcja wystarczy na obiad, na dwa dni, dla dwóch dorosłych osób lub dla 8 osób na imprezę z grillem, do towarzystwa przy karkówce i kiełbaskach. SKŁADNIKI bazowe 1,5-2kg mięsnych żeberek wieprzowych
Karo in the Kitchenwieprzową ale to mięso drobiowe. A co najlepsze to wygląda na to że znów wymyśliłem coś nowego, coś czego na grillu nie robił nikt wcześniej :) Składniki ( na 2 osoby ) : 2 udka drobiowe (większe) przyprawa do kurczaka (ja użyłem własnej kompozycji ) odrobina oliwy miód sezam Przygotowanie : Udka oczyszczam, ściągam skórę i zręcznie wycinam kość. Mięso kładę na papierze do pieczenia
Mechanik grillujewieprzowe ser feta 250gr. lub 2 kulki mozzarelli żurawina suszona mały słoik suszonych pomidorów z ziołami i czosnkiem w oliwie ulubione przyprawy WYKONANIE: polędwiczkę rozcinamy i rozbijamy na duży płat, posypujemy ulubionymi przyprawami u mnie: vegeta, sól, pieprz, czosnek, na płacie rozkładamy żurawinę, pokrojone pomidory i fetę, folię aluminiową smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy polędwiczki, folię nakłuwamy i pieczemy
Kuchnia Beatywieprzowa 1 główka czosnku 120 g sezamu 3 łyżki musztardy sok z połowy cytryny 8 kulek jałowca gałązka tymianku sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Polędwiczkę doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy patelni ze wszystkich stron. Następnie smarujemy ją musztarda i posypujemy sezamem. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wokół układamy ząbki czosnku i jałowiec. Posypujemy listkami tymianku. Pieczemy
Przysmaki Karolkijedną marchewkę -opaloną cebulę -ząbek czosnku -warzywko -ziele angielskie -liść laurowy -natkę pietruszki -kilka suszonych grzybów Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa. Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkę i cebulę i wszystko mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy -jedno jajko -pieprz -przyprawę barbecue i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto, jak na sakiewki(...)ilości farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwe poduszeczki. Wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcem i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiem i do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe. Znakomicie smakują z czerwonym
Maminek kulinarnyheight: 1em;" /> Borginion czy nie , wyszło na to że się ze smakiem zje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg łopatki wieprzowej -chudej tzw. odtłuszczonej 1 butelka czerwonego wytrawnego wina ( bez jednej lampki ) 2 średnie cebule 1 duża marchew lub dwie mniejsze 1 korzeń pietruszki świeże zioła : 2-3 gałązki – szałwii , tymianku , rozmarynu(...)sól do smaku 2 czubate łyżki cukru ( uwierzcie przy wytrawnym będzie to do duszenia konieczne ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu woreczek do pieczenia Wieprzowinę tradycyjnie już płukamy , oczyszczamy i jeśli się da ładnie kształtujemy w kulkę ( można użyć sznurka ) , układamy osuszoną ręcznikiem papierowym w metalowej misce . Cebulę , czosnek i pietruszkę obieramy
Ogrodnik w podróżywersjach smakowych z żurawiną, ze śliwką, w boczku itp. Z czego robimy pasztet ? Taki klasyczny pasztet robimy oczywiście z mięsa. Mięso może mieć postać surową lub gotowaną a nawet pieczoną. Do mięsa możemy dodać warzywa, grzyby, słoninę czy podroby a nawet owoce. W zależności od użytego rodzaju mięsa mówimy o pasztecie drobiowym, cielęcym itp. Możemy zrobić pasztet również z kaszy(...)drób, warto dodać nieco tłustych mięs jak wieprzowina czy boczek, ponieważ pasztet wyjdzie nam suchy i będzie się bardzo kruszył. Do masy mięsnej dodaje się wątróbkę. Może być drobiowa, wieprzowa lub wołowa. To właśnie wątróbka nadaje charakterystyczny kolor i smak pasztetowi. Pamiętam audycję radiową, którą słuchałam jeszcze jako dziecko, gdzie mądry pan robił wykład o pasztecie właśnie i było
Mieszam w GarnkuWarto jeszcze taki boczek sobie upiec, by na świątecznym stole pachniało goździkami a smakowało wyśmienicie. Boczek jest dobrze wypieczony i ma aromatyczną, chrupiącą skórkę, zachwyci biesiadników
Moje Małe Czarowanieśliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów 500g pieczarek 250g śliwek suszonych 100g śliwek wędzonych 250ml czerwonego pół-wytrawnego wina woda z ugotowanych grzybów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)brytfanny, zalewam wodą pozostałą z gotowanych grzybów oraz dodaję szklankę pół-wytrawnego wina. Wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę przez 180 minut. Po tym czasie zostawiam bigos w wyłączonym piekarniku na 60 minut. W trakcie pieczenia mieszam bigos dwa razy po 60 i 120 minutach pieczenia
Gotowanie i blogowaniekońca mam zaufanie ;). Powiecie, że przygotowanie takiego pasztetu tu pracochłonna spawa, tak, zgadzam się z Wami, ale jest na to sposób :). Ja z reguły za jednym zamachem piekę pasztety z dwóch porcji, a potem je po prostu zamrażam. Pasztety doskonale przechowują się zamrożone, nie tracąc przy tym nic na smaku. Tuż przed świętami wyciągam je z zamrażarki i gotowe(...)Pasztet mięsny II Pate z wątróbki z dzika Pasztet z dzika Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 keksówki Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g pachwiny wieprzowej 500 g piersi drobiowej 400 g wątróbki wieprzowej 2 cebule 4 listki laurowe 6 ziaren jałowca 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 2 łyżki domowej
Kulinarne przygody GatityKarkówka duszona w kapuście kwaszonej (czy też karkówka pieczona z kapustą kwaszoną), to coraz bardziej popularne w naszym kraju danie zaczerpnięte z kuchni staropolskiej. Firmy kateringowe wpisują ją w menu weselne czy komunijne, a my co chwila wyszukujemy idealnej receptury. Nic dziwnego - karkówka duszona w kapuście jest niezwykle delikatna, wprost rozpływająca się w ustach, mięciutka - obłędna. Ale to dodatek odpowiedniego(...)momentu, w którym przygotowałam domowy sos myśliwski. To był strzał w 10. Jak smakuje danie? Szczerze? Lubicie bigos? - To coś bardzo podobnego, ale... Dużo łatwiejszego. Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg kapusta kwaszona 1 kg sos myśliwski: 2 szklanki rosołu garść suszonych grzybków pół czerwonej papryki 1 tarty ogórek kwaszony ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę nieduża cebula posiekana w kostkę
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki : 60 dag mielonego mięsa wieprzowego 10 dag fasoli mung 3 jajka sól, pieprz czarny, papryka mielona ostra duża cebula Przygotowanie : Umytą fasolę namoczyć na noc w wodzie Odlać tę wodę w której fasola się moczyła, gotować do miękkości- trwa krótko Osączyć ugotowaną fasolę na sicie, lekko ugnieść Do mielonego mięsa dodać fasolę, roztrzepane jajka i przyprawy- wyrobić dokładnie Przełożyć(...)foremki wysmarowanej smalcem Piec ok. 50 min. w temp. 190 *C Tak wygląda namoczona fasola Piekłam w foremce
Proste PotrawySkładniki: polędwiczki od schabu wieprzowego 80 dag, jajka 3 sztuki "L", ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana 18% 200 gram, pieprz kolorowy grubo mielony 2 łyżeczki Umyte polędwiczki od schabu wieprzowego osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć w naczyniu do zapiekania, u mnie forma keksowa żaroodporna. Do miski wbić jajka, dodać(...)śmietanę i rózgą wszystko wymieszać na ciasto lejące bez grudek. Wlać na polędwiczki, posypać zmielonym grubo pieprzem kolorowym. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić naczynie i piec około 45 minut na rumiany wierzch zapiekanki, trochę wystudzić przed podaniem, można podać z sosem musztardowym do ziemniaków na obiad - bardzo smaczna, sycąca, łatwa, szybka a`la zapiekanka z polędwiczek
W Mojej Kuchni Lubięmojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj Składniki: * około 500 g polędwiczki wieprzowej * 3 jabłka * 1 cebula * 100 ml wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny do smaku * pół łyżeczki suszonej kolendry (użyłam Skworcu ) * olej do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową rozkroić na pół, natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kolendrą. Mięso obsmażyć(...)zapiekania. Cebulę pokroić w piórka, jabłka w ćwiartki, oczyścić je z gniazd nasiennych. W naczyniu wkoło mięsa ułożyć pokrojoną cebulę i jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 1 godziny (po 15 minutach pieczenia do naczynia wlać wodę
Zrób to smaczniepotem włożyć do piekarnika, cała reszta "robi" się już sama. Prawdziwa uczta. Tak przygotowane żeberka można podać zarówno na obiad jak i kolację. Polecam :) Składniki: * około 700 g żeberek wieprzowych * pół szklanki oleju * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej (użyłam Skworcu ) * 1 łyżka przyprawy do żeberek (użyłam Skworcu ) * 3 łyżeczki miodu * pół łyżeczki soli Wykonanie: Żeberka podzielić(...)kawałki. W misce wymieszać olej z miodem i przyprawami. Włożyć żeberka i wszystko wymieszać tak, aby mięso było pokryte marynatą. Odstawić na około 2-3 godziny do lodówki. Żeberka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 40 minut, przykryte folią aluminiową. Następnie zdjąć foli i piec jeszcze 15- 20 minut
Zrób to smaczniewieprzowy i wymieszać. Jarmuż umyć osuszyć i oderwać twarde łodyżki i wyrzucić. Zostawić tylko listki. Dodać jarmuż do mięsa i gotować 5 minut. Do żaroodpornego naczynia dodać podgotowany makaron i rozłożyć go na całej powierzchni. Na makaron wylać cały sos z mięsem, pokruszyć mozzarellę na całej powierzchni. Zetrzeć cały ser na tarce o dużych oczkach. Przykryć naczynie folią spożywczą. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 25 minut. Podawać gorące, pycha
Kuchnia Pokoleńdrobno posiekaną natką pietruszki (1 łyżka). Naczynie z lazanią przykryć (u mnie folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec pod przykryciem przez około 30 - 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego wystudzenia na około 10 minut. Inaczej będzie się rozpadać! Lazanię podawać ciepłą, udekorowaną świeżymi listkami bazylii(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem np. goudą czy ementalerem. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego. Lazanii nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby pokrojona się nie rozpadała. Kupując makaron do lazanii , należy wybrać taki
Gospodyni Miejskawieprzowej 4 plastry sera żółtego 2 pieczarki 1/2 małej cebuli oregano bazylia oliwa z oliwek Przekroić bagietkę i ugnieść jej środek. Na nim położyć umyte i pokrojone w ćwiartki pomidory. Zasypać obficie oregano i bazylią. Na pomidory nałożyć obrane, drobno pokrojone i usmażone pieczarki z cebulką. Dodać kawałki szynki i ser żółty. Polać oliwą blachę i jeszcze nieupieczone zapiekanki. Piec
Karola gotujeSkładniki: 5-6 plastrów schabu wieprzowego 4 średnie marchewki por 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu sól, pieprz olej Sposób wykonania: Mięso myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy przyprawione plastry schabu. Mięso smarujemy ketchupem. Na ketchup wykładamy pokrojonego w talarki pora i smarujemy majonezem. I na koniec posypujemy(...)marchewką startą na małych oczkach tarki . Pieczemy ok. 1h w 180 stopniach C. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąmojej kuchni), nie dodałem też do mieszanki peklującej żadnych konserwantów ( za wyjątkiem soli i cukru) tak więc śmiało możemy szynkę podać nawet najmłodszym członkom naszej rodziny. składniki szynki wieprzowe ( ilość sztuk zależy tylko od naszego apetytu) każda o wadze około jednego kilograma mieszanka peklująca ( ilość podana na jedną kilogramową szynkę) sól kamienna 20 g cukier brązowy(...)liść laurowy 2 szt ziele angielskie 3 szt gorczyca biała szczypta kolendra 3-5 ziaren pieprz czarny szczypta czosnek suszony szczypta dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę sposób wykonania Szynki myjemy i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela
Miód i pieprzwieprzowych Przyprawa do mięsa Sól z młynka Pieprz z młynka 0,5 szklanki miodu 50 ml oleju z cytryną i bazylią Żeberka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą do mięsa, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód z olejem mieszamy, zalewamy mięso, dokładnie obtaczamy. Żeberka zostawiamy w marynacie na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pieczemy
VioletoweKucharzenie